ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο Γιουνκέρ μαστιγώνει την ελληνική κυβέρνηση

Ο Γιουνκέρ μαστιγώνει την ελληνική κυβέρνηση Facebook Twitter
5

«Δεν θα συμβεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», είναι ο τίτλος συνέντευξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στην γερμανική οικονομική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche», στην οποία καταλογίζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση, λάθη και στους Έλληνες ευθύνες για την κρίση, δεν θεωρεί ωστόσο ότι θα φθάσουμε σε ένα «Grexit».


«Μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεννοηθούμε με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για την Ελλάδα. Θα εργαστώ μέρα-νύχτα ώστε να το πετύχουμε και μάλιστα με την απαιτούμενη κοινωνική ισορροπία. Είναι αυτονόητο ότι όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της Ελλάδας πρέπει αν τηρηθούν. Αυτό πρέπει να αποτελεί τη βάση για κάθε νέα συμφωνία», τονίζει ο κ. Γιουνκέρ.


«Μέχρι τώρα δεν συνάντησα πολύ μεγάλη πείρα. Αλλά δεν πρέπει να βγάλουμε πρόωρα συμπεράσματα από αυτό. Δεν έπεσε από τον ουρανό ποτέ κανένας ειδικός - ούτε στην Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Γιουνκέρ, απαντώντας σε ερώτηση αν οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης είναι «τόσο άπειροι ή απλώς μόνο θρασείς», αλλά τονίζει ότι «πρέπει να υποδεχτούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση φιλικά - αν και υψηλόβαθμοι έλληνες πολιτικοί πλειοδοτούν στην επιλογή των λέξεων». Όταν ένας πρωθυπουργός «βρίζει τους Γερμανούς δύο φορές σε μια εβδομάδα στις προγραμματικές δηλώσεις, δεν το θεωρώ αυτό μορφή υψηλής πολιτικής τέχνης, αλλά οδηγεί σε αναγέννηση των δυσάρεστων αισθημάτων. Υπάρχουν πάρα πολλές λάθος δηλώσεις στην Αθήνα, αλλά αυτό θα με τον καιρό θα αλλάξει», επισημαίνει και, ερωτώμενος αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, δηλώνει: «Εξηγώ υπομονετικά ότι η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από μία δημοκρατία, αλλά και από 18 άλλες, τις οποίες πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του. Εξηγώ επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να ζητήσεις εκπτώσεις από την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις οποίες δεν έλαβαν οι ίδιες. Αυτές οι χώρες πέρασαν μέσα από μια «πεδιάδα δακρύων». Ο κόσμος εκεί δεν έχει μεγάλη κατανόηση για το ότι τώρα η Ελλάδα πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση» και ειδικά σε ό,τι αφορά την εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να μειωθεί, αλλά σημειώνει ότι «εάν η Ελλάδα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τότε στην Ευρώπη θα υπάρχουν έξι χώρες που θα έχουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό και οι οποίες πρέπει να πάνε στα Κοινοβούλιά τους για να επικυρώσουν το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Πρέπει να εξηγηθεί στον κ. Τσίπρα και τους συναδέλφους του ότι δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα είναι υψηλότερος από ό,τι στην Ισπανία ή στη Σλοβακία».


Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι σε μερικές χώρες υψηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα, τονίζει ακόμη ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει:«Όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε αυτό σημαίνει ότι στις χώρες με υψηλότερη εξυπηρέτηση χρέους η οικονομική κατάσταση θα έπρεπε να είναι ακόμη λιγότερο βιώσιμη. Προφανώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν θα έπρεπε να παίζουν με τη φωτιά».


Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση κατά πόσο βρισκόμαστε κοντά σε μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη από ατύχημα (Grexident) ο κ. Γιουνκέρ τονίζει: «Εάν έλεγα ότι αποτελεί πραγματική ανησυχία, αυτομάτως θα καθίστατο πραγματική ανησυχία. Βλέπω την Ελλάδα ως μόνιμο μέλος της ευρωοικογένειας. Δεν μου αρέσουν αυτές οι λεκτικές διαστρεβλώσεις γύρω από το όνομα "Ελλάδα". Πώς θα αποκαλούσαμε μια γερμανική έξοδο; Dexit; Μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα συμβεί».

