Η άνευ όρων παράδοση της χώρας

Η άνευ όρων παράδοση της χώρας Facebook Twitter
27

Το κακό με τους σύγχρονους οικονομικούς πολέμους είναι ότι, σε αντίθεση με τους συμβατικούς, τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα. Δεν έχεις ούτε στρατεύματα κατοχής στο έδαφός σου, ούτε να καταφτάνουν τα πλοία της αυτοκρατορίας για να πάρουν τα γυναικόπαιδα σκλάβους, αν δεν πληρώσεις τη δόση. Παρότι τα θύματα είναι πολλά και οι ανθρώπινες τραγωδίες εκατομμύρια, ο εχθρός είναι λιγότερο ορατός και μισητός απ' ό,τι στον συμβατικό, αιματηρό πόλεμο με τα όπλα και τους στρατούς.

Η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη του οικονομικού πολέμου που ξεκίνησε το 2008 με την τραπεζική φούσκα στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και σήμερα δεν το έχει πολυκαταλάβει. Δεν είχε διορατική πολιτική ηγεσία να την οχυρώσει, όταν η κρίση περνούσε τον Ατλαντικό και η Ελλάδα βρισκόταν εκτεθειμένη λόγω των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων. Αν στο τέλος του 2009 είχαν φροντίσει να καλύψουν τις δανειακές της ανάγκες για την επόμενη χρονιά, πιθανότατα δεν θα ζούσαμε τη σημερινή τραγωδία.

Το ίδιο καταστροφική ήταν και η στάση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο Βερολίνο, όταν η Μέρκελ αποφάσισε να προστατέψει τις δικές της τράπεζες, αφήνοντας την Ελλάδα στην τύχη της. Μετατρέποντάς την σε αποδιοπομπαίο τράγο για τα συστηματικά προβλήματα της ευρωζώνης, παρατείνοντας τη δήθεν «ελληνική» κρίση, γιατί το Βερολίνο κέρδιζε χρήματα και πολιτική επιρροή από αυτήν, και επιβάλλοντας, τέλος, μια σειρά μνημονίων που δεν εξυπηρετούν παρά μόνο έναν στόχο: να πάρουν οι δανειστές τα λεφτά τους πίσω.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, πληρώνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, η Ελλάδα θα κατέβαλλε κάποιο τίμημα. Όμως, δεν χρησιμοποίησε κανένα από τα όπλα που είχε στη διάθεσή της για να πολεμήσει: είναι πλέον φανερό ότι η ανεκδιήγητη αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε παρά μόνο όταν οι γαλλογερμανικές τράπεζες είχαν ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα και επίσης ότι η χώρα δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ, σε κανένα μνημόνιο. Έπεσε αμαχητί.

Ένα από τα πλέον αξιοπερίεργα φαινόμενα είναι ότι ούτε και η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται, παρότι με αυτήν τη σημαία κέρδισε στις τελευταίες εκλογές. Όταν, μάλιστα, η εντυπωσιακή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε επαγγελθεί την ακύρωση των συμφωνιών με τους δανειστές, μπορούσε να αποτελέσει απέναντι στους τελευταίους ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί. Όταν αναγνωρίζεται πανηγυρικά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι τα νέα, επαχθέστατα μέτρα θα διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Πρόκειται για τη συνέχιση της παράδοσης που θέλει την κυρίαρχη τάξη της χώρας να χάνει ή και να το βάζει στα πόδια στους πολέμους; Είχαν, άραγε, υποσχεθεί στον κ. Σαμαρά ότι αν το παίξει καλός μαθητής και ζητήσει συγγνώμη από τη Μέρκελ, πράγμα που έκανε στο Βερολίνο, θα του ετοιμάσει ανακουφιστικά πακέτα, όπως έλεγε στους κυβερνητικούς εταίρους; (Ο Φ. Κουβέλης αυτό ισχυρίζεται ότι τον διαβεβαίωσαν οι Σαμαράς-Βενιζέλος για να μπει στην κυβέρνηση.) Ανήκει η ηγεσία της κυβέρνησης στους ανίκανους και φοβισμένους ή στο στρατόπεδο των συνεργατών (δες Στουρνάρας), που πιστεύουν ότι οι δανειστές και η Μέρκελ έχουν δίκιο να πάρουν και τα γυναικόπαιδα;

Το βέβαιο είναι ότι σε έναν πόλεμο, ακόμα και αν έχεις γνωρίσει σοβαρές ήττες, συνεχίζεις να μάχεσαι για να πάρεις ό,τι μπορείς ή διαπραγματεύεσαι μια συμφωνία. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε αυτό. Ακόμα και αν τα μέτρα ψηφιστούν, οι δανειστές δεν έχουν δεσμευτεί να εκταμιεύσουν όλη τη δόση, να επιμηκύνουν το χρέος (ως επικοινωνιακό δωράκι στους ντόπιους συνεργάτες, γιατί η επιμήκυνση δεν λύνει κανένα πρόβλημα) ή να το κουρέψουν. Μπορεί να αρχίσουν πάλι τα ήξεις-αφήξεις, να συστήσουν ένα ειδικό ταμείο στις Βρυξέλλες για την τμηματική καταβολή της δόσης, ανάλογα με τις εκθέσεις της Τρόικας. Και το βέβαιο είναι ότι σε 3 μήνες θα ζητήσουν, λόγω της ύφεσης που θα προκαλέσουν τα τωρινά, κι άλλα μέτρα, τα οποία καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει.

