Ως λαός είμαστε πολύ μεγάλες ψωνάρες

Ως λαός είμαστε πολύ μεγάλες ψωνάρες Facebook Twitter
Υπήρξαν περίοδοι και μέρη όπου οι Οθωμανοί καταδίωκαν την γλωσσική εκπαίδευση για να εξισλαμίσουν τους πληθυσμούς. Επίσης, ταυτίστηκε με τον Κοσμά τον Αιτωλό εκατό χρόνια νωρίτερα, αφού πράγματι υπήρξε μια δίωξη των σχολείων και ήταν κρυφά, αλλά μιλάμε για μια περίοδο 20-30 χρόνια που διήρκησε αυτό. Επίσης, ήταν νυχτερινό σχολείο και όχι κρυφό, γιατί τα παιδιά δούλευαν τότε τα πρωινά στα χωράφια. Είχαν ευκαιρία να μάθουν κάποια γράμματα μόνο το βράδυ και ο παπάς ήταν ο μόνος μορφωμένος, δηλαδή τι μορφωμένος, πέντε κολλυβογράμματα ήξερε και να διαβάζει τις γραφές.
17

«Δεν νομίζω ότι κινδυνεύουμε ως Έλληνες, αλλά ως ελληνολάτρεις. Δεν μ” αρέσει να παριστάνω τον πολύ Έλληνα. Θέλω να είμαι όσο είμαι. Καιρός είναι η έννοια Έλληνας να δώσει τη θέση της στην έννοια άνθρωπος. Νιώθω Έλληνας, αν αυτό σημαίνει Ευρωπαίος. Κι Ευρωπαίος, αν αυτό συμπεριλαμβάνει την ελληνικότητά μου», είχε πει πριν λίγα χρόνια, ο Μάνος Χατζιδάκις.

Σήμερα για άλλη μια φορά θα θαυμάσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, την περήφανη νεολαία μας και θα ακούσουμε τα αθάνατα εμβατήρια. Έτσι θα καλύψουμε την εθνική μας ανάγκη και θα επιστρέψουμε στις φωλιές του συμβιβασμού και της αδιαφορίας, εκτελώντας το καθήκον που επιβάλλει το εθνικό ιδεώδες. Αναμφισβήτητα, η ιστορία λειτουργεί ως ο συνεκτικός ιστός της ταυτότητας των εθνικών κρατών και δεν είμαστε ο μόνος λαός του οποίου η ιστορία βασίζεται σε εθνικούς μύθους.

Ως λαός είμαστε πολύ μεγάλες ψωνάρες Facebook Twitter

Για πόσα χρόνια ακόμα, όμως, θα πορευόμαστε με εθνικούς μύθους και ξεπερασμένους ηρωισμούς του χθες; Πότε θα αποβάλλουμε από τα ελληνικά σχολεία την στείρα εκμάθηση και θα μεταπηδήσουμε στην ελευθερία της κρίσης και της σκέψης; Για αυτούς τους λόγους και εξ αφορμής της σημερινής εθνικής επετείου, συνομίλησα με τον Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Βερέμη. Συζητήσαμε για την εθνική ταυτότητα, την ιστορία και τους μύθους με τους οποίους μεγαλώσαμε, την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης, τους ήρωες του σήμερα, καθώς και για αυτά που ακόμα μας ενώνουν ή μας διχάζουν.

Έχετε πει ότι «η εθνική ιστορία όπως διαμορφώνεται στο σχολείο, εγγράφεται στο πεδίο του «πίστευε και μη ερεύνα».
Δεν θα έπρεπε, αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Ο περισσότερος κόσμος δεν επισκέπτεται ξανά τα βιβλία του σχολείου, δηλαδή τα μαθαίνει ή όχι, άπαξ, και τα ξεχνάει ή τα θυμάται όπως τα έμαθε. Όταν μάθαμε ιστορία στο σχολείο ήμασταν παιδιά, τώρα είμαστε ώριμοι άνθρωποι, άρα δεν μπορούμε να μείνουμε με την παιδική μας εκπαίδευση. Είναι μια εκπαίδευση που δεν έχει σχέση με την ιστορία, είναι κυρίως μια εισαγωγή στην κοινωνία. Η ιστορία δεν περιλαμβάνει προκαταλήψεις και εμείς μαθαίνουμε ότι ήμασταν οι πρώτοι, οι καλύτεροι, το ‘ηρωικό 1821’, ότι δεν σκοτώναμε αμάχους, ότι ήμασταν ανθρωπιστές και άλλες ‘ιστορίες για αγρίους’ που δεν ισχύουν.

Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Βασίλης Ραφαηλίδης Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους. Αυτή είναι η απάντηση για όσους θέλουν αποκτήσουν μια άλλη οπτική στο τι είναι ελληνισμός, ελληνικό έθνος, ελληνικό κράτος και ελληνικός πολιτισμός. Όσοι το διαβάσουν είτε συμφωνουν είτε όχι με τα λεγόμενα και το χιουμοριστικό-γλαφυρό του ύφος και τις υποκειμενικές του απόψεις (πως αλλιώς δηλαδή),θα μπουν σε σκέψεις από ένα διαφορετικό πρίσμα. Γενικώς, για όσους ενδιαφέρονται, ψάξτε στο διαδίκτυο κειμενά του, απόψεις...έχουν ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου πάντα.
Ενταξει συμπαθητικος ο Ραφαηλιδης αρκει να ξερεις ποια εποχη τα εγραψε και σε ποιους απευθυνοταν. Αν ζουσε σημερα ο ΡΑφαηλιδης μπορει (λεω) και να ηταν εναντια στην σημερινη κατεστημενη ιδρυματικη και κρατικη ιντελιγκεντσια. Δεν ειμαι σιγουρος οτι ο Βερεμης και η Ρεπουση θα του καθοντουσαν ιδιαιτερα καλα
Σαφώς είμαστε ψωνάρες, αλλα και υποκριτες! Θυμόμαστε επειδη μας συμφέρει την παλαια ιστορία μας και δηλώνουμε πληρη αμνησία για την πρόσφατη! Διαβάζω σημερα σε ένα αρθρο: ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ τα 10 πραγματα που προσφεραν οι Αρχαιοι Ελληνες στον Παγκοσμιο Πολιτισμό!Ναι όντως "τσουτσουριασα" σκεπτόμενος όμως τι πρόσφεραν οι Νεοέλληνες, στην ίδια τους τη χώρα...Κατι χούντες θυμαμαι, κατι προδοσίες, ψεμα, ζητιανια και υποκρισία!Λεω 'οχι στην αποδομηση της μακρας και πιθανον ηρωικης ιστορίας μας, αλλα σε καμια περίπτωση όμως δεν μπορει να γίνει άλλοθι της σημερινής πραγματικότητας! Οι πρόγονοι ηταν ένδοξοι, εμείς είμαστε?
2 Νομπελ;Ενα βιβλιο του Χενρι Μιλλερ αφιερωμενο στον "γιγαντα του αμαρουσιου"; και τοσα αλλα. μεχρι τη χουντα, που ιδεολογικη τους συνεχεια στον τομεα του λαικου πολιτισμου ηταν τα 80ς τα πραγματα δεν ηταν καθολου κακα.
Βαρεθήκαμε κάθε χρόνο, ιδίως τέτοιες μέρες, τα ίδια και τα ίδια. Έγινε δεν έγινε επανάσταση, να παρελάζουμε ή να μην παρελάζουμε, ήταν η εκκλησία παρούσα ή δεν ήταν, ποιος θα σηκώσει τη σημαία ο καλύτερος μαθητής ή να είναι και έλληνας. Ψοφάμε για απόψεις αιρετικές τύπου "έγινε συνωστισμός" για να δείξουμε την ασημαντότητά μας ή του τύπου "όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες εκείνοι ήταν στα δέντρα" για να υπερασπιστούμε το εθνικό μας φρόνημα. Θέλουμε να ξαναγράψουμε την ιστορία και να απαντήσουμε στα "αναπάντητα" ερωτήματά μας, μέσα από τις φυλλάδες ή τα σαιτ εσχάτως . Και πλασσάρουμε στην κοινή γνώμη ένα ψέμα συνοδευόμενο με μια αλήθεια για να τεκμηριώσουμε την άποψή μας, είτε απο δώ είτε απο κει. Ρωτάει ο δημοσιογράφος "Πότε θα αποβάλλουμε από τα ελληνικά σχολεία την στείρα εκμάθηση και θα μεταπηδήσουμε στην ελευθερία της κρίσης και της σκέψης;" λες και ο τρόπος που διδάσκεται το '21 ευθύνεται γι αυτό, λες και αν το διδάξουμε διαφορετικά λύθηκε το