Ο Ανδρέας Παπανδρέου ομιλεί εκ του τάφου του

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ομιλεί εκ του τάφου του Facebook Twitter
«Εγώ εφηύρα το ρουσφέτι; Από το 1830 υπάρχει, που ιδρύθηκε η σύγχρονη Ελλάδα. Και πιο πριν. Εγώ ξεκίνησα τα δάνεια; Το πρώτο εθνικό δάνειο συνάφθηκε εν μέσω της επανάστασης του 1821. Και φαγώθηκε από τα λαμόγια της εποχής με τις ρεντικότες...»
19

Θύματα και εμείς της υπερφορολόγησης των ακινήτων, το αποφασίσαμε με τα πολλά να απαλλαγούμε από το σπίτι των πεθερικών μου.


Δύσκολη, επώδυνη η απόφαση και για τους δυό μας. Δεν έλεγα εγώ να το χωνέψω ότι κοτζάμ οροφοδιαμέρισμα στην κεντρική πλατεία του Περιστερίου θα σκοτωνόταν για λιγότερα από εκατό χιλιάρικα. «Είναι κατασκευή του 1981!» μού εξηγούσε ο μεσίτης. «Διαθέτει τζάκι, επάργυρους ρουμπινέδες και στα δύο μπάνια, ψηφιδωτό με την Αγιά Σοφιά στη βεράντα και θέση πάρκινγκ στην πιλωτή!» του αντιγύριζα. Δεν έδειχνε ίχνος συγκίνησης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ομιλεί εκ του τάφου του Facebook Twitter
"Tο χωριό στην πόλη το έφερε ο Καραμανλής μετά τον Εμφύλιο. Και το στέγασε όπως-όπως, σε κάτι ελεεινές πολυκατοικίες. Εγώ έδωσα κάθε ευκαιρία σε απλούς ανθρώπους -χωρίς γενεαλογικά δέντρα και πιστοποιητικά φρονημάτων- να εξελιχθούν. Πριν από μένα, εάν ο πατέρας σου ήταν στο ΕΑΜ, δεν είχες στον ήλιο μοίρα..."


Για τη γυναίκα μου, το πράγμα ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Το ρετιρέ εκείνο το'νοιωθε ως πατρικό της. Κι ας το είχαν αγοράσει τον Οκτώβριο του '81, όταν –στα εννιά της- είχε ο πατέρας της κερδίσει το λαϊκό λαχείο. (Στην πραγματικότητα, το λαχείο το είχε αγοράσει μια δευτεροξαδέλφη τους στο πανηγύρι του Άι Μαθιά στην Εύβοια και το'χε δώσει στον Ανέστη να το βάλει στην τσέπη του ενώ εκείνη θα χόρευε τα νησιώτικα. Και το ξέχασε. Και ο πεθερός μου, όταν αποδείχθηκε χρυσό, το υπεξαίρεσε. Αυτό όμως αποτελεί μέγιστο οικογενειακό μας μυστικό...)

Στο ρετιρέ, τέλος πάντων, στο Περιστέρι, είχε η Μερόπη γευτεί τις πιο μεγάλες συγκινήσεις της εφηβείας και της πρώτης νιότης της: Εκεί είχε πάρει το λόουερ στα δεκατέσσερα. Εκεί, στο πάρτυ της στην τρίτη Γυμνασίου, είχε πρωτοχορέψει μπλουζ. Το «Εγώ κι ο Πουφ», συγκεκριμένα, του Μιχάλη Ρακιντζή. Εκεί –στο κρεββάτι των γονιών της- είχε χάσει την παρθενιά της, παραμονές πανελλαδικών εξετάσεων, με έναν γείτονα της χεβυμεταλά, γεγονός που μου αποκάλυψε μετά τη γέννηση και του δεύτερου γιού μας. Εκεί, τέλος, είχα εμφανιστεί εγώ με ένα τεράστιο μπουκέτο ορχιδέες κι ένα ουίσκυ «Τσίβας» για να ζητήσω το χέρι της.


Βρήκαμε αγοραστή, έναν Αλβανό –άκουσον, άκουσον!- που είχε προκόψει ως ελαιοχρωματιστής στην Ελλάδα.


