Οριακές διαφορές και μετά τον Μπαλτάκο

Οριακές διαφορές και μετά τον Μπαλτάκο Facebook Twitter
4

Οριακές διαφορές, υπό την «επήρεια» και του video Μπαλτάκου δείχνει δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε το βράδυ στην εκπομπή «Ανατροπή» του MEGA. Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. με την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται είναι στο 0,7% για τις ευρωεκλογές, στην πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές με τη ΝΔ όμως να ανακτά το προβάδισμα και να επανέρχεται στην πρώτη θέση (με διαφορά 0,9%).

Στη δημοσκόπηση-που έγινε από τις 3-7 Απριλίου- καταγράφονται και τα ποσοστά μικρότερων κομμάτων όπως του ΛΑΟΣ του ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και του κόμματος του Βύρωνα Πολύδωρα.


Στην ερώτηση τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν γίνονταν οι ευρωεκλογές σήμερα τα αποτελέσματα ήταν:

Νέα Δημοκρατία 19,5%
ΣΥΡΙΖΑ 20,2%
Ελιά 5,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,1%
Χρυσή Αυγή 7%
ΔΗΜΑΡ 2,8%
ΚΚΕ 6,7%
Οικολόγοι 1%
ΛΑΟΣ 1,4%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%
Ένωση για την Πατρίδα & τον Λαό (κόμμα Β. Πολύδωρα) 1%
Το Ποτάμι 8,8%
Άλλο 1,8%
Λευκό Άκυρο 4,8%
Δεν έχω αποφασίσει 13,9%

Ερώτηση έγινε και για το πόσο σημαντική θεωρούν οι πολίτες την υπόθεση Μπαλτάκου. Οι απαντήσεις είχαν ως εξής:

Πολύ: 42,9%

Αρκετά: 15,9%

Λίγο: 14%

Καθόλου: 16,6%

Δεν ξέρω / Δεν Απαντώ: 10,6%

Για τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχουν μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό ακροδεξιοί θύλακες που υπονομεύουν την κυβερνητική πολιτική οι ερωτηθέντες απάντησαν:

Συμφωνώ / Μάλλον Συμφωνώ: 60,8%

Διαφωνώ / Μάλλον Διαφωνώ: 30%

Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ: 9,2%



Για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθούν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Συμφωνώ / Μάλλον Συμφωνώ: 42,8%

Διαφωνώ / Μάλλον Διαφωνώ: 48,6%

Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ: 8,6%

Για το αίτημα των ΑΝΕΛ να παραιτηθεί η κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο Μπαλτάκου:


