Έλληνες φοιτητές δημιουργούν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για τη δημοκρατία και βραβεύονται από το ίδρυμα Κλίντον

Έλληνες φοιτητές δημιουργούν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για τη δημοκρατία και βραβεύονται από το ίδρυμα Κλίντον Facebook Twitter
2
Έλληνες φοιτητές δημιουργούν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για τη δημοκρατία και βραβεύονται από το ίδρυμα Κλίντον Facebook Twitter
Η Ιωάννα έχει την γενικότερη καθοδήγηση της πλατφόρμας και τη δημιουργία στρατηγικής και ο Σταύρος έχει αναλάβει τα πολιτειακά θέματα και συμβουλεύει Δήμους και πολίτες για τις βέλτιστες λύσεις.

Είναι Κυριακή βράδυ. Στην πίσω οθόνη παίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι δημοκρατίας και οι εξελίξεις τρέχουν. Τη δημοκρατία είχε κατά νου και η ομάδα του YouRule, δημιουργώντας το πρώτο ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο για την υπεράσπισή της στον δημόσιο βίο. Η Ιωάννα Φωτοπούλου κάθεται απέναντί μου και μου κάνει μία περιήγηση στο site. Το μαγνητόφωνο γράφει.

«Το YouRule είναι το πρώτο ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο. Ή έτσι ξεκίνησε τουλάχιστον. Ως μια πλατφόρμα όπου όλοι οι πολίτες μπορούν δωρεάν να εγγραφούν και να γράψουν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Βέβαια αυτό άλλαξε στην πορεία. Με συζητήσεις επί συζητήσεων καταφέραμε με την βοήθεια κάποιων υπέροχων ανθρώπων να συμπεριλάβουμε και το πάθος μου, την πτυχή δηλαδή εκείνη της Κοινωνίας των Πολιτών. Έτσι ξαφνικά οι πολίτες δεν είχαν μόνο έναν χώρο για να εκφραστούν, αλλά έπρεπε μαζί με το πρόβλημα να δώσουν και μια βέλτιστη λύση όπως την έχουν στο μυαλό τους. Να γίνουν δηλαδή μέρος της επίλυσης, να έρθουν για λίγο στη θέση των ανθρώπων που έχουν αυτές τις αρμοδιότητες και να καταλάβουν τις ευθύνες και τις δυνατότητές τους.

 

Το σημαντικότερο στο YouRule είναι ότι επιτρέπεται να ακουστεί η οποιαδήποτε άποψη άμεσα και με διαφάνεια, υπεράνω χρωμάτων, κομμάτων και λοιπών διαχωριστικών γραμμών.

 

Δημιουργείται, έτσι, λοιπόν ένα δίκτυο ενεργών, ενημερωμένων και σκεπτόμενων πολιτών, οι οποίοι με τις ιδέες και τις σκέψεις τους δημιουργούν μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη προβλημάτων και λύσεων στην οποία μπορεί ο καθένας να ανατρέξει, να δει τις βέλτιστες λύσεις όπως τις έχουν προτείνει κάποιοι άλλοι, να συνομιλήσει (ανώνυμα πάντα) με άλλα μέλη του YouRule, να ζητήσει συμβουλή.

Αλλά το σημαντικότερο, επιτρέπεται να ακουστεί η οποιαδήποτε άποψη άμεσα και με διαφάνεια, υπεράνω χρωμάτων, κομμάτων και λοιπών διαχωριστικών γραμμών. Αυτή η ανωνυμία, η ευκολία στην χρήση του και η άμεση και δωρεάν προσβασιμότητα του είναι που προσφέρει τελικά την πολυπόθητη ισότητα και δημιουργεί έμπρακτα την Κοινωνία των Πολιτών. Στο YouRule οι ιδέες μου είναι ίσες με τις ιδέες των πιο πλούσιων ή των πιο φτωχών, των πιο όμορφων ή των πιο άσχημων. Αυτό που μετράει είναι η ιδέα και η λύση! Πήραμε δηλαδή την έννοια της δημοκρατίας και την μεταφέραμε στο ίντερνετ. Έγινε δηλαδή το YouRule από κοινωνικό δίκτυο το πρώτο εργαλείο δημοκρατίας. Και αυτό έγινε με την βοήθεια των πολιτών!

