Τις τελευταίες μέρες αναπαράγεται στο ελληνικό ίντερνετ μια είδηση με την ίδια πάντα φωτογραφία: μια πολυκατοικία που βέλη δείχνουν την ταράτσα της. Το ΓΚΡΕΚΑ αποφάσισε να δεί ιδίοις όμμασι τι ακριβώς δείχνουν αυτά τα βέλη
Στην μεγάλων διαστάσεων ταράτσα του δεν έχει πισίνα και αίθριο με θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό, αλλά μία ολόκληρη, πραγματική φάρμα με όλα όσα μπορείς να δεις σε μία αντίστοιχη στην εξοχή.
Το ραντεβού μας ήταν σε ένα κτίριο στην Κηφισίας, όπου ανεβήκαμε με το ασανσέρ στον δέκατο-έκτο όροφο. Στην σκάλα για την ταράτσα μας περίμενε ο Κωνσταντίνος, ο ιδιοκτήτης της φάρμας. Μας συνόδεψε στον πάνω όροφο και μόλις άνοιξε την πόρτα της ταράτσας αντικρίσαμε ένα μοναδικό θέαμα: ένα αγρόκτημα στο κέντρο της Αθήνας! Το πρώτο που είδαμε ήταν ο χώρος με τα φυτά. Εκτός από το γρασίδι που έχει για διακόσμηση σε κάποια σημεία, ο Κωνσταντίνος έχει φυτέψει πιπεριές, κρεμμύδια, πατάτες, αγγούρια, καρότα, μελιτζάνες, διάφορα εποχιακά χορταρικά και οπωροφόρα δέντρα: Ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, μηλιές, γενικά βάζει διάφορα, δοκιμάζει και ό,τι του αρέσει περισσότερο το κρατάει.
Ο Κωνσταντίνος δεν είχε ιδέα από γεωργία και κτηνοτροφία όταν ξεκίνησε τη φάρμα του πριν από δέκα χρόνια. Έχει μελετήσει πολύ, αλλά τα περισσότερα τα έμαθε μόνος του στην πορεία. «Τα παρτέρια που έχουμε κατασκευάσει είναι για ήπια βλάστηση, έχουμε βάλει μία ειδική μεμβράνη για τη μόνωση του δαπέδου. Αυτά τα παρτέρια δεν κάνουν για δέντρα, γιατί τα δέντρα έχουν πολύ επιθετικές ρίζες και μπορεί να διαπεράσουν το πάτωμα. Τα δέντρα τα φυτεύουμε σε ειδικές γλάστρες». Οι ντομάτες είναι οι αγαπημένες του έχει πολλά είδη και σε διάφορα χρώματα -έχει ακόμη και μαύρη ντομάτα. «Εδώ έχουμε ένα σωρό ντοματιές γιατί μου αρέσουν πολύ, αλλά φέτος δυστυχώς τις χτύπησε ένα έντομο και έχουν καταστραφεί». Τον ρωτάω πώς του ήρθε η ιδέα για τη φάρμα και μου λέει «είναι το χόμπι μου, αλλά εντάξει πρέπει να έχεις και μια λόξα για να το κάνεις. Έχω επηρεαστεί και από τον πατέρα που τη δεκαετία του ’70 στο υπόγειο αυτού του κτιρίου καλλιεργούσε μανιτάρια και τροφοδοτούσε όλες τις πιτσαρίες της Αθήνας. Πέρα από χόμπι, όλα όσα φυτρώνουν εδώ τα τρώω και προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι οτιδήποτε παράγει η φάρμα».
Η συνέχεια του κειμένου και πολλές φωτογραφίες στο σάιτ του ΓΚΡΕΚΑ, εδώ>>> http://grekamag.gr/23664/
σχόλια