Αυτό που η «Καθημερινή» εξέφραζε ως φόβο την Κυριακή, ότι δηλαδή αν Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας δεν πάρουν ένα γενναίο πακέτο, είναι τελειωμένοι πολιτικά, η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το επιβεβαίωνε: «Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και ο τέταρτος από τον Οκτώβριο του 2009 Έλληνας πρωθυπουργός ίσως οδεύει προς το πολιτικό του τέλος». Δεν είναι καθόλου περίεργο: έτσι δεν συμβαίνει στον πόλεμο με όσους παραδίδουν άνευ όρων μια ολόκληρη χώρα;

Στήλες
27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

13 σχόλια
Ασ δούμε τα πράγματα ψυχρα και ρεαλιστικα .Ότι οι Ελληνες πολιτικοί είναι πολύ χαμηλού πολ.αναστήματος δηλαδή για τα μπάζα το ξέρουν και μωρα παιδιά.Όμως κυβερνούν αυτοί πραγματικά?Τα συμφέροντα του ντόπιου κατεστημένου εξυπηρετούν.Αυτό το κατεστημένο θα κάνει τα πάντα για να περισώσει ότι μπορεί αυτην την ώρα,γράφοντας την χώρα και το λαό στα παλιά τους τα παπούτσια .Θα βρουν τη λύση και θα την επιβάλλουν .Είδαμε για πρώτη φορά το μοντέλο της συγκυβέρνησης και πως το επέβαλλαν στους πολιτικούς .Είδαμε τον Δασκαλόπουλο πριν καιρό να βγαίνει με θέσεις ίδιες η και περισσότερο ανιμνημονιακες από αυτές του Τσιπρα .Απλά εξέφραζε τους φόβους του Ελλην.ΣΕΒ για την μοιρασιά πάνω στο πτώμα της Ελλάδας.Βλέπουν να μπαίνει ο Γερμ.Συνδ.Βιομηχ .όπως κάποτε τα γερμανικα τανκς στις χώρες υπό κατοχή ,και ανησυχούν όχι για την χώρα βέβαια αλλά για τα συμφέροντα τους .Η υπόθεση είναι τελειωμένη .Πολύ μου αρέσουν όσα λέει ο Τσιπρας (έλεγε και ο Σαμαράς πονηρι ές με τα Ζαππεια )αλλά δεν ξέρω τι θα τρώνε συνταξιούχοι και δημ.υπαλληλοι αν δεν έρθει το "χαρτί "απ έξω .Να πως μπαίνει ο εκβιασμός έστω κι αν είναι ψεύτικος.Αποβιομηχανοποιησαν πρώτα την χώρα ,ρημαξαν την αγρ.παραγωγή με τις επιδοτήσεις ,και χώρα δίχως αυτάρκεια είναι εύκολος στόχος και υποψήφια για να γίνει μπανανία.(Στον κάθε Τράγκα που δημαγωγεί εκ του ασφαλούς και φωνάζει να πέσουμε ηρωικα ,λέω ναι μόνο αν δεθούμε χέρι χέρι γιατί το εχω ξαναδεί το έργο *άλλοι να κοιτάνε τα ραδίκια ανάποδα και άλλοι να γλεντανε τα λεφτά τους στο εξωτερικό,και κατόπιν να αγοράσουν ολόκληρα τετράγωνα για μια κοπιτσα.)_
Αγαπητέ @hercules,Γράφεις"Αποβιομηχανοποιησαν πρώτα την χώρα, ρήμαξαν την αγρ.παραγωγή με τις επιδοτήσεις ,και χώρα δίχως αυτάρκεια είναι εύκολος στόχος και υποψήφια για να γίνει μπανανία"Κι έρχομαι εγώ με την απορία μου. Ποιοί το έκαναν αυτό???? Ως συνήθως οι άλλοι? Οι ξένοι? Δεν είναι ποτέ δικό μας το λάθος?