Έλληνες φοιτητές δημιουργούν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για τη δημοκρατία και βραβεύονται από το ίδρυμα Κλίντον Facebook Twitter
Παρουσίαση του ΥouRule στο Bled Strategic Forum της Σλοβενίας.

Στη συνέχεια, συνδέσαμε και τους δήμους και τις περιφέρειες σε αυτή την προσπάθεια. Έτσι, κάθε πολίτης αντί να χάνει χρόνο και χρήμα σε μετακινήσεις από και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, να μεταφέρει το αίτημά του και αυτό να καταλήγει πολλές φορές στο λάθος άτομο και να πρέπει να ξανακάνει την διαδικασία από την αρχή, τώρα από το σπίτι του μπορεί και αναφέρει το πρόβλημα του. Αυτό ΑΝΩΝΥΜΑ μεταφέρεται από το YouRule στις κατάλληλες υπηρεσίες και ο πολίτης στην συνέχεια ενημερώνεται σε σύντομο χρόνο για την κατάσταση του προβλήματός του, έχει ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα λύσης του ή επεξήγηση για την μη ικανοποίηση του αιτήματός του. Έτσι, οι πολίτες ενημερώνουν τους δήμους για προβλήματα που μπορεί ποτέ να μην έφταναν στα «αρμόδια αυτιά» και πολλά πράγματα λύνονται απλούστερα και πιο άμεσα λόγω της ύπαρξης αυτής της πλατφόρμας.

Η ιδέα γεννήθηκε ένα απόγευμα, που προσπαθούσα να επισκεφθώ τους γονείς μου, τους οποίους είχα να δω έναν χρόνο. Μόλις είχα γυρίσει από το Βελιγράδι όπου εργαζόμουν και ήμουν στο λεωφορείο. Ένας κακός χαμός, από κάτι που είχε κλείσει τον δρόμο έκανε τα πάντα να παραλύσουν. Ένα φανάρι χαλασμένο, ένα δέντρο που είχε πέσει και κάτι παρκαρισμένα αμάξια σε θέση που δεν έπρεπε. Είχα τόσα νεύρα, ήθελα να φωνάξω και κάποιος υπεύθυνος να με ακούσει. Σκέφτηκα να γράψω στο facebook αλλά εκεί θα το έβλεπαν μόνο οι φίλοι μου. Έτσι πολύ απλά γεννήθηκε η ιδέα του YouRule.

Λίγο καιρό μετά είδαμε ότι ζητούσαν αιτήσεις για υποτροφίες από το ίδρυμα Angelopoulos – Clinton GIU. Στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη ότι έπρεπε να στείλουμε. Έχω το κακό του να είμαι τελειομανής και θεωρούσα ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Την τελευταία μέρα των αιτήσεων ωστόσο αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε και τίποτα να χάσουμε! Έτσι στείλαμε την αίτηση και περάσαμε από μια συνέντευξη. Εκεί μια κριτική επιστροπή πίστεψε στο όνειρό μας για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα και μας έδωσαν την ευκαιρία και την υποτροφία που χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε! Επίσης, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία βρήκαμε και τον Μιχάλη ή Μάικ όπως τον λέμε εμείς! Οπότε βγήκαμε διπλά κερδισμένοι!

Έλληνες φοιτητές δημιουργούν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για τη δημοκρατία και βραβεύονται από το ίδρυμα Κλίντον Facebook Twitter
Συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι της Σλοβενίας.

Στο ταξίδι μας στην Αμερική μιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν ίδιες ιδέες με εμάς από όλο τον κόσμο. Νιώσαμε πιο δυνατοί καθώς δεν είμαστε μόνοι μας σε όλη αυτή την προσπάθεια. Μάθαμε από τα λάθη άλλων, ανταλλάξαμε ιδέες. Δημιουργήσαμε σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Έχουμε ήδη έναν Αιγύπτιο που δουλεύει για το YouRule, κάτι το οποίο δεν θα ήταν τόσο εύκολο να συμβεί εάν δεν είχαμε την εμπειρία της Αμερικής και την τεχνογνωσία που αποκομίσαμε από το συνέδριο εκεί.

