«Μπλε» πανσέληνος, η δεύτερη του Αυγούστου

«Μπλε» πανσέληνος, η δεύτερη του Αυγούστου Facebook Twitter
1

 Μπλε πανσέληνος, ονομάζεται η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου.  Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού θα έχουμε φέτος δύο πανσελήνους  και η δεύτερη αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη, αλλά και επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε.

Αυτό συνέβη το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που ισοδυναμούσε με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Το χώμα και η στάχτη που εκτινάχτηκαν στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας έκαναν το φεγγάρι να δείχνει μπλε. Η γαλάζια όψη της σελήνης που αντίκριζαν τότε οι άνθρωποι, έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της  έννοιας του «σχεδόν ποτέ», λόγω της σπανιότητας της. Από τότε, η δεύτερη αυτή πανσέληνος του Αυγούστου  ονομάζεται «μπλε σελήνη», όπως δηλώνει στα ΝΕΑ ο διευθυντής του Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
δεν συμφωνώ με τον κ. Σιμόπουλο για το πως προήρθε το όνομα. Το βρίσκω δύσκολο αν κάποιοι είδαν το φεγγάρι μπλε στην Κρακατόα να πέρασε γλωσσολογικά αυτή η ονομασία στην Αγγλική γλώσσα. Πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι υπολογίζοντας τις ημερομηνίες του Πάσχα και της νηστείας οι ιερείς ψάχνουν για την Πανσέληνο της Νηστείας όπως την αποκαλούν (Lent Moon). Λέγεται ότι όταν η Πανσέληνος ήταν πολύ νωρίς, ονόμασαν το φεγγάρι αυτό ως "φεγγάρι προδότης" -"betray moon" η λέξη betray στα Μεσαιωνικά Αγγλικά είναι belewe. Έτσι οι ιερείς ξεχώριζαν το Φεγγάρι που ερχόταν νωρίτερα από το τέλος της Νηστείας ως "belewe moon" οπότε οι πιστοί θα έπρεπε να συνεχίσουν την νηστεία για άλλο ένα μήνα. Αναφορές για την φράση υπάρχουν σε φυλλάδια από το 1524