H Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφασισμένη για τάξη, νομιμότητα και αλλαγές στη Βουλή

H Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφασισμένη για τάξη, νομιμότητα και αλλαγές στη Βουλή Facebook Twitter
ΑΠΕ/ ΜΠΕ
18

Ευδιάθετη, με όρεξη για συζήτηση και ανακοινώσεις που εξελίχτηκαν σε αποκαλύψεις, αλλά ελαφρώς καθυστερημένη, εμφανίστηκε περίπου στις 7 το απόγευμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο εντευκτήριο της Βουλής. Το εντευκτήριο ήταν κατάλληλα διαμορφωμένο για την σημερινή, πρώτη συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής, προκειμένου να υποδεχτεί τους περίπου 70 δημοσιογράφους που έδωσαν το παρών.

Αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως η Βουλή θα μπει στην ενημερωτική διαδικασία θαρρετά με τους πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση στην ενημέρωση και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η πρόεδρος της Βουλής ήταν ξεκάθαρη πως τα κενά και οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν την περασμένη περίοδο θα αποκατασταθούν και δεν θα υφίστανται στην νέα Βουλή.

Στην συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην τάξη που επιχειρεί να βάλει ως προς το κοινοβουλευτικό παρουσιολόγιο. "Θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής σε ό,τι αφορά την αδικαιολόγητη απουσία βουλευτών. Μετά από πάνω από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις θα γίνεται περικοπή 1/5 της αποζημίωσης του βουλευτή."ανακοίνωσε η Πρόεδρος η οποία συμπλήρωσε πως δεν θέλει "Βουλευτές φαντάσματα". Προανήγγειλε επίσης πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πάψουν οι αποζημιώσεις βουλευτών για την παρουσία τους στις επιτροπές, κάτι που όπως ανέφερε αποτελεί κομμάτι του κοινοβουλευτικού τους ρόλου και υποχρέωση τους. Ωστόσο υπογράμμισε πως επιθυμεί οι Βουλευτές να έχουν χρόνο για την μελέτη των νομοσχεδίων, συμπληρώνοντας πως καταργούνται τα αδικαιολόγητα κατεπείγοντα και οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

H Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφασισμένη για τάξη, νομιμότητα και αλλαγές στη Βουλή Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC

Θέμα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία, έθεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος τόνισε πως η ένταση που δημιουργήθηκε στη Βουλή σχετικά με την άρση ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν αδικαιολόγητη και υπήρξε κατηγορηματική πως η Βουλή θα πρέπει να λειτουργεί με όλους τους βουλευτές της παρόντες. Αυτή της η δήλωση ήταν που προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ η οποία μετά το πέρας της συνέντευξης ανακοίνωσε πως:«Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες η πρόεδρος της Βουλής, επιχειρεί να καταστήσει τη ΧΑ ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;


Παράλληλα, προανήγγειλε ότι την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τονίζοντας ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή αυτή».
Επεσήμανε επίσης ότι θα αποκωδικοποιηθούν όλες οι παράμετροι που συντέλεσαν στη διόγκωση του χρέους και θα εξεταστούν συμβάσεις, όπως αυτές για τη Siemens και τα εξοπλιστικά προγράμματα.