@kiss my fanny - you are funny.Το άρθρο δυστυχώς δεν περιέχει στοιχεία, θα ήταν πιο πειστικό αν γινόταν μια καλύτερη έρευνα. Αν δεν την κάνει με τα χεράκια του ο αρθρογράφος και οι βοηθοί του, αν δεν την κάνουν οι υπερασπιστές της ιδεολογίας των κυρίων κομμάτων της αντιπολίτευσης από που πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία;Από την Χρυσή Αυγή;Ανάμεσα στα πολλά θα και εάν του άρθρου προστέθηκε και ένα εισαγόμενο από την Γερμανία, το θα-προφητεία της Zeitung.Λοιπόν για να ακριβολογούμε και να μην δημαγωγούμε για τα ψηφαλάκια.1) Οι Γαλλικές τράπεζες και εταιρίες μαζί με αυτές άλλων χωρών που επένδυσαν στην Ελλάδα στο παρελθόν των παχιών αγελάδων δεν πούλησαν άρον άρον τα Ελληνικά ομόλογα και σώθηκαν αλλά έπαθαν τρομερές ζημιές:α) Γενική Τράπεζα θυγατρική κατά 99% της Γαλλικής SOCIETE GENERALE. Ζημιές 795,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Γενική Τράπεζα στη χρήση του 2011, λόγω της συμμετοχής στο PSI+ και των αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Σε αυτά ας προσθέσουμε την καθαρή ζημιά ύψους 411,0 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, 2010.http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=451158Η Γενική εξαγοράζεται από την Τράπεζα Πειραιώς για 1 εκ. αλλά ως μέρος της συναλλαγής, η SOCIETE GENERALE συμφώνησε επίσης να προκαταβάλει στη Γενική Τράπεζα το ποσό των 281 εκ., όπως ζητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο πρόκειται να κεφαλαιοποιηθεί.Οι συνολικές ζημιές από το 2004 είναι 2,6 δις ευρώ για την SOCIETE GENERALE από τα δάνεια και το κούρεμα των ομολόγων που τάχατε πρόλαβε και γλύτωσε.β) Η γαλλική τράπεζα Credit Agricole ανακοίνωσε ότι η πώληση της ελληνικής τραπεζικής της μονάδας (Εμπορικής Τράπεζας) οδήγησε τα μεγέθη του γ΄ τριμήνου σε ζημιές-ρεκόρ. Πουλήθηκε για ένα(1) Ευρώ στην Alpha Bank.Η τρίτη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, εμφάνισε ζημιές 2,85 δισ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για ζημιές 1,76 δισ. ευρώ. http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/business/5397232) Ναι μεν η Γερμανία λόγω της "ασφάλειας" των κρατικών ομολόγων της, που σημαίνει πολύ χαμηλά επιτόκια "κέρδισε" πληρώνοντας 50-60 δις αλλά συγκριτικά με το συνολικό χρέος της είναι ένα κέρδος μικρό και προσωρινό.Η Γερμανία δεν δημιούργησε την κρίση στις χρεωμένες χώρες για να κερδίσει, μια και η ίδια έχει ένα τεράστιο χρέος, απλώς προσπαθεί να αποφύγει να πληρώσει τον λογαριασμό της κρίσης και καθυστερεί όσο περισσότερο μπορεί. Λέγοντας ότι το "Το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 260 δις ευρώ ( σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας μόνο) από το κλείσιμο επιχειρήσεων σε χώρες του Νότου" είναι μια απλή μπουρδολογία.Οι ρυθμοί αύξησης του γερμανικού ΑΕΠ μειώθηκαν κάτω σε δέκατα του 1%. Πως το κλείσιμο των μικρο-μάγαζων στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία ή στην Ισπανία και η τεράστια ανεργία στις χώρες αυτές βοήθησε τις Γερμανικές επιχειρήσεις;Αυτά είναι κομματικά παραμυθάκια για τους αφελείς και ημιμαθείς.Οι σοφότεροι από τους Γερμανούς παραδέχονται ότι η απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρώπη θα κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην Ευρωπαϊκή και Γερμανική οικονομία από την συνέχιση των δόσεων της συμφωνίας. Όσο και μικρή να είναι η Ελληνική οικονομία το κρατικό και ιδιωτικό χρέος της προς τους Ευρωπαίους είναι τεράστιο.