ΚΙΝΗΣΗ

Σε ένα ψυχιατρικό άσυλο του 1938

Σε ένα ψυχιατρικό άσυλο του 1938 Facebook Twitter
12
Οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύονται σήμερα για πρώτη φορά στο περιοδικό Time. Δείχνουν την καθημερινή ζωή στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Pilgrim State Hospital στο Long Island.
 
Έχουν το ύφος του μεγάλου φωτογράφου -ευθύτητα στο βλέμμα ταυτόχρονα με μια αδιόρατη συμπάθεια.
 
Πάνω από όλα, αυτές οι φωτογραφίες, αν και τραβήχτηκαν τρία τέταρτα του αιώνα πριν, εκπλήσσουν επειδή δείχνουν πόσα λίγα έχουν αλλάξει ως προς τη στάση μας προς τους ψυχικά ασθενείς: εξακολουθούν να είναι ένας κόσμος χωριστά - αλλόκοτος, δυσάρεστος, αποσιωπημένος.
 
Σ. Τσ.
24.
25.
12

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Πολύ σωστα μιλας Πάυλο αλλά μην ξεχνάς κανείς δεν υπερανθρωπος .Σαν φοιτήτρια της νοσηλευτικής οτάν βλέπω ανθρωπους του κλάδου μ να φέρονται άσχημα σε ασθενείς νιώθω οτι δεν αξίζουν να είναι στο κλάδο μ.Αλλά φαντασου οτι ένας μη συνεργασιμος ασθενής είναι εκτός απο ενοχλητικος άλλα και επικίνδυνος για τον εαυτό του και για τον άλλο που κανει την νοσηλεία .Σε πολύ πιο απλα θέματα όπως μια εξέταση αιματος αν ο άλλος δεν θέλει δεν μπορείς να πεισ οκ δεν το κανω αλλά πρεπει να τον ηρεμισεις για ν μην του κανεις κακό
Μπορεί ο ζουρλομανδύας να έχει εξαλειφθεί, αλλά δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, έχοντας επισκεφτεί κλινικές όπου "φιλοξενούνται" άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές γνωρίζω ότι το προσωπικό (κυρίως το νοσηλευτικό) πολύ συχνά τους συμπεριφέρονται σαν σε υπανθρώπους :( Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές μπορεί και να εξαντλείται η υπομονή τους, αλλά είναι πολύ λυπηρό και προκαλεί θυμό όταν βλέπεις να φέρονται σε άλλους ανθρώπους στα όρια της αξιοπρέπειας.
Υπάρχουν μερικά επαγγέλματα που δεν τα επιλέγεις με στόχο την βολή σου, αλλά με βάση τη συνείδηση σου και την ανάγκη σου την προσωπική να προσφέρεις. Αυτό δεν είναι προσωπική επίθεση σε σένα (ούτε κι εγώ ξέρω αν θα ήμουνα σε θέση), είναι μια γενική τοποθέτηση. Δεν είμαστε όλοι πλασμένοι για όλα και σε τέτοιες περιπτώσεις καλό θα ήταν να υπάρχει έλεγχος του προσωπικού, αλλά αυτά ακούγονται πολυτέλειες στα μέρη μας... Ένας επαγγελματίας δεν επιτρέπεται να εξαντλεί την υπομονή του, αυτοί οι άνθρωποι δεν ελέγχουν τις πράξεις τους ή τις σκέψεις τους, μπορεί δε σε περιπτώσεις κρίσης να είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους άλλους.
Σχετικά με το ερώτημα της Μάγκυ..."Jean Baptiste Van Helmont advocated water immersion therapy in the treatment of mental illness. The patient was fully immersed in cold water until the point of unconsciousness, and thus at the point at which the patient could drown, because he believed near death immersion in cold water could “kill the mad idea” which caused mental derangement."Με μία λέξη,βασανιστήριο...
Ας μην υπερβάλλουμε. Οι φωτογραφίες δειχνουν ξεκάθαρα πόσο έχει αλλάξει η φροντίδα των ασθενών ψυχιατρικών νοσημάτων. Ο "ζουρλομανδύας" είναι η τελευταία λύση όταν μία συγκεκριμένη στιγμή ο ασθενής κάνει μία κρίση κατά την οποία είναι βίαιος. Οι ελευθερίες τους είναι πλέον πολύ πιο σεβαστές.