Προτού υπογράψουμε τα συμβόλαια πήγαμε στο Περιστέρι, την περασμένη Κυριακή, να το αδειάσουμε. Τα πεθερικά μου, πρώτα ο Ανέστης και λίγους μήνες αργότερα η Μπεμπέκα, έχουν πεθάνει προ τετραετίας. Το σπίτι είχε μείνει από τότε κλειστό, σε ποιόν να το νοικιάσεις και για πόσο; - ίσαμε που θα στο φθείρει. Άσε που το εισόδημα απ'τα νοίκια θα σου το φάει η εφορία...


Ντύσαμε τους καναπέδες και το σύνθετο με νάυλον για να τα πάρουν οι βαστάζοι της μεταφορικής. Λύσαμε τα κρεββάτια, βγάλαμε το ψυγείο και τον φούρνο από την πρίζα, ξεκρεμάσαμε τα κάδρα. Η Μερόπη δεν σταματούσε να μιξοκλαίει. Όταν μάλιστα έβγαλε από την πιατοθήκη το σερβίτσιο με τις μεταξοτυπίες του Αλέκου Φασιανού, που το είχε αποκτήσει η μάνα της με τα κουπόνια κάποιας εφημερίδας, ξέσπασε σε λυγμούς. «Πήγαινε εσύ να αδειάσεις το πατάρι!» με διέταξε γιατί με ντρεπόταν.


Ανεβαίνω με τη σκάλα, τρυπώνω ο μισός στο πατάρι κι αρχίζω να κατεβάζω αντικείμενα. Από ένα σημείο και ύστερα, σαν αρχαιολόγος αισθανόμουν στην Αμφίπολη. Ό,τι ενθύμιο, ό,τι τρόπαιο είχαν δρέψει τα πεθερικά μου κατά τη διάρκεια της ζωής τους, το είχαν αποθηκεύσει σε εκείνο το χώρο του ενάμισυ κυβικού μέτρου πάνω από μπάνιο.


Τι το νυφικό της Μπεμπέκας! Τι η επίσημη αφίσα του Γουέμπλεϊ με αυτόγραφο του Ελευθεράκη που ήταν γείτονάς τους! Τι ο δίσκος «Εδώ Πολυτεχνείο», που είχε κυκλοφορήσει αμέσως μετά την Μεταπολίτευση, με τη φωνή της Δαμανάκη! Τι ο Ανέστης αγκαλιά με τον Σταμάτη Κόκοτα, στο τσακίρ-κέφι, στον παλιό «Διογένη»!


Τα ανέσυρα ένα-ένα και τα πετούσα στο πάτωμα. Από τη μια αναρωτιόμουν σε ποιο μουσείο όφειλα να τα δωρίσω. Από την άλλη σκεφτόμουν πως η κάθε ελληνική οικογένεια που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει μια ανάλογη συλλογή.


Άπλωσα το μακρύ μου χέρι, άγγιξα τον θερμοσίφωνα και έψαυσα στηριγμένο επάνω του ένα πελώριο κάδρο. Μού βγήκε η πίστη -ακροβατικό έκανα σωστό- για να το βγάλω δίχως να το σπάσω και χωρίς να χάσω την ισορροπία μου και να βρεθώ φαρδύς-πλατύς στο παρκέ. Στο τέλος τα κατάφερα. Το πήρα αγκαλιά και κατέβηκα προσεκτικά τη σκάλα.


Ήταν ένα πορτρέτο του Ανδρέα Παπανδρέου από την πρώτη φορά που κέρδισε τις εκλογές. Μπροστά ο Ανδρέας, όσο ρετουσαρισμένος έπρεπε, πίσω ο ήλιος να σκάει από μια θάλασσα που στραφτάλιζε. Κάτω αριστερά ο πράσινος ήλιος. Και –σαν «Εν Τούτω Νίκα»- το σύνθημα «Ο Λαός Θέλει, το Πασόκ Μπορεί να φέρει την Αλλαγή»... Κορνίζα χρυσοποίκιλτη.


Εντυπωσιάστηκα. Τα πεθερικά μου τα είχα για όπου φυσάει ο άνεμος – όχι σαν τους γονείς μου που είχα γραφτεί στην κλαδική από το 1974... Κοίταζα τον Ανδρέα και μετρούσα σε πόσες συγκεντρώσεις είχα από παιδάκι ανεμίσει σημαίες. Πόσες αφίσες είχα κολλήσει, μέλος της ΠΑΣΠ στο πανεπιστήμιο, τότε που και γκόμενα ακόμα με τα «Κάρμινα Μπουράνα» έβγαζες...