Μία αναγκαστική στάση πληρωμών λόγω της διακοπής της βοήθειας στην Ελλάδα όχι μόνο θα καταστρέψει την Ελλάδα αλλά και τις περισσότερες άλλες χώρες, μικρές και μεγάλες, με μεγάλα κρατικά χρέη αλλά και τους δανειστές τους. Δεν υπάρχει κερδισμένος και ηττημένος σε ένα τέτοιο σενάριο ούτε και η Γερμανία.Βέβαια στην χειρότερη μοίρα από όλους θα είμαστε εμείς μια και δεν παράγουμε ούτε αρκετά τρόφιμα για τον πληθυσμό (νόμιμο και παράνομο) της χώρας αλλά ούτε και από τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, από πετρέλαιο μέχρι φάρμακα. Η χρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας με τρίμηνα και εξάμηνα γραμμάτια και όχι μακροχρόνια δανειακά κεφάλαια είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι μια έμμεση χρηματοδότηση από την Ευρώπη μια και οι αγοραστές των γραμματιών είναι Ελληνικές τράπεζες με δανεικά κεφάλαια της ΕΚΤ. Δεν είναι μόνιμη λύση. Το ότι πληρώνουμε 4% επιτόκιο και όχι 15 ή 20 είναι γιατί υπάρχουν αυτά τα κεφάλαια διαθέσιμα από την ΕΚΤ αλίμονο ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ.Τώρα που το Ελληνικό πρόβλημα έγινε Ευρωπαϊκό μια και σχεδόν τα μισά κράτη στο Ευρώ είναι στην κόψη του ξυραφιού αν συμπεριλάβουμε την Ιταλία και μεσοπρόθεσμα την Γαλλία η μόνη λύση είναι η λύση αλα Αμερικάνα.Η αυτοχρηματοδότηση από την ΕΚΤ με τις ευρω-πρέσες να δουλεύουν φουλ είναι μια μεσοπρόθεσμη λύση, με αποτέλεσμα βέβαια την υποτίμηση του Ευρώ, που όλες οι σχεδόν οι χώρες του Ευρώ χρειάζονται άμεσα για την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους.Οι Γερμανοί ζουν με τους σκελετούς ενός ανύπαρκτου πληθωρισμού μια και το εργατικό κόστος έχει μειωθεί δραματικά το ίδιο και τα δημόσια έξοδα των κρατών.Δυστυχώς για πολλούς η εποχή των ευτραφών αγελάδων τελείωσε: η εποχή των ουτοπικών αγροτικών επιδοτήσεων και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, της εναλλακτικής ζωής της λούφας και της μίζας για μερικούς έχει λήξει. Κανένας πια πελάτης του τσίρκου που λέγεται Ελλάς δεν θα πετάει τα Ευρώ στον αέρα για να αρχίσει ξανά ο χορός της αρκούδας γοητευμένης από το ντέφι-ρουσφέτι των πολιτικών, προσωρινά αγνοώντας τον χαλκά και την αλυσίδα.
Κρίμα ο ηλικιωμένος κ. Κουλόγλου πρόδωσε τον νεαρό Στέλιο που έγραφε θαυμάσια αν όχι με αποδείξεις και στοιχεία τουλάχιστον πιο πειστικά από τον κυρ-Στέλιο του σήμερα.Ο άνθρωπος άλλαξε τόσο όσο η γενιά της Μεταπολίτευσης που πρόδωσε τον νεαρό εαυτό της, τα ιδανικά της και σήμερα προδίδει τα παιδιά της.Στον ασκό της λήθης μπαίνουν όλοι εκείνης της γενιάς που ενηλικιώθηκε και έζησε με φίσκα απαιτήσεις, μηδέν υποχρεώσεις, πολύ κοντή μνήμη και τεράστιο ζαμανφουτισμό(παλιό αλλά καλό). Δεν μπορούμε πια να ξεχωρίσουμε από την γενιά της μεταπολίτευσης τα χλωρά και τα ξερά, τα θύματα και τους θύτες, μια και ο Έλληνας έχει στο αίμα του το θέατρο και είναι πρώτος στην κωμικοτραγωδία, εφευρέτης της ανθρώπινης αυτής τέχνης.Μας έπιασε τώρα το παράπονο γιατί υπάρχουν σήμερα άλλοι που είναι καλύτεροι στην υποκρισία;Μην οδύρεστε κύριοι δημιοσιογράφοι της συνείδησης από μπάζα κινούμενης άμμου υπάρχουν ακόμα πρωτεία για σας, μιας άλλης διάσημης στην Ελλάδα ανθρώπινης τέχνης, της κωλογλειφίας.