Το Ελληνικό έτοιμο για απογείωση

Το Ελληνικό έτοιμο για απογείωση Facebook Twitter
16

 

Το Ελληνικό έτοιμο για απογείωση Facebook Twitter

 

H Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ιστορική ημέρα για το Ελληνικό και ολόκληρη το Λεκανοπέδιο, καθώς θα ανοιχτούν οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτικών σχημάτων που έχουν δηλώσει το «παρών» στην κούρσα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου.

Έτσι, θα μάθουμε αν υπάρχει «πραγματικό» ενδιαφέρον για το Ελληνικό. Καθώς πρόκειται για mega-πρότζεκτ, η απόσταση ανάμεσα στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς δεν είναι αμελητέα. Στην περίπτωση του Ελληνικού γνωρίζουμε ότι μέχρι χθες «έτρεχαν» τρεις διαφορετικοί όμιλοι. Πρόκειται για την ελληνική Lamda Development του ομίλου Λάτση, τη βρετανική London & Regional και την ισραηλινή Elbit. Κάθε πρόγνωση αυτές τις ώρες μοιάζει παρακινδυνευμένη, ωστόσο μπορούμε να εικάσουμε ότι αν υπάρξουν, τελικά, δεσμευτικές προσφορές, το ένα σχήμα θα είναι πιθανότατα η Lamda Development.

Ο διαγωνισμός θα κριθεί σχετικά «επιτυχημένος», αν έχουμε τουλάχιστον δύο προσφορές. Αν υπάρξουν και τρεις, δεν το συζητάμε, θα βγούμε στους δρόμους. Τα δύσκολα θα αρχίσουν αν υπάρξει μόνο μια προσφορά (καθώς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης περιορίζονται), ενώ είναι εντελώς περιττό να γράψουμε πόσο πίσω θα πάει όλη η ιστορία στο ενδεχόμενο μηδενικού ενδιαφέροντος. Αλλά ακόμα και με τα πιο ευνοϊκά σενάρια, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου οι ιθύνοντες του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) να «ξεσκονίσουν» τις προσφορές, οι οποίες αξιολογούνται σε δύο κατευθύνσεις: σε ένα πρώτο επίπεδο εξετάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και μόνο αν κριθούν επαρκή θα ανοιχτούν και οι οικονομικές προτάσεις. Εδώ, όπως μου εξηγεί ο κ. Ανδρέας Ταπραντζής, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, η επιλογή να ανακηρύσσεται κανείς πλειοδότης σε έναν διαγωνισμό με απόλυτο κριτήριο την οικονομική του προσφορά είναι καταξιωμένη διεθνής πρακτική που ενέχει και δικλείδες ασφαλείας ως προς την ποιότητα της συνολικής πρότασης. Συνήθως, αυτός που προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα έχει καταθέσει και την περισσότερο ποιοτική μελέτη.

H σύμβαση προβλέπει την «παραχώρηση» και την εκμετάλλευση του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά από ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα για 99 χρόνια. Το τίμημα που αναμένεται να προσφερθεί υπολογίζεται σε 300 με 500 εκατ. ευρώ (προβλέπεται δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος 25% προκαταβολή και 75% σε βάθος 15 ετών), αν και υπερπολλαπλάσιες σε αξία θα είναι οι επενδύσεις που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι ανάδοχοι: οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις τις υπολογίζουν σε 6 με 7 δισ. ευρώ. Πάντως, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει και άλλα έσοδα από την παραχώρηση/πώληση του Ελληνικού, όπως π.χ. μερίδιο 30% επί των κερδών που εμφανίζει ο προτιμητέος επενδυτής, είτε στον ισολογισμό του, είτε από την πώληση/παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων εντός του Ελληνικού. Ωστόσο, αυτή η μελλοντική πρόβλεψη εσόδων του Δημοσίου δεν καθορίζει τον πλειοδότη στον διαγωνισμό. Ακόμα, το Δημόσιο θα πρέπει να αναμένει περισσότερα έσοδα, αν και εφόσον λειτουργήσει καζίνο στην περιοχή.

Το «νέο» Ελληνικό

Ο τρόπος αξιοποίησης βασίζεται στον Νόμο 4062/2012 που ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή την άνοιξη του 2012. Υπενθυμίζεται ότι η εκπόνηση αλλά και το πνεύμα του νόμου στηρίχθηκε στην πρόταση του καθηγητή Σπ. Πολλάλη. Μία από τις λιγότερο γνωστές πρόνοιες του διαγωνισμού έχει να κάνει με την υποχρέωση των υποψήφιων επενδυτών το master plan που θα καταθέσουν να έχει την υπογραφή αρχιτέκτονα, ο οποίος έχει κατά το παρελθόν βραβευτεί με το Pritzker Prize, το λεγόμενο «Νόμπελ» της Αρχιτεκτονικής. Μιλάμε, δηλαδή, για πολύ μεγάλα διεθνή ονόματα και σε αυτό το πλαίσιο έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι το σχέδιο της «ελληνικής» Lamda Development υπογράφει ο σερ Νόρμαν Φόστερ, ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα ονόματα της αρχιτεκτονικής στον κόσμο, ο οποίος, αν ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες, έχει προτείνει και την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου ενυδρείου στο Ελληνικό.