Συμφωνώ / Μάλλον Συμφωνώ: 37,5%

Διαφωνώ / Μάλλον Διαφωνώ: 57%

Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ: 5,5%

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Επειδη μεχρι τις εκλογες θα "πηξουμε"στις δημοσκοπησεις θα παραθεσω καποιες παραμετρους οι οποιες θεωρω οτι προσδιοριζουν τον βαθμο "χρησιμοτητας" τους ως "εργαλειο" εκτιμησης τασεων .1.Ποια εταιρεια κανει την δημοσκοπηση.2.Με εντολη ποιου "μεσου"την κανει.3.Με ποιαν διαδικασια την κανει. Οσον αφορα ,ομως, στον βαθμο ακριβειας "προβλεψης τελικου αποτελεσματος",εκει πιστευω οτι "θα γελασει καθε πικραμενος"!Στο συμπερασμα αυτο καταληγω με βαση τις εξης παρατηρησεις : Δεν υπαρχει "δημοσκοπος" ο οποιος να μην τονιζει συνεχως και σε ολους τους τονους οτι οι δημοσκοπησεις δεν ειναι παρα "η φωτογραφια της συγκεκριμενης στιγμης".Τονιζοντας,επισης,το "υψηλο ποσοστο"των "αναποφασιστων" και των "Δεν γνωριζω/δεν απαντω". Οι καπως παλαιοτεροι μαλλον θα ενθυμουνται οτι στις προ δεκαετιας-δεκαπενταετιας και περαν δημοσκοπησεις η φραση "φωτογραφια της στιγμης" ουσιαστικα δεν υπηρχε στο λεξιλογιο των δημοσκοπων.Υπηρχαν αλλες,ακρως "ηπιοτερες",οπως "οι τασεις εξακολουθουν να ειναι υπο διαμορφωση",και αλλα συναφη.Η επιμονη εισαγωγη της εν λογω φρασης δεν ειναι παρα αυτο το οποιο βαρβαριστι αποκαλειται "disclaimer",θρησκευτικως "νιπτω τας χειρας μου",και νεοελληνιστι "δεν φταιω εγω μπαρμπα".Και αυτο για εναν πολυ απλο λογο.Ολες οι μεχρι τουδε δημοσκοπησεις ειναι τηλεφωνικες.Και πολλαπλων ερωτησεων.Για λογους κοστους,κυριως.Το ποσοστο,σε αυτες,του Δ.Γ./Δ.Α. ,παρουσιαζεται να κυμαινεται απο 15 εως 30 %.Ομως αυτο το ποσοστο ειναι επι του συνολου οσων δεχτηκαν να μετασχουν στην δημοσκοπηση.Υπαρχει,ομως,και κατι το οποιο θιγεται απο καθολου εως ελαχιστα απο τους δημοσκοπους.Παλαιοτερα ,και προκειμενο να συμπληρωθει ο απαιτουμενος αριθμος απαντησεων (συνηθως 1.600-και ανω)για μια "αξιοπιστη"ερευνα απαιτουντο 2.000 εως 2.300 τηλεφωνηματα.Ητοι 400 εως 700 "κληθεντες" εκλειναν το τηλεφωνο μολις ακουγαν οτι εκαλουντο να μετασχουν σε δημοσκοπηση.Για οποιονδηποτε λογο.Ξερετε ποσα τηλεφωνηματα απαιτουνται τωρα για να συμπληρωθει ο "μαγικος αριθμος"των 1600(κατ'ελαχιστον) συμμετεχοντων στην δημοσκοπηση ;Πανω απο 4.500 !!!Για να το πουμε απλουστερα στις "μετρησεις"μετεχει μολις το 1/3 των καλουμενων !!!Αυτο προσδιοριζει και τον βαθμο αξιοπιστιας της ερευνας.Τα γραφω αυτα μηπως και περιορισθει καπως ο αριθμος εκεινων που το βραδυ των εκλογων "θα πεφτουν απο τα συννεφα"!
Καλα κανετε, κε Κοντε, να επισημαινετε τα limitations οσον αφορα τις δημοσκοπησεις και τα εχετε ξαναγραψει. Επιτρεψτε μου ομως να θεσω ενα ερωτημα: θα επιμενατε με το ιδιο σθενος να αποδειξετε την αφερρεγγυοτητα των δημοσκοπησεων αν αυτες εβγαζαν, π.χ, το Συριζα να ειχε παρει κεφαλι με 5 η 6 μοναδες διαφορα?Για μενα, (και το εχω ξαναπει) το πιο σημαντικο ειναι οτι αυτου του ειδους οι δημοσκοπησεις ειναι, πραγματι, ενα snapshot, μια φωτογραφια της στιγμης. Κι αυτη η στιγμη, οπως αποτυπωνεται λιγο πολυ σε ολες τις δημοσκοπησεις, δειχνει τα εξης:Α) Στασιμοτητα και ισοπαλια του νεου μικρομεγαλου δικομματισμου στο 20%-20%Β) Αδυναμια του Συριζα να παρει πραγματικα κεφαλι και να ξεχωρισει, παρα την αντι-δημοφιλια, τα λαθη και τα σκληρα μετρα της κυβερνησηςΓ) Πτωτικη πορεια της ΧΑ με διατηρηση, ομως, ενος σημαντικου πυρηνα οπαδωνΔ) Ταση του κοινου να ψαχνει για εναλλακτικες λυσεις (Ελια, Ποταμι), πραγμα το οποιο αποτυπωνεται και σε παραλληλες δημοσκοπησεις για τις δημοτικες εκλογες (ειναι εντυπωσιακα τα πολυ υψηλα ποσοστα που συγκετρωνουν οι Καμινης, Μπουταρης, ακομη κι ο Σγουρος, ενω τα κομματα που τους υποστηριζουν δεν συγκεντρωνουν ουτε 10% του εκλογικου σωματος).Σε γενικες γραμμες, ενα μεγαλο ποσοστο πολιτων που προσδιοριζονται στον αξονα κεντρου-κεντροδεξιας-κεντροαριστερας δεν πειθονται απο ΝΔ και Συριζα και ψαχνουν εναγωνιως για κατι νεο. Στη συνομωσιολογικη μας χωρα εχω ακουσει κι εγω ιστοριες για δηθεν κρυφες δημοσκοπησεις που δηθεν βγαζουν το Συριζα με 5/6 μοναδες διαφορα η δινουν 15% στη ΧΑ. Δεν ξερω, δεν εχω κρυσταλλινη σφαιρα. Αλλα οι φανερες δημσκοπησεις που ολοι βλεπουμε επιμενουν (μα ΟΛΕΣ) να δειχνουν το ιδιο πραγμα πανω κατω (αυτο που μολις περιεγραψα παραπανω). Ολες πια ειναι αποτελεσμα της διαπλοκης?