Για να μην χαθεί το μήνυμα που πρέπει να θυμόμαστε αυτό το χρέος έτσι όπως το γιγάντωσαν δεν μικραίνει με τίποτα, ούτε με φρεσκοξύρισμα, μόνο με τσεκούρωμα. Γράφεται σαν επίλογος ότι ο Έλληνας έχει χάσει την πυξίδα του, την αντιπροσώπευση του και την ηγεσία του από την εποχή του Κοσκωτά. Ένας λωποδυτάκος πρόεδρος τραπεζών, εκδοτικών κολοσσών και ποδοσφαιρικής μεγαλοπαράγκας, που είχε κατορθώσει να μοιράσει και να έχει στο χέρι όλη σχεδόν την Ελλάδα με κάποιο όνομα, δανεικά και δωροαγύριστα, από χρήματα ανυποψίαστων καταθετών. Μια που έχουμε για δεκαετίες έλλειψη ηγεσίας, ο κ. Τσίπρας παρά το νιάτα του θυμίζει δεινόσαυρο της μεταπολίτευσης, με αλαβάστρινα δάχτυλα μωρού και απολιθωμένη σκέψη, μας έμεινε ο σημερινός που είπε κάτι σημαντικό στην Βουλή προχθές. Ότι αν τα δεσμά δεν λύνονται(και πόσοι έχουν μάταια προσπαθήσει) τότε κόβονται.Ιδού Μεγαλέξανδρε ο Γόρδιος δεσμός, λύσε τον ή κόψε τον αν έχεις την δύναμη και το θάρρος, ο λαός στην πλειοψηφία του έχει δώσει όλα τα όπλα ακόμα και το τσεκούρι. Πρέπει να διαλέξει το όπλο και τον κατάλληλο χρόνο. Μην αργήσει όμως πολύ γιατί περιμένει και ο στραβοΖορρό με το μαχαίρι.
Δεν καταλαβαινω πραγματικα το μενος σας για τον "ηλικιωμενο" αλλα στο μυαλο νεο κ. Κουλογλου, ιδιως οταν τα γεγονοτα τον δικαιωνουν πανηγυρικα.Εννοω κυριως το σημειο οπου λεει:"...Το βέβαιο είναι ότι σε έναν πόλεμο, ακόμα και αν έχεις γνωρίσει σοβαρές ήττες, συνεχίζεις να μάχεσαι για να πάρεις ό,τι μπορείς ή διαπραγματεύεσαι μια συμφωνία. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε αυτό. Ακόμα και αν τα μέτρα ψηφιστούν, οι δανειστές δεν έχουν δεσμευτεί να εκταμιεύσουν όλη τη δόση, να επιμηκύνουν το χρέος (ως επικοινωνιακό δωράκι στους ντόπιους συνεργάτες, γιατί η επιμήκυνση δεν λύνει κανένα πρόβλημα) ή να το κουρέψουν. Μπορεί να αρχίσουν πάλι τα ήξεις-αφήξεις, να συστήσουν ένα ειδικό ταμείο στις Βρυξέλλες για την τμηματική καταβολή της δόσης, ανάλογα με τις εκθέσεις της Τρόικας. Και το βέβαιο είναι ότι σε 3 μήνες θα ζητήσουν, λόγω της ύφεσης που θα προκαλέσουν τα τωρινά, κι άλλα μέτρα, τα οποία καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει...." Πηγή: www.lifo.grΑυτο δε ζουμε τωρα, ναι ή οχι;
Δεν είναι μένος μόνο για τον κ. Κουλόγλου αλλά για όλους αυτούς τους "διαφωτισμένους" διαπλεκομένους δημιοσιογράφους του πολιτικού κατεστημένου που όταν έπρεπε να αποκαλύψουν την αλήθεια για την κατάσταση της χώρας, και είχαν την ικανότητα να το κάνουν, μας πασάλειβαν κυβερνητική προπαγάνδα με όφελος την κρατική τους επιχορήγηση.Υπάρχουν κι αυτοί των ιδιωτικών καναλιών που έχουν κάνει τους δικούς τους συμβιβασμούς με τα αφεντικά. Τι γελοίες ερωτήσεις!Τι άρπα κόλα αυτοσχεδιασμοί και πρόχειρες σκηνοθεσίες!Οι παραγωγοί να τραβάνε τα μαλλιά τους. Τόση έρευνα, δουλειά και προετοιμασία να πετιέται στα σκουπίδια, να χαραμίζεται από ένα(μία) άχρηστο(η) σταρ.Ο κ. Κουλόγλου μπορεί να κάνει ερωτήσεις σε αντίθεση με τους άλλους, έστω κι αν είναι μαλακές σαν βαμβάκι, αλλά δυστυχώς έχει ταυτιστεί με το καθεστώς Γιώργου Παπανδρέου. Πρώτη συνέντευξη από Ίντερνετ στο γραφείο του ΓΑΠ προεκλογικά το '09. Μισό εκατ. ευρώ αμοιβή τον χρόνο από μόνο ένα πρόγραμμα της ΕΡΤ το '10. Ζητά διαπραγμάτευση τώρα;Μα έγραφε ο κ. Κουλόγλου στον επικήδειο της παραίτησης του Παπανδρέου πριν περίπου ένα χρόνο τα εξής:"...