Ο Κυριάκος Ασημακόπουλος είναι ένας νέος ελληνοπορτογάλλος εικαστικός που ζει και δημιουργεί στην Πάτρα.
Με μητέρα ζωγράφο, ο Κυριάκος ξεκίνησε από μικρή ηλικία να εκφράζεται μέσα από το κολάζ, τη φωτογραφία και το βίντεο, για να καταλήξει τα τελευταία χρόνια να καταπιάνεται με τη ζωγραφική με ένα δικό του ξεχωριστό urban ύφος που θυμίζει περισσότερο αφίσα ή street art αποτυπωμένη σε καμβά.
Ο 33χρονος δημιουργός είναι εκατό τις εκατό αυτοδίδακτος, μιας που ποτέ του δεν έχει παρακολουθήσει κάποιο μάθημα ζωγραφικής, ούτε έχει σπουδάσει κάτι σχετικό.
Εκτός από καλλιτέχνης, όμως, ο Κυριάκος είναι και rider:
Δεύτερο πάθος του, μετά την ζωγραφική, είναι τα κάθε είδους σανιδοαθλήματα – και κυρίως το surfing και το snowboard με τα οποία ασχολείται από παιδί.
Διατηρώντας χαμηλό προφίλ ως τώρα, η δουλειά του ήταν περισσότερο γνωστή στον ευρύτερο χώρο του skate και του surf, ενώ συχνά καλούνταν να ντύσει με την τέχνη του κυκλοφορίες της ελληνικής underground μουσικής σκηνής, φάνζινς, κτλ..
Αυτές τις μέρες τρέχει στην Θεσσαλονίκη η πρώτη του ατομική έκθεση, "Associative Thoughts", που φιλοξενείται στο ART ROOM του Propaganda Rollin co.Store, δίνοντας μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αυτόν τον νέο καλλιτέχνη – που δεν μοιάζει με ό,τι έχουμε συνηθίσει ως τώρα.
-Κυριάκο, τι ακριβώς είναι αυτό που κάνεις; Πώς θα χαρακτήριζες το έργο σου;
-Εγώ θα το χαρακτήριζα απλά σαν μια εσωτερική ανάγκη να εξωτερικεύσω κάποιες σκέψεις μου, η κάποιους προβληματισμούς μου αν θες, που στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο τυγχάνει να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον κλάδο της ζωγραφικής , όπου μορφοποιώντας την ύλη όλες αυτές οι σκέψεις αποκτούν μια υπόσταση.
-Πού έχουμε δει δουλειά σου ως τώρα; H "Associative Thoughts" είναι η πρώτη σου ατομική έκθεση;
-Στο παρελθόν έχω κάνει δουλείες για διάφορες μουσικές μπάντες, λίγο πιο ανεξάρτητες, (εξώφυλλα, αφίσες, t-shirt, κτλ) αλλά και για διάφορα μαγαζιά,blogs, και zines. Έχω πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, αλλά η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μου ατομική έκθεση. Όσοι θα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη μέχρι και τις 6 Ιουλίου είναι μια καλή ευκαιρία να την επισκεφτούν.
- Αλήθεια, από πού προκύπτει ο τίτλος "Associative Thoughts";
-Στα έργα μου υπάρχει πολύ έντονο το στοιχείο του συνειρμού τόσο στην σύνθεση, στον τρόπο δηλαδή που συνυπάρχουν οι φόρμες μεταξύ τους, όσο και στις έννοιες και στις ιδέες τις οποίες πραγματεύονται. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει τον θεατή από την άλλη μεριά να δημιουργήσει τους δικούς του συνειρμούς παρατηρώντας τα.
-Από πότε άρχισες να ασχολείσαι με την ζωγραφική, και τα εικαστικά γενικότερα;
-Από πολύ μικρή ηλικία ένας από τους τομείς που επέλεγα να εκφραστώ ήταν και αυτός των εικαστικών. Μου άρεσαν οι κατασκευές, το video,η ζωγραφική, αλλά πιστεύω ότι στα περισσότερα παιδιά αρέσουν οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Όπως άλλωστε είχε πει και ο Picasso, όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες και ο ρόλος της κοινωνίας είναι να φροντίσουμε να παραμείνουν καλλιτέχνες.