«Α ρε Ανδρέα!» μονολόγησα.


«Α ρε Θανάση!» μου απάντησε.


Έμεινα άναυδος.


«Α ρε Ανδρέα!» επανέλαβα.


«Α ρε Θανάση!» ξανάπε το πορτρέτο. Σαν να'δα τα χείλη του να κουνιούνται.


«Μου μιλάς;» έτρεμα όχι τόσο από τρόμο όσο από συγκίνηση.


«Σου μιλάω» επιβεβαίωσε με εκείνη την μπάσα, μεταλλική κάπως φωνή, που συνάρπαζε τα πλήθη.


«Σε εμένα μιλάς;»


«Μιλάω σε όποιον μού μιλάει. Κανείς όμως σχεδόν δεν μου μιλάει πιά. Οι μισοί μιλάνε εκ μέρους μου. Και οι άλλοι μισοί... Οι άλλοι μισοί μιλούν για να με βρίσουν...»


«Πού πήγες, Ανδρέα;» έγινα γραφικός σαν καψούρης.


«Πού πήγα. Πέθανα. Δεν έπρεπε κάποτε να πεθάνω;»


«Και πού μας άφησες;»


«Σας άφησα ελεύθερους να αποφασίσετε πώς θα πορευθείτε. Ούτε πολιτική διαθήκη έγραψα ούτε απομνημονεύματα. Ούτε καν διάδοχο όρισα. Σας άφησα να κάνετε ανεπηρέαστοι τα κουμάντα σας.»


«Και καταντήσαμε να χρεοκοπήσουμε!»


«Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό μου. Ακόμα και αν σας είχα βάλει στο στραβό το δρόμο, είχατε χρόνο υπεράφθονο να αλλάξετε πορεία...»


«Γιατί όμως λένε πως στις δικές σου τις μέρες ξεκίνησε το κακό;»


«Διότι είναι ανιστόρητοι. Εγώ εφηύρα το ρουσφέτι; Από το 1830 υπάρχει, που ιδρύθηκε η σύγχρονη Ελλάδα. Και πιο πριν. Εγώ ξεκίνησα τα δάνεια; Το πρώτο εθνικό δάνειο συνάφθηκε εν μέσω της επανάστασης του 1821. Και φαγώθηκε από τα λαμόγια της εποχής με τις ρεντικότες...»


«Εσύ όμως –λένε- σπατάλησες τα λεφτά της Ευρώπης. Και έδωσες δύναμη στον κάθε τυχάρπαστο. Σε τύπους που αν δεν τους είχες προωθήσει εσύ, δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους...»


Απορώ πού έβρισκα το θάρρος να του μιλάω έτσι.


«Έφερα τον λαό στην εξουσία. Το'πα και το'κανα.»


«Έφερες το χωριό στην πόλη...»


«Αυθαδιάζεις, Θανάση! Οι δικοί σου από πού ήταν; Άσε που το χωριό στην πόλη το έφερε ο Καραμανλής μετά τον Εμφύλιο. Και το στέγασε όπως-όπως, σε κάτι ελεεινές πολυκατοικίες. Εγώ έδωσα κάθε ευκαιρία σε απλούς ανθρώπους -χωρίς γενεαλογικά δέντρα και πιστοποιητικά φρονημάτων- να εξελιχθούν. Πριν από μένα, εάν ο πατέρας σου ήταν στο ΕΑΜ, δεν είχες στον ήλιο μοίρα...»


«Οι προϋπολογισμοί όμως τότε ήταν ισοσκελισμένοι. Κανείς δεν άπλωνε τα πόδια του έξω απ'το πάπλωμα...»


«Κανείς. Εκτός από τους φίλους της Αυλής και από τους κομματάρχες της Δεξιάς. Διάβασε –εάν έχεις απορίες- για τα σκάνδαλα πριν απ'τη χούντα. Δεν εννοώ τις εκλογές της βίας και της νοθείας. Μιλάω για οικονομικά σκάνδαλα. Μιλάω επίσης για το μέγιστο σκάνδαλο ο Έλληνας πρωθυπουργός να πηγαίνει στην Αμερικάνικη Πρεσβεία αντί να τον επισκέπτεται ο πρέσβης στο γραφείο του. Πολλοί από τους υπουργούς του Καραμανλή ήταν λαμπροί διανοούμενοι και πρώτης τάξεως κύριοι. Δεν έπαυαν ωστόσο να λένε στους ξένους "στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας"... Εγώ, επειδή τα είχα καταφέρει στην Αμερική, ήξερα τους εδώ εντεταλμένους της απ'την καλή κι απ'την ανάποδη. Δεν με θάμπωναν συνεπώς...»


