Ανήσυχος εμφανίζεται ο Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που αποτυπώνεται στη συνέντευξη που δίνει ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου στην Καθημερινή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι είναι κυβέρνηση και όχι ένα κόμμα που διενεργεί προεκλογική εκστρατεία», δηλώνει, ζητώντας να αντικατασταθεί η προεκλογική ρητορική από «ρεαλιστικές λύσεις, αποδεκτές και από τις δύο πλευρές».
«Δεν είναι η στιγμή για μεγαλόστομες δηλώσεις, που μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα σχόλια που προορίζονται για πηχυαίους τίτλους δεν θα αποτελέσουν το καλύτερο εργαλείο τις επόμενες εβδομάδες. Κι αυτό ισχύει για αμφότερες τις πλευρές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι τώρα είναι πλέον στην κυβέρνηση, δεν είναι ένα κόμμα που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία. Οι εκλογές τελείωσαν, συγχαίρω τον ΣΥΡΙΖΑ για την εντυπωσιακή νίκη του, αλλά τώρα η ρητορική πρέπει να αντικατασταθεί από ρεαλιστικές λύσεις, αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Αυτά ισχύουν για κάθε κόμμα που μπαίνει στην κυβέρνηση, οπουδήποτε στον κόσμο. Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με το ποιος λέει τι, ας καθήσουμε από κοινού να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, πώς μπορεί η χώρα να κάνει χρήση του επενδυτικού προγράμματος της Κομισιόν, πώς μπορεί να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να εγγυηθεί ότι οι πλουσιότεροι στην Ελλάδα θα πληρώνουν τους φόρους τους» τόνισε ο κ. Σουλτς.
Σχετικά με το Grexit λέει πάντως ότι: «Το Grexit δεν είναι προς το συμφέρον οιουδήποτε και δεν εντάσσεται στην ατζέντα, ενώ για το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είπε: «Με εξέπληξαν οι δηλώσεις που έγιναν και το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε έτοιμη να εγκαταλείψει τόσο γρήγορα την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή έναντι της Ρωσίας, προκαλώντας ρήξη. Είναι δύσκολο από τη μία να αναμένει κανείς μία αναθεωρημένη κοινή προσέγγιση απέναντι στη χώρα του και από την άλλη να διαφοροποιείται από τους υπολοίπους και μάλιστα ως πρώτη ενέργεια μετά την ανάληψη της εξουσίας. Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα-μέλος, δεν θα έπρεπε να αισθάνεται ότι εκβιάζεται να υιοθετήσει μία θέση σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, πρέπει να καταλάβει ότι εκπροσωπεί μία χώρα-μέλος μιας ευρύτερης οικογένειας, που αντιμετωπίζει κάποιες σοβαρές απειλές. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Ελπίζω ότι οι δηλώσεις που έγιναν ήταν απλώς ένα σύμπτωμα της δύσκολης ωρίμανσης ενός κόμματος, νέου στην εξουσία και πως ο χρόνος μαθητείας θα είναι σύντομος».
Πολιτική /
σχόλια