πρόβλημα. Ρε, ούστ ! Ολα τα άλλα καλώς έχουν ? Λέει μετά ο Βερεμής "οι Τούρκοι δολοφόνησαν τον Πατριάρχη και καμιά τριανταριά μητροπολίτες. Όσοι επέζησαν, φ υ σ ι κ ά, πήγαν με την πλευρά της επανάστασης και έτσι στο τέλος έμεινε ότι η εκκλησία ταυτίστηκε με την επανάσταση." Λες και είναι αυτό τεκμηρίωση ότι η εκκλησία ήταν κατά της επανάστασης. Αυτή η λέξη το "φυσικά", θέλει να υπονοήσει το εξ ανάγκης, δηλαδή αυτοί φοβήθηκαν ενω πχ οι τριάντα μητροπολήτες ήταν κατά της επανάστασης. Δηλαδή τους σκότωσαν οι Τούρκοι για χόμπυ? Έλεος πια με την ανοησία του καθενός που "για το καλό μας" μας ζαλίζει με ευφυολογήματα. Δεν το θέλουμε το καλό μας. Να μας αφήσουν ήσυχους. Διχαζόμαστε και τρωγόμαστε για το αν θα παρελάσουμε ή αν θα χορέψουμε. Όποιοι είναι ειδικοί ας πάνε σε ένα συνέδριο να τα βρουν. Ας τελειώνουμε επιτέλους. Έχουμε πολύ σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούμε.
η πλακα βεβαια ειναι οτι στην συνεντευξη ο κ. καθηγητης τα λεει καπως καλυτερα και πιο ακριβη απο οτι τα ελεγε στο ντοκυμαντερ και απο οτι τα λεει στον τίτλο.Επιτελους μετα απο 5 επεισοδια που το 1821 του ΣΚΑΙ ασχολιοταν με τον "μυθο¨" αν η επανασταση ξεκινησε στην Λαυρα κατανοησαμε οτι αυτο ειναι ενα τριτευων γεγονος της επαναστασης. Λιγο αργα αλλα μαλλον το καταλαβε και αυτος.Ο δημοσιογραφος που ρωταει δεν ειμαι τοσο σιγουρος ωστοσο
H μυθοποιηση του ηρωα δεν αποκλειει την λογικη προσεγγιση. Η παιδεια δεν αποριπτει τα ενα προς οφελος του αλλου. Σιγουρα μια πιο σφαιρικη εικονα της ιστοριας θα ηταν ωφελιμη προς την κοινωνια και την ωριμανση της. Το οτι δεν μπορει να ειμαστε ολοι ηρωες δεν σημαινει οτι αυτοι δεν υπηρξαν η οτι δεν υπαρχουν. Στα παιδια, μας αρεσει να δινουμε δυνατα παραδειγματα προς μιμηση. Μια ωριμη κοινωνια εχει αναγκη και απο ηρωες και απο καθημερινους ανθρωπους ως προτυπα. Δεν συμφωνω με την εκφραση ''ξεπερασμενους ηρωισμους'' την βρισκω απερισκεπτη.Τα τελευταια χρονια εχει χαλαρωσει κατα πολυ η εκπαιδευση πανω σε αυτο το θεμα και δεν νολιζω να διδασκεται με υπερβολη. Μια γραμμη επανω στο ''Παν μετρον αριστον'' θα ηταν και η πιο σωστη.
Τελικα για καποιους ειναι τεραστιο κομπλεξ να δηλωσουν οτι ειναι περηφανοι Ελληνες, γιατι φοβουνται μην τους πουνε Χουντικους.Ετσι τα εχετε καταφερει με την αποδομηση σας, ωστε το πιο φυσικο πραγμα του κοσμου να δαιμονοποιειται και να αφηνεται στα χερια ναζιστων!Ψωναρες μια μικρη χωρα με τεραστιο παρελθον που προσπαθει να επιβιωσει σε μια δυσκολη περιοχη του κοσμου και με προιστορια επεκτακτικων πολεμων εναντιον της;;Ειλικρινα απορω με καποιους, και ελεος πια με το στερεοτυπο του Ελληναρα που θαυμαζει τις παρελασεις. Που υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι;;
Δεν ξερω αλλο λαο στον κοσμο που 2500 χρονια μετα την ακμη του, πιστευει ακομα οτι ειναι απο τους πιο εκλεκτους σε αυτον το κοσμο.Οσο για τις παρελασεις κλπ κλπ διαβασε το γνωστο ποιημα του σουρη και θα καταλαβεις γιατι γινονται ακομα
Έλα οι αμέσως επόμενες ψωνάρες είναι οι Ισραηλινοί. Αυτοί νομίζουν οτι είναι οι εκλεκτοί του Θεού κι οι Έλληνες νομίζουν οτι είναι οι εκλεχτοί της Ιστορίας.
Κοίτα φίλε, δεν ξέρω από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων νοιώθουν ''εκλεκτοί''. Ειδικά στη παρούσα συγκυρία ο κόσμος περνάει δύσκολα και μόνο εκλεκτός δεν νιώθει.Πάρόλη την κρίση, μας βοηθάει το γεγονός ότι ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, με όμορφους (ιδιότυπο και ισχυρό ταμπεραμέντο) ανθρώπους και με πλούσια ιστορία.΄Αν εσύ για τα παραπάνω ντρέπεσαι, αυτο είναι προσωπική σου υπόθεση. Επιπλέον όσο αναφορά την αναγνωρισιμότητα, η Ελλάδα είναι ένα πολύ ισχυρό ''brand-name'' που το διαπιστώνεις αν αποφασίσεις να ζήσεις στο εξωτερικό. Τώρα το ότι είσαι Έλληνας προφανώς και δεν λέει κάτι για το ποιον σου ως άτομο και αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε εθνικότητα.Χρόνια πολλά!
Σοβαρα;Εδω υπαρχει αλλος λαος που πιστευει οτι ειναι Ο εκλεκτος λαος του θεου.Επισης υπαρχει λαος, που πιστευει σε τεραστιο ποσοστο οτι ειναι the Greatest Country in the World.Επισης υπαρχει αλλος λαος, που θεωρει εαυτον την Grande Nation και προφανως τους αλλους κατι λιγοτερο.Και πολλα αλλα παραδειγματα.Ειναι αλλο να εισαι υπερηφανος για την καταγωγη και την ιστορια σου και αλλο να θεωρεις εαυτον εκλεκτο. Δεν νομιζω οτι το δευτερο ισχυει. Περισσοτερο το πρωτο. Το οποιο συναδει με την υποχρεωση να εισαι αριστος, γιατι ο πηχης ειναι πολυ ψηλα. Και δυστυχως σαν λαος περναμε κατω απο αυτον τον πηχη..
@ dottyΟι ισραηλινοι κατορθοσαν να επιβιωσουν και να ευημερησουν μετα απο 1000+ χρονια διωγμων.Αντιθετως εμεις ειμαστε 200 χρονια κρατος και εχουμε βαρεθει να πολεμαμε και να χρεοκοπουμε@vardarisΑν αναφερεσαι στους αγγλους και τους γαλλους, τουλαχιστον αυτοι εχουν τα "μεγαλεια" πιο προσφατα ή τουλαχιστον ζουν σε μια σχετικη ευημερια.Δηλαδη εχουν νοσοκομεια,παιδεια και ανεργια μικροτερη απο το εντυπωσιακο 30% που εχουμε εμεις@σκυλοςΤο ποσοι πολλοι ειναι αυτοι που πιστευουν οτι ειμαστε ακομα οι καλυτεροι (οτι θα παρουμε την πολη, οτι η θρησκεια μας ειναι η μονη σωστη κλπ κλπ) φαινεται απο το ποση απηχηση εχουν τα βιβλια του αδωνι, του λιακοπουλου και του βελοπουλου. Περασμενα μεγαλεια και διηγοντας τα να κλαις. Και μετα να ψηφιζεις καραμαληδες και παπανδρεου για να σε σωζουνε
Αν αναφερεσαι στους αγγλους και τους γαλλους, Πηγή: www.lifo.grφυσικα ηπιαν το αιμα του μισου αποικιοκρατουμενο κοσμου , αλλα ξεχασα. για αυτο θα φταινε οι βαρβαροι ελληνες οχι οι ευγενεις αποικιοκρατες αγγλογαλλοι.FYI το συνεκτικο του Ισραηλ ειναι η θρησκεια (3Κ χρονια), το αντιστοιχο αυτου που ονομαζουμε ελληνικο εθνος ειναι η γλωσσα, αντιστοιχα 3Κ χρονια. Δεν λες ουτε το ενα ουτε το αλλο μικρο πραγμα.