«Σε θάμπωσε όμως η Δήμητρα... Και η Ρίτα Σακελλαρίου...»


«Την Ρίτα την είχα για να μου τραγουδάει στη γιορτή μου. Είχα όμως και τον Τσιτσάνη. Υπουργός Πολιτισμού επί των ημερών μου ήταν η Μελίνα. Η κολλητή του Χατζιδάκι και του Χορν. Η πιο αστή απ'τους αστούς... Όσο για την Δήμητρα, την ερωτεύτηκα όταν πιά διατελούσα σε απύθμενη απογοήτευση, σε απελπισία σωστή. Από το '85 και ύστερα, είχα χάσει τελείως το ενδιαφέρον μου. Καταλάβαινα, πρώτος εγώ, ότι το πείραμά μου είχε αποτύχει. Όπως δεν ήρθε ο σοσιαλισμός στην υπανάπτυκτη Ρωσία, έτσι δεν θα ερχόταν και στην Ελλάδα των σουλατσαδόρων και των ραντιέρηδων...»


«Αυτούς προώθησες στα πράγματα...»


«Θα'θελες να έχω κυβερνήσει αριστοκρατικά; ... Ήμουν, ύστερα, εξηνταέξι πλέον χρονών. Το γήρας για μένα προαναγγέλθηκε όχι με απώλεια των σωματικών μου δυνάμεων. Μα με βαθιά πλήξη.»


«Και γιατί δεν αποσύρθηκες εγκαίρως;»


«Νομίζεις πως θα με διαδεχόταν ο Γεννηματάς; Ο Μένιος Κουτσόγιωργας θα γινόταν πρωθυπουργός – εκείνος ήλεγχε τους μηχανισμούς. Κουτσόγιωργας εναντίον Έβερτ. Χάρη σάς έκανα που δεν φούνταρα από το παράθυρο.»


«Ο Μητσοτάκης;»


«Ο Σαλιέρι μου. Ο Σαλιέρι, ξέρεις, ήταν εξαιρετικός μουσικός. Για τα μέτρα της εποχής του. Ο Μότσαρτ ένα αυθάδες μειράκιο. Που έσπασε ωστόσο τους κανόνες... Έχεις διαβάσει τους λόγους του Μητσοτάκη; Μνημεία καλλιέπειας. Καθώς επίσης και έλλειψης γοητείας...»


«Απ'τους νεότερους; Ο Σημίτης;»


«Ο βολικότερος πατροκτόνος που θα μπορούσε να τύχει. Και για τον εαυτό του και για μένα...»


«Ο Κώστας Καραμανλής;»

«Μπορεί και να τον έκανα παρέα όταν έβγαινα τα βράδια...»


«Ο γιός σου, ο Γιώργος;»


«Προσωπικά δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι γιός του Ανδρέα Παπανδρέου. Η Μαργαρίτα επέμενε να τον ορίσω, το '81, βουλευτή. Ο ίδιος κλώτσαγε μέχρι την τελευταία στιγμή...»


«Ο Βαγγέλης Βενιζέλος;»


«Τον είχα διαλέξει για δικηγόρο μου στη δίκη Κοσκωτά. Οι καλοί δικηγόροι μπορούν να βγάζουν λάδι τους πάντες. Εκτός από τον εαυτό τους...»


«Ο Αλέξης Τσίπρας;»


«Και τόλμη έχει και τύχη μέχρι στιγμής. Αλλά όχι τέχνη. Χωρίς να παριστάνω τον καμπόσο, εγώ ήξερα γράμματα. Βαθιά γράμματα. Κάρολος Κουν, Καστοριάδης, Γκάλμπρεηθ... Αυτοί ήταν οι δάσκαλοί μου. Τα διπλώματα και τους ακαδημαϊκούς τίτλους τα κρέμαγα στους τοίχους του μπάνιου μου στο Καστρί. Αφού όμως τους είχα κερδίσει με το σπαθί μου...»


