Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση διαμαρτυρίας εγινε τις προάλλες στην Αθήνα, κι ευχαριστώ την Κατερίνα Πουλημένου που με ενημέρωσε σχετικά στέλνοντάς μου υλικό, για ένα ζήτημα που ομολογώ πως δεν με είχε απασχολήσει.
Ακριβώς επειδή τα δελφίνια είναι τόσο πανέξυπνα και κοινωνικά και επειδή λέγεται πως προσαρμόζονται εύκολα, φανταζόμουν πως ίσως και χαίρονται να ζουν στα δελφινάρια και να παίζουν με τους ανθρώπους.
Δεν είναι έτσι.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:
Ο θρυλικός Ρικ Ο'Μπάρι στην Αθήνα για τα δελφίνια
Ο Ρικ Ο΄Μπάρι που από εκπαιδευτής δελφινιών στην βιομηχανία του θεάματος έγινε ο μεγαλύτερος πολέμιος της αιχμαλωσίας τους, ήρθε στην Αθήνα για να ενώσει τη φωνή του με τις ελληνικές οργανώσεις που αγωνίζονται για την πλήρη απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στην χώρα μας.
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στις 24 Ιουνίου 2014, και διοργανώθηκε από την ανεξάρτητη ομάδα πολιτών "Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (ΠΚΑΚ)" και την οργάνωση "Dolphin Project Greece", με αίτημα την εφαρμογή του Νόμου 4039/2012 που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα, την παύση των παραστάσεων με δελφίνια και την πλήρη απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στην χώρα μας.
Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις, παρά την ψήφιση του νόμου που απαγόρευε τις παραστάσεις με ζώα το 2012, λίγους μήνες αργότερα, με μία φωτογραφική τροποποιητική διάταξη, επιχειρήθηκε να ανοίξει «παράθυρο» και να αποδώσει εκπαιδευτικό ή/και θεραπευτικό χαρακτήρα στην εκμετάλλευση κάποιων αγρίων ζώων, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Παρά το γεγονός ότι μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η διάταξη αποσύρθηκε, «στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο τα δελφίνια εξακολουθούν να δίνουν παραστάσεις (μετονομασμένες σε "εκπαιδευτικές παρουσιάσεις") κατά παράβαση του Νόμου, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ». Πηγή: pontiki.gr
Ο υπερασπιστής των δελφινιών Ο Ρικ Ο΄Μπάρι άρχισε να ασχολείται με τα δελφίνια τη δεκαετία του 1960, όταν βρήκε δουλειά στο Μiami Seaquarium και υπό την καθοδήγησή του πέντε δελφίνια έγιναν επαγγελματίες ηθοποιοί της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς «Φλίπερ το δελφίνι». Όλα άλλαξαν για τον Ρικ τη δεκαετία του 1970 όταν με την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής σειράς, είδε μπροστά στα μάτια του ένα δελφίνι, την Κάθι, να αυτοκτονεί... Ο ίδιος έχει περιγράψει σε συνεντεύξεις του με συγκλονιστικό τρόπο την αντίδραση της Κάθι που του άλλαξε για πάντα τη ζωή : «Μια μέρα κολύμπησε στην αγκαλιά μου, με κοίταξε μέσα στα μάτια, πήρε μια ανάσα, βυθίστηκε στον πυθμένα και έμεινε εκεί. Προσπάθησα να την επαναφέρω αλλά ήταν αργά. Για τα δελφίνια, κάθε ανάσα είναι μια συνειδητή προσπάθεια- όχι όπως στους ανθρώπους, που γίνεται αντανακλαστικά- και η Κάθι επέλεξε να μην πάρει την επόμενη ανάσα».
