Διακοπές στην Αλβανία

Διακοπές στην Αλβανία Facebook Twitter
Το πρώτο που παρατηρείς μπαίνοντας στην Αλβανία και σε τρελαίνει είναι η πληθώρα των ολοκαίνουργιων και αστραφτερών ακριβών αυτοκινήτων. Το αυτοκίνητο στην Αλβανία είναι σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης.
6

Αλβανία, ταξίδι πραγματικό στον χρόνο. Το πρώτο που παρατηρείς μπαίνοντας στην Αλβανία και σε τρελαίνει είναι η πληθώρα των ολοκαίνουργιων και αστραφτερών ακριβών αυτοκινήτων. Το αυτοκίνητο στην Αλβανία είναι σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης. Το δεύτερο που σου τραβάει το ενδιαφέρον είναι οι άνθρωποι: ανοιχτοί, γελαστοί και ευγενικοί. Αν και λίγο περίεργοι στην καθημερινότητα τους, ο τρόπος που φέρονται και ο τρόπος που ντύνονται σε βάζει σε σκέψεις, σε κάνει να απορείς, όμως δύσκολα θα βρεις απαντήσεις.

Διακοπές στην Αλβανία Facebook Twitter

Η χώρα, είναι πάνω απ' όλα οι άνθρωποί της. Αυτοί κάνουν έναν τόπο όμορφο, γαλήνιο, τρυφερό. Ξέρουν από φτώχια και δεν την φοβούνται, ζουν ήρεμοι, έχουν ευγένεια και παιδεία. Είναι αξίες που φάνηκαν πολύ έντονα. Δεν έχω γνωρίσει πιο αγαθούς ανθρώπους και όλα αυτά πρέπει να 'χουν να κάνουν μάλλον με τον σοσιαλισμό που τους πρόσφερε μια ουσιαστική καλλιέργεια.

Διακοπές στην Αλβανία Facebook Twitter

Η Αλβανική φύση είναι μοναδική, τοπία με ατελείωτο πράσινο και με όμορφα ψηλά βουνά. Υπάρχουν λίμνες και ποτάμια με πλούσια ζωή και δεν είναι τυχαίο που την ονομάζουν «μικρή Ελβετία».

*Όλo το κείμενο και το φωτογραφικό ρεπορτάζ συνέντευξη μπορείτε να τα δείτε στο σάιτ του ΓΚΡΕΚΑ.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Το καθεστως του Χοτζα προσεφερε ουσιαστικη καλλιργεια!!! Σε τι αραγε. Στον μαρξισμο - λενινισμο και τον προλεταριακο διεθνισμο μηπως: Τι άλλο θ'ακουσουμε αραγε; Βαμμενα κοκκινα μυαλα!!!
Αδελφέ, όλα τα κακά του κόσμου είχαν οι Σοσιαλιστικοί "παράδεισοι" Αλλά στην παιδεία, αν δεν έμπαινε θέμα προπαγάνδας και πολιτικού προσηλυτισμού, η ποιότητα και η ποικιλία της γνώσης ήταν υψηλότερου επιπέδου από τη δική μας. Αυτό το έχω διαπιστώσει από κουβέντες Αλβανών, Ελληνορώσων της Τιφλίδας και Ρουμάνων φίλων μου. Έναν Ντοστογιέφσκι ολόκληρο και έναν Τολστόι τον είχαν διαβάσει στα σίγουρα. Εγώ θυμάμαι ότι στη δεκαετία του 90 το ένα πέμπτο περίπου των οργάνων της Καμεράτας και της Λυρικής ήσαν Αλβανοί.
Ένα από τα πιο διαδεδομενα παραμυθια για τους σοσιαλιστικούς παραδεισους ηταν ότι ενταξει μπορει να μην πετυχαν παντου αλλα στην παιδεια και την υγεια εκαναν θαυματα. Οσοι ειχαν την ατυχια η την αφελεια να απευθυνθουν στα νοσοκομεια τους μονο τραυματικες εμπειριες αποκομισαν.Ειτε ασημοι όπως εγω ειτε διάσημοι όπως Καρεζη , Λοιζος κ.α. Οσο για την παιδεια αδερφε χωρις την ελευθερια της σκεψης και την δυνατοτητα αμφισβήτησης είναι ένα πελωριο μηδενικο.Δεν διαφερει σε τιποτα από αυτους που διαβαζουν το κορανι. Οσο για τους αλβανους που δικαιως στελεχωσαν σχεδόν ολες τις ορχηστρες μας δεν οφείλεται η επιτυχια τους στην εκπαιδευση τους μονο αλλα κυριως στην εργατικοτητα τους και στον αγωνα τους για να πετυχουν παντου οπου δουλευουν σε αντιθεση με τα δικα μας παιδια που ζουσαν σε φανταστικο κοσμο και παρ'ολη την ανωμαλη προσγειωση στηγν πραγματικοτητα ακομα δεν μπορουν να αποκτησουν τα οπλα που προαναφραμε.
@CRISHΕγώ πάλι έχω τελείως διαφορετική εικόνα από συγγενείς μου πολιτικούς εξόριστους τότε. Τα επιτεύγματα στην υγεία είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός καταρχάς, γιατί εξάλλου εντάσσονταν στον ανταγωνισμό του ψυχρού πολέμου και οποιοδήποτε επίτευγμα του ενός ήταν χτύπημα για τον άλλον. Τα νοσοκομεία κια το συνολικό σύστημα υγείας από την άλλη πρόσφερε τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα νοσοκομεία παντού, με τη διαφορά ότι η υγεία εκεί ήταν κοινωνικό αγαθό. 'Όσο για την παιδεία, δεν ξέρω με πόσους ανθρώπους της εποχής έχεις μιλήσει και αν έχεις ακούσει για τις ξένες γλώσσες που διδάσκονταν τα παιδιά, κι όποιον μετανάστη πλέον κάποιας ηλικίας να ρωτήσεις τώρα θα έιναι απόφοιτος κάποιου πολυτεχνίου, ιατρικής κτλ. Καλός ο δογματισμός, αλλά η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάζει κατά το δοκούν
Η (νότια) Αλβανία την οποία έχω επισκεφθεί μοιάζει πολύ με την Ελλάδα, θυμίζει μάλιστα την Ελλάδα των δεκαετιών 70-80 και έχει πολλές φυσικές ομορφιές και παραλίες με καθαρά νερά. Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλικοί με τους έλληνες και οι περισσότεροι μιλάνε ελληνικά. Οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές κι έχει αρκετά αξιοθέατα. Αν πάτε να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Μπουντρίντ (Βουθρωτό) και το γαλάζιο μάτι, μια περιοχή καταπράσινη όπου το νερό αναβλύζει από το έδαφος. Εκεί φιλοξενούσε ο Χότζα επίσημους ξένους επισκέπτες.Κάποια στιγμή θέλω να πάω και στο βορρά και να το συνδυάσω με επίσκεψη στο Μαυροβούνιο που λένε πως είναι πανέμορφο. Θα το είχα κάνει αλλά με πρόλαβε η κρίση :ρ