Economist: Η Ελλάδα βαδίζει αδέξια προς την καταστροφή

Economist: Η Ελλάδα βαδίζει αδέξια προς την καταστροφή Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧ
6

Ως μία πράξη «διπλής σκέψης» που θα έκανε περήφανο τον Όργουελ, χαρακτηρίζει ο Economist τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, αναφέροντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη μία πλευρά διαβεβαίωνε πως θα παραμείνει σταθερός στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, και από την άλλη παρότρυνε αμέσως τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το νομοσχέδιο αποτελούσε αυτό το είδος μέτρων που η Ελλάδα είχε δεσμευθεί ότι δεν θα λάβει χωρίς διαβούλευση με τους πιστωτές της. Έτσι, ο κ. Τσίπρας πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής, κάτω από ένα σύννεφο καχυποψίας», σημειώνεται, ενώ προστίθεται πως αν και δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα, το ελληνικό ζήτημα είναι στο μυαλό όλων.

Τη στιγμή που η Ελλάδα θα έπρεπε να καταρτίσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να το εφαρμόσει, αναφέρει ο Economist, «οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύουν τον χρόνο τους με το να συμπεριφέρονται σαν γελοία. Ο Τσίπρας επιτίθεται στη Γερμανία γιατί δεν θέλει να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας απειλεί πως θα ανοίξει τα σύνορα της χώρας - και κατ' επέκταση της Ευρώπης- στους φτωχούς και δυνητικά επικίνδυνους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται κάθε άλλο παρά προβληματισμένος σε μία φωτογράφιση για ένα γαλλικό περιοδικό. Στο μεταξύ, το έργο της επίλυσης των προβλημάτων της χώρας δεν έχει καλά- καλά ξεκινήσει».

Το άρθρο προσθέτει ότι τα τεχνικά κλιμάκια που μετέβησαν στην Αθήνα αντιμετώπισαν κωλυσιεργία και καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, και ως εκ τούτου κανείς δεν γνωρίζει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα ρευστότητας. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η χώρα έχει χρήματα για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της για ελάχιστες μόλις εβδομάδες και μία λύση φαντάζει πιο μακριά από ποτέ, σύμφωνα με το περιοδικό.

Κατά τον Economist, αποτελεί μια επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα το γεγονός ότι έχουν προγραμματιστεί η επταμερής συνάντηση κορυφής απόψε στις Βρυξέλλες και η συνάντηση με τη Μέρκελ τη Δευτέρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει κάτι περισσότερο από μια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Μέρκελ, ή οποιοσδήποτε άλλος, θα επιδιώξει να αποκλίνει από τη γραμμή στην οποία η ευρωζώνη έχει εμμείνει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι τα προβλήματα της Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά στο Eurogroup και τεχνικά μέσω των θεσμών που ήταν γνωστοί ως τρόικα.

Το άρθρο αναφέρει ότι ακόμα ο Τσίπρας εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει μια παράταση για τη χώρα του που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της μεγάλης δύναμης της πολιτικής του βούλησης. Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο και μετά δεν έχει εμφανιστεί κάποια νέα επιλογή. Ο Ντράγκι δεν φαίνεται να υποκύπτει στις παρακλήσεις της Ελλάδας να επιτρέψει την έκδοση περισσότερου βραχυπρόθεσμου χρέους. Το ζητήματα των δημοσιονομικών στόχων και του χρέους θα επανέλθουν, αλλά στην παρούσα φάση είναι άσχετα, λόγω της κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Και οι πιστωτές δεν δείχνουν να μαλακώνουν τα αιτήματά τους για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το μόνο που έχει πετύχει η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχύσει την αποφασιστικότητα των δανειστών.

«Μαύρα σύννεφα μαζεύονται παντού. Υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για νέα επιταχυνόμενη εκροή καταθέσεων. Τα φορολογικά έσοδα πέφτουν κατακόρυφα. Το ΔΝΤ είναι απογοητευμένο, η ΕΚΤ σε θέση αντιπαράθεσης ενώ ακόμη και η Κομισιόν που θέλει να παρουσιάζει τον εαυτό της στο ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, χάνει την υπομονή της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για την εφαρμογή ελέγχου καταθέσεων όπως στην περίπτωση της Κύπρου προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να δει κανείς τι έχει πετύχει η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνεται.

«Έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικής μέσω της τρόικας, είναι κατανοητό να θέλει η κυβέρνηση να ανακτήσει τον πολιτικό έλεγχο. Αλλά δεν είναι κοντά στο να λύσει το βασικό της γρίφο: δεν μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί και οι πιστωτές θέτουν όρους για τα δάνεια τους. Καμία προσπάθεια από τον κ. Τσίπρα να υψώσει το ανάστημά του δεν θα το αλλάξει αυτό», καταλήγει το άρθρο.

