ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: πλύση εγκεφάλου και κόκκινα τέρατα

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: πλύση εγκεφάλου και κόκκινα τέρατα Facebook Twitter
82


________________
1.


αγαπητή Α,μπα η διπλανή δεν έχει ιδέα από υπολογιστές και με κάλεσε μια μέρα να της δείξω τα βασικά. Από εκείνη τη μέρα με παίρνει συνέχεια τηλέφωνο για απορίες, μου χτυπάει το κουδούνι και καλά για ένα λεπτό..της έχω πει ότι γενικά δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο αλλά συνεχίζει ακάθεκτη..πολλές φορές δεν της σηκώνω το τηλέφωνο και όταν με συναντάει στην είσοδο είναι ξινή και αρχίζει να λέει ότι την γράφω λες και είμαστε φίλες..τι θα έκανες στην θέση μου;;;- ν.

Μάλλον όχι κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνεις εσύ. Ίσως να της χάριζα ένα βιβλίο «πισι για αρχάριους που τα θέλουν όλα έτοιμα».

________________
2.


Α,μπα,

φίλος μπαίνει σε νεολαία κόμματος και εξαφανίζεται. Ακόμα κι όταν συναντιόμαστε μιλάει για κάνα 20λεπτο με τους συντρόφους στο τηλέφωνο (κατ επανάληψη). Α) Βαρέθηκε την παρέα μου; Β) του κάνανε πλύση εγκεφάλου τα κόκκινα τέρατα; Γ) Παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δυσκολεύεται να βάλει όρια (κατά μαρτυρία του ιδίου). Μήπως να γραφτώ κι εγώ στο κόμμα;- γκοστ μπάστερ

Αν δυσκολεύεται να βάλει όρια, δεν του φταίει το κόμμα. Ήταν φρούτο έτοιμο να πέσει.

________________
3.


τι γνώμη έχεις για το κάμα σούτρα;- γιόγκι


Η δυτική κουλτούρα μου φαίνεται ήδη εξαιρετικά πολύπλοκη για να την καταλάβω, κι ας ζω μέσα σ' αυτή. Λέω να μην κάνω κρίσεις για κάτι που είναι εντελώς εκτός της προσωπικής μου σφαίρας.

________________
4.


Μετά από αυτό εδώ και όλο τον αντίστοιχο ντόρο που ακολούθησε στο ίντερνετ, μπορείς να μου απαντήσεις σε παρακαλώ στο ερώτημα ποια είναι διαχωριστική γραμμή μεταξύ του είμαι εθισμένος στο Διαδίκτυο και έχω ως αγαπημένο μου χόμπυ το gaming και απολαμβάνω να τρώω αρκετές ώρες την ημέρα σε αυτό? Και δεν μιλάω για κάποιο έφηβο, αλλά για ενήλικα που πέρα από τη δουλειά του ασχολείται τις περισσότερες ώρες του ελεύθερου χρόνο του με αυτό. Υ.Γ. : Σ' αγαπώ πολύ-πολύ γιατί είσαι τυπάκι! -addicted(;) gamer

Αρνούμαι να δω το βίντεο, αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας ότι πρόβλημα υπάρχει όταν μια ασχολία σου δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνικοποίηση. Είναι αρκετά ξεκάθαρο, νομίζω.

________________
5.


Αγαπητή Α, μπα,

είμαι 36 χρονών χωρίς σχέση και μόλις πριν λίγες μέρες έμαθα πως ο άνθρωπος που με ενδιέφερε πολύ τον τελευταίο καιρό (συνάδελφος. ) και που έδειχνε και ο ίδιος το ίδιο ενδιαφέρον (χωρίς να έχει προλάβει να γίνει κάτι... ευτυχώς..) έχει την δική του οικογένεια!!!

Δεδομένου ότι μου πάνε τα μαύρα λεω να κλειστώ σε ένα μοναστήρι και να μην χρειαστεί να ξαναδώ ούτε αυτόν ούτε κανέναν άλλο!

Από την άλλη βέβαια νομίζω ότι ήρθαμε σε αυτή τη ζωή για να την ζήσουμε σαν να είναι ένα παιχνίδι, κάποιος κερδίζει... κάποιος χάνει....

Τι γίνεται όμως όταν χάνεις συνέχεια?

Αλλάζεις τρόπο παιξίματος? Και αν δεν ξέρεις ποιός είναι ο σωστός τρόπος?

Ουφ.....- Αδελφή Καμίλη!

Το «χάνεις συνέχεια» δεν ξέρω πώς να το αξιολογήσω. Δεν ξέρω αν ισχύει, δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες «χάνεις» (δηλαδή; Πότε πιστεύεις ότι κερδίζεις;) Και δε μου αρέσει η παρομοίωση της ζωής με παιχνίδι. Περισσότερο μου φαίνεται σαν μαραθώνιος που δεν έχει νικητή.


Αυτό που έγινε είναι τόσο επιδερμικό, τόσο ασήμαντο (βλεφάριαζες κάποιον που είχε οικογένεια) που άνετα θα μπορούσες να το πάρεις και για αστείο. Έτσι μετράς τη χασούρα; Καλύτερα να κρατήσεις αυτή τη λέξη για πιο σημαντικές αναποδιές.

________________
6.


Ποια η γνώμη σου για τα gluten-free προϊόντα, που έφτασαν πλέον και στην Ελλάδα; Δεν εννοώ γι' αυτούς που πάσχουν από κοιλιοκάκη και δεν μπορούν να τα τρώνε, αλλά για τους υγιείς που βρήκαν άλλη μια μόδα.- Α

Ο κόσμος που τα έχει όλα λυμένα σκαρφίζεται συνεχώς νέους τρόπους για να αποδείξει ότι είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος.

________________
7.


Α,μπα γιατί νομίζεις ότι γνωρίζω πολλούς ανθρώπους τελευταία που το παίζουν άθεοι και απαρνούνται κάθε τι θρησκευτικό;
Πειράζει που τους κατατάσσω στην ίδια κατηγορία με τους υπερβολικά θρησκευόμενους, γιατί και οι μεν και οι δε μου σπάνε τα νεύρα, όταν προσπαθούν οπωσδήποτε να με πείσουν ή ότι δεν υπάρχει τίποτα ή ότι ο Αδάμ και η Εύα ήταν πραγματικότητα; Και σε πληροφορώ ότι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε διαφορετικούς κύκλους ή και σε διαφορετικές χώρες ακόμα.- Χμμμ....

Δεν πειράζει καθόλου το πού τους κατατάσσεις εσύ, γιατί η θεώρησή σου είναι ασήμαντη και αφορά μόνο εσένα. Τακτοποίησε τα πράγματα στο μυαλό σου όπως σου αρέσει, κανένα πρόβλημα. Δεν έχω ούτε πρόθεση, ούτε κίνητρο για να σου τα αλλάξω.


Μεταξύ αυτών που το παίζουν άθεοι όμως να ξέρεις ότι υπάρχουν και κάποιοι που πράγματι είναι άθεοι. Τώρα γιατί προσπαθούν να σε πείσουν, δε μπορώ να το ξέρω. Ίσως να πιστεύουν ότι έχεις ελπίδες να καταλάβεις.