Το Ελληνικό έτοιμο για απογείωση Facebook Twitter

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, έκτασης 6.000 στρεμμάτων, θα «γεννηθεί» επί της ουσίας ένα νέο προάστιο, με το μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο να καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης, μεγαλύτερο δηλαδή από το Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου και το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Όσον αφορά την κάλυψη των νέων κτιρίων που θα ανεγερθούν για την εξυπηρέτηση του πάρκου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής έκτασης των 2.000 στρεμμάτων που θα του αναλογούν. Ως μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης για κτίρια και εγκαταστάσεις εκτός πάρκου ορίζεται το 35%. Ναι, στο παλιό αεροδρόμιο δεν πρόκειται να δούμε συμβατικές πολυκατοικίες ή συμβατικά συγκροτήματα κατοικιών. Με βάση σχετικές μελέτες, μια «οικοπεδοποίηση» του Ελληνικού θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περίπου 2.500 μικρότερα οικόπεδα σε μια περιοχή με ήδη κορεσμένη αγορά. Το ακίνητο του Ελληνικού χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική ανάπτυξη από αυτήν που προσφέρεται ήδη στην αγορά, μου επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Ταπραντζής, και αυτό απαιτεί τη συμμετοχή αρχιτεκτονικών γραφείων με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και τεχνογνωσία που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός πρότζεκτ αυτής της κλίμακας. Έτσι, στο Ελληνικό ετοιμαστείτε για κατοικίες που θα προορίζονται αποκλειστικά για πάρα πολύ πλούσιους ιδιοκτήτες, κυρίως ανθρώπους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα κυνηγήσουν στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας το μεσογειακό τους όνειρο.

Ψηλά κτίρια ή κοινώς ουρανοξύστες θα μπορούν να κατασκευαστούν μόνο κατ' εξαίρεση και αφού πρώτα η ανέγερσή τους έχει τεκμηριωθεί από ειδική μελέτη ως αναγκαία για λόγους τεχνικούς, ειδικών κατασκευών ή πρωτότυπων αρχιτεκτονικών λύσεων που αποβλέπουν στο να καταστήσουν την έκταση ή τμήμα αυτής σημείο προορισμού (landmark destination) ή «τοπόσημο» και δεν επιδεινώνουν το οικιστικό περιβάλλον όμορων κτιρίων ή οικιστικών περιοχών από την άποψη των συνθηκών ηλιασμού, φωτισμού και αερισμού. Γενικά, ο πλειοδότης επενδυτής υποχρεώνεται να περιγράψει στο masterplan μια βιώσιμη περιβαλλοντική στρατηγική που θα διασφαλίζει την προστασία του Ελληνικού και των γύρω περιοχών από αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το Ελληνικό, ως ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πρότζεκτ στον κόσμο, παρουσιάζει μεγάλο αναπτυξιακό ενδιαφέρον. Μέχρι το 2025 η συνεισφορά του στο ελληνικό ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1,2%, ενώ θα δημιουργηθούν σταδιακά 35.000 νέες θέσεις εργασίας. Ανάλογος, περίπου, αριθμός θέσεων εργασίας αναμένεται να δημιουργηθεί κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η αναπτυξιακή παράμετρος της συγκεκριμένης παρέμβασης έχει άμεση και μόνιμη επίδραση στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Έτσι, ίσως, εξηγείται και η σταδιακή στροφή της κοινής γνώμης υπέρ της αξιοποίησης της έκτασης: σε πρόσφατη έρευνα οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών δήλωσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα (85,4%) ότι συμφωνούν με την αξιοποίηση του ακινήτου του Ελληνικού. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό συμφωνίας (94,2%) παρουσιάζεται στους νέους ηλικίας 18-24.