Στο Yourule είμαστε μια μικρή ομάδα 4 ανθρώπων! Εγώ που έχω την γενικότερη καθοδήγηση της πλατφόρμας και τη δημιουργία στρατηγικής, ο Μιχάλης ή αλλιώς η ήρεμη δύναμη, που είναι το μυαλό πίσω από τη δημιουργία αυτής της εξαιρετικά φιλικής προς τον χρήστη ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο πολυμήχανος Σταύρος που έχει αναλάβει τα πολιτειακά θέματα, συμβουλεύει Δήμους και πολίτες για τις βέλτιστες λύσεις και εξελίσσει τη λειτουργία αυτού του πρωτοποριακού εργαλείου δημοκρατίας και φυσικά η πανέμορφη Νατάσα, η οποία είναι ο ιθύνων νους πίσω από όλο το graphic design!

Θα ήθελα να ζω σε μια πιο δημοκρατική Ελλάδα όπου σαν πολίτες έχουμε λόγο και σκοπό. Σε μια Ελλάδα όπου η Κοινωνία των Πολιτών για την οποία παλεύω να είναι κοινός τόπος. Ελπίζω στο τέλος η γενιά μας να τα καταφέρει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Προφανώς θα πρέπει να αναφερθώ και στον αεικίνητο Δημήτρη και τον Youssef που έχουν αναλάβει τα social media και το funding, καθώς και τους συνεργάτες μας στην πρώτη φάση της πλατφόρμας, Βάσια και Δημοσθένη.

Ειλικρινά όμως, νιώθω μεγάλη ανάγκη να προσθέσω εδώ ότι στην ομάδα είναι και όλοι αυτοί οι πολίτες, οι οποίοι εγγράφονται στην πλατφόρμα, συζητάνε, γράφουν, προβληματίζονται και φτιάχνουν την κοινωνία μας βήμα-βήμα, πρόβλημα το πρόβλημα. Εμείς είμαστε απλώς εδώ για να βοηθάμε και να συντονίζουμε. Αυτοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και πονάνε την κοινωνία μας είναι η αληθινή ομάδα του YouRule.

Έλληνες φοιτητές δημιουργούν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για τη δημοκρατία και βραβεύονται από το ίδρυμα Κλίντον Facebook Twitter
Μια κριτική επιστροπή του ιδρύματος Angelopoulos – Clinton GIU πίστεψε στο όνειρό μας για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα και μας έδωσαν την ευκαιρία και την υποτροφία που χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε!

Έχουμε πολλά μέλη τα οποία έχουν εγγραφεί και πολλές επισκέψεις καθημερινά, ενώ πρέπει να σου πω πως ήδη τέσσερα προβλήματα έχουν λυθεί! Η σελίδα λειτουργεί εδώ και δυο μήνες περίπου και είμαστε ακόμη στο beta στάδιο. Οπότε είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα νούμερα. Γενικότερα πιστεύω ότι η νέα γενιά έχει στα χέρια της ένα πολύ ισχυρό εργαλείο το οποίο λέγεται ίντερνετ. Εάν αυτό χρησιμοποιηθεί σωστά δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Εργαλεία σαν το facebook, το twitter, το instagram, κ.α. έχουν μεταφέρει την κοινωνία στο διαδίκτυο. Με τον ίδιο τρόπο πιστεύω ότι εμείς μπορούμε και μεταφέρουμε τις έννοιες της ισότητας και της δημοκρατίας στο διαδίκτυο. Κοιτάξτε το YouRule. Έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει. Απλά μην φοβηθείτε το ταξίδι και ελάτε μαζί μας από την αρχή!

Δεν σου κρύβω ότι αυτό το εργαλείο μου επιτρέπει να μένω ακόμα στην Ελλάδα. Η Ελεονόρα Ζουγανέλη το λέει για εμένα καλύτερα: «Αν είναι κάτι που με κράτησε απ'τα ξένα, αυτό το φως που δεν υπάρχει σε άλλη γη». Οπότε, όλα μου τα σχέδια τα κάνω με βάση αυτό. Θα ήθελα, ωστόσο, να ζω σε μια πιο δημοκρατική Ελλάδα όπου σαν πολίτες έχουμε λόγο και σκοπό. Σε μια Ελλάδα όπου η Κοινωνία των Πολιτών για την οποία παλεύω να είναι κοινός τόπος. Ελπίζω στο τέλος η γενιά μας να τα καταφέρει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», προσθέτει.