είναι πολύ αργά πλέον οι Παπανδρέου και Σαμαράς να εμφανιστούν από κοινού στις Βρυξέλλες ζητώντας αλλαγές. Η εντολή είναι μία: σκάσε και κολύμπα." Όσο για τους λόγους της κρίσης η απάντηση δεν είναι ότι μπορούσαμε να την αποφύγουμε αν δανειζόμασταν στο τέλος του 2009. Ήταν θέμα χρόνου ένα τεράστιο χρέος σε μια απόλυτα εισαγωγική, υπερκαταναλωτική, μη παραγωγική γραφειοκρατική οικονομία σαν την Ελληνική.Η κυβέρνηση Καραμανλή δανείστηκε με μανία στην διάρκεια του 2009 για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα και απέτυχε. Αναγκάστηκε κάτω από τις πιο δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες να κηρύξει πρόωρες εκλογές.Τα μπαλόνια των κρατικών χρεών και επιπρόσθετα των ΔΕΚΟ δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Οι παροχές στα συνδικάτα και συνταξιούχους που έδωσε ή ήταν έτοιμος να δώσει ο ΓΑΠ έριξε περισσότερο λάδι στην φωτιά.Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν πολύ καλά βέβαια την τραγική κατάσταση αλλά μεταξύ της υποκρισίας των ηγετών τους και της γραφειοκρατικής ανικανότητας των Βρυξελλών περίμεναν ότι οι ΗΠΑ θα σήκωναν μαζί με την οικονομία τους και την οικονομία της Ευρώπης στις ίδιες πλάτες. Την ίδια στιγμή ο πιο ανίκανος τραπεζίτης που έχει περάσει ποτέ, ο κ. Τρισέ, ανέβασε τα επιτόκια της ΕΚΤ δύο φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη της χρηματοδότηση των τραπεζών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών των χωρών του Ευρώ. Τι ζούμε τώρα;Την ελπίδα να πάρουμε την δόση μας όσο πιο γρήγορα μπορούμε πηγαίνοντας όλο και πιο βαθιά. Σκάμε και κολυμπάμε. Περιμένουμε το κήτος, το χρέος, να μας καταπιεί τελικά και να γλυτώσουμε με μια απεγνωσμένη προσπάθεια όλοι μαζί ξεσχίζοντας την κοιλιά του;Περιμένουμε αλυσοδεμένοι σαν την Ανδρομέδα από την κακιά Αγγέλα τον νεαρό ΤσίπροΠερσέα να μας γλυτώσει από το κήτος με το σπαθί του; Αν είχε και το μυαλό του Περσέα αντί για την χάρη μόνο!Μας εύχομαι καλή τύχη. Μέχρι τότε όμως όπως είπε ο γεμάτος νεανικές εκφράσεις στον λόγο του, κυρ Στέλιος: Σκάσε και κολύμπα.
Πρωτο: Πριν αρχισει η κριση το ζητημα ηταν η ικανοτητα η ανικανοτητα του ΓΑΠ να κυβερνησει και οχι η συμβολη του στην αποσαθρωση της χωρας, ετσι τη ζησαμε αργοτερα. Κανεις δεν μπορουσε να φανταστει τι θα ερχοταν, ουτε ο Κουλογλου, ουτε εσεις, ουτε εγω(εκτος απο αυτους που απεργαζονταν κρυφα τα σχεδια προσδεσης της χωρας στο αρμα του ΔΝΤ). Γιαυτο και η αντιμετωπιση του ΓΑΠ οχι με επιεικια αλλα με mood αναμονης για να δουμε τι θα κανει, οχι μονο απο τον Κουλογλου αλλα απο την πλειοψηφια των ελληνων.Δευτερο: Η καλυτερη με διαφορα εκπομπη του ειδους της το "Ρεπορταζ χωρις συνορα", ξερετε πολυ καλα οτι δεν θα μπορουσε να υπαρξει σε ιδιωτικο καναλι. Οποτε ναι, πολυ καλως ηταν στην κρατικη τηλεοραση, αφου εκει την ανεχονταν, για καποιους λογους (πιθανον για λογους πλουραλισμου). Οταν βγηκε η ΝΔ την κοψανε. Ο Κουλογλου επεφτε πολυ βαρυς γιαυτους.Τριτο: Οταν ξαναπηγε στο κρατικο καναλι και ξαναρχισε την εκπομπη του, η θεση που πηρε ως συμβουλος ηταν μη αμειβομενη. Αυτο το λεει ο ιδιος και φανταζομαι οτι υπαρχει τροπος να διαπιστωθει.Τωρα αυτα που λετε περι ταυτισης με Παπανδρεου και αλλα παραμυθια, ειναι προσπαθειες εκ του πονηρου να σπιλωθει ενας καλος δημοσιογραφος που εχει φερει εις περας ενδιαφερουσες ερευνες και εχει αποκαλυψει στοιχεια για σημαντικα πολιτικα και κοινωνικα θεματα.
