Επιστολή διαμαρτυρίας στους αξιωματούχους της Βρετανικής βάσης της Δεκέλειας αλλά και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κοινοποίησε ο πρίγκηπας Κάρολος. Σε αυτή κάνει λόγο για την βαρβαρότητα που συμβαίνει στην πανίδα της Κύπρου και στον φριχτό θάνατο εκατομμυρίων ωδικών πουλιών που πιάνονται σε παγίδες. Η επιστολή στρέφεται στο ζήτημα μιας απαγορευμένης εδώ και χρόνια μεθόδου παγίδευσης μικρών αποδημητικών πουλιών που κατά χιλιάδες πιάνονται στις ξώβεργες και τα δίχτυα της Κύπρου. Κάθε χρόνο εκατομμύρια πουλιά κατά την αποδημία τους προς και από την Αφρική έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Για πολλά απ' αυτά είναι και ο τελευταίος τους σταθμός μιας και εδώ και δεκαετίες η πρακτική παγίδευσης πουλιών είναι ευρέως διαδεδομένη στο νησί. Τα μικρά αυτά πουλιά είναι μέρος ενός γνωστού παραδοσιακού εδέσματος που έχει την ονομασία "Αμπελοπούλια".
Μια από τις περιοχές παγίδευσης είναι και η βάση της Δεκέλειας. Στην επιστολή του Καρόλου αναφέρεται πως οι αξιωματούχοι της Δεκέλειας καλούνται να δείξουν μηδενική ανοχή σε περιστατικά που μπορεί να πέσουν την αντίληψή τους εντός της δικαιοδοσίας τους.
Ο Κάρολος αναφέρει πως η οικολογική αυτή καταστροφή όχι μόνο επηρεάζει την βιοποικιλότητα της Βρετανίας, αλλά αποτελεί και πηγή εσόδων εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται και χρηματίζουν εκμεταλλευόμενοι την δραστηριότητα αυτή. Μέσα από την επιστολή του κάλεσε τον συνταγματάρχη Richard Cripwell να περιφρουρήσει άμεσα και να κάνει έλεγχο σε όλη την έκταση της βάσης ώστε να προλάβει την ερχόμενη αποδημία των πουλιών ενώ ζήτησε και από την Κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα και στις υπόλοιπες περιοχές.
Εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε πως θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους την επιστολή και πως συμμερίζονται την ανησυχία του Καρόλου, αλλά και των οργανώσεων που εδώ και χρόνια απαιτούν να ληφθούν μέτρα. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που κατηγόρησαν τον Κάρολο για υποκρισία και τόνισαν πως το έδεσμα αποτελεί παραδοσιακή λιχουδιά και πως η Βρετανία έχει μεγάλο παρελθόν στο κυνήγι αλεπούς οι οποίες δεν σκοτώνονται για τροφή, αλλά για διασκέδαση.
Τα στοιχεία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου για την παγίδευση των πτηνών είναι αποκαρδιωτικά και κάνουν λόγο για ενάμιση εκατομμύριο πτηνά τα οποία ετησίως βρίσκουν τον θάνατο στο Κυπριακό έδαφος.
Ανάμεσά τους και πολλά είδη που θεωρούνται προστατευμένα, ενώ από τα χιλιάδες πουλιά που πιάνονται σε ένα μόλις δίχτυ ή στην κόλλα των κλαδιών, μερικά είναι και είδη που πεθαίνουν χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το έδεσμα.
Πρόσφατα υπήρξε και ένα μεγάλο αφιέρωμα του National Geographic για τα Αμπελοπούλια της Κύπρου, της Αλβανίας, της Αιγύπτου και των περιοχών της Μεσογείου που ακολουθούν την τακτική αυτή.