Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
15

Από την Μυρσίνη Τσάδαρη

Μεταξύ του 27 π.Χ. και του 476 μ.Χ., η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πέρασε από τα χέρια 77 αυτοκρατόρων.

33 από αυτούς δολοφονήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους σε μάχες ή αυτοκτόνησαν.

Αυτή είναι η λίστα με τους δέκα πιο άδοξους θανάτους Ρωμαίων αυτοκρατόρων:

1. Βαλεριανός (253-259 μ.Χ)

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
Ο Βαλεριανός νικήθηκε σε μία μάχη από τον Πέρση βασιλιά Σαπώρ Ι. Ο Πέρσης βασιλιάς τον ταπείνωσε και τον εκτέλεσε χύνοντάς του λιωμένο χρυσό στο λαιμό.

2. Ioβιανός  (363-364 μ.Χ.)

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
Υπήρξε αυτοκράτορας μόνο για 8 μήνες. Υπάρχουν δύο εκδοχές που συνοδεύουν τον θάνατό του: Σύμφωνα με την πρώτη, αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα γέμισαν το δωμάτιο του κι έπαθε ασφυξία. Στην δεύτερη εκδοχή, ο αυτοκράτορας πέθανε από την κατανάλωση δηλητηριασμένων μανιταριών.

3. Τιβέριος (17-34 μ.Χ)

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
Ανηψιός του Καλιγούλα, ο οποίος πίστευε ότι αυτοκράτορας ήταν αυτός. Ο Τιβέριος,ενώ αργοπέθαινε από μια ασθένεια στην ηλικία των 77, ξαφνικά βρήκε τις αισθήσεις του και ζήτησε να φάει κάτι. Ένας υπηρέτης πήρε τα ρούχα από το κρεβάτι του αυτοκράτορα και τον έπνιξε με αυτά.

4. Καρακάλλας (198-217 μ.Χ)

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
Ήταν γνωστός για τη δολοφονία του αδελφού του και συναυτοκράτορα του, Γέτα. Σταμάτησε να ουρήσει κατά μήκος της πλευράς του δρόμου, και ο Ιούλιος Μαρτιάλης, ένας αξιωματικός της σωματοφυλακής του τον σκότωσε με ένα σπαθί, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκδικηθεί την εκτέλεση του αδελφού του, που είχε διατάξει ο ίδιος ο αυτοκράτορας για ασήμαντη αφορμή.

5. Κάρος (282-283 μ.Χ)

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
Είχε εγκατασταθεί με τον στρατό του κατά μήκος των Περσικών συνόρων όταν μια σφοδρή καταιγίδα έπληξε τον καταυλισμό τους. Ένας κεραυνός χτύπησε τη σκηνή του αυτοκράτορα, και όταν οι φρουροί του έτρεξαν να δουν τι συνέβη, τον βρήκαν νεκρό

6. Kόμμοδος (177-192 μ.Χ)

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
Μετονόμασε την πόλη της Ρώμης «Colonia Lucia Annia Commodiana» και επίσης άλλαξε τα ονόματα των μηνών του έτους. Συνωμότες προσπάθησαν να τον σκοτώσουν βάζοντας δηλητήριο στο φαγητό του, αλλά έκανε εμετό και επέζησε. Στη συνέχεια έστειλαν συνεργάτη τους στα ιδιωτικά λουτρά του αυτοκράτορα, όπου και τον έπνιξαν.

7. Βαλεντίνιος Ι (364-375 μ.Χ)

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
Μιλούσε με κάποιους απεσταλμένους από μια γερμανική φυλή, και παρά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, εκείνοι πίστευαν πως θα εξακολουθούσαν να επιτίθενται στους Ρωμαίους, ανά πάσα στιγμή. Αυτό εξόργισε τόσο πολύ τον αυτοκράτορα, που όπως τους φώναζε, ένα αιμοφόρο αγγείο έσπασε στο κεφάλι του και πέθανε ακαριαία.

8. Νέρων (54-68 μ.Χ)

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
Ήταν γνωστός για την τυραννία και την υπερβολή του. Όταν έχασε τη θέση του και η Γερουσία έστειλε άνδρες για να τον συλλάβουν, προσπάθησε να πάρει το αίμα του πίσω, αλλά δεν τα κατάφερε. Αντ 'αυτού ανάγκασε τον γραμματέα του να τον μαχαιρώσει. Τα τελευταία λόγια του αυτοκράτορα ήταν "Τι καλλιτέχνης πεθαίνει μαζί μου!"

9. Καρίνος (282-285 μ.Χ)

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
Θεωρήθηκε ένας από τους χειρότερους ηγεμόνες στη ρωμαϊκή ιστορία. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το θάνατο του. Σε μία από αυτές λέγεται πως δολοφονήθηκε από έναν αξιωματικό του επειδή αποπλάνησε τη γυναίκα του.