82

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#3 Το φλερτ είναι ένα παιχνίδι, το προστάδιο του έρωτα, μπορείς να φλερτάρεις τον καθένα, μικρούς, μεγάλους, άντρες, γυναίκες, δεσμευμένους και μη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήξεις με τον καθένα σε μια σοβαρή δέσμευση. Δεν ρίχνεις άγκυρα, απλά απολαμβάνεις την καθημερινότητα έτσι καλύτερα. Κάνοντας όμορφα και έξυπνα κομπλιμέντα εισπράττεις ζωτικότητα. Το φλερτ πολύ το χρησιμοποιούν μόνο για να ρίξουν το κελεπούρι(!) οπότε θέλει και προσοχή να μην παρεξηγηθούν μερικοί μερικοί.Γενικώς είναι ο λόγος που δεν πήγα ακόμα σε μοναστήρι καθώς και ότι μου αρέσει να κοιμάμαι πολύ.#7 Η θρησκεία είναι τρόπος ζωής, μέχρι να βρει κανείς τον δικό του τρόπο στην κοινωνία που τυχαίνει να ζει (αν θέλει κανείς φυσικά πρώτα και δεν φοβάται). Εξυπακούεται με την ελευθερία και την γνώση πολλές φορές. Έτσι ίσως να εξηγείται γιατί υπάρχουν περισσότεροι άθεοι σε όλον τον κόσμο (λέω/γράφω εγώ τώρα).Σημαντικό πιστεύω στο όλο θέμα είναι η ανεκτικότητα.Στο δικαίωμα της ανεξιθρησκίας πρέπει να συμπεριλάβουμε και το δικαίωμα του ανθρώπου να μην πιστεύει πουθενά. Εκτός αν κάνει προσηλυτισμό ή παίρνει ποσοστά ή χρειάζεται συμπαραστάτες για να νιώθει σιγουριά.
Και σε πληροφορώ ότι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε διαφορετικούς κύκλους ή και σε διαφορετικές χώρες ακόμα. "Αυτοί οι άνθρωποι" είναι οι άθεοι ή οι άθεοι και οι φανατικά θρησκευόμενοι;Σου φαίνεται περίεργο που υπάρχουν άθεοι σε διαφορετικούς κύκλους/ διαφορετικές χώρες;;;Αυτή η πρόταση τι νόημα έχει;;;
Ειλικρινά θαυμάζω την ικανότητά σου να απαντάς σε ερωτήσεις χωρίς λογική αλληλουχία. Το δικό μου μυαλό σκαλώνει, βαράει κόκκινα λαμπάκια και δεν πάει παρακάτω. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η απάντηση -αντίθετα από την ερώτηση- είναι to the point (που λέμε και στο χωριό μου).
Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον στο #7 είναι ότι συναντάει όλο και περισσότερους που "το παίζουν" άθεοι, όχι που είναι άθεοι. Πώς τους κρίνει, υπάρχει αθεόμετρο που ανιχνεύει την απουσία πίστης; Εγώ πάλι βλέπω να περιστοιχίζομαι ανθρώπους που το παίζουν θρήσκοι, δηλώνουν Χ.Ο. και δεν εφαρμόζουν ούτε το ένα εκατοστό από αυτά που περιλαμβάνονται στο ορθόδοξο δόγμα, εκτός από κάτι ευκολάκια, όπως η νηστεία.
Κι αυτή (τη νηστεία) στο γράμμα και όχι στο πνεύμα, ε;Νηστεία- νηστεία αλλά εκατόμβες τα καλαμαράκια και τα χταποδάκια... (Για να μη μιλήσουμε για τη σεξουαλική αποχή)
Το αστείο είναι ότι ενώ από τους θρησκευόμενους η θρησκεία θεωρείται κάτι καλό, όταν κάποιος έχει ψηλότερο σκορ από μας στο θρησκειόμετρο, τον βλέπουμε συνήθως -άθεοι και ένθεοι- αρνητικά...
@Acina,"Θρησκόμετρο" φυσικά και υπάρχει, είναι ένα σύνολο από διδαχές και αρχές καταγεγραμμένες εδώ και αιώνες και διδασκόμενες κάθε Κυριακή από άμβωνός, ένας ολόκληρος τρόπος ζωής που πρέπει να εφαρμόζει ένας πιστός, αν πιστεύει πραγματικά στο δόγμα που υποστηρίζει.Η αθεΐα δεν είναι τρόπος ζωής για να μετρήσεις αν κάποιος ανταποκρίνεται σ' αυτήν, είναι απλώς η απουσία πίστης.
Iris ξέρεις τι λένε όταν συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Η θρησκεία (τουλάχιστον οι 3 πιο γνωστές σε εμάς τους Δυτικούς) σου λέει ότι αν ζεις ΑΚΡΙΒΏΣ όπως σε προστάζει θα είσαι ευτυχισμένος όλη την αιωνιότητα. Αν λοιπόν ρισκάρεις μια αιωνιότητα για να περάσεις καλά 70 χρόνια σκάρτα, τότε μάλλον κατά βάθος δεν πολυπιστεύεις ότι σου λένε την αλήθεια...
#2.Αφησε να εννοηθει οτι οι διαβρωμενες απ τον ταξικο εχθρο μυστικες υπηρεσιες παρακολουθουν το τηλεφωνο του και η πολυλογια θα βλαψει την επανασταση και το κριμα στο λαιμο του.
#7Οσο παιδαριώδες είναι να πιστεύει κανείς οτι ο ρόλος της Εκκλησίας στην ιστορία είναι φωτεινός,άλλο τόσο παιδαριώδες είναι να πιστεύει οτι είναι σκοταδιστικός.Ποιός είμαι εγώ που θα σου πώ να μην πιστεύεις.Ποιός είσαι εσύ που θα μου πείς τι να πιστεύω.
...και κάτι άλλοΟποιος προσπαθεί να σε πείσει οτι δεν πιστεύει,στο βάθος πιστεύει.Οποιος προσπαθεί να σε πείσει οτι πιστεύει στον Αδάμ και την Ευα,εμφανίσου την επομένη με αδαμιαία περιβολή,να δούμε σε ποιόν θεό πιστεύει περισσότερο.
Αν ειλικρινά κάποιος πιστεύει στον Παράδεισο και την Κόλαση, και θεωρεί ότι όποιος δεν έχει αποδεχτεί το Χριστό σαν Σωτήρα του θα πάει στην Κόλαση, δεν είναι ανήθικο να μην προσπαθήσει να "σώσει" την ψυχή του; Ειδικά όταν ο Χριστιανισμός λέει "αγάπα τον πλησίον σου σαν εαυτόν"; Αντίστοιχα -σε ΠΟΛΥ μικρότερη βέβαια κλίμακα- ένας άθεος που προσπαθεί να κάνει κάποιον να ξεκολλήσει από τη θρησκεία είναι κάτι σαν αυτό που θα έκανες εσύ σν π.χ. η μητέρα σου χάλαγε λεφτά στις καφετζούδες/χαρτορίχτρες. Ο άθεος δηλαδή, για μένα, έχει νόημα -και κίνητρο όπως λέει η Αμπά- να πείσει τον άλλο μόνο αν είναι κοντινός του και βλάπτει τον εαυτό του λόγω της θρησκείας, είτε οικονομικά, είτε -σε ακραίες περιπτώσεις- μην αποδεχόμενος ιατρική βοήθεια κλπ κλπ...
Ο άθεος που προσπαθεί με το στανιό να πείσει τον θρησκόληπτο να ξεκολλήσει απο το βούρκο της αμάθειας,είναι τόσο άθεος,όσο πιστή είναι η χαρτορίχτρα στο νόμο των πιθανοτήτων.Τουλάχιστον η χαρτορίχτρα κερνάει και καφεδάκι.
Μα βέβαια γιατί άλλη δουλειά δεν έχουν οι άθεοι από το να προσπαθούν να πείσουν με το στανιο τους πιστούς. Και τις λέξεις προσυλητισμός και ιεραποστολή για αυτούς τις φτιάξανε...
#7Οσο παιδαριώδες είναι να πιστεύει κανείς οτι ο ρόλος της Εκκλησίας στην ιστορία είναι φωτεινός,άλλο τόσο παιδαριώδες είναι να πιστεύει οτι είναι σκοταδιστικός.Ποιός είμαι εγώ που θα σου πώ να μην πιστεύεις.Ποιός είσαι εσύ που θα μου πείς τι να πιστεύω.
...και αυτόΣ'αυτούς που καμώνονται πως δεν πιστεύουν-απο μόδα-ας ρίξουν μια ματιά στο ''Μαιτρ και Μαργαρίτα''του Μπουγκάλκοφ.Οι ίδιοι καμώνονται και για άλλα...
@bagleΗθική χωρίς θρησκεία σίγουρα υπάρχει, το θέμα είναι αν η πρώτη θρησκεία ταυτίζεται με τη γέννηση του πολιτισμού.Εδώ υπάρχουν κάποια λογικά επιχειρήματα:http://www.youtube.com/watch?v=55h1FO8V_3w
@isosΑκριβώς επειδή σίγουρα υπάρχει ηθική χωρίς τη θρησκεία,γι΄αυτό θεωρώ τη δεύτερη σκοταδιστική.Και δεν αναφέρομαι στο μεσαίωνα.Ακόμα και σήμερα είναι προαποφασισμένες σε λίστα οι δόκιμες συμπεριφορές.Κάνει τον πιστό να αγχώνεται.
Γιατί είναι παιδαριώδες να πιστεύει κανείς ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι σκοταδιστικός; Σκοταδισμός δεν είναι η αντίθεση στη νεωτερικότητα; Η Εκκλησία, αφού έχει κάποιο δόγμα, το οποίο δεν αλλάζει, δεν είναι εξ ορισμού αντίθετη στο νέο; Η προσταγή να παρακούσεις τη λογική σου για να πιστέψεις δεν είναι αντίθεση στη νεωτερικότητα;
Μεγαλύτερος σκοταδισμός είναι η νεωτερικότητα εκείνη που υποδυόμενη το μανδύα της καινοφάνειας,εφαγε τα μούτρα της στις μυλόπετρες της ιστορίας και μεταβλήθηκε στην πιο στυγνή Αυτοκρατορία δόγματος και πίστης.Μακέλεψε στο διάβα της τα καθεστώτα της λογικής και ανέδειξε το μεταφυσικό και υπερφυσικό σε ύψιστη αξία.Η προφητεία της θρησκείας έδωσε τη θέση της στην προφητεία της μεσσιανικής νεωτερικής ιδέας.Το εκκλησιαστικό δόγμα,από τη φύση του συντηρητικό,δεν είναι περισσότερο «βλαπτικό»,από μια αποτυχημένη,ιστορικά,νεωτερικότητα.Υ.Γ.Και ο χριστιανισμός σαν νεωτερικότητα εμφανίστηκε στο προσκήνιο της ιστορίας.
Η νεωτερικότητα ανέδειξε το μεταφυσικό και υπερφυσικό σε ύψιστη αξία; Μάλλον δίνεις την αντίθετη έννοια στη λέξη. Η νεωτερικότητα ξεκίνησε με το Διαφωτισμό, που ακριβώς πάλεψε το μεταφυσικό και προσπάθησε -και ακόμη προσπαθεί απ' ότι βλέπουμε γύρω μας- να "επιβάλλει" τον ορθό λόγο ως τρόπο σκέψης. Γι' αυτό λέμε και ότι ο σκοταδισμός (Μεσαίωνας-υπερφυσικό) είναι η αντίθεση στη νεωτερικότητα (Διαφωτισμός-λογική).
Η νεωτερικότητα μετατρέπεται σε απόλυτο δόγμα στην περίπτωση της ιστορικής της αποτυχίας.Εχει ανάγκη αυτό το δόγμα(με τη μορφή μιας ανεκπλήρωτης προφητείας)για την επιβιώσή της.Η Οκτωβριανή επανάσταση είναι χαρακτηριστική περίπτωση ιστορικής αποτυχίας που μετατράπηκε σε ακλόνητη πίστη.Οταν η πραγματικότητα προστάζει διαφορετικά,η θεωρία(λογική)μεταβάλλεται σε ευαγγέλιο(μεσσιανική κατάσταση),αλλιώς καταρρέει.Δεν διαφέρει επι της ουσίας με το δόγμα της Δευτέρας Παρουσίας·τα επίχειρα ομως της μεταβολής αυτής ήταν οδυνηρά.Αλλά και στην περίπτωση της ιστορικής «επιτυχίας» (Διαφωτισμός)μια μορφή δόγματος-πίστης ενυπάρχει καταστατικά.Η χρησιμότητα είναι ο πυρήνας του Διαφωτισμού.Η χρησιμότητα αυτή(λογική)οδήγησε και οδηγεί στο δόγμα της «δημιουργικής καταστροφής».Ο καπιταλισμός(απότοκος του Διαφωτισμού)δεν μπορεί να ανασάνει χωρίς την πιστή αφοσίωση στο δόγμα αυτό·και εδώ τα επίχειρα δεν είναι λιγότερο οδυνηρά.Στην εποχή του Μεσαίωνα(σκοταδισμός για την Ευρώπη),η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη της εποχής εκείνης,η Κίνα,ενώ θα μπορούσε να επιβληθεί του κόσμου όλου,αρνήθηκε να υπακούσει στο δόγμα της «δημιουργικής καταστροφής»για καθαρά εσωτερικούς κοινωνικούς λόγους.Η λογική εδώ παρέμεινε λογική.Εγινε μεταφυσική,αρκετούς αιώνες αργότερα,στην εποχή της πολιτιστικής επανάστασης με τα γνωστά επακόλουθα.
δεν νομιζω οτι υπαρχουν τωρα περισσοτεροι αθεοι, ξερω ομως οτι τωρα δε φοβουνται να το πουν - δε φοβουνται πια το πυρ το εξωτερον, τον αφορισμο, τα βλεμματα πανω απο τα γυαλια και το 'τσ τσ τσ...'. επισης, περισσοτερος κοσμος τωρα μορφωνεται και καταληγει -νομοτελειακα;- σε αυτο το συμπερασμα. Αυτο το 'τωρα πολλαπλασιαστηκαν οι αθεοι, οι γκει, οι ταδε και οι δεινα' μου φαινεται καπως στερεοτυπικο. Οπως το 'στην Αγγλια ειναι ολοι γκει'. Δε σκεφτεται αυτος που λεει κατι τετοιο, οτι απλως σε καποιες κοινωνιες μπορει να ειναι απλως οκ να εισαι αυτο που εισαι; ΥΓ. καταδικαζω τον φανατισμο και τον προσηλυτισμο απο οπου κι αν προερχεται!
