Aπό τον Θανάση Χαραμή
O νεαρός Yosuke Yamahata, ένας Ιάπωνας στρατιωτικός φωτογράφος, ήταν σε αποστολή κοντά στο Ναγκασάκι, όταν η βόμβα έπεσε. Aμέσως έσπευσε στον σταθμό του τρένου και μετά από ταξίδι 12 ωρών είχε φτάσει στο Ναγκασάκι. Ήταν 10 Αυγούστου, μια μέρα μετά τη δεύτερη και τελευταία μέχρι σήμερα ρίψη πυρηνικής βόμβας εναντίον ανθρώπων.
Είχε εντολή να καταγράψει την καταστροφή για στρατιωτικούς σκοπούς προπαγάνδας και την ίδια μέρα τράβηξε 119 φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας δύο κάμερες. Εργάστηκε από το πρωί μέχρι το βράδυ και αργότερα ανέφερε πως είχε βρεθεί μπροστά στο πώς θα έδειχνε η κόλαση αν ήταν στη γη. Τα ντοκουμέντα αυτά θεωρούνταν η μόνη εκτεταμένη και λεπτομερής καταγραφή της καταστροφής και στις 21 Αυγούστου εμφανίστηκαν στην ιαπωνική εφημερίδα Mainichi Shimbun.
Όταν ο στρατός παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις ακολούθησε λογοκρισία και τα αντίγραφα των φωτογραφιών του κατασχέθηκαν, αν και ο ίδιος είχε καταφέρει να κρύψει τα περισσότερα αρνητικά. Από τις 119 φωτογραφίες κατάφεραν τελικά να διασωθούν μόλις 71 οι οποίες ήταν καλής ποιότητας. Ο ίδιος ο Yamahata φαίνεται πως πλήρωσε το τίμημα για την επίσκεψή του στο Ναγκασάκι με καρκίνο που τον οδήγησε στο θάνατο το 1966.
Στις 5 Ιουνίου, 24 σπάνιες φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν δημοσιευτεί πουθενά, πρόκειται να δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams της Νέας Υόρκης. Οι περισσότερες είναι τραβηγμένες από τη δεύτερη μηχανή του, η οποία είχε παρουσιάσει ένα ελάττωμα και δεν θεωρήθηκαν καλής ποιότητας. Οι τιμές της δημοπρασίες για κάθε μια ξεκινούν από τα 18.000 ευρώ και φτάνουν έως και τις 26.000.
σχόλια