Αγαπητή Αιγινίτισσα, τα δεν ξέρω και δεν περίμενα από ανθρώπους που έκαναν οικονομικό και διεθνής ρεπορτάζ από την δεκαετία του 80 δεν είναι υπεράσπιση, έπρεπε να είναι επαγγελματική καταδίκη.Μετά την σοβαρή οικονομική κρίση χρέους στις ΗΠΑ που άρχισε πριν 5-6 χρόνια τι περίμενε ένας έμπειρος ερευνητής να συμβεί στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην καταχρεωμένη Ελλάδα;Όσοι είχαν τις γνώσεις και την εμπειρία ήξεραν τι καταιγίδα έρχονταν.Αν οι προσωπικές συμφωνίες διαπλοκής μεταξύ "ανεξαρτήτων" δημοσιογράφων, κομμάτων και κρατικής τηλεόρασης είχαν και γραπτή αιτιολόγηση θα τις λέγαμε σύμφωνα συνεργασίας προεκλογικού αγώνα.Το αν αμειβόταν προσωπικά ο ίδιος ο δημοσιογράφος με το συμβόλαιο του μισού εκατ. ευρώ τον χρόνο ή κάποια εταιρεία του onshore ή offshore μπορείτε εύκολα να το ψάξετε.Μάλιστα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διορίστηκε αμέσως μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ από τον τότε υπουργό Γερουλάνο για να "σιγουρέψει" στην έγκριση των δύο εκπομπών του.Βλέπετε αυτοί είχαν το πεπόνι αλλά και το μαχαίρι.Τα κρατικά ΜΜΕ ήταν τσιφλίκια πολιτικής διαπλοκής με τα δικά μας έξοδα.Άσε μην το ψάξουμε πιο παλιά γιατί ίσως βρούμε περισσότερες διαπλεκόμενες συμφωνίες του αρθρογράφου με άλλες κυβερνήσεις εκτός αυτής του ΓΑΠ.Για επίλογο θα πω ότι στην ειδικότητα για συνεντεύξεις βαμβάκι σε "ανερχόμενες στην εξουσία" δυνάμεις και πολιτικούς επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά τα πρωτεία του στην γλυψιματική τέχνη με την συνέντευξη Τσίπρα στη ΝΕΤ πριν τις εκλογές του Ιουνίου.
Δεν είμαι σίγουρη, κε Κούλογλο μου, ότι δεν διαπραγματεύτηκαν. Πιο πιθανό θεωρώ ότι διαπραγματεύτηκαν, κατά το δυνατό, αλλά η Τρόικα από ένα σημείο και πέρα ήταν αμετακίνητη. Δυστυχώς, όταν ζητάς τα ωραία τους λεφτά, γιατί βρίσκεσαι με το ένα και μισό πόδι στον γκρεμό (αν όχι και με τα δύο πόδια), δεν έχεις πολλά περιθώρια για διαπραγμάτευση. Και στην Κύπρο, που ας σημειωθεί έχει κι αυτή μεγάλο πρόβλημα κατάρρευσης, ο κομμουνιστής Χριστόφιας, έχοντας ήδη ζητήσει τη βοήθεια της Τρόικας, επιχειρεί να κάνει κάποιους λεονταρισμούς, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να περνάνε. Από την Τρόικα του απαντάνε να σοβαρευτεί και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς «κόκκινες γραμμές και αηδίες».
