Βαρύ ήταν το κλίμα που επικράτησε στην πεντάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας έπαιρνε πάνω τη διαπραγμάτευση αφού η τηλεδιάσκεψη με το BrusselsGroupέγινε από εκεί.
Οι περισσότερες αντιδράσεις για τις υποχωρήσεις σε μια διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές ήρθαν από τη ζωή Κωνσταντοπούλου Ζωή Κωνσταντοπούλου που «επιτέθηκε» στον Γιάννη Δραγασάκη και στην κυβέρνηση- για αθέτηση και εγκατάλειψη των δεσμεύσεων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Η Πρόεδρος της Βουλής μίλησε μάλιστα για αναξιοπιστία από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα των διαπραγματεύσεων, ενώ ο κ. Δραγασάκης δέχθηκε κριτική και από εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος.
Αιχμές άφησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτηρίζοντας λάθος την αποδοχή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατή μια συμφωνία με τους θεσμούς έως τις 19 Μαΐου και αποχώρησε πριν ολόκληρωθεί η συνεδρίαση.
Η Πολιτική Γραμματεία εμφανίστηκε ανυποχώρητη ως προς τις «κόκκινες γραμμές» στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνεδρίαση. Ανακοίνωσε επίσης ότι αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας και των ευρωπαϊκών λαών για τις εξελίξεις.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί «σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».
Η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.
Tονίζει ep;ishw ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου».
Στη συνέχεια, επικρίνει την «επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα», ενώ προσθέτει ότι οι απαιτήσεις των δανειστών «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
σχόλια