Σε ό,τι αφορά πάντως το εάν κάτι τέτοιο θα το άντεχε η Ευρωζώνη, επισημαίνει: «Από το 2010, όταν δημιουργήσαμε αντιπυρική ζώνη στην Ευρώπη, δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος από λάθος συμπεριφορά όσο το 2012. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να συμβιβάζεσαι με την προοπτική της εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη. Ακόμη και αν ο κίνδυνος είναι μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν, υπάρχει ακόμη συστημικό πολιτικό ρίσκο. Εάν έβγαινε μια χώρα, θα είχε αυτό διαβρωτική επίδραση στην Ευρωζώνη. Κερδοσκόποι θα επιτίθεντο σε μια χώρα για την οποία θα πίστευαν ότι θα είχαν κέρδη αν προκαλούσαν την έξοδό της».


Αναφερόμενος στην κακή διάθεση που υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων για τα προγράμματα διάσωσης, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ υποστηρίζει ότι «στα προγράμματα της τρόικας περιλαμβάνονται μέτρα που έχουν αφαιρέσει από τον μέσο Έλληνα την διάθεση για ζωή» και προσθέτει ότι «ποτέ δεν δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα νέου ξεκινήματος, διότι ο κάθε Έλληνας είχε την αίσθηση ότι είχε πληγωθεί η αξιοπρέπειά του, συνέβαινε ότι κάτι άδικο», ενώ οι άνθρωποι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι δεν ευθύνονται για τα προβλήματα στη χώρα τους. «Δεν ήταν όμως οι Ολλανδοί ή οι Γερμανοί που ψήφιζαν για πάνω από 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ευθύνη είναι και στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών και δεν μπορούν να την αγνοήσουν», τονίζει.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την λειτουργία του ελληνικού κράτους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι «το κράτος στην Ελλάδα λειτουργεί λιγότερο καλά από ό,τι αλλού» και υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει πχ. Κτηματολόγιο», ενώ «πέρα από αυτό, υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα», για να καταλήξει παρατηρώντας ότι «η Ελλάδα έχει την τάση όλα αυτά να τα ξεχνάει». Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι καταβάλλεται τώρα προσπάθεια να εξοπλιστεί διοικητικά το ελληνικό κράτος. «Πρέπει να δοθεί βοήθεια με διάφορες μορφές. Η είσπραξη των φόρων παραμένει πρόβλημα το οποίο είναι δύσκολα κατανοητό από τους βορειοευρωπαίους. Δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση έναντι του ίδιου του κράτους σου, όταν πολίτες, κατά τον προεκλογικό αγώνα, σταματούν να πληρώνουν φόρους διότι περιμένουν ότι, υπό τον κ. Τσίπρα, δεν θα πρέπει πλέον να πληρώσουν. Αλλά κάτι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Περιμένω ότι τώρα θα υπάρξει ένα διάλειμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο όμως δεν πρέπει να κρατήσει πάρα πολύ», τονίζει ο κ. Γιουνκέρ. «Έχω την εντύπωση ότι κυβερνήσεις και θεσμοί συνομιλούν, ξεχνώντας τις πραγματικές ανησυχίες των ανθρώπων. Αυτό με ενοχλεί. Πολλοί κυβερνώντες ξεχνούν για ποιους κάνουν πολιτική. Ως επικεφαλής του Eurogroup ξεκίνησα να τηλεφωνώ κάθε εβδομάδα σε τρεις ανθρώπους στην Αθήνα - έναν δημοσιογράφο, έναν γιατρό και μια πρώην συνεργάτιδα, για να μου πουν τι έβλεπαν οι ίδιοι και τι τους έλεγαν οι άνθρωποι. Πρέπει να μιλάμε με τους ανθρώπους. Δεν αρκεί να διαβάζουμε τις εφημερίδες», δήλωσε χαρακτηριστικά .

