Τραπεζάκια παντού!

Τραπεζάκια παντού! Facebook Twitter
Τα περισσότερα μαγαζιά στηρίζονται στα τραπεζοκαθίσματα που βγάζουν έξω, στους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, γι' αυτό και συνήθως οι εσωτερικοί τους χώροι είναι μικροί και χωράνε πολύ λίγο κόσμο.... Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO
15

Η Αθήνα έχει εξαιρετικό καιρό περίπου 8 με 9 μήνες τον χρόνο. Ο τρόπος ζωής και διασκέδασης στην πόλη, και ειδικά μέσα στα όρια του ιστορικού κέντρου, έχει οργανωθεί σχεδόν αποκλειστικά με βάση αυτή την ιδιαίτερη κλιματολογική συνθήκη. Τα περισσότερα μαγαζιά στηρίζονται στα τραπεζοκαθίσματα που βγάζουν έξω, στους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, γι' αυτό και συνήθως οι εσωτερικοί τους χώροι είναι μικροί και χωράνε πολύ λίγο κόσμο.


Η διαδικασία παραχώρησης και χρήσης των κοινόχρηστων χώρων του δήμου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο καταστηματάρχης, με τη βοήθεια ενός μηχανικού, καταθέτει αίτηση και μαζί ένα σχεδιάγραμμα με τον αριθμό που χρειάζεται, λαμβάνοντας υπόψη όσα προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία, όπως π.χ. η απόσταση από τις οδεύσεις τυφλών, τα περίπτερα ή οι είσοδοι των στοών, και με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα δεν βλάπτουν τα στοιχεία διαμόρφωσης του πεζοδρομίου (φωτισμός, δάπεδο, φύτευση κ.λπ.). Με βάση αυτό το σχεδιάγραμμα, ο δήμος και το Υγειονομικό ελέγχουν και εγκρίνουν κατά περίπτωση τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων.

Ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης χρήσης τραπεζοκαθισμάτων, σε συνδυασμό με τη μείωση της ηχορρύπανσης και των παρκαρισμένων οχημάτων, μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του ιστορικού κέντρου.


Σε θεωρητικό πλαίσιο όλα μοιάζουν καλά. Με μια βόλτα όμως στο κέντρο της πόλης και χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς τι προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις και οι πιο πρόσφατες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι πολλά μαγαζιά βγάζουν έξω περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ' όσα προβλέπεται, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν όσο μεγαλύτερο μέρος του κοινόχρηστου δημόσιου χώρου υπάρχει μπροστά τους, είτε αυτό λέγεται πλατεία, είτε πεζόδρομος, είτε πεζοδρόμιο. Το πρόβλημα, μάλιστα, εντείνεται σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα σε λίγα τετραγωνικά.


«Υπάρχει μια γενικότερη ασυδοσία την οποία ο δήμος δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσει, για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι το κανονιστικό πλαίσιο του δένει τα χέρια, δεν του δίνει ευρείες αρμοδιότητες να μπορεί να κλείνει ο ίδιος τα καταστήματα που παραβαίνουν τους κανονισμούς που υπάρχουν και ο δεύτερος είναι ότι δεν υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν τη δουλειά αυτή. Υπάρχει η υπηρεσία των αδειών των καταστημάτων που έχει την εποπτεία, αλλά δεν διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό» εξηγεί ο κ. Γιώργος Μισούλης, αρχιτέκτονας, κάτοικος της Αγίας Ειρήνης και μέλος της Επιτροπής Δημόσιου Χώρου, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο και στην περιοχή της Πλάκας, που ας μην ξεχνάμε ότι είναι και ο βασικός προορισμός των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα. Ο κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, αρχιτέκτονας και Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού γνωρίζει καλά τα προβλήματα: «Το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλη την Πλάκα και είναι η ολοκληρωτική και πολλές φορές αυθαίρετη κάλυψη των δημοσίων χώρων με τραπεζοκαθίσματα. Καταλαμβάνουν πεζοδρόμους και δρόμους ακόμη και στο 100% του οδοστρώματος, ξηλώνουν παγκάκια και δεν αφήνουν χώρο στον πολίτη που δεν θέλει να καταναλώσει. Υπάρχει για παράδειγμα ένας πεζόδρομος στη Θέσπιδος όπου δεν μπορεί να περάσει, αν χρειαστεί, ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα, ούτε ένα ασθενοφόρο. Δεν μιλάμε δηλαδή μόνο για πολεοδομικούς ή αισθητικούς λόγους. Μιλάμε και για κίνδυνο. Έχουμε κάνει πολλές διαμαρτυρίες. Οι νόμοι δεν μας λείπουν. Νόμοι υπάρχουν και είναι πλήρεις. Δεν υπάρχει εφαρμογή του νόμου σε ένα ανεκτό ποσοστό. Όταν ο δήμος αποφασίσει να δράσει και ν' ακούσει τους κατοίκους, προσκρούει πολλές φορές πάνω σε γραφειοκρατικά ζητήματα και κάθε είδους νομικές διαδικασίες, οι οποίες είναι ατελείωτες. Η καταγγελία που ξεκινάει από έναν πολίτη παίρνει πολύ χρόνο και φτάνει σ' ένα σημείο που δεν μπορεί να την παρακολουθήσει ούτε ο πιο ενεργός από αυτούς. Αυτή η κατάσταση μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της επιβολής της νομιμότητας».