«Πού πάει η Ελλάδα, Ανδρέα; Η Ευρώπη; Ο κόσμος;»


«Δικό σας πρόβλημα. Εγώ έζησα σε εποχές όπου η Ελλάδα ήλπιζε –είχε κάθε δικαίωμα να ελπίζει- να μην είναι πιά επαρχία. Όπου η Ευρώπη διατηρούσε ακέραιο σχεδόν το κύρος της. Κι ο κόσμος, ο κόσμος συζητούσε για τον σοσιαλισμό. Όχι για την τζιχάντ.»
«Ως τι θα ήθελες να ξαναέρθεις στη ζωή;»


«Ως Βραζιλιάνα μαμμή. Αλλά δεν πρόκειται να ξαναέρθω. Βγάλε τώρα, σε παρακαλώ, το πορτρέτο μου απ'την κορνίζα, σκίσ'το και πέταξέ το. Και πάψε επιτέλους να με σκέπτεσαι. Κλείσε αυτό το σπίτι, ξέχνα με και φύγε. Άσε με να ξεχαστώ στην αγκαλιά της μαμάς μου...».-

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
Εχω την εντυπωση οτι ο τιτλος ειναι εμπνευσμένος απ' τον τίτλο του βιβλιου του Γ.Ραλλη ,για τον πατερα του & κατοχικο πρωθυπουργο.ο τιτλος νομιζω οτι ηταν "Ο Ιωαννης Ραλλης ομιλει εκ του ταφου" .ειναι ετσι?
Ο Ανδρέας Παπανδρέου γνώριζε,από την 3η Σεπτεμβρίου και μετά,ότι για να έχει βάσιμες ελπίδες κατάκτησης της εξουσίας,έπρεπε από τη μια μεριά να αλώσει το Κέντρο και από την άλλη να λεηλατήσει τα συνθήματα της Αριστεράς.Τα αριστερά αισθήματα-εκδηλωμένα στις εκλογές του ’58,φιλοξενούμενα μετέπειτα,εν μέρει,στο Κέντρο,ή εν υπνώσει την περίοδο της χούντας-έπρεπε πάση θυσία να ιδιοποιηθούν από το νεοσύστατο σοσιαλιστικό κίνημα,πρίν προλάβει ο φυσικός τους εκφραστής,το νόμιμο πλέον ΚΚΕ,να τους προσφέρει πολιτική στέγη.Η ''σφετεριστική’’απόπειρα υπήρξε παροιμιώδης.Η ρητορική δεινότητα του Ανδρέα,η εμβρίθειά του,η πολιτική του οξυδέρκεια,επέβαλλαν όρους σαρωτικού κινήματος·εξαφάνισε το Κέντρο,κατέστησε την Αριστερά μονίμως απορρημένη δύναμη και μέσα σε εφτά χρόνια(ανευ προηγουμένου στα πολιτικά χρονικά περίπτωση)από την ιδρυσή του, το κόμμα του κατέκτησε το ’81 την εξουσία με το 50%,περίπου,του ελληνικού λαού να το ψηφίζει.Σοβαρή παρακαταθήκη για να διδάσκεται στις σχολές πολιτικών επιστημών και μέσων επικοινωνίας,αλλά και εξίσου σοβαρή προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών για την μεγάλη αλλαγή.Εις μάτην.Με την ανάληψη της εξουσίας ,ο βαθμιαίος οπορτουνισμός,ο νεποτισμός,ο λαϊκισμός επισκίασαν τις όποιες μεταρρυθμιστικές και θεσμικές αλλαγές με προεξάρχουσα αυτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Οι κατά τόπους κλαδικές,σαν σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες,θεμελίωναν επιμελώς και με οίστρο νεοφώτιστου μηχανικού το βαθύ κράτος.Ας μη γελιόμαστε,η πελατειακή αντίληψη έλαβε τα χρόνια αυτά βουλιμικές διαστάσεις.Το καταμαρτυρούν τα εκτοξευμένα,μέσα σε μια δεκαετία,δανειακά αποθέματα που προορίστηκαν για να βολέψουν(και βόλεψαν αφειδώς)τα δικά μας παιδιά·πολλά παιδιά με τον ήλιο στην καρδιά και το μυαλό στην αθέμιτη συναλλαγή και την αναίσθητη βολή…Το σοσιαλιστικό όραμα διαψεύστηκε,οι μεγάλες προσδοκίες ματαιώθηκαν,αλλά ακόμα και αυτή η χρηστή και έντιμη διαχείριση δεν έτυχε διαφορετικής κατάληξης.