Να πούμε και το σωστό όμως: ένας φανατικός άθεος, με το που θα του δείξεις μια επιβεβαιώσιμη απόδειξη της ύπαρξης του θεού θα σου απαντήσει άμεσα: "Ούπς, έκανα λάθος. Δόξα στον Θεό". Ένας φανατικός θρήσκος δεν θα δεχθεί κανενός είδους απόδειξη όσο προφανής και να είναι αν αντιτίθεται στην πίστη του.Στα νέα σήμερα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν επιστήμονες να είδαν για πρώτην φορά βαρυτικά κύματα που προέβλεψε μέσω μαθηματικών ο Αϊνστάιν, δηλαδή με άλλα λόγια τον απόηχο του big bang! Πόσο δύσκολο γίνεται μέρα με την μέρα να πιστέψεις σε υπερφυσικά όντα που δεν ενδιαφέρονται να αποδείξουν την ύπαρξη τους;
συμφωνω μαζι σου. Σκεφτομαι βεβαια καμια φορα, οταν τα βασανα με τσακιζουν (:) ), τι ωραια που θα ηταν να υπηρχε κατι υπερφυσικο που θα μου εγγυηθει οτι θα πανε ολα καλα.(γιατι φυσικα ο θεος ειναι ελεημων και ουχι εκδικητικος - not!) Ειναι αυτονοητο για μενα οτι ο θεος και οι θρησκειες ειναι κατασκευασμα της αναγκης των ανθρωπων για νοηματοδοτηση της ζωης και της ευρεσης σκοπου, και ειναι τραγικο το πως τελικα οι θρησκειες καταληγουν στο να δημιουργουν ενοχες και φοβο. Αν το παρουμε διαφορετικα, δεν ειναι καλυτερο να δεχεσαι οτι ζεις τωρα, εδω, σε μια μοναδικη στιγμη που δε θα επαναληφθει, οτι εχεις το μαχαιρι και το καρπουζι, οτι δυνασαι (σαρτρικα) να εισαι κυριος του εαυτου σου; Το δυσκολο ειναι να διαχειριστει ο ανθρωπος το ζητημα της φθορας, και αυτο χρειαζεται πολλη δουλεια. Γι'αυτο ισως ειναι δυσκολο να δεχτει κανεις οτι δεν υπαρχει θεος και παραδεισος, γιατι στα δυσκολα θελουν να βλεπουν κατι περα απο αυτους, κατι καθησυχαστικο. Δεν τους αδικω τους θρησκους, πιστευω οτι η μονομερεια αυτη ειναι αποδειξη της αδυναμιας να διαχειριστουν δυσαρεστα ενδεχομενα. Ισως ειναι καποιου ειδους συναισθηματικη ανωριμοτητα, δεν ξερω.
Μιας πάντως που έφερες στην κουβέντα τον Αινστάιν, να υπενθυμίσω ότι η βασική του θέση απέναντι στη θρησκεία μπορεί να συνοψιστεί σε αυτή τη δήλωση: "My position concerning God is that of an agnostic. I am convinced that a vivid consciousness of the primary importance of moral principles for the betterment and ennoblement of life does not need the idea of a law-giver, especially a law-giver who works on the basis of reward and punishment." (Από επιστολή του 1950)Ο ίδιος έλεγε ότι μπορούμε να κατανοήσουμε και να συλλάβουμε ελάχιστα για το σύμπαν γύρω μας. Αντιτιθέμενος ξεκάθαρα στην ύπαρξη ενός προσωπικού Θεού, όπως αυτός παρουσιάζεται από την εκκλησία. Δεν απέρριπτε ωστόσο κάθε μορφής μεταφυσική ανησυχία, και δεν θεωρούσε γι'αυτό εατόν άθεο αλλά αγνωστικιστή.Πιστεύω ότι η επιστήμη προσφέρει αποδείξεις ότι δεν υπάρχει κλασική "κόλαση" και "παράδεισος", και είναι πασιφανές ότι δεν υφίσταται κάποιος παρεμβατικός Θεός. Πόσα όμως έχον αποδειθεί πραγματικά για την ύπαρξη (ή μη) και τη φύση ενός επέκεινα;Είνα κάτι παραπάνω από ηλίθιο να προσπαθούν να σε προσυλητίσουν στη θρησκευτική πίστη. Βρίσκω όμως άδικη και την επιμονή εκείνων που πασχίζουν να αποδείξουν - σε ανθρώπους που δεν ρωτάνε καν τη γνώμη τους - την πλήρη ματαιότητα κάθε πνευματικής αναζήτησης, καθώς και την άρνησή τους να δεχθούν - όχι ασφαλώς ως θέσφατο, αλλά ως πιθανότητα - ότι υπάρχουν ορισμένα πεδία που είναι φύσει αδύνατον να καλυφθούν πλήρως μέσω της επιστημονικής μεθόδου των χειροπιαστών αποδείξεων.
Iris δεν είναι νομίζω το αν υπάρχουν πεδία που είναι φύσει αδύνατον να καλυφθούν πλήρως μέσω της επιστημονικής μεθόδου των χειροπιαστών αποδείξεων. Είναι ότι α) Δεν έχεις κανένα λόγο να πιστέψεις κάποιον (παπά/γιόγκι/αστρολόγο) που ισχυρίζεται ότι κατέχει γνώση (ΜΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΙΜΗ) για ένα τέτοιο πεδίο και β) Δεν έχει καμία χρησιμότητα αυτή η γνώση από τη στιγμή που δεν επαληθεύεται. Η επιστημονική μέθοδος συνεπάγεται την ικανότητα να προβλέπουμε το μέλλον. Ξέρουμε π.χ. τους φυσικούς νόμους για την κίνηση των σωμάτων και μπορούμε να προβλέψουμε που θα βρίσκεται αύριο ο Κρόνος, ότι το αεροπλάνο πρέπει να έχει αυτό το σχήμα κλπ. Το να πιστεύω όμως στο τσι/ τον ανάδρομο Ερμή/ το θεό δε με βοηθάει σε τίποτα στην πραγματική ζωή.