10. Βεσπασιανός (69-79 μ.Χ)

Οι 10 πιο παράξενοι θάνατοι Ρωμαίων Aυτοκρατόρων Facebook Twitter
Καθώς πέθαινε εξαιτίας κάποιας ασθένειας, είπε στους υπηρέτες του να τον κρατήσουν όρθιο, λέγοντας «Ένας αυτοκράτορας πρέπει να πεθάνει όρθιος στα δυό του πόδια». Τα τελευταία του λόγια ήταν " Νομίζω ότι γίνομαι θεός!"
Αρχείο
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Αρχικά μπορώ να πω πως χαίρομαι ιδιαίτερα πολύ που διαβάζω πικάντικα ιστορικά ντοκουμέντα από ελληνική διαδικτυακή εφημερίδα. Έχω μερικές αντιρρήσεις όμως. Πρώτα απ'όλα πολλές από αυτές τις ιστορίες που διαβάζουμε εδώ έχουν ανεκδοτολογικό χαρακτήρα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Επίσης αρκετοί αυτοκράτορες πέθαναν από βαθιά γεράματα και θα σας αναφέρω μερικούς Οκταβιανός, Σεπτίμιος Σεβήρος,Θεοδώσιος, Μέγας Κωνσταντίνος, Διοκλητιανός και μερικοί ακόμα
Πωωωως; Ο Κόμμοδος δεν πέθανε από το χέρι του Μάξιμου στην αρένα, αλλά δολοφονήθηκε στα λουτρά;Γκρεμίστηκε το σύμπαν μου, δεν ξαναβλέπω την (χιλιοστή) επανάληψη του "Μονομάχου" στο Star.
Αυτο που λενε για την απολυτη δύναμη και την διαφθορα...Ο μοναδικος αυτοκρατορας που μετα απο σειρα ετων δεν δολοφονηθηκε ή δεν πεθανε αυτοκρατορας αλλα ... παραιτήθηκε (οντας παντοδυναμος) ηταν ο ... Διοκλητιανος.
Επίσης ψάξε να βρεις προσωπογραφία του Καλιγουλα . Θα δεις οτι είναι ολόιδιος με τον αντιπαθέστατο μικρό που παίζει τον βασιλιά. Και έχουν και άλλα κοινά σημεία αλλά δεν τα λέω για να μην σποιλάρω..
"...Ο Βαλεριανός νικήθηκε σε μία μάχη από τον Πέρση βασιλιά Σαπώρ Ι. Ο Πέρσης βασιλιάς τον ταπείνωσε και τον εκτέλεσε χύνοντάς του λιωμένο χρυσό κάτω από το λαιμό..." Φημολογείται πως ο Πέρσης βασιλιάς τον ανάγκασε να πιεί λιωμένο χρυσάφι (και μετά τον έγδαρε ζωντανό). Αντίστοιχη φήμη όμως (ότι τον έβαλαν να πιεί λιωμένο χρυσάφι) υπάρχει και για τον Κράσσο, που έζησε σχεδόν 300 χρόνια πριν τον Βαλεριανό—και του οποίου η φυλαργυρία υπήρξε παροιμιώδης (ήταν ο πιο πλούσιος Ρωμαίος, και απ’τους πλουσιότερους ανθρώπους όλων των εποχών). Ο Κράσσος (που μαζί με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Πομπήιο αποτέλεσαν την Πρώτη Τριανδρία/Τριουμβιράτο) είχε συλληφθεί μετά από την καταστροφική μάχη των Καρρών με τους Πάρθους, και φημολογείται πως ο Πάρθος βασιλιάς στη συνέχεια χρησιμοποίησε το κεφάλι του Κράσσου σε μια παράσταση των Βακχών του Ευρυπίδη (για να αναπαραστήσει το κεφάλι του Πενθέα—είδατε τι προχώ που γίνανε οι Πάρθοι χάρη στον Μεγάλο Αλέξανδρο και τους επιγόνους του; Μέχρι και Βάκχες ανεβάζανε—και με δικές τους αβανγκάρντ “δημιουργικές παρεμβάσεις” στο πρωτότυπο, παρακαλώ). Αλλά απ' ό,τι διαβάζω, πιο πρόσφατες ιστορικές μελέτες ισχυρίζονται πως ο Βαλεριανός δεν εκτελέστηκε τελικά, και ότι όλα αυτά είναι φήμες των χριστιανού ιστορικού Λακταντίου που έγραψε την βιογραφία του, ο οποίος ήθελε να δείξει πως ο Βαλεριανός (που υπήρξε στυγνός διώκτης των χριστιανών) πέθανε με τον φρικτό τρόπο που του άρμοζε. Πάντως ο Βαλεριανός υπήρξε ο μόνος Ρωμαίος αυτοκράτορας που συνελήφθει στο πεδίο την μάχης και πέθαωε στην αιχμαλωσία.