Πέρα, όμως, από την όποια αδυναμία του δήμου να ελέγξει ή όχι τις παραβάσεις των μαγαζιών την οποία επισημαίνει ο κ. Μισούλης, υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα, που αφορά το Σχέδιο της Κανονιστικής Πράξης που ισχύει για την παραχώρηση και χρήση τμημάτων των κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Όπως επισημαίνουν μερικοί καταστηματάρχες με τους οποίους επικοινωνήσαμε, αλλά δεν θέλησαν να μιλήσουν επωνύμως, περιέχει κάποιους γενικούς κανόνες περί αποστάσεων (π.χ. η ζώνη των 3,50 μ.), αλλά δεν γίνεται να εφαρμοστεί κατά περίπτωση. Ρωτάω τον κ. Μισούλη αν έχει την ίδια γνώμη: «Κατά τη γνώμη μου, ναι. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια γενική κανονιστική διάταξη για όλα τα καταστήματα της Αθήνας, διότι προφανώς υπάρχουν τοπικές ιδιαιτερότητες. Είχα προτείνει στον δήμο να γίνει μια λεπτομερής αποτύπωση μιας περιοχής πιλοτικής. Είχα προτείνει την Αγία Ειρήνη που την ξέρω καλά και έχω κάνει ένα προσχέδιο για το πώς μπορούν να οριοθετηθούν τα καταστήματα. Αυτό θα λειτουργούσε πιλοτικά, για να δούμε πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί μετά κάτι αντίστοιχο στις περιοχές όπου υπάρχει τοπική υπερσυγκέντρωση καταστημάτων. Διότι εκεί όπου δεν υπάρχει υπερσυγκέντρωση καταστημάτων, δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Πρόβλημα υπάρχει σε περιοχές όπως η πλατεία Αγίας Ειρήνης, του Ψυρρή, η οδός Αδριανού γύρω από την Πλάκα, ο πεζόδρομος στη Χάρητος στο Κολωνάκι, η περιοχή στη Μηλιώνη. Τοπικά υπάρχουν κι άλλες περιοχές, οι περιοχές που έχουν γίνει της μόδας κι έχουν συγκεντρώσει πάρα πολύ κοινό τα τελευταία 4-5 χρόνια. Σ' αυτές τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα πρέπει να εφαρμοστεί μια σαφής χωροθέτηση, η οποία θα μπορεί να αναρτηθεί στην είσοδο κάθε χώρου, ώστε να ξέρουν όλοι, οι καταστηματάρχες, οι περίοικοι και οι περαστικοί, ποια είναι η περιοχή στην οποία ανήκει κάθε κατάστημα και μπορεί να χρησιμοποιείται. Έτσι, θα μπορούσε να κάνει ευκολότερα τον έλεγχο και η δημοτική υπηρεσία» λέει ο κ. Μισούλης.