@Parisios Η επιστήμη μπορεί να προβλέψει πού θα βρίσκεται ο Κρόνος. Επίσης το γεγονός ότι λίγους μήνες αφού πεθάνω θα γίνω χωματάκι δεν χρειάζομαι καν την επιστήμη να μου το πει, μας το λέει η εμπειρία κάτι χιλιάδων ετών. Η επιστήμη όμως δε μπορεί να φέρει κανένα «χειροπιαστό» & «ατράνταχτο» επιχείρημα για το αν θα «επιβιώσει» κάποιο στοιχείο της συνείδησής μου. Ο άνθρωπος δείχνει να είναι κάτι παραπάνω από το σύνολο των μερών του. Γι’αυτό δεν βρίσκω παράλογη – προσοχή, λέω ‘δε βρίσκω παράλογη’ όχι ‘βρίσκω αυτονόητη’ – την πίστη ότι κάτι από αυτό το «παραπάνω» συνεχίζει να υπάρχει.Αυτό δε μας πάει αυτομάτως στην αποδοχή της ύπαρξης μέντιουμ και άλλων αγυρτών που σου λένε ότι μπορείς να επικοινωνήσεις με αυτό το «παραπέρα». Δεν έχω όμως συναντήσει επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτό δεν υπάρχει καν, σε καμιά μορφή. Και συμφωνώ με τον/την icare ότι συχνά όσοι χάνουν έναν αγαπημένο βοηθούνται εξαιρετικά από αυτή τη σκέψη. Ακόμη κι αν κάνουν λάθος, επιμένω ότι βοηθούνται, χωρίς κατά κανόνα να βλάπτουν κανέναν. Τι νόημα έχει να τους το στερήσεις υποχρεωτικά αυτό;
@ IrisΤο ότι θα γίνεις χωματακι όπως λες και πάλι χρειάζεσαι την επιστήμη απλά εφαρμόζεις την επιστημονική μέθοδο από μόνη σου (παρατηρείς - επαληθεύεις - κρίνεις).τώρα για το αν μπορεί να φέρει "χειροπιαστες" αποδείξεις για το αν "επιβιώνει" η συνείδηση, υποθέτω είναι ζήτημα του πόσες αποδείξεις χρειάζεσαι για να πειστείς. Τι εννοώ. Εχει αποδειχθεί ότι αν πάθουν βλάβη κάποια τμήματα του εγκεφάλου χάνουμε βασικές λειτουργίες της συνείδησης. Επίσης ότι η συνείδηση επηρεάζεται από ό,τι επηρεάζει τον εγκέφαλο (ορμόνες/ αλκοόλ/ λοβοτομή). Επομένως δε μου φαίνεται λογικό αν π.χ. χάσω τη μνήμη μου αυτή να με περιμένει κάπου στον παράδεισο για να ενωθεί με την υπόλοιπη συνείδηση. Κι αν πούμε ότι η μνήμη πέθανε, γιατί να μην πεθάνει και η υπόλοιπη συνείδηση μου; Επίσης για να λειτουργήσει η συνείδηση όπως την εννοούμε πρέπει να αντιλαμβάνεσαι το περιβάλλον, αλλά χωρίς οπτικά νεύρα/ αυτιά/ αφή δύσκολο. Με το αίσθημα της ισορροπίας τι γίνεται; Αφού το έσω αυτί σου έχει γίνει χωματακι... Αυτά εμένα μου αρκούν για να μην πιστεύω στην επιβίωση της "συνείδησης".
@ Parisios 15:05Εεεε... Η ισορροπία που κολλάει; Όλα αυτά που λες είναι πολύ σωστά, και αποτελούν σαφείς απαντήσεις σε απίστευτες κουλαμάρες που λεει η εκκλησία όπως ότι δεν πρέπει να καίμε το πτώμα ή θα πάμε στην κόλαση και θα ζεσταινόμαστε και θα διψάμε και ό,τι να'ναι. Ναι, αυτά μπορούν να απαντηθούν επιστημονικά. Επίσης η μνήμη και η αντίληψη του κόσμου καθορίζονται από σωματικές λειτουργίες φυσικά.Απλώς για κάποιον που πιστεύει σε κάποια μορφή μεταθανάτιας ύπαρξης, αυτή η μορφή (είτε την πεις ψυχή, πνεύμα ή ό,τι θες) ΑΝ υπάρχει, δεν θα υπακούει στους νόμους της φύσης και δεν θα γίνεται γι'αυτό αντιληπτή από εμάς. Και προφανώς δεν υπάρχει απόδειξη ότι όντως υπάρχει.
"περισσοτερος κοσμος τωρα μορφωνεται και καταληγει -νομοτελειακα;- σε αυτο το συμπερασμα" Ρε παιδιά από που διαβάσατε εσείς και βγάλατε και συμπεράσματα; Πείτε μου και μένα να μην βασανίζομαι τσάμπα. Να το πώ και στους άλλους γιατί είμαστε και πολλοί...
icare, ποιο είναι ο πρώτο πράγμα που κοιτάς όταν κάνεις μια εργασία; Κοιτάς τις πηγές σου. Οι πηγές για την ύπαρξη θεού δεν είναι αξιόπιστες. Κάποιος που έχει κάνει εργασίες στη σχολή του το μαθαίνει αυτό, πόσο μάλλον σε κάποιο διδακτορικό. Πιστεύω εκεί αναφέρεται ο DeLaNet.
Συγγνώμη αλλά βρισκω κάπως επιφανειακό - για να μην πω αφελές - την οποιαδήποτε μορφή μεταφυσικής αναζήτησης να την ταυτίζουμε απαραιτήτως με την οργανωμένη θρησκεία, τον κλήρο, τα χρυσά μανουάλια, τις μπούρκες & τους θανάτους και την καταπίεση που όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει. Οι μοναδικές επιλογές δεν είναι 1."καταπίνω αμάσητο το Κοράνι/τη Βίβλο/ τις ρήσεις του Κομφούκιου" ή 2."πιστεύω ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δε μπορώ να το αγγίξω". Ο καθένας πιστεύει ό,τι θέλει - αρκεί να μη βλάπτει τους άλλους - αλλά το να προβάλουμε πχ. το κυνήγι μαγισσών ως επιστημονική απόδειξη για τη μη ύπαρξη Θεού θυμίζει λίγο το επιχείρημα των θρήσκων οτι οι άθεοι είναι άθεοι επειδή "είναι κακοί (!)" και "έχουν ως μόνο θεό τα υλικά αγαθά (!)" (δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, μου έχουν πει επανειλημμένως τέτοια πράγματα).
@Iris 15:52Η ισορροπία είναι ένα από τα πράγματα με τα οποία αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον. Που είναι το πάνω και που το κάτω. Είναι αρκετά σημαντικό κι ας το θεωρούμε δεδομένο (εκτός κι αν κάνεις καταδύσεις οπότε δεν το θεωρείς καθόλου δεδομένο). Απλά δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτή η μορφή ύπαρξης που λες. Αν δεν έχεις αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω σου, δεν έχεις μνήμη του ποιά είσαι και ποιους αγαπάς, δεν μπορείς να κινηθείς, τότε τι σόϊ ύπαρξη είναι αυτή και πως μπορείς να πεις ότι αυτή είσαι εσύ;@15:35Επιστημονική απόδειξη για τη μη ύπαρξη θεού δεν γίνεται να υπάρξει γιατί η μη ύπαρξη δεν αποδεικνύεται. Αυτά που λες άντε να είναι επιχείρημα γιατί δεν πρέπει να πιστεύει κάποιος στις θρησκείες.Επίσης, κανείς δε σου είπε να μην πιστεύεις αν δε μπορείς να αγγίξεις κάτι. Οι επιστήμονες πίστευαν στις μαύρες τρύπες ή στο Μποζόνιο Χίγκς πολύ πριν τα δουν. Όταν τα είδαν απλά επαλήθευσαν ότι οι υπολογισμοί τους ήταν σωστοί...
