H τελείως εξωφρενική ιστορία της διάλυσης των Boney M.
Το λαμπερό ντίσκο γκρουπ Boney M με την καρναβαλίστικη διάθεση και τις πιασάρικες επιτυχίες μεσουρανούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Rivers of Babylon, Rasputin, Ma Baker, Daddy Cool. Μπορεί τα τραγούδια τους να 'έμειναν', οι ίδιοι όμως μπερδεύτηκαν αρκετά, κυρίως με το θέμα του Ονόματος.
Πολλά και διάφορα συνέβησαν στους Boney M: ο τραγουδιστής Bobby Farrell απολύθηκε το 1981 και αντικαταστάθηκε από τον Reggie Tsiboe, ξαναγύρισε όμως το 1985. Το 1986 το γκρούπ διαλύθηκε αλλά ξαναενώθηκε με την αυθεντική του σύνθεση το 1988.
Κι εδώ τα πράγματα περιπλέκονται: Η Liz Mitchell φεύγει το 1989 και φτιάχνει τη δική της εκδοχή των Boney M μαζί με τον Reggie Tsiboe, ενώ ο (παραγωγός) Farian κρατάει την ‘αυθεντική’ εκδοχή του γκρουπ παράλληλα. Τότε ξεκίνησε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε όλα τα μέλη, τους παλιούς και τους καινούριους (και κάποιους ακόμη που ήθελαν να εμφανίζονται ανά τον κόσμο ως "οι αυθεντικοί Boney M"). Με μια απόφαση στα πρόθυρα της hyperreality που θα σόκαρε τον Baudrillard αλλά και τον Walter Benjamin ο Δικαστής τελικά κατοχύρωσε το όνομα και στα τέσσερα (!) μέλη των πρώτων Boney M, που σήμαινε ότι ο καθένας από τους τέσσερις μπορούσε να το χρησιμοποιεί για το δικό του γκρουπ, χωρίς να διευκρινίζει αν είναι παλιός, καινούριος, αυθεντικός ή ψευδεπίγραφος.
Από το 1994 υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές εκδοχές των Boney M που εμφανίζονται live σ’όλο τον κόσμο πάντα πείθοντας ότι είναι οι πραγματικοί και μοναδικοί Boney M.
Σαν μίμοι των εαυτών τους, ούτε οι ίδιοι ξέρουν ποιοι είναι οι πραγματικοί, ανοιγοκλείνουν με το αζημίωτο τα στόματά τους στις ίδιες και τις ίδιες επιτυχίες.
Πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν τέσσερις εκδοχές του γκρουπ (το κάθε μέλος είχε κι από ένα συγκρότημα, νοικιάζοντας παράλληλα άλλα τρία μέλη) και γυρίστηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ για τις διαμάχες τους. Ούτε καν θυμάμαι ποια version του γκρουπ ήρθε στην Ελλάδα πριν 10 χρόνια και τραγούδησε στην πρεμιέρα του Fame Story 4, εικάζω ότι ήταν αυτή του Farrel - ο οποίος είπε "μαλάκα, γαμώ την παν*γία σου" στον αέρα και μετά έκλαιγε κι έλεγε ότι δεν ήξερε τι σήμαινε αυτό που του το είχαν μάθει ναυτικοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε οι εκπομπές αλλά ούτε τα blogs που κάλυψαν τότε το θέμα δεν αναφερόταν σ' αυτόν με τ' όνομά του (έλεγαν "ο τραγουδιστής των Boney M"), γιατί προφανώς δεν ήξεραν ποιος απ' όλους ήταν - κι επίσης δεν υποψιάζονταν το πόσοι πολλοί υπήρχαν…
Οι ακούσιες χριστοπαναγίες.
σχόλια