Η Zωή Κωνσταντοπούλου επιβεβαίωσε επίσης πως αύριο το πρωί ξεκινούν οι "εξώσεις" από τη Βουλή. Η Πρόεδρος θα ζητήσει από τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου να αφήσουν τα γραφεία που καταλαμβάνουν μέσα στο κεντρικό κτίριο της Βουλής, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για τις ανάγκες άλλων εκλεγμένων βουλευτών.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διέψευσε επίσης και την είδηση για το αντάρτικο από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο άκουσμα της κατάργησης των βουλευτικών οχημάτων και πρόσθεσε πως ήδη εξετάζει το θέμα ώστε να είναι δίκαιο το μέτρο. Στα πλαίσια αυτά ανακοίνωσε πως πρόκειται να καταγγγελθεί η σύμβαση leasing η οποία λήγει τέλη Δεκεμβρίου 2015, κάτι που όμως δεν θα γίνει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Ο κ. Χρυσόγονος πάντως ''αδειάζει'' την κ. Κωνσταντοπούλου (ο κ. Χρυσόγονος, για όποιον το αγνοεί, είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου)και πολύ αρμοδιότερος εμού. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=397847&catID=1
Αυτο λεγεται εκτροπη της δημοκρατιας!Κανενας προεδρος της Βουλης δεν εχει το δικαιωμα να αμφισβητει νομους, ψηφισμενους απο το κοινοβουλιο.Προσεχετε, γιατι η αποσταση της δημοκρατιας απο το χαος δεν ειναι τοσο μεγαλη οσο νομιζετε!Παλιοτερα ηταν απλα κουραστικη, τωρα σε θεσμικο ρολο ειναι επικινδυνη.
Κατ' αρχήν την εγκυρότητα κάθε νόμου μπορεί να την κρίνει παρεμπιπτόντως ακόμα και ένας Ειρηνοδίκης (αν ο νόμος είναι αντισυνταγματικός)Αλλά πέρα από αυτό...όπως το 'πες : "ψηφισμένων νόμων".Τι γίνεται με αυτούς που στην πραγματικότητα δεν είναι "ψηφισμένοι";
Μπορεί να ελέγξει την ουσιαστική συνταγματικότητα των νόμων ΚΑΘΕ δικαστήριο ως προς την ουσία τους, αυτό νομίζω είναι πασίγνωστο. Η εσωτερική τυπική αντισυνταγματικότητα εκφεύγει του δικαστικού ελέγχου (ανήκει στα λεγόμενα interna corporis του Κοινοβουλίου), σκέφτεσαι κάθε Ειρηνοδίκης να μπορεί να εκφρασθεί περί του ορθού ή μη της διαδικασίας του Κοινοβουλίου και της ψηφοφορίας σε αυτό;Από εκεί και πέρα, τι εννοείς ''δεν είναι ψηφισμένοι'': είναι ανύπαρκτοι; είναι ανυπόστατοι;
@Διογένη ΚυνικέΗ αναφορά μου στους ειρηνοδίκες αφορούσε φυσικά στην ουσιαστική αντισυνταγματικότητα του νόμου.Πράγματι τα θέματα της ελέγχου της τυπικής εσωτερικής αντισυνταγματικότητας είναι interna corporis, ήτοι εσωτερικό θέμα της Βουλής . Δηλαδή αν έχει δίκιο η Κωνσταντοπούλου για τον αριθμό των βουλευτών που έπρεπε να έχουν ψηφίσει τον νόμο τότε ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (εσωτερική τυπική), ασχέτως αν δεν έχουν αρμοδιότητα τα δικαστήρια να την εξετάσουν.Αφού όπως είπες και εσύ λοιπόν, το θέμα είναι interna corporis, μπορεί να το εξετάσει η ίδια η Βουλή. Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει διαδικασία επανελέγχου του νόμου στον Κανονισμό της Βουλής, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την ψήφιση ενός νέου νόμου.
@konstasΤο δεύτερο σχόλιό σου διαφέρει της εντύπωσης την οποία αφήνει το πρώτο, δεν διαφωνώ σε κάτι με αυτό, και ο ίδιος ο Χρυσόγονος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου) αδειάζει την Πρόεδρο της Βουλής. Αλλά το θέμα είναι ότι η κ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας κάτι τέτοιο, άφησε ''στον αέρα'' να εννοηθεί ότι υπάρχει μία ''ακυρότητα'' από μόνη της των νόμων, πέταξε στον αέρα ένα πυροτέχνημα για να έχουν να λένε κάποιοι τα δικά τους. Και ναι, σε ένα πολίτευμα κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, η Βουλή έχει το λεγόμενο τεκμήριο αρμοδιότητας, και μπορεί φυσικά να καταργήσει (αναδρομικώς μάλιστα) και ψηφισμένο νόμο.