Ποιός δεν θυμάται την παραίνεση του Ανδρέα προς τους τελωνειακούς:’’είπαμε να κάνετε ένα δωράκι στον εαυτό σας,αλλά μην το παρακάνετε’’,ή το αλησμόνητο ''Τσοβόλα δώστα όλα’’.Υπήρχε, πράγματι,μοναδική ευκαιρία το ’81 για διαφορετική πορεία.Το ότι ο προικισμένος με πολλές αρετές Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελε,ή δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των αρετών αυτών δεν σημαίνει ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το σημερινό κατρακύλισμα.
Δε συμφωνώ πως ο δανεισμός εκτοξεύτηκε για να τα φάνε οι ημέτεροι. Ήταν εποχή που απαιτούνταν, ήταν πρόσφορο το έδαφος, για έργα. Και έγιναν έργα. Σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι...χρεαζόντουσαν χρήματα. Το πως στελεχώθηκαν είναι άλλο θέμα. Και ναι σίγουρα από αυτά τα χρήματα "έφαγαν" εργολάβοι αλλά και να μην έτρωγαν πάλι θα ήταν μεγάλος ο δανεισμός. Αυτό πιστεύω.
Όπως έγραψα και πιο πριν, έγιναν πολλές πρωτοποριακές, για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής, θεσμικές τομές που έπρεπε να είχαν γίνει αμέσως μετά την απελευθέρωση απο τους Ναζί, τις οποίες δεν εκτίμησε όσο θα έπρεπε ο λαός και προσπάθησε να επωφεληθεί κοντόφθαλμα και πονηρά για προσωπικό όφελος. Για παράδειγμα, απο κολλιγες, έκανε τους αγρότες επιχειρηματικές, μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών που θέσπισε. Ταυτόχρονα, πάλεψε στην τότε ΕΟΚ, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και κέρδισε για όλους τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. Οι απαίδευτοι αγρότες μας όμως δεν στάθηκαν στο ύψος τους και δυστυχώς ήταν πολλοί αυτοί...
Το να επιρρίπτεις ευθύνες αποκλειστικά στην εποχή του Ανδρέα είναι γελοία παράλογο και βαθιά δογματικό.Οι αλλαγές που έγιναν στην κοινωνική πολιτική ήταν θεμελιώδεις (μόνο να θυμίσω ότι πριν την περίοδο ΠΑΣΟΚ δεν τελούνταν θρησκευτικοί γάμοι!!!!).Ακριβώς αυτό,όμως,νομίζω ότι ήταν και το μέγα λάθος του Ανδρέα.Η αλλαγή ήταν σημαντική αλλά και ήπια παράλληλα.Οι νοοτροπίες δεν άλλαξαν,δυστυχώς.Η αλλαγή θα έπρεπε να είναι σαρωτική,ένα ολοκληρωτικό restart.Η εποχή και η λαϊκή στήριξη ήταν με το πλευρό του. Δεν έγινε,όμως,και τ'αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα κυρίως στον κοινωνικό ρόλο γιατί αυτή η κρίση είναι προπάντων κοινωνική...
"Οι νοοτροπίες δεν άλλαξαν,δυστυχώς.Η αλλαγή θα έπρεπε να είναι σαρωτική,ένα ολοκληρωτικό restart.Η εποχή και η λαϊκή στήριξη ήταν με το πλευρό του. Δεν έγινε,όμως"Κατά τη γνώμη του το ίδιο επιχειρήθηκε και στην σύντομη πρωθυπουργία ΓΑΠ αλλά εδώ δεν τα κατάφερε ο Ανδρέας, σιγά μην τα κατάφερνε ο ΓΑΠ