-Τα έργα σου θυμίζουν αρκετά αφίσα και αποπνέουν μία αισθητική τέχνης του δρόμου. Εμπνέεσαι από το αστικό περιβάλλον γύρω σου;
-Το περιβάλλον που δραστηριοποιείται κάποιος σίγουρα θα έχει κάποια επιρροή στην θεματολογία των στοιχείων που θα συλλέξει, θα φιλτράρει και στην συνέχεια θα δημιουργήσει, εκφράζοντας ένα τελικό απόσταγμα. Είναι πάρα πολλά τα μηνύματα που εκλαμβάνεις καθημερινά σε ένα αστικό κέντρο και υπάρχει πολλή τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Εγώ από την άλλη, απολαμβάνω πολύ περισσότερο να βρίσκομαι κοντά στην φύση.
-Στο concept της "αφίσας" έρχεται να προστεθεί και το κείμενο που υπάρχει σχεδόν παντού στα έργα σου. Πρόκειται για κάποια μηνύματα που θέλεις να περάσεις μέσα από το έργο σου; Είναι ένας τρόπος να μιλήσεις στο κοινό;
-Εκτός του μηνύματος που πλαισιώνει κάθε φορά ένα έργο μου, ο ρόλος των γραμμάτων στους πίνακες μου έχει μια καθαρά αισθητική υπόσταση, μου θυμίζει λίγο από αφίσα του κινήματος του Μάη του 68, ή ακόμα και την αίσθηση που μου προκαλούσαν πάντοτε τα γράμματα σε ορισμένες ταινίες του Jean Luc Godard.
- Με το κείμενο όμως δεν ελλοχεύει και ο κίνδυνος να θεωρεί το έργο σου "διδακτικό";
-Νομίζω ότι είναι θέμα κάποιων ισορροπιών που πρέπει να τηρήσει κανείς προκειμένου το έργο του να μην έχει διδακτικό χαρακτήρα. Ο ρόλος που καλείται να παίξει το μήνυμα στα έργα μου είναι να ωθήσει τον αναγνώστη να σκεφτεί και να επεξεργαστεί αυτό που βλέπει, και να μην το δεχτεί σαν μία αδιαμφισβήτητη αλήθεια, αλλά να φιλτράρει και να επεξεργαστεί την πληροφορία. Θεωρώ τα έργα μου να δίνουν αυτό το προνόμιο στον θεατή χωρίς να του επιβάλουν την άποψή τους.
-Με τι υλικά δουλέυεις συνήθως;
-Χρησιμοποιώ ακριλικά σε συνδυασμό με μαρκαδόρους posca .
-Μίλησε μου λίγο για το βίντεο που γυρίσατε με τον Rodrigo Valsami.
-Ο Rodrigo Valsamis είναι ένα ταλαντούχο παιδί με όρεξη και πάθος για το filming. Είναι ένα άτομο με πρωτότυπες ιδέες, καθώς το ενδιαφέρον του για την τέχνη τον κινητοποιεί δημιουργικά, αλλά και υπαρξιακά. Μία από αυτές τις ιδέες ήταν και η δημιουργία ενός βίντεο που θα αποτύπωνε τις διάφορες οπτικές ενός ατόμου, όσον αφορά την τέχνη στην καθημερινή ζωή.
-Εκτός από την έκθεση θα φιλοτεχνήσεις και άλλα αντικείμενα στα πλαίσια της συνεργασίας με την Propaganda;
-Υπάρχει ήδη έτοιμη μία σειρά από συλλεκτικά αντικείμενα - skate (cruiser),t-shirt και tote bag - με σχέδια από τους πίνακες της έκθεσης, τα οποία θα διατεθούν σταδιακά μέσα στον Ιούνιο από το δίκτυο των συνεργατών της εταιρίας.
- Επόμενα σχέδια;
Έχω διάφορα κατά νου, αλλά καλύτερα να μιλήσουμε για αυτά όταν πραγματοποιηθούν!
**Info
Έκθεση: Associative Thoughts
Πού: Propaganda Store, Ισαύρων 7, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: Μέχρι τις 6 Ιουλίου 2014
σχόλια