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ναι και δεν χανει ευκαιρια να μας υποδηξει ο καλος μας economist ποια ειναι τα καλα κομματα μετα οποια το βερολινο θα μπορεσει να τα βρει... Το ποταμι και οποιονδηποτε αλλο υπουργο οικονομικων πλην του Βαρουφακη.Βασικα δεν εχω υποψη μου το μαραφετη που λεγεται Δυση να εκανε διαπραγματευση επι ισης οροις καμια αλλη κυβερνηση, κουλτουτα, η κοινωνια.Επεβαλε την ατζεντα της χωρια ουτε καν να μπει στον κοπο να προσποιηθει οτι κανει εστω μια προσχηματικη διαπραγματευση. Σε Σερβια,Λιβυη,Συρια,και τωρα κατηγορη την νομιμα εκλεγμενη ελληνικη κυβερνηση οτι εκβιαζει.Μα την γλωσσα της βιας και του εκβιασμου ειναι η μονη γλωσσα που καταλαβαινει η Δυση.
…ενώ αυτός ο φλώρος ο Ντάισελμπλουμ μίλησε υπεύθυνα,ώριμα και συνετά(530 εκατομμύρια έκαναν φτερά χτές και σήμερα)όπως αρμόζει σε αξιωματούχο της ευρωπαικής ένωσης.Δονήσεις γελοιότητας ένθεν κακείθεν λοιπόν...και τέτοιο γλείψιμο απο τον διεθνή τύπο σε Σόιμπλε κλπ θα κάνουμε καιρό να δούμε...ή θα είναι εντονότερο όταν σε λίγο καιρό θα τον χορεύει η Λεπεν κανονικά;...τότε να δούμε τέτοιου είδους φυντάνια τι επίπεδο σοβαρότητας θα δείξουν...
Από τις χθεσινές δημοσκοπήσεις ο σύριζα είναι στο 40%. Είναι προφανές λοιπόν ότι τους Έλληνες δεν τους απασχολεί αν όλοι οι μετανάστες θα νομιμοποιηθούν ή θα τους πετάξουμε στην θάλασσα ,αν κάνουμε κωλοδάκτυλο στους ξένους ή είμαστε yes ma'am ,αν όλοι λένε ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή ή αν όλοι λένε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Το μόνο που απασχολεί τον νεοέλληνα είναι η τσέπη του. Όσο δεν επηρεάζεται από νέα μέτρα ότι και να λένε οι άλλοι ότι και να κάνουμε εμείς ο Σύριζα θα είναι πανίσχυρος.
Πολυ φοβαμαι οτι θα βρεθουμε συντομα εκτος Ευρω λογω ανικανοτητας και επισης ο τροπος με τον οποιο θα γινει θα δημιουργησει χαος.Η χειροτερη εκδοχη των πραγματων απο μια κυβερνηση ανικανων.
Vardari, το ότι βρεθήκαμε εντός € είναι διότι ο Σημίτης με συμβούλους τη Goldman Sachs, έδωσε ψευδή στοιχεία για τα οικονομικά μας στην Ευρωζώνη. Το ότι δεν καταφέραμε να εκμεταλευτούμε το γεγονός ότι είμαστε εντός του €, είναι καθάρα λόγω ανικανότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων από το 1999 μέχρι σήμερα.Το γεγονός ότι οι μόνες μεταρυθμίσεις που έγιναν από το 2009 μέχρι σήμερα είναι να υπερφορολογηθούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία σε τιμές ξεφτοίλας, είναι επίσης ευθύνη των κυβερνήσεων Παπανδρέου/Παπαδήμου/Σαμαρά/Βενιζέλου. Όπως επίσης και η συνέχιση πολιτικών που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ευρώπης στην ιστορία της!Το να κατηγορείς για ανικανότητα μια κυβέρνηση 2 μηνών για τα κακώς κείμενα των προηγούμενων, είναι αφελές, ηλίθιο και επικίνδυνο. Όπως και το να πιστεύεις ότι μπορούν να μας διώξουν από την Ευρωζώνη.
Μη βαζεις λογια στο στομα μου, που δεν ειπα. Και ασε τους χαρακτηρισμους επισης. Ποτε θα μαθετε επιτελους να συζητατε σαν ανθρωποι;;Δεν κατηγορησα για ανικανότητα μια κυβέρνηση 2 μηνών για τα κακώς κείμενα των προηγούμενων, αλλα για αυτα που κανουν οι ιδιοι και για το πως το κανουν.Προφανως και ειναι τεραστια η ευθυνη των κυβερνησεων Σιμιτη/Παπανδρέου/Παπαδήμου/Σαμαρά/Βενιζέλου. Αυτο δεν αναιρει το γεγονος, οτι τουτοι τωρα ειναι ακομα χειροτεροι. Γιατι ονειρευονται μια σοβιετικου τυπου οικονομια δημοσιου την οποια θα την πληρωνει καποιος αλλος. Καμμια σκεψη για παραγωγη και δημιουργια. Και μην ανησυχεις, μια χαρα φευγουμε απο την Ευρωζωνη, εμεις θα αναγκαστουμε να φυγουμε, δεν θα μας διωξουνε αυτοι. Το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο.