Πιο αυστηρές οι αναβολές στο στρατό

Πιο αυστηρές οι αναβολές στο στρατό Facebook Twitter
11

Αυστηρότερο γίνεται το σύστημα αναβολών στο στρατό, καθώς σύμφωνα με το Έθνος, κόβονται οι αναβολές σπουδών από τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης  ενώ πιο αυστηρές γίνονται οι αναβολές για λόγους υγείας.

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά  καταργούνται επίσης  για λόγους "ισονομίας" τα επιπρόσθετα προνόμια για τους ανυπότακτους "αντιρρησίες συνείδησης" καθώς και των ποδοσφαιριστών που έχουν συμβόλαια με ομάδες εξωτερικού. Παρέχονται δε  διευκολύνσεις στην αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού.

Πιο αναλυτικά οι ρυθμίσεις που προωθούνται

*Σπουδαστές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

-Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αναβολής κατάταξης για λόγους σπουδών, στους σπουδαστές Κολεγίων

-Ελαττώνεται το όριο ηλικίας για τη χορηγούμενη, στους σπουδαστές των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ), αναβολή από το εικοστό όγδοο στο 26ο έτος της ηλικίας.

*Αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού

Στην περίπτωση που δύο αδέρφια καλούνται ταυτόχρονα στις Ένοπλες Δυνάμεις για εκπλήρωση στρατιωτικής υποχρέωσης, πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επιλέγουν ανεξαρτήτως ηλικίας το ποιος θα καταταγεί. Με τον ισχύοντα νόμο αναβολή δικαιούται μόνο ο μικρός αδελφός.

*Αδυναμία μετακίνησης για λόγους υγείας

Διευρύνεται το χρονικό διάστημα ενός του οποίου εξετάζονται οι στρατεύσιμοι που αδυνατούν να μετακινηθούν για κατάταξη για λόγους υγείας. Με την εν λόγω ρύθμιση οι υγειονομικές επιτροπές και τα ΕΣΣ εξετάζουν τους στρατεύσιμους κατά την ημερομηνία που υποχρεούνται για κατάταξη και μέχρι 5 εργάσιμες μέρες πρι από την ημέρα αυτή.

*Ειδικά στρατολογικά Συμβούλια

Τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια, που εξετάζουν τους κατατασσόμενους εφέδρους πλέον δεν θα έχουν την αρμοδιότητα να τους κρίνουν ως ακατάλληλους για στράτευση.

*Στρατιωτικές υποχρεώσεις ειδικών κατηγοριών ομογενών

Οι ομογενείς που προέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Αλβανία και την Τουρκία να τυγχάνουν των ευεργετημάτων της αναβολής, της μειωμένης θητείας και της απαλλαγής κατά περίπτωση μόνο εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα. Εξαιρούνται από τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι ομογενείς που προέρχονται από τις παραπάνω χώρες προς της αρχικής υπαγωγής τους στις διατάξεις του οικείου άρθρου.

*Ανυπότακτοι

Οι ανυπότακτοι θα μπορούν να διακόπτουν την ανυποταξία τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή και όχι μόνο στις Στρατολογικές Υπηρεσίες και στις Στρατιωτικές Δικαστικές Αρχές, όπως ισχύει σήμερα.

*Ρύθμιση για όσους έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη

Οι ανυπότακτοι που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι 1/1/2016. Βασική επιδίωξη της διάταξης είναι η ίση αντιμετώπιση των ανυπότακτων ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ εκτιμάται ότι η κατάργηση της εκ των υστέρων τακτοποίησης της ανυποταξίας, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την παραμονή των ανυπότακτων εκτός Ενόπλων Δυνάμεων έως τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.

*Κατηγορίες οπλιτών

Τροποποιείται η ισχύουσα διάταξη, επειδή το δικαίωμα των αθλητών που έχουν συμβόλαια με ομάδες του εξωτερικού συνιστά αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση έναντι αυτών που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες.