Δεν ξέρω ακριβώς νούμερα, αλλά ως προς τη δόση που περιμένουμε ξέρω ότι ένα μέρος θα πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών (οι οποίες με το κούρεμα των ομολόγων έχασαν ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους) και ένα άλλο μέρος στο Δημόσιο για πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους (και κυρίως προς τον ΕΟΠΥΥ για να πληρώσει γιατρούς και φαρμακοποιούς που παραχωρούν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων), αλλά και για την κάλυψη τρύπας του προϋπολογισμού του 2012 (αφού ακόμα δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα).Βλέπε και εδώ http://www.loutrakiblog.gr/2012/11/315.htmlΥ.Γ. Ξέρω ότι μερικοί θα σκεφτούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ωφελεί τους πολίτες, αλλά τους τραπεζίτες. Έχω όμως τη γνώμη ότι η ανακεφαλαιοποίηση ωφελεί και τους πολίτες και τις καταθέσεις τους, οι οποίες με την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα κινδυνεύουν πια. Εξάλλου, οι τράπεζες θα αρχίσουν να χορηγούν και πάλι δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά κλπ), αλλά θα μπορέσουν να μειώσουν τις δόσεις και των ήδη χορηγουμένων δανείων, ώστε να ανασάνουν όσοι από μας έχουν στεγαστικά ή άλλου είδους δάνεια.
Έτσι γράφουν οι πετυχημένοι Έλληνες προοδευτικοί δημοσιογράφοι: Θολούρα, έλλειψη επιχειρημάτων, παντελής έλλειψη επιφύλαξης, βεβαιότητα, αυτοπεποίθηση, εξυπνακισμός, αλαζονεία. Διαβάστε την στήλη του Σ.Κ. στο τέλος του 2009 και στις αρχές του 2010 να δείτε τι τον απασχολούσε τότε. Τώρα όμως με ύφος 2000 καρδιναλίων ζητά τα ρέστα γιατί δεν δανειστήκαμε στο τέλος του 2009 για όλο το 2010! Δημοσιογραφία Τραγκανιστάν: "Στρατεύματα κατοχής, σκλάβοι, αυτοκρατορίες, ανίκανοι, φοβισμένοι, δοσίλογοι (Στουρνάρας)"κλπ Οι διορισμένοι υπάλληλοι της Goldman Sachs και οι απροσκύνητοι, αντισυμβατικοί δημοσιογράφοι! Αν ψηφιστούν τα μέτρα σήμερα να δούμε τι θα γράφει ο Κούλογλου για την Μέρκελ και τους Ευρωπαίους κατακτητές μετά από 6 μήνες.
Αν γνωριζετε εσεις τη λυση πειτε την να σωθουμε ολοι. Αν οχι μην κατηγορειτε αυτους που ηταν διορατικοι και προβλεψαν οτι θα συμβουν αυτα που συνεβησαν. Αντε πια με το τον καθενα που φοραει παρωπιδες!
Καλά πως γίνεται να είσαι ΤΟΟΟΣΟ φαουλ, εκτός θέματος, ουσιας και ρεαλισμού??? Ειναι τοσο απιστευτο που ειναι αδύνατο να μην δημιουργεί υποψίες....
εγω παλι πιστευω οτι μας ξετιναξε η "καλη η κοινωνια" που ειχε στα χερια της την οικονομικη και πολιτικη δυναμη -και εξακολουθει να την εχει - εχει κανει την μπαζα της και τωρα δε φοβαται τιποτα και κανει κριτικη αφ υψηλουγια νεφελιμ και ελοχιμεπισης μας ξετιναξαν και αρκετοι αφελεις wannabe
- Εντελως νεφελωδης και απολιτικη η αποψη σας.- Αυτα τα σχολια τα επιτηδες ανορθογραφα τα βρισκεις με το κιλο σε διαφορους σχολιαστες. Καμια πρωτοτυπια!
Ο Κούλογλου έχει μετατραπεί σε δημοσιογράφου τελευταίου επιπέδου. Σε λίγο δεν αποκλείεται να διαβάσουμε κανένα βιβλίο του για Ελοχίμ, νεφελίμ και το κακό συναπάντημα.Κρίμα, δεν ήσασταν κακός δημοσιογράφος και δεν σας πάει αυτός ο πεζοδρομιακός λαϊκισμός. Σας το λέω με κάθε καλό συναίσθημα. Υπάρχουν τόσες σαβούρες στο χώρο που κάνουν τη δουλειά αυτή πολύ πιο επιτυχημένα από εσάς. Ξαναστραφείτε στην καλή δημοσιογραφία, δεν είναι αργά.
Για ένα δημοσιογράφος, η μόνη δυνατότητα που έχει να αξιολογηθει η δουλεία του, σε ένα ηλεεκτρονικό μέσο, είναι τα 'likes'. Τό έχω ξανδεί το έργο σε σχόλια και βίντεο της ΧΑ στο youtube, όταν εντελώς ξαφνικά μαζεύουν ένα σωρό θετικές ψήφους.