Σοκαριστικός ο αριθμός των προσφύγων που πέθαναν φέτος διασχίζοντας τη Μεσόγειο

Σοκαριστικός ο αριθμός των προσφύγων που πέθαναν φέτος διασχίζοντας τη Μεσόγειο Facebook Twitter
2

Δεκάδες χιλιάδες άτομα από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν επιχειρήσει φέτος το γνωστό ως το πιο επικίνδυνο ταξίδι μετανάστευσης, να διασχίσουν δηλαδή τη Μεσόγειο προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι προσπαθούν να διαφύγουν από συγκρούσεις στη χώρα τους.

Χωρίς να υπολογίζεται η τελευταία τραγωδία ανοιχτά της Λιβύης, που πιστεύεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 900 ανθρώπους, μέχρι στιγμής από την αρχή του 2015 έχουν καταγραφεί περίπου 900 νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο. Ο αντίστοιχος αριθμός για αυτό το διάστημα πέρυσι ήταν 17 άτομα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε στις αρχές της ένα ναυάγιο με εκατοντάδες νεκρούς, και ένα δεύτερο την Πέμπτη με 41 θύματα.

Ο παρακάτω χάρτης του Guardian δείχνει πόσο εφιαλτική είναι η διαδρομή που ακολουθείται:

Πέρυσι, ήταν μία χρονιά-ρεκόρ: σχεδόν 220.000 πρόσφυγες επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και περισσότεροι 3.500 πέθαναν προσπαθώντας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Φέτος, ήδη περισσότεροι από 30.000 έχουν κάνει το συγκεκριμένο ταξίδι.

Ούτε ο ΟΗΕ, ούτε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση στις φετινές αφίξεις των προσφύγων στην Ευρώπη, έτσι δεν είναι ακόμη σαφές εάν περισσότεροι άνθρωποι συνολικά προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Σοκαριστικός ο αριθμός των προσφύγων που πέθαναν φέτος διασχίζοντας τη Μεσόγειο Facebook Twitter

Η ΜΚΟ Save the Children εφιστά πάντως την προσοχή στο γεγονός ότι φέτος περισσότερο από τα δύο τρίτα των παιδιών που επιχειρούν το πέρασμα στην Ευρώπη είναι ασυνόδευτα - πέρυσι ήταν περίπου το ένα στα δύο παιδιά.

Η ροή των μεταναστών και των προσφύγων έχει αυξηθεί από το 2011, που σημειώθηκε η αραβική άνοιξη. Ο κύριος λόγος μετανάστευσης είναι οι συγκρούσεις - η Συρία βρίσκεται στην πέμπτη χρονιά πολέμου, ενώ η Λιβύη αντιμετωπίζει εντεινόμενο κύμα βίας.

Όπως αναφέρει το BuzzFeed, το γεγονός ότι το πέρασμα στην Ευρώπη έχει γίνει πιο θανατηφόρο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μη αντικατάσταση της επιχείρησης Mare Nostrum της ιταλικής ακτοφυλακής, που έληξε πέρυσι. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση διάσωσης στην κλίμακα της Mare Nostrum.

Σοκαριστικός ο αριθμός των προσφύγων που πέθαναν φέτος διασχίζοντας τη Μεσόγειο Facebook Twitter

Η Mare Nostrum έχει αντικατασταθεί από την Triton, μία μικρότερης κλίμακας επιχείρηση που δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες, σημειώνει ο Guardian. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι η δημιουργία μιας μεγάλης επιχείρησης διάσωσης θα ενθάρρυνε τους πρόσφυγες να ξεκινήσουν το ριψοκίνδυνο ταξίδι, και ως εκ τούτου είναι απρόθυμες να βοηθήσουν την Ιταλία με το Mare Nostrum ή μια νέα ντίστοιχη επιχείρηση, δήλωσε στο BuzzFeed η Judith Sunderland από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αλλά το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι, έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων, προσπαθούν να κάνουν αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι χωρίς ελπίδα διάσωσης γκρεμίζει πραγματικά αυτό το επιχείρημα», προσθέτει.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM
Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αφου αυτοι που φευγουν για να γλυτωσουν περνανε απο αυτον τον Γολγοθα, ειναι σαφες οτι αυτοι που μενουν περνανε ακομα χειροτερα. Εκει λοιπον μπορει και πρεπει να βοηθησει η Ευρωπη, αλλα ο φακος της δημοσιοτητας δεν φτανει εκει.
2 Τιτανικοί μέσα σε ένα χρόνο! Χωρίς πλούσιους επιβάτες, χωρίς την ελίτ στα ναυάγια ώστε να γίνουν πρώτο ζήτημα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δηλώσεις για τα μάτια του κόσμου μέχρι να θάψουν τα πτώματα. Ανθρωπισμός made in E.U.