Ειναι αληθεια οτι εγιναν πολλες και βαθιες θεσμικες αλλαγες στην Ελλαδα απο τον Αντρεα και το ΠΑΣΟΚ, που στα πρωτα του χρονια, ηταν πργματικα Κινημα Λαου.Αυτες οι θεσμικες αλλαγες ηταν πολυπλευρες και βασικος αξονας της πολιτικης του Αντρεα ηταν να εδραιωσει στον Ελληνα την αυτοπεποιθηση και να τον κανει να συνειδητοποιησει οτι "η Ελλαδα ανηκει στους Ελληνες" τερματιζοντας μια σχεση υποτελειας που παντα, εκτος λιγων εξαιρεσεων, διεκρινε τους Ελληνες πολιτικους.Ειναι επισης αληθεια, οτι το πειραμα απετυχε σε μεγαλο βαθμο. Αυτο φαινεται εκ του αποτελεσματατος.Οι 2 λογοι, κατα την αποψη μου, ειναι οτι 1ο δεν ειχε το στελεχιακο δυναμικο να υλοποιησει τα σχεδια που ειχε το ΠΑΣΟΚ για την χωρα και 2ο γιατι μεγαλο μερος του πλυθησμου μας, στερειται παιδειας.Δηλαδη, αυτο το μεγαλο μερος του πλυθησμου εχει μαθει στο ρουσφετι και στην παγαποντια απο την ιδρσυη του Κρατους μας, το οποιο παρεμπιτοντως, με ελαχιστα και μικρα διαστηματα, το κυβερνουσε η Δεξια. Πως ειναι δυνατον μεσα σε 8 χρονια που κυβερνησε ο Αντρεας να αντιστρεψει νοοτροπιες 170 χρονων?Ετσι, μεσα σε αυτο το πλαισιο, φτασαμε πραγματι, σε καταστασεις εκμαυλισμου: απο την απολυτη στερηση, στην απολυτη ασυδοσια.
Πριν το πασοκ, επι δεξιας, την Ελλαδα λυμαινονταν τα γνωστα 5-10 τζακια πουχαν γινει πλουσιοι τρωγοντας τα λεφτα απο το σχεδιο Μαρσαλ, και καποιοι ημετεροι. Με το πασοκ απεκτησαν και οι μη προνομιουχοι το δικαιωμα στη λαμογιά, λαμογιοποιηθηκε δηλαδη σχεδον ολη η Ελλαδα... Και μετα ηρθε η τρόικα...
Η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το '81 ήταν ιστορικά νομοτελειακή. Ας μου επιτραπεί να πω ότι αν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ το '81 θα έπρεπε να το εφεύρουμε και εξηγώ: η μεταπολίτευση που ακολούθησε την τραγωδία της Κύπρου και η επιστροφή του Καραμανλή ήταν πολύ μετριοπαθείς και πολύ "νερόβραστες" πολιτικές λύσεις. Όσο αλλαγμένος πολιτικά - όπως λένε - και να γύρισε ο Καραμανλής από το Παρίσι, οι καιροί απαιτούσαν περισσότερο ριζοσπαστισμό και αυτό επιχείρησε να εγκολπώσει το ΠΑΣΟΚ. Και θα συμφωνήσω κύριε Χωμενίδη ότι πολλές καλές θεσμικές αλλαγές έγιναν με το ΠΑΣΟΚ του '80. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρήματα που το ΠΑΣΟΚ του '80 έπαιρνε χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν πήγαν παρά στις τσέπες ημέτερων. Πολλών ημέτερων είναι αλήθεια, η βάση άνοιξε πολύ περισσότερο από την ολιγαρχική δεξιά του '50 και του '60. Αλλά οι πολιτικοί οφείλουν να εκπαιδεύουν το λαό, όχι να τον εκμαυλίζουν. Το ΠΑΣΟΚ του '80 και προσωπικά ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε τη μοναδική, στη νεότερη ιστορία, ευκαιρία να φέρει κυριολεκτικά αλλαγή. Πρωτίστως αλλαγή στα μυαλά και στις νοοτροπίες. Και αυτό δεν το έκανε, παρά αποσπασματικά και αεριτζίδικα. Και αντίθετα με τους πύρινους λόγους του στους οποίους ευαγγελιζόταν "έργα υποδομής", παρέδωσε κυρίως "έργα βιτρίνας". Και στο κάτω κάτω, ναι, περιμένει κανείς περισσότερα από κάποιον που χρησιμοποιούσε το επίθετο "σοσιαλιστικός" για το κόμμα του, σε σύγκριση με την παραδοσιακή δεξιά. Συμφωνώ ωστόσο απόλυτα μαζί σας ότι πρέπει να πετάξουμε τις προσκολλήσεις στο παρελθόν και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα, με τα υπάρχοντα πολιτικά υλικά, τα οποία δυστυχώς, τα περισσότερα, είναι δεύτερης ή και τρίτης ή και πολλαπλής χρήσης.
