Στο ελληνικό χρέος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και πρώην επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι απίθανο να πετύχει οποιαδήποτε διαγραφή τους χρέους που οφείλει στην Ευρωζώνη και θα πρέπει να εστιάσει σε μία πιθανή ανακούφιση του χρέους με τη μορφή μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής του.
Όπως επεσήμανε, «δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα κλασικό "κούρεμα" του κεφαλαίου. Αντί τούτου, θα περίμενα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα εξέταζαν μάλλον τρόπους και μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους με την περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων των δανείων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα έχει περιορισμένο πεδίο χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας και των όρων απελευθέρωσης της αγοράς. Προειδοποίησε ακόμα για το ενδεχόμενο να μη σχηματισθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και τόνισε πως η χώρα πρέπει να αποφύγει μία επανάληψη του 2012, όταν σημειώθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε έξι εβδομάδες, διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης και υπήρχε φημολογία ότι η χώρα μπορεί να αναγκαζόταν να φύγει από το ευρώ.
Σχολιάζοντας τα περί Grexit, σημείωσε ότι όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Ευρωζών και κάλεσε τους ξένους πολίτες και επενδυτές να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτικού θορύβου και οικονομικής πραγματικότητας. «Θα το έβρισκα παράλογο να γίνεται συζήτηση για ένα Grexit σε μία κατάσταση, όπου τα χειρότερα έχουν περάσει και η χώρα κινείται προς μία καλύτερη κατεύθυνση», τόνισε.
σχόλια