Πηγή: Έθνος

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Βαριέμαι και πλήττω να γράψω αλλα το κανω γιατι ειχα υποσχεθεί στον εαυτο μου οταν τελειώσει το μαρτυριο μου να μην ξεχάσω αυτους που συνεχίζουν να το ζουν.Λοιπον... Για ποια ισονομια μιλαει η κυρια? Ας τραβηξει μια βολτα στο γεεθα να δει τα βισματα που λιωνουν κατω απο το aircondition αυτη τη στιγμη και ας παει και μια βολτα στον εβρο να δει τι κανουν εκει τα παιδια με τον καθε τρελο εποπ πανω απο το κεφαλι τους.Και συ φιλε μου που μιλας για υποχρεωση προς το κρατος (πιο πανω) χαλαρωσε το κορμακι σου που εχουμε και υποχρεωση σε αυτο το μπουρδελο που θες να ονομαζεις κρατος.Ακους εκει θα παω εγω να κανω τσαμπα την δουλεια των Δ.Υπαλληλων για την πατριδα μου.Θα χασω ενα χρονο απο την ζωη μου να κανω αγγαρειες! Ακομη και η αλβανια που ειναι 20 χρονια πισω (και δεν το λεω ρατσιστικα,ειναι γεγονος) δεν εχει υποχρεωτικη θητεια,θελουμε να λεγομαστε και Ευρωπη τρομαρα μας.
το κρατος δεν ειναι μια αφηρημενη εννοια. Το κρατος ειμαστε εμεις. Καταλαβαινω την οργη σου, την μοιραζομαι για πολλα πραγματα που συμβαινουν. Εσυ προσωπικα ομως τι κανεις για να μην εισαι μερος του προβληματος, αλλα μερος της λυσης; Λιθαρακι λιθαρακι μπορουμε να κανουμε τα πραγματα καλυτερα. Στο σπιτι μας, στη γειτονια μας, στην περιοχη μας, στην πολη μας.Οσο για την Ευρωπη.. Στην Ελβετια λοιπον που ειναι 100 χρονια μπροστα εχουν υποχρεωτικη θητεια γιατι εκει εχουν κατανοησει την εννοια του ενεργου και υπευθυνου πολιτη. Μονο ενα παραδειγμα απο πολλα.
Είναι που είναι η νομοθεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης μεσαιωνική στην Ελλάδα, τώρα γίνεται ακόμη χειρότερη. Μπράβο. Προοδευτικό το φωφάκι. Και προφανώς ούτε λέξη για εναλλακτική θητεία. Εκεί στις άχρηστες σκοπιές είναι η θέση της νέας γενιάς.
Πότε επιτέλους θα τελειώσει αυτήν η βλακεία με την υποχρεωτική θητεία. Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση για δημιουργία σύγχρονου επαγγελματικού στρατού αντί αυτής της σαχλαμάρας;
Είναι δύσκολο γιατί η επαρχία έχει τις μισές ψήφους και σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται οικονομικά από τα στρατόπεδα. Σαν θεσμός πρώτη του δουλειά είναι να δημιουργεί εθνικό φρόνημα στους τσομπαναραίους, τόσο θεσμικά (σαν υποχρέωση, τελετουργικό, παρουσία κλπ) όσο και οικονομικά.
Αυτος ο εγωισμος του Νεοελληναρα ειναι που μας εχει φερει ενα βημα απο τον γκρεμο. Εγω να κανω το κομματι μου, ολο και καποιο κοροιδο θα βρεθει να κανει κατι για το γενικο καλο.Προφανως και πρεπει να αλλαξουν καποια πραγματα στην θητεια, ομως σαν κονσεπτ ειναι σωστο. Θα μπορουσε ο στρατος να χρησιμοποιειται για να καθαριζει δαση, θαλασσες, η να υποστηριζει το Λιμενικο, κλπ. χιλια δυο πραγματα γινονται. Προσφερεις ομως στο κοινωνικο συνολο, οπως και στην αρχαια Αθηνα και σε αλλες προοδευτικες χωρες, που εχουν υποχρεωτικη στρατευση. Ο πολιτης εχει δικαιωματα και υποχρεωσεις απεναντι στην κοινωνια, αλλα στο τελευταιο πασχουμε.