5

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Όταν ο πλέον φιλέλληνας αξιωματούχος στην Κομισιόν τα λέει αυτά βγάζουμε τη κομματική παρωπίδα και αναρωτιόμαστε μήπως έχει λίγο δίκιο. Ολο το σύμπαν να μας τη λέει για τους χειρισμούς μας κάτι δε πάει καλά.
Έχεις εντελώς λάθος οπτική φίλε. Αν τους συνέφερε η παρούσα κατάσταση, θα ήταν όλα καλά! Το έχουμε δει πολλές φορές το ίδιο έργο, με ποιο πρόσφατο και εξώφθαλμο το παράδειγμα το Ολυμπιακών αγώνων: Όσο αντιστεκόμασταν και δεν τους τα σκάγαμε (ΧΟΝΤΡΑ) σε ασφάλεια αγώνων και μερικούς ακόμα τομείς, κυριαρχούσε ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ στον διεθνή... "αμερόληπτο" Τύπο. Μόλις πήρανε τα συμβόλαια, τα ίδια μέσα το γύρισαν εν μία νυκτί και μιλούσαν για "ελληνικό θαύμα". Απλά ένα στημένο σίχαμα και τίποτα άλλο. Εμείς πάλι, θα έπρεπε να διδαχτούμε κάτι από αυτές τις εμπειρίες, αλλά από ότι βλέπω... Υ.Γ. Μία μικρή συμβουλή: Στον σύγχρονο κόσμο, μην πιστεύεις σε "φιλέλληνες" και παρόμοια. Είναι ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ τα συμφέροντα, που ακόμα και αν υπάρχει συμπάθεια, αυτή επηρεάζει ελάχιστα τα τεκταινόμενα. Κανείς δεν θα συγκρουστεί με μια Γερμανία, κανείς δεν θα σε υποστηρίξει, αν το συμφέρον του, ή ο σχεδιασμός του είναι -έστω και λίγο- προς την άλλη μεριά...
φιλέλληνας είναι αυτός που έχει υπο αντικειμενικές συνθήκες συμπάθεια στους ¨Ελληνες και την Ελλάδα.Τι σημαίνει αντικειμενικές συνθηκες?Πχ ο εκπρόσωπος του να είναι Ελληνόπουλο και να τον διαλέξει ενώ θα μπορούσε να έχει Γερμανό,Ολλανδό κλπ.Αν τώρα ο δικός σου υπουργός Οικ.τα κάνει μαντάρα όσο φιλέλληνας να είναι κάποιος τι να πεί στον Σόιμπλε?Δεν άκουσες καλά αλλά είπε αλλά εσύ παράκουσες και λοιπές αηδίες?
Οι ίδιοι άνθρωποι με τους χειρισμούς του Σαμαρά ήταν ικανοποιημένοι,ενώ φάνηκε ότι δεν θα έπρεπε.Δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι άνθρωποι του κόσμου μάς μισούν και συνομοτούν για την καταστροφή μας.Απλώς θεωρώ ότι πρέπει να κρίνουμε αν τα πράγματα παν καλά ή όχι από το αποτέλεσμα στη δική μας ζωή και όχι από το τι λένε οι ξένοι που κάθε μέρα αλλάζουν τις απόψεις τους.Ο Σόιμπλε πχ τη μία βγαίνει και λέει οτι ο Βαρουφάκης είναι ένας σοβαρός οικονομολόγος και την επομένη ότι δεν ξέρει τι του γίνεται.
"""""Μέχρι τώρα δεν συνάντησα πολύ μεγάλη πείρα......Υπάρχουν πάρα πολλές λάθος δηλώσεις στην Αθήνα, αλλά αυτό θα με τον καιρό θα αλλάξει......στα προγράμματα της τρόικας περιλαμβάνονται μέτρα που έχουν αφαιρέσει από τον μέσο Έλληνα την διάθεση για ζωη......Δεν ήταν όμως οι Ολλανδοί ή οι Γερμανοί που ψήφιζαν για πάνω από 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ......Πρέπει να μιλάμε με τους ανθρώπους. Δεν αρκεί να διαβάζουμε τις εφημερίδες.""""""Δεν τρεφω καμμια απολυτως συμπαθεια για επαγγελματιες πολιτικους,και μαλιστα του ειδους που εκπροσωπει επαξια ο κ.Γιουνκερ.Ομως αυτο δεν θα επαιζε κανεναν ρολο αν με ελεγαν Τσιπρα και ημουν πρωθυπουργος.Αντιθετα ,και παρα το οτι του ειχα "μπει"αγρια σε εκεινο το debate για την Προεδρια της Comission,θα ειχα την φωτογραφια του ως "εικονισμα"στο γραφειο μου.Διοτι,η παραπανω "συνεντευξη"του κ.Γιουνκερ αποτελει ,εκτος απο σχεδον απροκαλυπτη στηριξη των ελληνικων θεσεων,και ενα πληρες manual πολιτικων οδηγιων και συμβουλων για τι πρεπει,και ,κυριως,τι δεν πρεπει να κανει η ελληνικη κυβερνηση, για να λειτουργησει αποτελεσματικα μεσα στο ευρωπαικο "ιερατειο".Μπορει να μην συμπαθεις καθολου την "αλεπου" διοτι σου εχει αρπαξει δυο-τρεις κοττες απο το κοτετσι σου,αλλα εαν προσεχοντας την μαθεις τον τροπο να προστατεψεις αποτελεσματικα το κοπαδι των προβατων σου απο τους "λυκους",τοτε της κανεις και καμμια κοττα ακομη δωρο.Αν δεν το καταλαβεις γρηγορα αυτο τοτε δεν κανεις για "τσοπανης".Πολυ δε περισσοτερο για "τσελιγκας".