ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

''Έφτασα στη Θεσσαλονίκη ακριβώς 100 χρόνια από τη μέρα που οι Έλληνες μπήκαν θριαμβευτικά στην πόλη''

Facebook Twitter
1

Όπως το δημοσίευσε ο ίδιος στο London Review of Books πριν λίγες ημέρες. (Μετάφραση: LIFO team)

Έφτασα στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του Οκτώβρη, ακριβώς 100 χρόνια από τη μέρα που οι Έλληνες μπήκαν θριαμβευτικά στην πόλη, δίνοντας έτσι τέλος σε αιώνες Οθωμανικής κυριαρχίας. Με είχαν προσκαλέσει σ' ένα συνέδριο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια [της απελευθέρωσης], όμως η κρίση ήταν αυτή που κυριαρχούσε στο μυαλό όλονών.

Μια γενική απεργία - διαμαρτυρία για την σύνοδο της Ευρωζώνης- είχε μόλις τελειώσει. Παρ' όλα αυτά, στη Θεσσαλονίκη η Ιστορία τραβάει σα μαγνήτης τα πλήθη και διεγείρει τα πάθη: η αίθουσα εκδηλώσεων ήταν ασφυκτικά γεμάτη.

Καθώς ο Γιάννης Μπουτάρης, ο χαρισματικός Δήμαρχος της πόλης, πλησίασε το πόντιουμ, είκοσι νεαροί σηκώθηκαν απ' τις θέσεις τους φωνάζοντας συνθήματα. Δεν ήταν εύκολο να διαβάσεις το μαύρο πανό που προσπάθησαν να ξεδιπλώσουν. Η λέξη "ΥΦΑΝΕΤ" δε μου έλεγε κάτι, αλλά η φράση "Όχι στο κράτος" ήταν κάπως πιο κατατοπιστική.

Μπορεί η μέινστριμ πολιτική σκηνή της Ελλάδας να περνάει δύσκολες στιγμές, ο αναρχισμός όμως ζει και βασιλεύει. Οι διαμαρτυρόμενοι πέταξαν φυλλάδια και μετά αποχώρησαν. Σήκωσα ένα και το διάβασα: "100 χρόνια Ελλάδας, πατριαρχίας και καπιταλισμού είναι αρκετά." Απ' ό,τι έμαθα τελικά ΥΦΑΝΕΤ είναι το όνομα ενός -εδώ και πολύ καιρό- εγκαταλελειμμένου εργοστασίου υφασμάτων, στο οποίο έχουν κάνει κατάληψη κάποιοι απ' τους ακτιβιστές.

Η διαμαρτυρία τους απευθύνονταν προς τον Μπουτάρη, επειδή πιστεύουν πως θέλει να τους κάνει έξωση απ' το εργοστάσιο. (Θα περίμενε κανείς πως θα είχε πιο σημαντικά θέματα για να ασχοληθεί.) Ο Μπουτάρης κάθισε στη σκηνή απαθής, μέχρι να τελειώσουν: γνώριζε πως, στο τέλος, θα έφευγαν.

1

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκ Μαζάουερ: ''Η ελληνική κοινωνία θρυμματίστηκε''

Συνεντεύξεις / Μάρκ Μαζάουερ: ''Η ελληνική κοινωνία θρυμματίστηκε''

Xωρίς υστεροβουλία ή γλυκερές εξιδανικεύσεις, ο βαθύς γνώστης της ελληνικής ιστορίας μιλά για την κρίση της χώρας μας και τους σπασμένους δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και των πολιτικών, και ισχυρίζεται ότι όλα τα σενάρια εξόδου από την ευρωπαϊκή ένωση είναι ανέφικτα, αν όχι ολέθρια.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
M'αρέσει που το team της lifo παρακολουθεί αυτόν τον αν μη τί άλλο περίφημο ιστορικό.Δε λέει τίποτα κι όμως λέει ακριβώς αυτά που πρέπει αυτό το άρθρο.