Από εκείνη τη στιγμή ο Ρικ σταμάτησε να τα εκπαιδεύει για να υπηρετήσουν τη βάναυση για τα άγρια ζώα βιομηχανία του θεάματος και αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία τους. Ήταν μάλιστα ο βασικός συντελεστής του βραβευμένου με Όσκαρ και σκηνοθετημένου από τον Ελληνικής καταγωγής Louie Psihoyos ντοκιμαντέρ "Τhe Cove" (Ο Όρμος) που αποκάλυψε τη σφαγή των δελφινιών στην περιοχή Ταϊτζί της Ιαπωνίας.
Το επόμενο ντοκυμαντέρ ενάντια στην αιχμαλωσία θαλάσσιων θηλαστικών γυρίστηκε απο την Gabriela Cowperthwaite και παρουσιάστηκε στις Αμερικάνικες αίθουσες το 2013 και ονομάζεται BLACKFISH.
το τρέιλερ
Ουσιαστικά διηγείται την ιστορία του Tilikoum, μιας φάλαινας Ορκα, ο οποίος έχει καταγεγραμμένο στο ιστορικό του 3 θανάτους εκπαιδευτών στο θαλάσσιο πάρκο SEAWORLD , και τις συνέπειες της αιχμαλωσίας τέτοιων ζώων για καθαρά εμπορικούς σκοπούς.
Η Cowperthwaite ξεκίνησε το ντοκυμαντέρ μετά τον θάνατο μιας πολύ καλής εκπαιδεύτριας το 2010, της Dawn Brancheau, όπου οι υπεύθυνοι του πάρκου ουσιαστικά κατηγόρησαν την ίδια ότι έκανε λάθος εν ώρα σόου, δίνοντας λάθος εντολές στη φάλαινα, με αποτέλεσμα ο Tilikoum να την εμβολίσει και να την σκοτώσει...
Το ίδιο πάρκο αλλά και όλη η επιχείρηση SEAWORLD παραπλανεί όχι μόνο τον κόσμο που πάει να δει το σόου, αλλά εξ αρχής ακόμα και τους εκπαιδευτές που τις περισσότερες φορές δεν ειναι καν βιολόγοι αλλά απλά θέλουν να δουλέψουν στο θαλάσσιο πάρκο με δελφίνια και φάλαινες, δίνοντας τους λανθασμένες πληροφορίες για την μακροβιότητα των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ουσιαστικά απο την στιγμή που βγήκε στις αίθουσες το 2ο ντοκυμαντέρ και έπειτα, οι επισκέψεις του SEAWORLD έχουν πέσει κατακόρυφα και φυσικά δε μπορεί πλέον να καλύπτει την ανικανότητα του ως επιχείρηση όσον αφορά την σωστή διαβίωση των θηλαστικών που έχει φυλακίσει.
Με το που παίχτηκε η ταινία και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν ξεκινήσει εκστρατείες κατά των θαλάσσιων πάρκων και των ζωολογικών κήπων και έχουν κλείσει αρκετά.
===
Ο Ric O'Barry ξεκίνησε εκστρατεία για να κλείσουν όλα τα θαλάσσια πάρκα στην Ευρώπη.
Στις 22 Ιουνίου βρισκόταν στις Σπέτσες όπου προλόγισε την προβολή του ντοκυμαντέρ ''The Cove''
στο Poseidonion Grand Hotel, στις 24 Ιουνίου στην Αθήνα έξω απ' το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ επόμενη στάση του μετά απο την Ελλάδα είναι στις Βρυξέλλες, αύριο 28 Ιουνίου.
Παρ' ότι ο Ο'Μπάρι έφυγε, οι οργανώσεις συνεχίζουν να ζητούν να γυρίσουν τα ζώα αυτά στο φυσικό τους περιβάλλον ή σε περιβάλλον αποκατάστασης. Όταν διανύουν μίλια σε καθημερινή βάση στη θάλασσα, είναι απάνθρωπο να τα υποχρεώνεις να ζουν σε μια μπανιέρα για τόσα χρόνια...
*Το petition για την Ελλάδα είναι εδώ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΜΕ ΟΣΚΑΡ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "THE COVE"
σχόλια