Ένας από τους βασικούς στόχους του αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Αθήνα εν όψει του 2020, όπως έχουν εξαγγελθεί από τον δήμαρχο κ. Καμίνη, είναι η επανακατοίκηση του κέντρου. Ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης χρήσης τραπεζοκαθισμάτων, σε συνδυασμό με τη μείωση της ηχορρύπανσης και των παρκαρισμένων οχημάτων, μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του ιστορικού κέντρου. Επικοινωνήσαμε με το γραφείο του και ζητήσαμε από τον ίδιο μια δήλωση επί του θέματος:«Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι η Δημοτική Αστυνομία λειτουργούσε άψογα, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια η κατάργησή της έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στη λειτουργία της πόλης. Η ελεγχόμενη στάθμευση λειτουργεί με πολύ λιγότερο προσωπικό. Η λεγόμενη "αντικοινωνική στάθμευση" πάνω σε ράμπες ΑμεΑ και σε πεζόδρομους περνά ατιμώρητη. Από τις υπηρεσίες του δήμου μού έρχονται μηνύματα ότι ένα από τα μεγάλα ζητήματα στις επισημάνσεις των δημοτών είναι η παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου. Κάποιοι κακοί επαγγελματίες –θέλω να πιστεύω όχι η πλειονότητα– εκμεταλλεύονται την έλλειψη ελέγχων και με την παράνομη επέκταση των υπαίθριων κατασκευών, των τραπεζοκαθισμάτων ή των εμπορευμάτων τους κάνουν τον βίο αβίωτο σε πεζούς, σε γονείς με καρότσια, σε ανάπηρους, οι οποίοι δεν μπορούν να περπατήσουν στα ήδη στενά πεζοδρόμια της Αθήνας. Τώρα που οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής στους δήμους, ήρθε η ώρα, με καλύτερο σχεδιασμό και με τα παθήματα του παρελθόντος να μας έχουν γίνει μαθήματα, να δημιουργήσουμε ένα σώμα που θα έχει ως κύρια αποστολή του την προστασία του δημόσιου και ελεύθερου χώρου. Το έχει ανάγκη ο κόσμος, το έχει ανάγκη η πόλη».