Αγαπητε SpyridonΕισαι ενας απο τους ελαχιστους σχολιαστες στα ερωτηματα του οποιου,λογω του ηθους του, οφειλω να απαντω με καθε σοβαροτητα.Σε πολλους αλλους θα απαντουσα "αλλοιως".Απαντω,λοιπον:Οι προσεγγισεις μου δεν επηρεαζονται απο τα "ευρηματα"ουτε κατ'ελαχιστον.Αποτιμω το περιβαλλον,τις συνθηκες δηλαδη που επικρατουν,και μονον αυτα.Εαν προεκυπτε δημοσκοπηση που θα εδινε ,υπο τις σημερινες συνθηκες,το ποσοστο που αναφερεις στο Συριζα θα την αγνοουσα οπως τις αλλες,μαλλον δε θα εκανα και καποιο "καυστικο" σχολιο για την "επαγγελματικη αξιοπιστια" της δημοσκοπικης εταιρειας.Οπως εξηγησα στο προηγουμενο σχολιο μου,η φραση "φωτπγραφια της στιγμης" δεν ειναι παρα ενα "αλλοθι",ενα "disclaimer" των εταιρειων ,οι οποιες γνωριζουν την πληρη αδυναμια τους να παραξουν "σοβαρο αποτελεσμα" και χρησιμοποιουν αυτη την καλυψη για να μη υποστουν επαγγελματικη ζημια.Θα σου πω και κατι αλλο,για να σου καταστησω προφανες οτι ΠΑΝΤΟΤΕ γραφω αυτο που θεωρω αληθες και ορθο.Προσπαθω οσο το δυνατον περισσοτερο να μην επιτρεπω στις προσωπικες μου αποψεις,η στο συναισθημα, να επηρεαζουν την κριση και τα λεγομενα μου."Φιλος μεν Πλατων,φιλτατη δε αληθεια",οπως απεφανθη ο Αντιφανης.Πιστευω,λοιπον,και το εχω ξαναγραψει,οτι το κομμα που αδικειται δημοσκοπικα περισσοτερο απο τα αλλα ειναι η "Χρυση Αυγη".Για μια σειρα λογων,κυριοτερος των οποιων ειναι οτι πολλοι "συμπαθουντες" την Χ.Α. εχουν,λογω των εξελιξεων,"λουφαξει",επι το λαικοτερο,και αποφευγουν να το δηλωνουν.Επαναλαμβανω και κλεινω με αυτο.Δεν εχω ιδεα τι ποσοστα θα πιασει καθε κομμα στις Ευρωεκλογες.Απλα επισημαινω,ξανα και ξανα,οτι αυτη την στιγμη το ιδιο ακριβως συμβαινει και με τις "εταιρειες δημοσκοπησεων".Απλα αυτοι δεν εχουν την πολυτελεια να το παραδεχονται,οπως κανω εγω,διοτι αυτη ειναι η δουλεια τους !!!Μια αρκετα καθαρη εικονα θα μπορεσουμε να εχουμε μονον λιγες ημερες προ των εκλογων.Αναλογα και με το τι θα εχει μεσολαβησει εως τοτε.
Αγαπητε κε Κοντε, ειναι σαφεστατη η απαντηση σας. Το τεστ *Συριζα* το περασατε! Συνηθιζω να θετω αυτη την ερωτηση οταν βλεπω κοντοφθαλμες αμφισβητησεις των αποτελεσματων των δημοσκοπησεων (π.χ. το οτι πολλοι, και απο τα δεξια και απο τα αριστερα, δεν μπορουν με τιποτε να χωνεψουν οτι οι Καμινης/Μπουταρης προηγουνται και πραγματικα και καθαρα και προσπαθουν να το αμφισβητησουν με πραγματικα αστεια επιχειρηματα). Στα περισσοτερα αλλα απο οσα λετε συμφωνω και μαλιστα να το παω λιγο παρακατω. Σε μια τετοια εποχη κρισης και με μια τετοια κυβερνηση, εγω θα ελεγα οτι οι μονοι που εχουν καποιο λογο να κρυβουν την πολιτικη τους τοποθετηση (εκτος βεβαια απο τη ΧΑ, δυστυχως, εχετε δικιο) ειναι και οι οπαδοι της ΝΔ. Σε ενα τετοιο κλιμα, η αριστερα εχει καθε λογο να επιτιθεται και η δεξια να κρυβεται. Αν, παρ-ολα αυτα, ο Συριζα δεν κατορθωνει να παρει κεφαλι, αυτο ισως και να σημαινει οτι η εκπληξη στις εκλογες μπορει να προελθει απο τα δεξια και οχι απο τα αριστερα, οπως πολλοι πιστευουν.Βεβαια, παροτι δεχομαι τα περισσοτερα επιχειρηματα σας, δεν πρεπει να ξεχνουμε οτι, snapshot η οχι, σχεδον ολες οι δημοσκοπησεις δινουν παρεμφερη αποτελεσματα (χωρις να αμφισβητω οτι ενα ποσοστο ψηφοφορων εχει την ταση να παρασυρεται απο το οποιοδηποτε *ρευμα* δημιουργηθει λιγο πριν απο τις εκλογες). Το οτι ολες, λοιπον, οι ερευνες, δειχνουν περιπου το ιδιο αποτελεσμα μηπως σημαινει οτι, παρα τις αδυναμιες των εταιριων και των μεθοδων τους, αυτη ειναι η εικονα στο εκλογικο σωμα τη δεδομενη στιγμη?Κατα τα αλλα, σας ευχαριστω ξανα για το επιπεδο της συζυτησης, ειναι δυστυχως σπανιο μεταξυ των περισσοτερων σχολιαστων.