ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Συμβουλές και συνταγές για την πρωτοετή κόρη μου

Συμβουλές και συνταγές για την πρωτοετή κόρη μου Facebook Twitter
9
Συμβουλές και συνταγές για την πρωτοετή κόρη μου Facebook Twitter
Kάνε την υπέρβαση, πλήρωσε ένα τραγανό μικρό μήλο και μαζί με το καφέ σου ξεγελάς τη πρώτη λιγούρα της ημέρας και παίρνεις φρουκτόζη...

Τι μεγάλη χαρά είναι για μια μαμά να μπει το κορίτσι της σε ένα καλό πανεπιστήμιο και να ξεκινήσει με ενθουσιασμό την πανεπιστημιακή της ζωή! Η χαρά αυτή υπερκαλύπτει τη στενοχώρια του αποχωρισμού ιδίως όταν και οι δυό είναι έχουν προετοιμαστεί καλά γι' αυτό...

Το κορίτσι μου φαίνεται βέβαια περισσότερο έτοιμο από μένα για τη στροφή αυτή αν θυμηθώ ότι χρειάστηκε να με σπρώξει για να μπω επιτέλους στο τραίνο της επιστροφής, να με διαβεβαιώσει ότι θα μου έστελνε τουλάχιστον ένα μέηλ με τα καθημερινά της νέα και να φορέσει τα ακουστικά της πριν καλά-καλά κλείσει η πόρτα στέλνοντάς μου ένα φιλί στον αέρα.

Στην επιστροφή προσπαθούσα να καταλάβω μα γιατί επιτέλους ακριβώς ανησυχώ : τα άσχημα πλην όμως πιθανά σενάρια ούτε καν περνούσαν από το μυαλό μου, τη θεωρώ αρκετή έξυπνη για να μείνει μακριά από κακοτοπιές. Περιέργως, αυτό που με "έτρωγε" όταν τελικά απέκλεισα τα τρομακτικά (που κάθε γονιός φοβάται όταν το παιδί του σπουδάζει εντός ή εκτός Ελλάδος και περιλαμβάνουν από απαγωγή μέχρι συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία τραπέζης, εξαρτάται από το γονιό ...), ανακάλυψα με ευθυμία, ότι η μεγαλύτερή μου ανησυχία ήταν αν η κόρη μου θα συνεχίσει να τρώει καλά!

Είμαι μία από τις μαμάδες που μαγειρεύουν κάθε μέρα και το φαγητό πάντα παίζει μεγάλο ρόλο στην οικογένειά μας. Προσπάθησα λοιπόν, μαζί με όλα τα άλλα που ιδανικά ήθελα να γνωρίζει το παιδί μου πριν φύγει από το σπίτι για να μείνει μόνο του, να της δώσω να καταλάβει -και όχι μόνο για λόγους υγείας- πόσο σημαντικό είναι το καθημερινό, καλό φαγητό.

Περιέργως, αυτό που με "έτρωγε", όταν τελικά απέκλεισα τα τρομακτικά, ήταν αν η κόρη μου θα συνεχίσει να τρώει καλά!

Και κατέληξα σε λίγους χιλιοειπωμένους κανόνες που εύκολα καταπατούμε καθημερινά , μικροί και μεγάλοι...

 

  • ΠΡΩΙΝΟ-ΠΡΩΙΝΟ-ΠΡΩΙΝΟ! Φάε όσο θες, ό,τι θες, ό,τι ώρα πριν τις 11 π.μ. θες. Φάε ψωμιά, βούτυρα, φρούτα, φρέσκους χυμούς, τοστάκι, δημητριακά, γιαούρτια, λουκάνικα και αυγά, κέικ και τηγανίτες και βγες από το σπίτι χαρούμενος και δυνατός για να αντιμετωπίσεις τον ακατανόητο καθηγητή σου, το χαριτωμένο συμφοιτητή σου και τις λίγες μονάδες στο κινητό σου. Το κρύο και τη βροχή, τη γκρίζα ανατολή του ηλίου και τις ροζ καρδούλες στο inbox από το αγόρι που υποσχέθηκε να σε περιμένει... Ο,τι και να γίνει μην παραλείψεις το πρωινό. Πρωινό δεν είναι ο καφές και η Κόλα, το αγοραστό μπέργκερ και η μάσκαρα που βάζεις βιαστικά πριν τρέξεις στο μάθημά σου. Είναι η υπόσχεση στον εαυτό σου ότι και σήμερα θα τον φροντίσεις. Ξεκινώντας από το πρωινό- το βασικότερό σου γεύμα όλης της ημέρας!

 

Συμβουλές και συνταγές για την πρωτοετή κόρη μου Facebook Twitter
Φάε ψωμιά, βούτυρα, φρούτα, φρέσκους χυμούς, τοστάκι, δημητριακά, γιαούρτια, λουκάνικα και αυγά, κέικ και τηγανίτες και βγες από το σπίτι χαρούμενος και δυνατός...

 

  • ΣΑΛΑΤΑ, ΦΡΟΥΤΑ. Είσαι πολύ τυχερή που σπουδάζεις σε μιά χώρα που τα πράσινα και κόκκινα μήλα ποζάρουν δελεαστικά σε κάθε καφετέρια, λόμπι ξενοδοχείου, πανεπιστημιακή καντίνα, ταχυφαγείο, φιλικό σπίτι, μαγαζί με είδη σπιτιού και κινηματογράφους και ψιλοκομμένα στα σούπερ μάρκετ! Οπότε, κάνε την υπέρβαση, πλήρωσε ένα τραγανό μικρό μήλο και μαζί με το καφέ σου ξεγελάς τη πρώτη λιγούρα της ημέρας και παίρνεις φρουκτόζη (που είναι πιό καλή από τη ζάχαρη) που θα ανεβάσει την ενέργειά σου για λίγες ώρες ακόμα πριν το κυρίως γεύμα της ημέρας. Όσο για τις σαλάτες, κάθε σαντουιτσάδικο που σέβεται τον εαυτό του έχει και μια φανταστική επιλογή για κάθε μέρα. Αν όμως σκέφτεσαι και το πορτοφολάκι σου, κάθε σούπερ μάρκετ πλέον έχει και έτοιμες κομμένες σαλάτες, λαδάκι, λεμονάκι/ξύδι και το μεσημεριανό δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο, νόστιμο και υγιεινό. Όσο πιάνουν τα κρύα και σφίγγουν τα ... μπρόκολα, απλά βράσε ένα ολόκληρο και απόλαυσέ το με λάδι και λεμόνι. Θυμάσαι πόσο πολύ σου άρεσε όταν το κάναμε σπίτι;

 

  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ. Όλα τα πιο πάνω σου δίνουν ενέργεια και σε χορταίνουν για λίγες ώρες αλλά τη δύναμη τη παίρνεις καθημερινά από τις πρωτεΐνες: κρέας, κοτόπουλο, αυγό, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια), ψάρι. Είναι το φαγητό που θα σε ξεκουράσει και θα σε τονώσει, που θα σε κάνει να νιώσεις δυνατός και όχι "χώμα". Δυό βραστά αυγά, ένα μεγάλο μπιφτέκι, ένα στήθος κοτόπουλου, ένα πιάτο φακές, μιά κονσέρβα φασόλια στη χειροτέρα των περιπτώσεων(δεν το πιστεύω ότι το έγραψα αυτό αλλά...).

 

Συμβουλές και συνταγές για την πρωτοετή κόρη μου Facebook Twitter
Οι πατάτες έσωσαν από τις μεγάλες πείνες δεκάδες φοιτητές με ελάχιστους πόρους επί δεκαετίες...

 

  • ΠΑΤΑΤΕΣ! Μάλιστα, πατάτες. Έσωσαν από τις μεγάλες πείνες δεκάδες φοιτητές με ελάχιστους πόρους επί δεκαετίες. (Μαζί με τα σουβλάκια και τις μακαρονάδες βέβαια, να τα λέμε κι' αυτά). Οι πατάτες παραμένουν μιά εξαιρετική τροφή που όχι μόνο σε "στηλώνει" αλλά έχει τη μαγική ιδιότητα να σου προσφέρει αυτό που σου λείπει , ξέρεις το γούτσου-γούτσου του σπιτικού φαγητού... Βράσε ένα κιλό, μοίρασέ το στα δύο και κάνε το μισό πατατοσαλάτα με τόνο ή αρακά και το άλλο μισό κράτα το για μια ομελέτα για την επομένη.

 

  • Και όταν θα τρέχεις το πρωί με τα ακουστικά στ' αυτιά, χαμογελώντας γιατί χτες το βράδυ ήταν το καλύτερο ever, μασουλώντας μια από τις υπέροχες σοκολάτες της αλλοδαπής, δεν θα στο πω ποτέ αλλά, ξέρεις, κι' εγώ αυτό έτρωγα για πρωινό όταν τα όνειρά μου ήταν τεράστια, πιο τεράστια από εκείνη τη μακαρονάδα που φτιάξαμε με τους συμφοιτητές μου ένα βράδυ που όλων τα λεφτά είχαν τελειώσει και κάναμε ρεφενέ για να φάμε πριν διαβάσουμε όλη νύχτα για τις τελευταίες μας εξετάσεις ανάμεσα σε πολλά γέλια, πολλά τσιγάρα και άλλα που δεν είναι της παρούσης...


