ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

سیمین بانو رفت (Που θα πει, ‘’Η κυρία Σιμίν έφυγε’’)

سیمین بانو رفت (Που θα πει, ‘’Η κυρία Σιμίν έφυγε’’) Facebook Twitter
2
سیمین بانو رفت (Που θα πει, ‘’Η κυρία Σιμίν έφυγε’’) Facebook Twitter

Προτίμησα ο τίτλος να είναι γραμμένος στα περσικά από σεβασμό στη σπουδαία Σιμίν που με την απαράμιλλη λογοτεχνική της ζέση υπηρέτησε την περσική γλώσσα για σχεδόν 75 χρόνια. Σήμερα, 19 Αυγούστου του 2014, έφυγε από τη ζωή η μέχρι πρότινος μεγαλύτερη ποιήτρια του Ιράν, Σιμίν Μπεχμπαχανί.

سیمین بانو رفت (Που θα πει, ‘’Η κυρία Σιμίν έφυγε’’) Facebook Twitter


Γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1927. Ο πατέρας της Αμπάς Χαλιλί ήταν αρθρογράφος, συγγραφέας και ποιητής. Η μητέρα της Φαχρ Αργκούν ήταν επίσης ποιήτρια, διανοούμενη και μέλος της φεμινιστικής οργάνωσης «Σύνδεσμος εθνικόφρονων γυναικών» το διάστημα 1925 – 1929.
Η Σιμίν άρχισε να γράφει ποίηση στα δώδεκά της χρόνια και εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή στα δεκατέσσερά της. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και το 1951 εξέδωσε το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο ''Setar e Shekasteh''''Το λαούτο έσπασε''. Έγραψε δεκάξι βιβλία και πάνω από δώδεκα ποιητικές συλλογές.

سیمین بانو رفت (Που θα πει, ‘’Η κυρία Σιμίν έφυγε’’) Facebook Twitter


سیمین بانو رفت (Που θα πει, ‘’Η κυρία Σιμίν έφυγε’’) Facebook Twitter


Η Σιμίν δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο ζήτημα της χειραφέτησης των γυναικών και του σεβασμού των δικαιωμάτων τους, τόσο στο προεπαναστατικό Ιράν όσο και αργότερα στα χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Μετά την επανάσταση του 1979 και τις επιπτώσεις αυτής στη θέση της γυναίκας, η Σιμίν έπαθε ψυχολογική κρίση σε τέτοιο βαθμό ώστε να βάψει τα μαλλιά της ξανθά και να αρχίσει να βάφει τα χείλη της κόκκινα, από αντίδραση και μόνο. Δεν ενέδωσε στις πιέσεις. Συνέχισε να στοχάζεται, να γράφει ποίηση και άλλα λογοτεχνικά έργα. Προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997 και το 2006 και έλαβε πολλές παγκόσμιες διακρίσεις για την προσφορά της, όπως το βραβείο ''Ελευθερία Έκφρασης'' του συνδέσμου Νορβηγών συγγραφέων.

H Σιμίν απαγγέλλει ποιήματά της (Ακολουθεί αγγλική μετάφραση).


Στοχοποιήθηκε αρκετές φορές από το ισλαμικό καθεστώς λόγω των δημοκρατικών της ευαισθησιών και του ακτιβισμού της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2010 και ενώ αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης, συνελήφθη στον διεθνή αερολιμένα της Τεχεράνης πριν αναχωρήσει για το Παρίσι. Κρατήθηκε για ένα βράδυ στο κρατητήριο και επέστρεψε σπίτι της χωρίς το διαβατήριό της.


Από τις αρχές Αυγούστου βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Εξέπνευσε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε ηλικία 87 ετών. 

سیمین بانو رفت (Που θα πει, ‘’Η κυρία Σιμίν έφυγε’’) Facebook Twitter
سیمین بانو رفت (Που θα πει, ‘’Η κυρία Σιμίν έφυγε’’) Facebook Twitter
سیمین بانو رفت (Που θα πει, ‘’Η κυρία Σιμίν έφυγε’’) Facebook Twitter
2

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια