Ένα γαμημένο γοβάκι 39 νούμερο μου λείπει για να αλλάξω την ιστορία

Ένα γαμημένο γοβάκι 39 νούμερο μου λείπει για να αλλάξω την ιστορία Facebook Twitter
1

 

Ένα γαμημένο γοβάκι 39 νούμερο μου λείπει για να αλλάξω την ιστορία Facebook Twitter

  

Το να ερμηνεύσει κανείς την Κοκκινοσκουφίτσα είναι παλιά ιστορία. Την έχουν ερμηνεύσει εκατοντάδες «ειδικοί» και χιλιάδες παιδιά στων οποίων το μυαλό δε θα μπούμε ευτυχώς ποτέ. Η Λένα Κιτσοπούλου δίνει τη δική της ερμηνεία στην παράσταση «Κοκκινοσκουφίτσα-Το πρώτο Αίμα» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η οποία επιδέχεται με τη σειρά της πολλές ερμηνείες και αναγνώσεις. Ο θεατής διαβάζει τη δική του ιστορία. Το πληκτικό οικογενειακό τοπίο, την αγωνιώδη αναζήτηση μιας αλλαγής, το μίσος στη σχέση μιας μάνας και μιας κόρης. Τα στοιχεία όλα αυτά δημιουργούν ένα ενδιαφέρον, χιουμοριστικό πολλές φορές και άλλες τόσες πικρό τοπίο.

 

 

Για μένα δεν είναι αυτό το πιο ενδιαφέρον συστατικό της παράστασης. Το πιο ενδιαφέρον, ελκυστικό, προκλητικό  στοιχείο της παράστασης είναι ο τρόπος με τον οποίο η Λένα Κιτσοπούλου διαλύει τον ίδιο της τον εαυτό, τον αποδομεί με όλες τις συμβάσεις και τον κάνει μέρος του καλλιτεχνικού της έργου.Κανένας άλλος μέχρι τώρα δεν έχει πολεμήσει τον επί σκηνής ναρκισσισμό του με τόσο αποκαλυπτικό και σπαρακτικό τρόπο. Η ίδια είναι η πρωταγωνίστρια της αγωνίας και της σάτιρας ακόμα και αν είναι απούσα. Για μένα η καλλιτεχνική τόλμη του να εκθέτει τον εαυτό της με αυτό τον τρόπο - με έναν πρωτότυπο εντελώς προσωπικό τρόπο, την κάνει και απολύτως ξεχωριστή. Αυτή η αποδόμηση του εαυτού βάζει τη σφραγίδα της μοναδικότητάς της. Αυτή η αποδόμηση που δε γίνεται «ανώδυνα» και μόνο σε ένα κείμενο, αλλά συμπεριλαμβάνει και τον δημιουργό, με τον τρόπο που το κάνει θα έκανε να τρέξουν τα σάλια πολλών ομότεχνών της στην Ευρώπη, που «ανασκάπτουν» το «άλλο» και ποτέ τον ίδιο τους τον εαυτό. Όλοι είμαστε εγκλωβισμένοι στις ιστορίες που φτιάχνουμε. Φυλακισμένοι μέσα στην προσωπική μας μυθολογία. Αυτό μου είπε η παράσταση. Η κοκκινοσκουφίτσα τα έχει «παίξει» επειδή πηγαίνει κάθε μέρα επί εκατοντάδες χρόνια στο ίδιο δάσος. Όπως όλοι μας, μέσα στις «ανακουφιστικές» επαναλήψεις του «ίδιου», του «γνωστού».

 

Ένα γαμημένο γοβάκι 39 νούμερο μου λείπει για να αλλάξω την ιστορία Facebook Twitter

Οι ιστορίες της Λένας Κιτσοπούλου όπως και η ίδια δε χωρούν πουθενά, αιμορραγούν και είναι ακατάτακτες. Άλλωστε γιαυτό,  σε απόγνωση η ίδια, υποδύεται μια Σταχτοπούτα από ένα παραμύθι του οποίου την αφήγηση δε θα μάθουμε ποτέ, ψάχνει το χαμένο της γοβάκι, ένα 39 νούμερο που φοράει όλος ο κόσμος. Θα της έρθει στο κεφάλι όταν θα της είναι εντελώς άχρηστο. Είναι μια μοναδική περίπτωση η Λένα Κιτσοπούλου. Δύσκολα θα δούμε το επόμενό της, ούτε τα επόμενα είκοσι χρόνια. Και μόνο η τρομακτική, διαλυτική ευθύτητα, η κριτική που ασκεί με αυτό τον τρόπο στον εαυτό της, το εφιαλτικό κάτοπτρο μέσα στο οποίο καθρεφτίζεται, την κάνει καλλιτεχνικά σπουδαία.

Ένα γαμημένο γοβάκι 39 νούμερο μου λείπει για να αλλάξω την ιστορία Facebook Twitter
Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια