Δεν είναι μόνο η μύτη το ανθρώπινο όργανο της όσφρησης αλλά και το δέρμα, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ. Σύμφωνα με τους Times που επικαλούνται την έρευνα οι Γερμανοί επιστήμονες μετά από μια σειρά τεστ σε ανθρώπους, ανακάλυψαν ότι πάνω από 15 οσφρητικοί υποδοχείς της μύτης υπάρχουν επίσης σε κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος.
Οι ερευνητές, εκτός των άλλων πειραμάτων, έβαλαν μάλιστα κοντά σε πληγωμένο δέρμα και συνθετική μυρωδιά από σανταλόξυλο για να ανακαλύψουν ότι οι εκδορές στο δέρμα θεραπεύτηκαν 30% πιο γρήγορα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία καλλυντικών για νέου τύπου προϊόντα αντιγήρανσης, αλλά και από τη φαρμακοβιομηχανία για νέες θεραπείες των επιφανειακών τραυμάτων.
Πάντως σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Χανς Χατ, επικεφαλής των ερευνητών έχει ανακαλύψει εδώ και αρκετά χρόνια ότι οσφρητικοί υποδοχείς υπάρχουν ακόμη και στους όρχεις και βοηθούν τα σπερματοζωάρια να βρίσκουν τον δρόμο τους («μυρίζοντας») προς το ωάριο.
Στη συνέχεια, ο ίδιος επιστήμονας ανακάλυψε παρόμοιους οσφρητικούς υποδοχείς σχεδόν παντού: στο ήπαρ, την καρδιά, το έντερο, τα νεφρά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, όπου επιτελούν διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες.
Οι άνθρωποι διαθέτουν περίπου 350 διαφορετικά είδη οσφρητικών υποδοχέων, πολύ λιγότερα από άλλα ζώα.