Κε Χωμενίδη σας συγχαίρω για την συγγραφική σας ικανότητα. Μπορείτε να γράφετε ένα "πολιτικό άρθρο" δοσμένο μέσα σε ένα πλαίσιο οικειότητας και συγκίνησης. Ταυτόχρονα είστε απίστευτα ευρηματικός και παραστατικός. Θα ήθελα πολύ να συμφωνήσω και με τις πολίτικές απόψεις σας, αλλά είναι αδύνατο.. Ίσως και να μην χρειάζεται. Θα ήθελα όμως, αφού γράψατε ένα ολόκληρο άρθρο εκ μέρους του κου Παπανδρέου, να μου επίτρέψτε να χρησιμοποιήσω κι εγώ εκ μέρους του τις τελευταίες γραμμές του κειμένου σας "Βγάλε τώρα, σε παρακαλώ, το πορτρέτο μου απ'την κορνίζα, σκίσ'το και πέταξέ το. Και πάψε επιτέλους να με σκέπτεσαι. Κλείσε αυτό το σπίτι, ξέχνα με και φύγε. Άσε με να ξεχαστώ στην αγκαλιά της μαμάς μου...". Τέλος ,για ευνόητους λόγους, ενοχλήθηκα από την παρακάτω πρόταση σας: "Βρήκαμε αγοραστή, έναν Αλβανό –άκουσον, άκουσον!".... Άκουσον, άκουσον!
Να πω πως συμφωνώ μαζί σας. Ειδικά στο ό,τι πέρασαν άφθονα χρόνια από τον θάνατό του, οπότε δεν μπορείς να ρίχνεις όλο το φταίξιμο πάνω του. Καταντάς σαν κάτι αλλοτινούς στρατηγούς, όπου πιθήκιζαν την τακτική που ακολουθούσε ο μεγάλος στρατηγός σε διαφορετική εποχή και άλλες συνθήκες και όταν ηττώντο, σπίλωναν τη μνήμη του και τις τακτικές του για να μην αποδεχτούν τη μικρότητά τους. Και να προσθέσω και κάτι ακόμη. Ως άνθρωπος κι αυτός, έκανε και καλά έκανε και άσχημα, ωστόσο το τελικό πρόσημο της παρουσίας του είναι θετικό, θετικότατο. Πριν τον Αντρέα οι Έλληνες πήγαιναν μετανάστες να δουλέψουν στις λάτζες και στους υπόνομους, και τώρα πηγαίνουν αλλά πηγαίνουν με δυο και τρία πτυχία στο χέρι και δουλεύουν σε μεγάλες πολυεθνικές ως στελέχη. Πριν τον Αντρέα οι πεθεροί και οι γονείς γράφαν τα παραθαλάσσια οικόπεδα στα κακά παιδιά και γράφαν εκείνα με τις ελιές, που βρίσκονταν στις πλαγιές, στα καλά παιδιά, τόσο μυαλό είχαν και τέτοια ήταν η κατάσταση που επικρατούσε.Ο Αντρέας χάρισε στους Έλληνες την εμπειρία της καλής ζωής και αυτό είναι πολύ πολύ σημαντικό πράμα. Λειτουργεί όπως λειτουργεί η κατάκτηση ενός τροπαίου σ' έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Δίνει αιώνιο πρεστίζ στο σύλλογο και κάνει τον κόσμο να σπρώχνει τους παίκτες να ξαναπάνε την ομάδα εκεί.
Α. Παπανδρέου,ο άνθρωπος που απαξίωσε πλήρως την παιδεία,επί εποχής του ίσχυε περίπου το "πας μορφωμένος βάρβαρος" γιατί δεν ήταν λαϊκό στοιχείο η μόρφωση,και κατέστησε σχεδόν επίσημο όργανο του κομματός του την Αυριανή.Ισοπεδωση των πάντων προς τα κάτω.Αυτό ήταν στα δικά μου μάτια, πρωτίστως ,ο Α. Παπανδρέου.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Είναι υπεύθυνος και για πολλά άλλα κακά έως χείριστα πράγματα που έκανε (ποιός θυμάται τους πρασινοφρουρούς, το "σιγά μην πέσει η κυβέρνηση για ένα κωλόσπιτο, τα πάμπερς κλπ, κλπ). Αυτό που μου κάνει εντύπωση, όμως, ότι υπάρχουν 12 που διαφωνούν.