Δημοψήφισμα σήμερα στην Ιρλανδία για τον γάμο ομοφυλοφίλων

Δημοψήφισμα σήμερα στην Ιρλανδία για τον γάμο ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
2

Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια Ιρλανδοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπει «τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων, αδιακρίτως φύλου».

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος) και το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό αύριο, Σάββατο, το απόγευμα.

Όπως επισημαίνει το ΑΠΕ, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΝΑΙ θα επικρατήσει και η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει την ισότητα στον γάμο μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Ωστόσο, ο Economist σημειώνει πως η διαφορά μπορεί να είναι μικρότερη του αναμενόμενου, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι.

Δημοψήφισμα σήμερα στην Ιρλανδία για τον γάμο ομοφυλοφίλων Facebook Twitter

Υπέρ της συνταγματικής αλλαγής που νομιμοποιεί τους γάμους των ομοφυλοφίλων έχουν ταχθεί οι περισσότεροι από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ακόμη και εκείνοι που είναι πιστοί καθολικοί. Εναντίον έχουν ταχθεί οι ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας, αν και τα σκάνδαλα της σεξουαλικής κακοποίησης στα οποία έχουν εμπλακεί πολλοί ιερείς αναγκάζουν την Εκκλησία να κρατά χαμηλούς τόνους.

Η αντίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων παραμένει ισχυρή στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ένας δικαστής έκρινε πρόσφατα ότι ένας χριστιανικός φούρνος που αρνήθηκε να διακοσμήσει μια τούρτα με τις λέξεις «Στηρίξτε τους γάμους των ομοφυλοφίλων» προέβη σε διάκριση.

«Η δικαίωση θα έρθει λίγο αργά για μένα», λέει ο 70χρονος Ντέιβιντ Νόρις, που για χρόνια πίστευε ότι ήταν ο μόνος ομοφυλόφιλος στην Ιρλανδία (μέχρι το 1993, η ομοφυλοφιλία τιμωρούνταν με φυλάκιση). «Είμαι όμως τόσο χαρούμενος που τόσοι νέοι άνθρωποι θα μπορέσουν να απολαύσουν τη ζωή τους χωρίς το στίγμα από το οποίο υπέφερα σε όλη μου την ύπαρξη».

Ο Νόρις, καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας, έχει κρεμάσει στην πρόσοψη του σπιτιού του, στο κέντρο του Δουβλίνου, τη σημαία με το ουράνιο τόξο. Το 1973, ο Νόρις δημιούργησε το πρώτο κίνημα υπεράσπισης των Ιρλανδών ομοφυλοφίλων και το 1984 έγινε ο πρώτος βουλευτής που είχε δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλος.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζική έξοδος Παλαιστινίων από την Τζενίν υπό το βάρος μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Μαζική έξοδος Παλαιστινίων από την Τζενίν υπό το βάρος μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Εικόνες που κατέγραψαν δημοσιογράφοι δείχνουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά να περπατούν μέσα στη λάσπη, μεταφέροντας προσωπικά αντικείμενα, ενώ τραυματιοφορείς βοηθούσαν άτομα με κινητικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Η επιστροφή του Τραμπ, το αντί-woke παραλήρημα του Μιλεϊ και η δήλωση του Πάπα: Η τέταρτη ημέρα του Ντάβ

Διεθνή / Η επιστροφή του Τραμπ, το αντί-woke παραλήρημα του Μιλέι και η δήλωση του Πάπα: Η τέταρτη ημέρα του Ντάβος

O Xάβιερ Μιλέι χαρακτήρισε το «woke» ως τη «μεγάλη πανδημία της εποχής μας», ενώ ο απεσταλμένος του Πάπας Φραγκίσκου προειδοποίησε για τους κινδύνους που μπορεί να θέσει η τεχνητή νοημοσύνη στην «ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αδελφοσύνη»
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Γυναίκα που αρνείται το σεξ δεν «φταίει» για το διαζύγιο

Διεθνή / Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Γυναίκα που αρνείται το σεξ δεν «φταίει» για το διαζύγιο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Γαλλία και τάχθηκε στο πλευρό 69χρονης Γαλλίδας, της οποίας ο σύζυγος πήρε διαζύγιο σε βάρος της επειδή δεν έκανε σεξ μαζί του
LIFO NEWSROOM
Ο Οτσαλάν «επιδιώκει» διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον αφοπλισμό του PPK

Διεθνή / Ο Οτσαλάν «επιδιώκει» διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον αφοπλισμό του PPK

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στα τέλη Δεκεμβρίου, βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος συνάντησαν τον Οτσαλάν, μετά από άδεια που παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Διεθνή / Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει να εκμεταλλευτεί την συμπάθεια που δείχνει ο νέος πρόεδρος για τη βασιλική οικογένεια - Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν προσκλήθηκε στην ορκωμοσία Τραμπ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Εννοείται πως κάθε πολιτισμένος άνθρωπος που υπακούει στο δόγμα της αγάπης, της ισότητας και της αλληλεγγύης επιθυμεί θετική έκβαση στο δημοψήφισμα, αλλά να μην ξεχνάμε και κάτι σημαντικό: πως το ίδιο το δημοψήφισμα είναι στη βάση του ΛΑΘΟΣ. Δεν είναι δυνατόν η ισότητα/ισονομία να επαφίεται στις διαθέσεις του όποιου κοινού. Αυτό είναι δουλειά του κράτους και της πολιτείας, ανεξάρτητα τι γνώμη έχει ο κάθε οπισθοδρομικός νοικοκυραίος.