@Διογένη Κυνικέ Ίσως να έσφαλα στον τρόπο διατύπωσης του πρώτου σχολίου. Παρόλα αυτά δεν διαφωνώ με τον τρόπο αντιμετώπισής της. Αφού το θέμα είναι εσωτερικό της Βουλής και μπορεί να το λύσει μόνο η Βουλή, ποιος αρμοδιότερος να το θέσει από την ίδια την Πρόεδρο της Βουλής; Δεν σημαίνει ότι επειδή το είπε θα κηρυχθεί και ο νόμος άκυρος... αν θυμάμαι καλά είπε "να εξετάσουμε την εγκυρότητα" (εκτός αν είπε και άλλα που δεν τα γνωρίζω).Δεν αποκλείω βέβαια και από την άλλη να έγινε για δημιουργία εντυπώσεων (το ένα πάντως δεν αποκλείει το άλλο).
Ακόμη και αν δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες νομιμοποίησης τους που προβλέπονται από τις υφιστάμενες διατάξεις του Συντάγματος; Γιατί να σου θυμίσω ότι τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν στείλει για έγκριση στη Βουλή με την δικαιολογία του κατεπείγοντος πάρα πολλά νομοσχέδια σαν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.Σύμφωνα με την § 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος 1975/1986/2001,σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης[6] ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
John A, αυτό που αναφέρεις δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εγώ γράφω, απολύτως καμία. Δεν τίθεται θέμα ''ακυρότητας'' νόμου, αυτό είναι μία φωτοβολίδα της κ. Κωνσταντοπούλου για να τα ακούει το πλήθος και να αγαλλιάζει.
Ε,ρε γλεντια ! Μου αρεσει που οταν ο Τσιπρας την εκανε Προεδρο της Βουλης και οχι υπουργο Δικαιοσυνης,οπως "προεβλεπαν"τα ΜΜΕ,παρα πολλοι στην αντιπολιτευση,αλλα ακομη και καποιοι μεσα στο Συριζα,ανακουφισθηκαν.Διοτι σκεφθηκαν οτι εχοντας εναν αυστηρα τυπικο ρολο δεν θα τους (ξανα)δημιουργησει προβληματα.Η,μαλλον,για να ειμαι απολυτα ακριβης "προβληματα",οπως συνηθως τα ....αντιλαμβανονται αυτα πολλοι απο τους....εθνοπατερες μας !Μαλλον δεν ειχαν κανει σωστη "αναλυση" και θα πρεπει τωρα να επαναπροσδιορισουν την σταση τους !
Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μέση λύση. Για όσο διάστημα ένας βουλευτής κρατείται για οποιοδήποτε λόγο να τον αντικαθιστά προσωρινά ο πρώτος επιλλαχών στη περιφέρειά του. Οπότε και αυτοί που θα πρέπει να διωχθούν θα διώκονται και η Βουλή θα έχει την απαρτία της. Έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση καταδίκης των χρυσαυγιτών αυτό θα γίνει με μόνιμη αντικατάσταση.
Κι εγώ που είχα την εντύπωση ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι μόνο για να ανακοινώνει έναρξη και λήξη συνεδρίασης!Έχει λοιπόν και εξουσίες και αρμοδιότητες!Πόσο έχω θυμώσει τώρα με τους διακοσμητικούς προηγούμενους προέδρους!Zoe for President!
Καλώς ή κακώς - για εμένα πολύ κακώς - οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει. Μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη τους, έχουν δικαίωμα ψήφου στην βουλή. Αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας.Πάντως, οι τελευταίοι που θα έπρεπε να μιλούν για την Χρυσή Αυγή είναι οι βουλευτές της ΝΔ, ενός κόμματος που έχει στους κόλπους του "παλληκάρια" σαν τον Βορίδη (πρώην στέλεχος της ΕΠΕΝ) και τον Μπαλτάκο, γνωστό ακροδεξιό.
Το ότι σέβεται τις νόμιμες διαδικασίες δεν σημαίνει ότι έχει αγάπη για τους Χρυσαυγίτες.Για το δικαίωμα ψήφου στη βουλή των Χρυσαυγιτών φταίνε τα ζώα που τους έβαλαν μέσα με την ψήφο τους.Εκτός κι αν θέλετα ψηφοφορίες τύπου https://www.youtube.com/watch?v=wWdut0XaUj8