@Iris 15:52Η ισορροπία είναι ένα από τα πράγματα με τα οποία αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον. Που είναι το πάνω και που το κάτω. Είναι αρκετά σημαντικό κι ας το θεωρούμε δεδομένο (εκτός κι αν κάνεις καταδύσεις οπότε δεν το θεωρείς καθόλου δεδομένο). Απλά δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτή η μορφή ύπαρξης που λες. Αν δεν έχεις αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω σου, δεν έχεις μνήμη του ποιά είσαι και ποιους αγαπάς, δεν μπορείς να κινηθείς, τότε τι σόϊ ύπαρξη είναι αυτή και πως μπορείς να πεις ότι αυτή είσαι εσύ;@15:35Επιστημονική απόδειξη για τη μη ύπαρξη θεού δεν γίνεται να υπάρξει γιατί η μη ύπαρξη δεν αποδεικνύεται. Αυτά που λες άντε να είναι επιχείρημα γιατί δεν πρέπει να πιστεύει κάποιος στις θρησκείες.Επίσης, κανείς δε σου είπε να μην πιστεύεις αν δε μπορείς να αγγίξεις κάτι. Οι επιστήμονες πίστευαν στις μαύρες τρύπες ή στο Μποζόνιο Χίγκς πολύ πριν τα δουν. Όταν τα είδαν απλά επαλήθευσαν ότι οι υπολογισμοί τους ήταν σωστοί...
@ Parisios 21:33Θα επαναλάβω απλώς, για μια τελευταία φορά, ότι όλα όσα λες είναι πολύ σωστά απλώς δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην πιθανότητα μιας μορφής "ύπαρξης" που, ακριβώς, να μη μπορείς να την καταλάβεις/συλλάβεις.Αν δεν υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη, δεν υπάρχει. Αν όμως υπάρχει, τι είδους ανώτερη δύναμη θα ήταν αυτή που θα μπορούσαμε πλήρως να την συλλάβουμε, ορίσουμε και μεταφράσουμε; Ο Δίας; Ο Θορ; Η Force από τα Star Wars;Αν ήταν, θα ήταν όντως μια δύναμη αποδεικτέα αλλά... τέλος πάντων. Δεν θα το τραβήξω άλλο, άλλωστε εγώ δεν θέλω να πείσω κανέναν για τις απόψεις μου. Απλώς, από τη στιγμή που δεν κάνω κάτi του στιλ να αμφισβητώ το νόμο της βαρύτητας ή το ηλιοκεντρικό σύστημα, διεκδικώ το δικαίωμα να εξερευνώ πεδία τα οποία δεν πιστεύω ότι καλύπτονται απαραίτητα από την επιστήμη.Προσωπικά βρίσκω πολύ επιστημονική, ως στάση, τη διατήρηση μιας ελάχιστης επιφυλακτικότητας προτού πούμε ότι "ξέρουμε τα πάντα" και ότι "όλα έχουν απαντηθεί". Η ίδια η επιστήμη μας έχει αποδείξει ότι η έξερευνηση τόσο του μικροκόσμου όσο και του μακροσκόσμου δεν έχει ολοκληρωθεί - ενώ κάποτε είχαμε πιστεψει ότι φθάσαμε το α-τομο. Υπάρχουν πράγματα, όπως τα ζώδια και η αριθμομαντεία, που μπορούμε με βεβαιότητα να αποδείξουμε ότι δεν ισχύουν. Για τα υπόλοιπα είναι τόσο κακό να αφήνυμε ένα ελάχιστο περιθώριο στις διαφορετικές απόψεις;
Δεν νομίζω πως όταν μιλάμε για πίστη αναφερόμαστε στον ανάδρομο Ερμή σε κρυστάλλινες σφαίρες και στο κακό το μάτι. Όποιος αναφέρεται σε μια τέτοιου είδους πίστη νομίζω ότι είναι εκτός θέματος. Θεωρώ πως όσοι κατακρίνετε με τόση απολυτότητα την πίστη ορισμένων μιλάτε εκ του ασφαλούς. Τι θα λέγατε σε κάποιον που έχει ξεκληριστεί η οικογένειά του από τον πόλεμο, φυσικές καταστροφές, κάποιον που παλεύει με μια ανίατη ασθένεια, που πεθαίνει της πείνας, κάποιον που ζει μια κόλαση και το μόνο που του δίνει κουράγιο να συνεχίσει τη ζωή του είναι η πίστη σε κάτι- κάποιον. Που πασχίζει να βρει θετικά στοιχεία, να νοιώσει τυχερός και ευγνώμων για να πάρει δύναμη να συνεχίσει να ζει; Θα του λέγατε οτι είναι χαζός, συναισθηματικά ανώριμος, οτι έχει άγνοια σχετικά με την εξέλιξη της επιστήμης και τα τεχνολογικά επιτεύγματα ή για τα κύματα βαρύτητας του Big Bang; Να μην ξεχνάμε πως η ίδια η επιστήμη αναγνωρίζει την αξία της πίστης, την ανάγκη ύπαρξης μιας αίσθησης ότι κυριευόμαστε από μια ανώτερη δύναμη, την ανάγκη ύπαρξης της πεποίθησης πως δεν περνάνε όλα από το χέρι μας. "The father of possitive psychology, Martin Seligman, explains in his book, "Authentic Happiness", that a critical element to happiness exists in using your signature strengths in the service of something you believe is larger than you." Πηγή: The Huffington Post. "Intriguing research suggests that positive psychology can help you weather the routine ups and downs of life and also build resilience for times of greater difficulty. When you acknowledge the goodness in your life, you begin to recognize that the source of that goodness lies at least partially outside yourself. In this way, gratitude helps you connect to something larger than your individual experience — whether to other people, nature, or a higher power." Πηγή: Harvard Health Publications