Το μαγνητόφωνο σταμάτησε. Και έμεινα να σκέφτομαι πως αλήθεια δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όπως λέει και η Ιωάννα, από την κοινωνική πολυτέλεια με εργαλεία όπως το facebook, φτάνουμε στην κοινωνική αναγκαιότητα με εργαλεία όπως το YouRule. Η βδομάδα που ξημερώνει προμηνύεται όμορφη.

Έλληνες φοιτητές δημιουργούν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για τη δημοκρατία και βραβεύονται από το ίδρυμα Κλίντον Facebook Twitter
Το YouRule στο Ινστιτούτο Γκαίτε.
Ελλάδα
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν φαινόταν επικίνδυνος, λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον οδηγό πριν σκοτώσει την 36χρονη στην Κρήτη

Ελλάδα / Δεν φαινόταν επικίνδυνος, λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον οδηγό πριν σκοτώσει την 36χρονη στην Κρήτη

Ο δράστης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από καταγγελία της συντρόφου του, η οποία τον θεώρησε επικίνδυνο. Ωστόσο, οι γιατροί έκριναν ότι δεν έχρηζε νοσηλείας και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, την οποία δεν δέχτηκε
LIFO NEWSROOM
Ηράκλειο: Το τροχαίο δυστύχημα ήταν τελικά δολοφονία - Τον φυγάδευσαν περαστικοί για να μην εξαφανιστεί

Ελλάδα / Κρήτη: Το τροχαίο ήταν τελικά δολοφονία - Περαστικοί εγκλώβισαν τον 33χρονο για να μην εξαφανιστεί

Ο δράστης είχε πιαστεί στο παρελθόν με επικίνδυνα όπλα στην κατοχή του, ενώ είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική μετά από αίτημα της συντρόφου του, αλλά πήρε συνοπτικά εξιτήριο
LIFO NEWSROOM
Στο νοσοκομείο ο Κώστας Αγοραστός - Δέχθηκε επίθεση από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα / Στο νοσοκομείο ο Αγοραστός - Δέχθηκε επίθεση από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών

Πανδαιμόνιο πριν το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας - Συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αποδοκίμασαν τον πρώην περιφερειάρχη - Στο νοσοκομείο με μώλωπες κατέληξε ο Κώστας Αγοραστός
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Εύβοια: «Είχε ξεσπάσματα, ήταν βρώμικος και δεν αντέχαμε άλλο» λένε οι δράστες

Ελλάδα / Δολοφονία Εύβοια: «Είχε ξεσπάσματα, ήταν βρώμικος, δεν αντέχαμε άλλο» λένε τα αδέλφια που σκότωσαν τον πατέρα τους

Τι υποστήριξαν ο 22χρονος και η 26χρονη που δολοφόνησαν τον πατέρα τους και προσπάθησαν να παραπλανήσουν την ΕΛΑΣ σκηνοθετώντας τη φρικτή πράξη τους
LIFO NEWSROOM
Κρήτη: Bίντεο - ντοκουμέντο από στιγμή φονική παράσυρσης 33χρονης

Ελλάδα / Κρήτη: Βίντεο - ντοκουμέντο ανατρέπει τα δεδομένα και δείχνει απρόκλητη δολοφονία 36χρονης

Ο δράστης περιμένει τη γυναίκα να βγει από το αυτοκίνητό της, επιταχύνει το ΙΧ του και την παρασύρει πεζή προκαλώντας τον θάνατό της - Από την σφοδρότητα της πρόσκρουσης ανατράπηκε το αυτοκίνητο του δράστη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πρωτότυπη και χρήσιμη ιδέα, προσφέρει τόπο και χρόνο στον οποιονδήποτε θέλει να εκφραστεί και να γράψειΣυγχαρητήρια παιδιά, είμαστε μαζί σας και ευχόμαστε καλή συνέχεια αγαπητοί μου νεολαίοι.