Διάφορα
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
Τελικά όλοι σχεδόν μιλάτε για την ανάγκη ελέγχων. Προσθέστε και τους ελέγχους όταν ο καθένας μας χτίζει σπίτι, παρασκευάζει-διακινεί φαγητά, δηλώνει τα εισοδήματά του, εισάγει ελλατωματικά-παράνομα-αδασμολόγητα εμπορεύματα, ρίχνει ανεξέλεγκτα φυτοφάρμακα στα αγροτικά προιόντα που παράγει, κάνει πως δουλεύει ενώ δεν δουλεύει κοκ. Τελικά κάθε Έλληνας σε αυτή τη χώρα χρειάζεται και έναν χωροφύλακα από πίσω του. Είναι θέμα παιδείας αρχικά των νεοελλήνων και προσαρμογής τους στους νόμους και δευτερευόντως στελέχωσης του κράτους που ως θεματοφύλακας των συμφερόντων κάθε πολίτη αντί να στελεχώνει ελεγκτικούς μηχανισμούς, στελεχώνει άδεια και άχρηστα γραφεία.
Επιτελους ενας ανθρωπος ασχολειται με τη μεγαλη πληγη του να κατοικεις στο κεντρο... και περα απο τα τραπεζοκαθίσματα αυτο που ειναι ανικητο, μπαινει μεσα στα σπιτια μας, μεσα στα κρεββατια μας, αναμεσα στις αναπνοες μας, ειναι η ηχορυπανση απο τα υπερπαρανομα μπαρ, χειμωνα καλοκαιρι μπασααα, ολα ανοιχτα, ηχομονωση μηδεν, ωρες κοινης ησυχιας.ανυπαρκτες. χιλιαδες καταγγελίες σε αστυνομια και δεν κουνιεται φυλλο... μια αβοηθητη κατοικος, στην περιοχη του γκαζιου...
Συγνώμη, αλλά αυτά που λέει ο δήμαρχος και ο αρχιτέκτονας-μέλος Επιτροπής με αφήνουν παγερά αδιάφορη. Αν δεν διαθέτουν υπηρεσίες για τους ελέγχους, ας κάνουν το αυτονόητο, ας καλούν αυτοί την Αστυνομία για να επιβάλλει την τάξη. Εξ ονόματος των δημοτών τους. Καθημερινά. Δεν είναι δυνατόν οι πεζοί να εξαναγκάζονται να περπατούν στους δρόμους γιατί τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα. Δείτε την περίπτωση της πλατείας Ηρώων στου Ψυρρή. Τρέχουν τα σερμπέτια στις πλάκες πεζοδρομίου από άκρη σε άκρη κι ο πεζός ας κόψει το λαιμό του.Και δεν είναι μόνο τα τραπεζάκια. Υπάρχει και η περίπτωση της Ερμού (από την πλατεία Μοναστηρακίου και κάτω) που σε ένα σημείο της το πεζοδρόμιο καταλαμβάνεται από τους "παλαιοπώλες". Ούτε σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής δεν γίνονται αυτά, όχι στην καρδιά μιας ευρωπαϊκής πόλης που θέλει να λέγεται και τουριστική. (όπως καταλάβατε είμαι κάτοικος ιστορικού κέντρου...)
Αν δεις εξω απο τα σκυλαδικα παρκαρισμενα πανω στα πεζοδρομια τζιπαρες κλπ καταλαβαινεις ενα μερος του προβληματος.Οταν το ιδιο θεαμα υπαρχει εξω απο την Μ.Βρετανια το King George και σε εποχες δοξας εξω απο το Μεγαρο, καταλαβαινεις την πηγη του προβληματος...
Το κακό που είναι δηλαδή, μήπως μας φταίνε τα πάντα; Το ότι δε διαμορφώθηκαν σωστά οι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι ευθύνη της καφετέριας, αλλά του πολεοδομικού σχεδιασμού. Τώρα αν έχει παντού πεζόδρομους και βγάζουν κ κάποιο τραπεζάκι έξω στις άκρες, δε νομίζω ότι ενοχλεί κάπου.
έχεις βγει καθόλου τελευταία έξω από το σπίτι σου ανώριμε23;;;μήπως δεν ζεις στην Ελλάδα;;; γιατί αν είχες βγει δεν θα είχες αυτές τις ερωτήσεις...
το αν η καφετερια βαζει τα τραπεζακια της πανω στις διαγραμμισεις για τους τυφλους δεν ειναι καθολου προβληματ ατου πολεοδομικου σχεδιασμου, ειναι προβλημα της καφετεριας ΚΑΙ αυτων που καθονται εκει...
Δεν ισχύει αυτό που λες, πουθενά δεν υπάρχει αυτό και για να βγει η άδεια σημαίνει ότι πληρουνται τα κριτήρια που βάζει ο Δήμος. Έχουμε την γκρίνια ως εθνικό σπορ ή ειναι ιδεα μου;Αν έχεις στοιχεία να πας να καταγγήλεις τη συγκεκριμένη καφετέρια