Λυπάμαι αυτόν που υποφέρει και αν έχει ανάγκη από κάποιο φανταστικό υπερφυσικό ον για να στηριχθεί δεν θα προσπαθήσω να του στερήσω το αποκούμπι του, αλλά μέσα μου τον λυπάμαι, με τον ίδιο τρόπο που λυπάμαι έναν άνθρωπο που δεν έχει μια από τις 5 ανθρώπινες αισθήσεις και τυφλωμένος από την πίστη του αδυνατεί να αντιληφθεί τον υπέροχο αυτόν κόσμο όπως πραγματικά είναι. Επίσης αν με ρωτήσει, δεν θα του πω ψέματα. Η ξεκάθαρη άποψη μου είναι ότι η θρησκεία έχει κάνει περισσότερο κακό στο κόσμο από οτιδήποτε άλλο έχει ανακαλύψει ή εφεύρει ο άνθρωπος. Μπορεί αυτόν να τον βοηθά σαν αποκούμπι, αλλά καταπιέζει φρικτά, σήμερα, την στιγμή που το γράφω αυτό, δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη.
Γιατί χλευάζεις τον ανάδρομο Ερμή; έχεις κάποια "απόδειξη" ότι δεν ισχύει; Υ.Γ. Η ανάγκη να πιστεύεις σε κάτι ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτό το "κάτι" υπάρχει.
Απ όσα λέμε το μόνο για το οποίο μέχρι και η επιστήμη μπορεί να υπογράψει είναι η ύπαρξη του ανάδρομου Ερμή. Απερισκεψία που τον χλεύασα. Δε θα επαναληφθεί.
7: @Χμμμ... Θα ήθελα κατ' αρχήν να πω ότι η απάντηση της Λένας Φουτσιτζή ήταν όχι μόνο απολαυστική αλλά και ουσιώδης και θα πρέπει να την διαβάσεις με μεγάλη προσοχή.Μέρα με την μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πεισθεί ο κόσμος από προλήψεις της εποχής του χαλκού, και δεν φοβούνται πλέον να το παραδεχθούν. Εξισώνοντας τους άθεους με τους θρησκόληπτους πέφτεις σε λογικό σφάλμα: Οι μεν πιστεύουν σε χειροπιαστά πράγματα με αποδείξεις, στην επιστήμη και στον άνθρωπο και οι άλλοι σε πνεύματα και στο μάτι. Για εσένα που σου είναι αδιάφορη ή ύπαρξη ή μη ενός θεού μπορεί να είναι και οι δύο ενοχλητικοί. Αλλά οι μεν παλεύουν για την πρόοδο του ανθρώπινου γένους και οι άλλοι για να σε κρατήσουν στο σκοτάδι.
Δεν είναι απαραίτητο πάντως ένας άθεος να είναι υπέρμαχος της προόδου.Θα μπορούσε να είναι ηδονιστής ας πούμε.Ή θα μορούσε να είναι επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της browning.Ανάλογα και τί εννοούμε ΄πρόοδο΄ βέβαια.
Πρόοδο σε αυτήν την περίπτωση εννοούσα την απεξάρτηση από προλήψεις που μας κρατάνε δέσμιους με το παρελθόν και που έχουν κοστίσει και κοστίζουν ανυπολόγιστες ανθρώπινες ιδέες και ζωές αιώνες τώρα.
Το ξέρω και συμφωνώ.Απλά ήθελα να θίξω και το θέμα της κυιριολεκτικά στρατευμένης επιστήμης.Πραγματικά αθεόφοβοι όλοι αυτοί οι επιστήμονες,χρηματοδότες,πωλητές,κυβερνήσεις κλπ κλπ.
Σωστά κάνει θεωρώ και εξισώνει άθεους και θρησκοληπτους γιατί και οι δυο εκφράζονται με βεβαιότητα για ένα μεταφυσικό ζήτημα. Εκεί που όντως υπάρχει διάφορα ειναι μεταξύ αυτών των δυο και των αγνωστικιστων.
Παράδειγμα γιατί δεν πρέπει να εξισώνεις τους 2: Δεν έχω ακούσει ποτέ για κάποιο φανατικό άθεο που ζώστηκε εκρηκτικά και ανατινάχθηκε σε σχολείο με οικότροφους μαθητές άλλου δόγματος για την δόξα της αθεΐας... Χρειάζεται να πω παραπάνω;
De La Net: "Οι μεν πιστεύουν σε χειροπιαστά πράγματα με αποδείξεις, στην επιστήμη και στον άνθρωπο και οι άλλοι σε πνεύματα και στο μάτι." 1) Πού είναι τα χειροπιαστά πράγματα με αποδείξεις που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα "ανώτερο", κάτι που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον άνθρωπο; Πού είναι οι αποδείξεις για την προέλευση όλης αυτής της σοφίας που υπάρχει στη φύση, στο σύμπαν και πού είναι οι χειροπιαστές απαντήσεις για όλα αυτά που ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση ακόμη να συλλάβει; Γιατί η επιστήμη είναι έννοια αντίθετη με την πίστη; Η επιστήμη, την οποία βάζεις τόσο ψηλά, προυπήρχε του ανθρώπου. Είναι η αποκωδικοποίηση της φύσης με σκοπό να μπορούν να εφαρμοσθούν οι αρχές της και η σοφία της από τον άνθρωπο. Ο οποίος έρχεται πάντα δεύτερος σε ευρηματικότητα... 2) Γιατί ταυτίζουμε την πίστη με τα πνεύματα και το μάτι και με παραδείγματα "κακής" εφαρμογής της εκάστοτε πίστης;
@icareΓιατί να πρέπει να αποδείξει η επιστήμη ότι ο Θεός δεν υπάρχει; Δουλειά των θεολόγων δεν είναι αυτή; Η δουλειά της επιστήμης είναι να μας δώσει μια μέθοδο να αντιληφθούμε και να περιγράψουμε το σύμπαν και στην εξήγηση που σήμερα μας δίνει δεν υπάρχει η ανάγκη για κάποιο ανώτερο ον.
Icare 1) δεν χρειάζεσαι χειροπιαστές αποδείξεις για να ΜΗΝ πιστεύεις σε κάτι αλλά για να πιστεύεις. (Παρεμπιπτόντως η μη ύπαρξη δεν αποδεικνύεται. Απόδειξέ μου ότι δεν υπάρχει ο Batman.) 2) Δεν υπάρχει "όλη αυτή η σοφία στη φύση". Η φύση είναι ατελής, προχωράει με πολλά λάθη και σπατάλη ενέργειας και όσα υπάρχουν μέχρι τώρα εξηγούνται με τη θεωρία της εξέλιξης.3)H επιστήμη είναι έννοια αντίθετη με την πίστη γιατί η επιστημονική μέθοδος απαιτεί να επαληθεύεται κάτι για να θεωρηθεί σωστό, ενώ η πίστη απαιτεί να θεωρείς κάτι σωστό ακόμα κι αν δεν υπάρχουν αποδείξεις ή και κόντρα στις αποδείξεις.4) Η επιστήμη δεν προϋπήρχε του ανθρώπου.5) Πού ξέρεις ότι υπάρχει θεός και δεν υπάρχουν πνεύματα αφού δεν υπάρχει καμία απόδειξη ούτε για το ένα ούτε για το άλλο;
