"Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για μάχη με το ΔΝΤ, η Πορτογαλία θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια που πήρε από αυτό" αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg που ισχυρίζεται πως η Πορτογαλία έχει αντλήσει ήδη σχεδόν το μισό της χρηματοδότησης που σχεδιάζει για το σύνολο του έτους μέσω της έκδοσης ομολόγων.
«Η Πορτογαλία έχει καλύψει ήδη το 40% του ανώτατου ορίου του στόχου της και επιμήκυνε την καμπύλη κατά οκτώ χρόνια. Μετά την αρχή αυτή, η Πορτογαλία αναμένεται ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει σύντομα τις προγραμματισμένες εκδόσεις ομολόγων της, ίσως πριν από το καλοκαίρι που είναι λίγες οι εκδόσεις», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank στη Νέα Υόρκη. Το μήνυμα της Πορτογαλίας στους επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ότι η χώρα μοιάζει περισσότερο με την Ιρλανδία παρά με την Ελλάδα. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει εκμεταλλευθεί το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού της και τη σχετική πολιτική σταθερότητα για να αναχρηματοδοτήσει δάνεια που είχε πάρει από το ΔΝΤ, ύψους περίπου 9 δις. ευρώ.
Η κυβέρνηση της Λισαβόνας πούλησε τον Ιανουάριο 10ετή και 30ετή ομόλογα μέσω τραπεζών, συνολικού ύψους 5,5 δις. ευρώ. Οι συνολικές εκδόσεις που σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της χώρας για το 2015 ανέρχονται σε 12 έως 14 δις. ευρώ. Το επιτόκιο που πληρώσει η ιβηρική χώρα για τα δάνεια ύψους 26,5 δις. ευρώ από το ΔΝΤ υπολογίζεται στο 3,7%. Τα δάνεια από το ΔΝΤ αποτέλεσαν μέρος του προγράμματος οικονομικής στήριξης, από το οποίο βγήκε η Πορτογαλία τον περασμένο Μάιο, ενώ η Ιρλανδία ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2013. Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών τίτλων έχει κατρακυλήσει στο 2,44%, ενώ έφθασε στις 23 Ιανουαρίου στο 2,33%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1997, όταν το Bloomberg άρχισε να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία. Η απόδοση των αντίστοιχων ελληνικών τίτλων αυξήθηκε χθες κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στο 9,48%.
Όπως έκανε και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία εκμεταλλεύθηκε τη μεγάλη πτώση τους κόστους δανεισμού της για να σχηματίσει ένα αποθεματικό και να θωρακισθεί από κάθε ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή. Ο Οργανισμός Χρέους της χώρας υπολογίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του πορτογαλικού δημοσίου στο τέλος του 2015 θα ανέρχονται σε 10,2 δις. ευρώ έναντι 12,4 δις. ευρώ στο τέλος του 2014.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια