ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

«Ζήτω η κατσαρόλα της γιαγιάς!»

«Ζήτω η κατσαρόλα της γιαγιάς!» Facebook Twitter
3
«Ζήτω η κατσαρόλα της γιαγιάς!» Facebook Twitter
Η γιαγιά είναι στοργή και ταψί με μουσακά, αβγοκομμένη κοτόσουπα και ζεστή σπανακόπιτα...

Κι ενώ ο κόσμος πάει μπροστά-και φαντάζομαι και η γαστρονομία μαζί του-οι εικόνες των social media φαίνεται να αποτίουν έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στη γιαγιά-μαγείρισσα, κατά προτίμηση εκείνη από το χωριό-με τσεμπέρι ή χωρίς.

Από μόνος του ο Βασίλης Καλλίδης έχει δημιουργήσει στα media μια Σχολή της Ελληνίδας εξήντα-φεύγα νοικυράς, με πρωταγωνίστριες κυριούλες και κυριάκια που όλα τα είχαν δει και φανταστεί, αλλά ποτέ το δικό τους τέταρτο στη δημοσιότητα της εικονικής πασαρέλας.

Μαζί του, νεοσύστατες μπλόγκερς, δημοσιογράφοι της γεύσης, ο ανώνυμος Γιάννης γευσιλάτρης που πήγε εκδρομή στο χωριό του μπαμπά, νεαρές wanna be γευσιγνώστριες αλλά και περιώνυμοι σεφ, που στις κουζίνες τους βγάζουν τα νερά της ντομάτας για να τα εξατμίσουν σε αφρούς. Γιαγιάδες πάνω από τις κατσαρόλες, φορτωμένες τυρόπιτες και ταψιά με γεμιστά, γιαγιάδες που καθαρίζουν σαβρίδια και φασολάκια, γιαγιάδες σε τσατ με τις γειτόνισες την ώρα της σχόλης, γιαγιάδες μπροστά από γκαζιέρες και ξυλόφουρνους, γιαγιάδες αλευρωμένες πάνω από προζυμένια ζυμάρια, γιαγιάδες που απαγγέλουν σε βιντεάκια και σε ντοπιολαλιά το μυστικό για να πήξει το κυδωνόπαστο.

Φίλος αγαπητός, από κείνους που θα προτιμούσαν στη σελίδα τους να βλέπουν τον τελευταίο παγκόσμιο νεωτερισμό με έντερα συναγρίδας, ποιόν βραζιλιάνο σεφ φώτισε το τελευταίο αστέρι Michelin και ποιό εστιατόριο της πρωτοπορίας έκανε τα περισσότερα κουβέρ στη Βενεζουέλα, αντί για την εκατοστή κυρία Ευανθία που πήζει τυρί στα ορεινά της Πάρου, διατίνεται πώς εμείς, οι εραστές της γιαγιάς, πάσχουμε από γαστρονομικό παλιμπαιδισμό.

Και είναι ν’απορείς, που στο κίνημα «Ζήτω η κατσαρόλα της γιαγιάς!» συμμετέχουν κυρίως τα τρυφερά παιδιά της γεύσης, από κείνα που ποτέ δεν είχαν γιαγιά με τσεμπέρι αλλά γιαγιά με vintage Chanel από την Εκάλη, που δεν έσπασε ποτέ το μανικιούρ της καθαρίζοντας αγκινάρες.

Ίσως γιατί η γιαγιά είναι ίσκιος-καλός. Είναι στοργή και ταψί με μουσακά, αβγοκομμένη κοτόσουπα και ζεστή σπανακόπιτα. Είναι η στοργή που απουσιάζει τον καιρό της ανασφάλειας, όταν δεν ξέρεις τι θα σου ξημερωθεί στη δουλειά σου, στον πλανήτη, στον τραπεζικό σου λογαριασμό, στο κρεβάτι σου. Είναι τα στέρεα πόδια της ρίζας, ενός δέντρου που χάνει τα φύλλα του στους πέντε ανέμους, του κόσμου που αλλάζει, χωρίς οδηγίες χρήσης για το Μετά και το Αύριο. Είναι το όνειρο μιας νοστιμιάς-αγκαλιάς όταν κυρίως τρέφεσαι με μπέργκερς και κρουασάν πραλίνα σε σελοφάν.

Σ’αυτή εδώ τη χώρα, που επί δεκαετίες έκρυψε επιμελώς την υπαίθρια καταγωγή της, που φρόντισε να ξεχάσει τον τελεμέ, τον τραχανά και πώς μαγειρεύουν τα τσίτσιλα στην Κοζάνη, η γιαγιά είναι η νέα πρωτοπορία. Ο εξωτισμός της κότας με κάστανα, του ροφού με δαμάσκηνα στο φούρνο, του γάβρου με ρύζι στον νταβά. Μια ολόκληρη κληρονομιά, τόσο παλιά και τόσο ολοκαίνουρια που βγαίνει από τον τάφο της ζητώντας εκδίκηση-κι ένα πιάτο στο σύγχρονο τραπέζι. Τα εγγόνια, που μεγάλωσαν με σουφλέ και ξέρουν καλύτερα τα μυστικά της ganache και της ζαχαρόπαστας από το πώς μαγειρεύονται και τi είναι τα κιλντιρίσια, είναι εδώ να της δώσουν ένα χεράκι, να της δώσουν λόγο, να κοινωνήσουν και να επικοινωνήσουν την ασαφή-«με το μάτι» και «όσο αλεύρι πάρει»-στέρεα, ωστόσο, γεύση της.

3

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Η κουζίνα της υπαίθρου παραμερίστηκε και υποτιμήθηκε από συστάσεως νεοελληνικού κράτους. Όταν ο Όθων έκανε πρωτεύουσα την Αθήνα κι έφερε τους δικούς του- Βαυαρούς κι όχι μόνο - παρατρεχάμενους , για να δημιουργήσει τη δική του αυλή, οι ξενικές συνήθειες -από το ντύσιμο μέχρι τη μαγειρική -έγιναν της μόδας. Έβαλαν στην άκρη τον κόκορα με χυλοπίτες, τον τραχανά και ό,τι άλλο τους φαινόταν "χωριάτικο" και πασέ και αντέγραψαν συνταγές ξενόφερτες , που δημιούργησαν την αστική κουζίνα. Αυτή η περιφρόνηση στην παραδοσιακή , επαρχιακή κουζίνα της γιαγιάς, που εν πολλοίς ήταν αυτάρκης και χρησιμοποιούσε ό,τι παρήγαγε, δε σημειώθηκε ποτέ στη γείτονα Ιταλία για παράδειγμα, όπου ακόμα και σήμερα μεγαλουργούν μαγειρεύοντας τα φαγητά της γιαγιάς και τα έχουν κάνει πασίγνωστα στα πέρατα του κόσμου! Οπότε πράγματι τώρα τα φαγάκια της γιαγιάς παίρνουν την εκδίκησή τους! Κι αυτό το πιάτο τρώγεταί κρύο!