Διάφορα
16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Καλα ολα αυτα τα αναπτυξιακα, αλλα ειμαι ο μονος που πιστευω οτι εαν το αξιοποιουσαν απλως και μονο σαν ενα τεραστιο παρκο θα ηταν καλυτερα για ολους τους Αθηναιους? Να πηγαινες την βολτα σου, να αναπνευσει κι η πολη ρε παιδι μου !
"...των συνθηκών ηλιασμού, φωτισμού και αερισμού" Τί εννοεί ο ποιητής". Τι προβλήματα ηλιασμού/φωτισμού μπορεί να υπάρξουν στο ελληνικό των 300 ημερών ηλιοφάνειας τον χρόνο? Ο αερισμός μάλλον αναφέρεται στις βιολογικές ανάγκες των κτιρίων καθώς είναι πιο λογικό απ'το να εννοείται οτι ένα ψηλό κτίριο θα εμποδίσει τον αερισμό όταν δεν αποτελεί καν εμπόδιο.
Γαμάτο θα γινει και αυτο το έργο "Hyde park Athens ",σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης ενα πράγμα ! Αντε κουφάλες Αθηναίοι γκρινιαζεται οτι δεν είχατε χώρο να κάνετε βόλτα διπλα στην παραλία .!
Εδω που φτασαμε, καλως ή κακως δεν μπορει να γινει αξιοποιηση ενος χωρου με επεμδυση τοσων δις απο το ιδιο το κρατος. Ουτε παλια θα μπορουσε να γινει, οποτε η λυση του ιδιωτη ειναι μονοδρομος.
Jim B: For you to ask. Σε γενικές γραμμές μπωρώ να σου πω ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μείνει όπως είναι και στην χειρότερη θα τα κάνουν πάλι σκατά (βλέπε Ελλάδα, Ολυμπιακούς Αγώνες, δημόσια έργα, μετρό / Ελ. Βεν. / εγνατία όδο / κλπ). Τι να πρωτοπει κανείς, όποια κοροϊδία και να αναφέρουμε υπάρχει και μεγαλύτερη...
Καλα τα λες. Ας το αφήσουμε εκεί να σαπίζει γιατί το δημόσιο δεν εχει χρήματα να το αξιοποιήσει. Τι και αν ειναι ενα απο τα πιο άμεσα αξιοποιησημα κομμάτια της Αθήνας (και σε ευρύτερο επίπεδο της Νότιας Ευρώπης); Αρκεί να μην πέσει σε ξένα χέρια...
Πάρκο πρέπει να γίνει. Ας πάρουν ένα ΕΣΠΑ να το κάνουν με κρατική συμμετοχή 30%.Από το να χτιστεί έστω και 1 μέρος του 1000 φορές καλύτερα να γίνει πάρκο.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτός που θα το πάρει είναι υποχρεωμένος να φτίαξει σε μια έκταση 2000 τμ (αν δεν κάνω λάθος) πάρκο. Έτσι και πάρκο για τους κατοίκους θα χτιστεί και εμπορικό κομμάτι που θα τραβήξει τουρίστες (και μη) θα μπορέσει να χτιστεί. Πέραν αυτού όμως η περιόχη είναι τεράστια για να χτιστεί μόνο πάρκο. Και στην τελική δεν βλέπω το κακό στην δημιουργία καζίνο (εκτός και αν είσαι κατά του τζόγου λόγω θρησκείας), εμπορικού κέντρου, ξενοδοχείου, κατοικιών κλπ που (υπο κανονικές συνθήκες) θα αποδίδουν χρήματα στο δημόσιο μέσω φόρων. Σύν του οτι και η γύρω περιόχη έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης απο τον κόσμο που θα επισκέπτεται το ελληνικο.
Απο το Βήμα: "Ο ανάδοχος, με βάση το σχέδιο σύμβασης, θα υποχρεούται να κατασκευάσει και το πάρκο, που θα καταλαμβάνει έκταση 2 χιλ. στρεμμάτων."
Δεν θυμάμαι να υπάρχει εμπορικό κέντρο / κατοικίες / casino / κλπ σε central & hyde park, και ο λόγος είναι απλός: όχι μόνο δεν θα προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο, αλλά θα στερούσαν από αυτό, το οξυγόνο, τη θέα, την έκταση, τις διάφορες χρήσεις και δραστηριότητες και κυρίως το νόημα ενός πάρκου.ότι είναι 100% κοινόχρηστο. όχι ότι φτιάχνεται υποχρεωτικά ή απλά για να αναβαθμίσει κάποια ακίνητα και μερικές εμπορικές επιχειρήσεις.Aν κρίνω από τα σχόλια και την αποδοχή τους, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι κινήστε σε πολύ λάθος κατεύθυνση και είστε οι τέλειοι πολίτες για χειραγώγηση από ακριβοπληρωμένα πιόνια που παριστάνουν τους πολιτικούς.Δεν σκέφτεστε καν πως θα είναι κατανεμημένα αυτά τα 2000 στρέμματα, ποια θα είναι η σχέση τους με τον γύρω χώρο, και πολλές άλλες παραμέτρους που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα τέτοιο έργο.Μια τέτοια έκταση εκτός από μεγάλη ευκαιρία για την Lamda Development, είναι και πολύ μεγάλη ευκαιρία για τους Αθηναίους και όσους επισκέπτονται την Αθήνα αν αξιοποιηθεί πραγματικά, προσφέροντας στην πόλη κάτι που να της λείπει. Και αυτό δεν είναι σίγουρα ούτε άλλο ένα mall, ούτε casino, ούτε κατοικίες, άλλα ένα πάρκο. Τι πιο απλό και τι πιο πολύτιμο