Συμβουλές και συνταγές για την πρωτοετή κόρη μου Facebook Twitter
Τη μακαρονάδα τη σερβίρεις αμέσως με μπόλικη σάλτσα σε κάθε πιάτο και πολύ τριμμένο τυρί...

Μακαρονάδα με κιμά για μεγάλες πείνες και μερακλήδες φοιτητές


Υλικά που θα χρειαστείς:

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ή μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό ντομάτες σε κονσέρβα ή φρέσκες ψιλοκομμένες
ένα ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί (προαιρετικό)
1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
ζάχαρη (ελάχιστη, μόνο αν χρησιμοποιήσεις φρέσκες τομάτες)
ένα ποτηράκι του κρασιού νερό
1 πακέτο μακαρόνια της επιλογής σου
ελαιόλαδο
τυρί τριμμένο (πολύ και νόστιμο!)

Πώς το ετοιμάζεις:

Ανάβεις την εστία στο δυνατό.
Βάζεις στη κατσαρόλα το λάδι και μετά ένα λεπτό που έχει ζεσταθεί προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ανακατεύεις ένα λεπτό.
Προσθέτεις το κιμά και ανακατεύεις συνέχεια μέχρι να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια κιμά.
Προσθέτεις το κρασί και το αφήνεις να εξατμιστεί και να στεγνώσει ο πάτος της κατσαρόλας.
Βάζεις στο μείγμα του κιμά τη ντομάτα και το πελτέ και ανακατεύεις.
Προσθέτεις το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τη πάπρικα.
Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις τη σάλτσα κιμά να σιγοβράζει (να κάνει μόλις φουσκάλες) για μια ώρα.
Κάθε τόσο ανακατεύεις και τσεκάρεις το νερό, ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο ακόμα, ιδίως όταν χρησιμοποιήσεις κονσέρβα. Οι φρέσκες τομάτες έχουν πιό πολύ νερό.
Δοκιμάζεις και προσθέτεις αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.
Βράζεις τα μακαρόνια σε καλά αλατισμένο νερό, τα σουρώνεις και τα βάζεις πίσω στη κατσαρόλα.
Ρίχνεις στη κατσαρόλα με τα μακαρόνια δυο μεγάλες κουταλιές σάλτσα κιμά και ανακατεύεις με λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρεις αμέσως με μπόλικη σάλτσα σε κάθε πιάτο και πολύ τριμμένο τυρί.
Καλή όρεξη, είσαι σε καλό δρόμο!

9

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
"Φάε όσο θες, ό,τι θες, ό,τι ώρα πριν τις 11 π.μ. θες"!!! 1ο έτος? 11 η ώρα το πρωί? Δουλευόμαστε? Λυπάμαι, αλλά όπως ακριβώς απεύχεσαι θα παίζει στην καλύτερη μόνο φραπέ γλυκός σε πλαστικό (οι στατιστικές λένε ότι η μετακίνηση προς "μέτριο" η και "σκέτο" γίνεται μετά τα 25) καμιά λαδερή τυρόπιτα από το κυλικείο και τρέξιμο να προλάβει την παράδοση. Και έτσι πρέπει! Πρωτοετής φοιτήτρια είναι πια- δεν θα βουτήξει κάνα 2 έτη στην... νταρκ σάϊντ? Αλλιώς ας κάτσει σπίτι μαζί σου να κοιμάται και στις 9 το βράδυ για να κάνει απαλό δέρμα....Υ.Γ. ο κιμάς (btw 1 κιλό για ένα πακέτο?????) είναι κακή ιδέα καθώς πρέπει να μαγειρευτεί άμεσα και τα... απρόοπτα είναι πολλά όταν είσαι φοιτητής. Καλύτερα μαϊντανό/βασιλικό/κουκουνάρι/γραβιέρα/παρμεζάνα/λαδάκι να αποθηκεύσει στο ψυγείο 1/2 κιλό πέστο και να έχει βράζει μόνο μακαρόνια ;-)
Πλαστικά πιάτα καλέ! Και το πλύσιμο θα περιοριστεί σε δυο κατσαρόλες και ένα πιρούνι. Εγώ καμιά φορά ακόμα το κάνω και έχουν περάσει χρόνια από τότε που σπούδαζα.