Η Χρυσή Αυγή και η εθελοντική αιμοδοσία μόνο για Έλληνες

Facebook Twitter
1

Η είδηση ότι μέλη της Χρυσής Αυγής θα διοργανώσουν εθελοντικές αιμοδοσίες αποκλειστικά για έλληνες δείχνει ότι η οργάνωση αυτή για να κερδίσει τις εντυπώσεις, δεν σταματά πουθενά. Χρησιμοποιεί ακόμα και το θέμα της υγείας για να θολώσει ακόμα περισσότερη την ήδη θολή εικόνα της στην κοινωνία.

Κάποιος που δεν έχει εμπειρία από νοσοκομεία και από το τι σημαίνει να περιμένεις για αιμοπετάλια ίσως προσπεράσει αδιάφορα την είδηση. Πέρσι ένας φίλος πέθαινε από λευχαιμία και ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρειαζόταν λήψη αιμοπεταλίων. Σε συγκεκριμένες ημερομηνίες έπρεπε οι δότες να δώσουν αιμοπετάλια. Ήταν ένα άγχος τόσο για τον ασθενή όσο και για τους δικούς του ανθρώπους. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν μπορούν να δώσουν όλοι (σ.σ εάν για παράδειγμα έχεις λεπτές φλέβες δεν μπορείς να δώσεις) έτσι τα αιμοπετάλια μαζί με το αίμα είναι πολύτιμα για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Οι γιατροί δεν σε αφήνουν να πεθάνεις από έλλειψη αιμοπεταλίων. Υπενθυμίζουν όμως και αυτοί κάθε φορά το ραντεβού γιατί οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Είναι ένα επιπλέον βάρος στο ήδη μεγάλο φορτίο της ασθένειας.

Επίσης οι ανάγκες σε αίμα για ασθένειες όπως η λευχαιμία είναι τεράστιες.

Έτσι λοιπόν, το να παίζεις παιχνιδάκια στους διαδρόμους των νοσοκομείων όχι μόνο δεν σε τιμά αλλά δείχνει ότι δεν έχεις όρια. Τα όρια βέβαια ο καθένας τα βάζει μόνος του. Όμως σε θέματα υγείας των άλλων θα έπρεπε να υπάρχει μέσα μας ένας άγραφος νόμος που θα τον τηρούσαμε όλοι. Κάτι που θα μας σταματούσε από το να χρησιμοποιούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα για εντυπώσεις.

Φυσικά αυτό το κάτι δεν είναι «η τιμωρία του θεού» αλλά ένα είδος προσωπικής ηθικής που διαμορφώνεται μέσα μας καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας μας στην ζωή.

Γεννιέται όμως το ερώτημα: Εάν είχατε ανάγκη εσείς τα αιμοπετάλια ή ένας δικός σας άνθρωπος και σας τα έδινε ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, θα τα παίρνατε;

Απαντώ χωρίς να σκεφτώ δεύτερη φορά «ναι». Θα τα έπαιρνα και θα τον ευχαριστούσα.

Πριν απαντήσεις «όχι» κάτσε και σκέψου την ζωή ενός δικούς σου ανθρώπου να κρέμεται από μια κλωστή. Εάν κάποιος θέλει να σου δώσει βοήθεια σε θέματα υγείας έστω και με όρους («θα πάρεις επειδή είσαι έλληνας») την αποδέχεσαι πάνω στον πανικό σου ακόμα και αν δεν συμφωνείς με την κοσμοθεωρία του.

Έτσι λοιπόν όσοι την «πέφτουν» στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ή σε όποιον οργάνωσε αυτές τις αιμοδοσίες ας έρθουν λίγο στην θέση των ασθενών. Καλά κάνει το νοσοκομείο και παίρνει το αίμα έστω και με τους όρους τους. Αν είναι να σωθεί ένας άνθρωπος ας σωθεί με τους όρους που έχει βάλει η Χρυσή Αυγή.

Ξέρω ότι το κείμενο άνετα μπορεί να παρερμηνευτεί όπως έχει γίνει με τόσα κείμενα για την Χρυσή Αυγή. Τα μέλη αυτής της οργάνωσης ψάχνουν ευκαιρία για να λειάνουν την σκληρή εικόνα τους και να φτιάξουν το προφίλ τους (σ.σ Κουτοπόνηρη η κίνηση του αρχηγού «Τώρα είμαστε στη Βουλή όχι ξύλο βλάκες»), στην προσπάθεια τους αυτή παρερμηνεύουν τα πάντα προς όφελος τους. Λέω ξεκάθαρα λοιπόν, ότι η εθελοντική αιμοδοσία με όρους είναι μια άθλια προσφορά την οποία θα αποδεχόμουν εάν την είχα ανάγκη ο ίδιος ή δικός μου άνθρωπος γιατί με θέματα υγείας δεν παίζεις.

Επειδή όμως η ζωή έχει γυρίσματα, εάν έχει μείνει κάποιο ίχνος συναισθήματος στα μέλη της Χρυσής Αυγής, θα έπρεπε να σκεφτούν τι θα έκαναν σε θέματα υγείας εάν είχαν την ανάγκη ανθρώπων που δεν ήταν Έλληνες. Εάν ο δωρητής για παράδειγμα νεφρού που θα έσωζε την ζωή ενός δικού τους ανθρώπου δεν ήταν Έλληνας πως θα αντιδρούσαν. Υπάρχει χώρος στο μυαλό αυτών των ανθρώπων για τέτοιες σκέψεις; Μάλλον όχι. Περιμένουν να πάρουν το μάθημα από την ίδια την ζωή.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Εμείς διοργανώνουμε αιμοδοσίες και θα φτιάξουμε και ομάδα δοτών οργάνων με πιθανούς αποδέκτες όλους, εκτός χρυσης αυγης. Και ανάλογο νοσοκομείο θα φτάξουμε επίσης.