Για όλα φταίει η κουτοπονηριά και η αισχροκέρδεια του νεοέλληνα. Με μια βόλτα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη αντιλαμβανόμαστε το πόσο αυστηρή νομοθεσία υπάρχει σε αυτό αλλά και το πόσο τη σέβεται κάθε επαγγελματίας. Αν έχουν άδεια για 9 τραπεζάκια και 36 καρέκλες, αυτές θα βάλουν, καμία παραπάνω. O έλληνας θα τις γύριζε ανάποδα να κάτσουν 4 αντί για ένας.
Μια βόλτα στον καινούργιο υποτιθεται ποδηλατοδρομο στον σταθμο των Πετραλώνων... τσιγκινέ μαχαλά! Εχουν κρεμασει μεχρι και ταγάρια στους τοιχους του σταθμου(κ καλα παραδοσιακό) κ εχουν κλεισει εννοειται και τον ποδηλατοδρομο με βαμμενες παλετες (φορ γκαντς σέικ) Μπανανία ολέ!
Καταρχάς ειναι θέμα αισθητικής παιδείας που στη χώρα μας ειναι ανύπαρκτη.Τα ίδια προβλήματα συναντάς με τα τραπεζοκαθίσματα και στη θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα..Στο κέντρο της θεσνικης γίνεται ανάπλαση στην Αγίας Σοφίας και ενώ ακόμα δεν έχουν τελειώσει τα έργα ξεπηδούν καφετέριες και καπαρώνουν τα μισοφτιαγμένα πεζοδρόμια!!Βλέπεις πλατείες και πεζόδρομους στο εξωτερικό και τους χαίρεται η ψυχή σου..
Στη Θεσσαλονίκη μπορεί να ναι και χειρότερα. Το άρθρο λέει για "συγκέντρωση σε περιοχές" σην Αθήνα . Στη Θεσσαλονίκη θαύμα είναι να βρεις ένα πεζοδρόμιο χωρίς (πλήρη κατάλειψη από) τραπεζοκάθισμα. Αλλά τι να ξαναλέμε τώρα για την πόλη στην οποία δήμαρχος είχε *φτιάξει* πεζοδρόμιο στο κέντρο της πόλης, επεκτείνοντας το απειροελάχιστο παλιό και κόβοντας από το δρόμο, ΓΙΑ να βάλει τραπεζοκαθίσματα ένα συγκεκριμένο καφέ...
Estranged μένω και εργάζομαι κέντρο και συναναστρέφομαι λόγω δουλειάς σχεδόν αποκλειστικά με κατοίκους του κέντρου. Όλοι λένε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε κατά πολύ. Σε σχέση με παλιά ιδίως. Τουλάχιστον στο κομμάτι του κέντρου που κινούμαι εγώ τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά (όσο να πεις το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι πολύ ετερογενές) για όλες τις ομάδες που αναφέρεις παραπάνω. Άλλωστε δεν είπα το προβλημα εκμηδενίστηκε, έχουμε πολύ και μακρύ δρόμο μέχρι εκεί!!! [αληθεια για ποιο μαγαζί (ή δρομο) λες;]
Έλα τώρα εντάξει... Στη Θεσσαλονίκη διορθώθηκε έστω και λίγο το πρόβλημα.. Ένα σωρό σημεία που δεν μπορούσες να περάσεις άνοιξαν... Εδώ ανακαλύψαμε ότι η Αριστοτέλους έχει και κάθετες διοδους!! Δεν λέω εξαληφθηκε αλλά σε αρκετά προβληματικά βελτιώθηκε. Όσο για τις επεκτάσεις των πεζοδρομιων, προσωπικά μόνο καλό έχω δει αφού πριν μετά βίας μπορούσε να διασχισει ένας πεζός μόνος του τα ανυπαρκτα πεζοδρόμια στα οποία επιπλέον παρκαρε πάνω κάθε καρύδιας καρύδι.
Για συγκεκριμένο πεζοδρόμιο και συγκεκριμένο μαγαζί λέω, όχι για επεκτάσεις γενικά, μια χαρά είναι οι επεκτάσεις. Μένω στο κέντρο, αν δε μένεις και δεν κυκλοφορείς όλη μέρα κι όλη νύχτα στο κέντρο και απλά δεις δύο καφέ που συμμαζεύτηκαν λίγο είναι λογικό να τα βλέπεις όπως τα λες. Αν όμως κυκλοφορήσεις συστηματικά θα δεις ότι άνθρωποι με καρότσια (μωρών), αναπηρικά καροτσάκια κάνουν άθλο για να κυκλοφορήσουν (τα αναπηρικά επίσης πάνε από το δρόμο στα στενά για να γλιτώσουν τον κόπο του ζιγκ ζαγκ και του ανέβα-κατέβα), δεν περνάνε άνθρωποι με πατερίτσες, εδώ ακόμα και 2 άνθρωποι ή 1 άνθρωπος + 1 σκύλος δε χωράνε να περπατήσουν δίπλα δίπλα, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ότι φαντάζεται ο μέσος Θεσσαλονικιός που κατεβαίνει κέντρο για ψώνια και καφέ μόνο, πίστεψέ με.