icare:Occam's razor.Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας άθεος να σου αποδείξει ότι ΔΕΝ υπάρχει θεός.Εσύ από την άλλη είσαι υποχρεωμένος να του αποδείξεις ότι υπάρχει.Πως θα τον πείσεις;Με τι αποδείξεις;Θέτοντας τέτοιου τύπου ερωτήματα;Οπότε μάλλον δεν έχετε και πολλά "όπλα".Υ.Γ.:Συμφωνώ ότι η θρησκεία ανήκει στο πεδίο της μεταφύσικης και γι αυτό δεν μπορείς να την αποδείξεις ως λάθος μέσω της επιστήμης,αλλά μέσω της φιλοσοφίας...Και θαρρώ υπάρχουν κάτι κυριούληδες που το έχουν κάνει...
@De La Net: Το αν υπάρχει ανάγκη για κάποιο ανώτερο ον είναι καθαρά προσωπικό θέμα και αν κρίνω από την ιστορία του ανθρώπινου γένους η ανάγκη αυτή έχει υπάρξει αρκετά μεγάλη. Η επιστήμη δε χρειάζεται να αποδείξει τίποτα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί θεωρείς οτι οι έννοιες επιστήμονας και πιστός είναι αντίθετες.@Parisios Αν θεωρείς τη φύση ατελή, θεωρείς ότι δεν υπάρχουν γύρω σου πράγματα που σε ξεπερνάνε δημιουργώντας σου ερωτήματα και δε θεωρείς την επιστήμη μίμηση της φύσης αλλά εφεύρεση του ανθρώπου, τότε βλέπουμε τον κόσμο με τελείως διαφορετικό μάτι και οι απόψεις μας δε θα συγκλίνουν ποτέ.
@ DelusionsEnd Συμφωνώ με όσα λες. Απλά θεωρώ πως δεν μπορεί κανείς να είναι τόσο απόλυτος και σίγουρος για τέτοια ζητήματα ωστόσο η στάση των άθεων μου βγάζει μια αντιδραστικότητα και μια επιθετικότητα που δεν αντιλαμβάνομαι την προέλευσή της.
Μια δίκαιη σύγκριση θα ήταν μεταξύ των ψευτο-άθεων και των θρησκόληπτων.. ή μεταξύ των πραγματικά άθεων και των συνειδητά πιστών.. κάθε άλλος συνδυασμός είναι ανισοβαρής και δεν βγάζει νόημα..
@delanet 02:15Η κριτική σου ήταν ότι η κοπέλα διαπράττει λογικό σφάλμα και σε αυτή τη βάση σου απάντησα. Λογικό σφάλμα δεν υπάρχει. Τώρα αν ο ένας φανατικός ανατιναζεται και σκοτώνει παιδάκια και ο άλλος όχι μπορεί να ειναι επιχείρημα που κερδίζει το λαϊκό αίσθημα αλλά ειναι τελείως άλλη συζήτηση.
#7 Είτε άθεος, είτε θρησκόληπτος, ο φανατισμός είναι που είναι γελοίος. Και υπάρχουν φανατικοί και των δύο απόψεων. Το να προσπαθείς, μέσα από το λόγο σου, να προσδώσεις σε αυτόν που έχει αντίθετες απόψεις από εσένα, μειωτικά χαρακτηριστικά ( πολύ συχνά διαστρεβλώνοντας αυτό που λέει ). Αυτό είναι που είναι γελοίο.
Έχεις δίκιο. Τι κρίμα να μην είναι όλοι πιστοί, έτσι για το κοινωνικό στάτους, να πηγαίνουν εκκλησία κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, να κάνουν το σταυρό τους μόνο κοροϊδευτικά (τύπου ο Χριστός κι η Παναγία!) και αν τους ρωτάς να απαντούν "εντάξει μωρέ, πιστεύω αλλά όχι και πολύ φανατικά".Τουλάχιστον είτε οι φανατικοί είτε οι άθεοι το έχουν ψάξει λίγο το θέμα και έχουν κάποια επιχειρήματα.Όλοι οι υπόλοιποι, πέραν της άρνησης, της καχυποψίας και της αδιαφορίας, τι έχουμε;
1) Οταν μου πετυχαινουν τετοιοι ειναι παπλα τα πραματα:-Απο που πηρες τον υπολογιστη;-Απο τον Ταδε-Ααααα!..τοτε καλυτερα καλεσε τον (ή τεχνικη υποστιριξη αν υπαρχει) και ρωτα τον, αυτος θα ξερει να σε βοηθησει καλυτερα./ Καλεσε την τεχνικη υποστιριξη της κατασκευαστριας εταιριας.*Το παιζεις οτι δεν ξερεις.ΜΗΝ ΤΗΣ ΛΥΝΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΜΕΣΑ Ή ΤΕΛΕΙΑ... Δεν θα απαλαγεις ποτε. Αυτοι εχουν παρει λεφτα και απο αυτην, υποχρεουνται να την βοηθησουν!
''Ο κόσμος που τα έχει όλα λυμένα σκαρφίζεται συνεχώς νέους τρόπους για να αποδείξει ότι είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος.'' Τι γαμάτη απάντηση!!(μετά συγχωρήσεως..)
#5Ξέρεις πολύ καλά πως όταν είσαι 31 και πάνω, πρώτα μαθαίνεις αν ο άλλος έχει γκόμενα ή οικογένεια και μετά αρχίζει να σου αρέσει!Εκτιμώ ότι βρέθηκες σε μια στιγμή αδυναμίας, να μην πω πανικού και για αυτό καταπάτησες αυτόν τον βασικό κανόνα του παιχνιδιού- που λες και εσύ. Για αυτό βάλε τα μαύρα, που σε κάνουν μοιραία και τράβα εκεί έξω να γνωρίσεις κόσμο και άσε τα μοναστήρια για άλλους.
1: Έχω μια κολλητή γιατρό που όποτε γνωρίζει κάποιον και λέει ότι είναι γιατρός, αμέσως της λένε: "Αλήθεια; Γιατρέ ξέρετε έχω ένα πόνο εδώ τι να είναι;", Η φιλενάδα μου λοιπόν μπαφιασμένη μια μέρα βγάζει επιτόπου ένα μπλοκ αποδείξεων και τους λέει: "ΕΟΠΠΥ ή ανασφάλιστη; Θα πληρώσετε εσείς για την εξέταση ή κάποιος ασφαλιστικός οργανισμός;". Άρχισε να την χρεώνεις για τις υπηρεσίες σου. Μάθημα τόσο. Επιδιόρθωση τόσο. Εγκατάσταση τόσο. Μετά θα το σκέφτεται 2 φορές πριν σε ενοχλήσει. Άσε που μπορεί να εξελιχθεί και σε επιχείρηση, ποτέ δεν ξέρεις. Φυσικά όλα αυτά με τα σχετικά: έναρξη σε εφορία, έκδοση αποδείξεων, πληρωμές ΦΠΑ κτλ... είναι πονηρές οι μέρες - μην μας πούνε ότι προωθούμε την φοροδιαφυγή.
καλη η ιδεα σου αλλα αν αυτος που σε πρηζει ειναι θειος αγαπητος που αποφασισε στα 68 να παρει πρωτη φορα λαπτοπ (με Windows 8 τη τυχη μου μεσα) τι κανεις??