Η χρεοκοπία ίσως είναι αναγκαία

Η χρεοκοπία ίσως είναι αναγκαία Facebook Twitter
Κάθε "reset" είναι επώδυνο, απλά όσο το καθυστερείς ο πόνος που θα προκληθεί λειτουργεί πολλαπλασιαστικά... Φωτo: Nick Paleologos / SOOC
32

 

Η Αθήνα πολύ ορθώς αποφάσισε να μην καταβάλλει σήμερα την δόση στο ΔΝΤ. Όπως πολύ ορθώς όλο το προηγούμενο διάστημα αντιστέκεται με επιμονή και με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει στο συστηματικό και χωρίς ίχνος ηθικού ενδοιασμού μπούλινγκ που της ασκείται από τους διεθνείς πιστωτές και εταίρους της. Είναι η πρώτη φορά την τελευταία πενταετία που ελληνική κυβέρνηση και Έλληνας Πρωθυπουργός δεν δέχονται με κλειστά μάτια παράλογες υποδείξεις και απαιτήσεις στις οποίες οι προκάτοχοί τους έσκυβαν υποτακτικά το κεφάλι οδηγώντας την χώρα σε κάτι χειρότερο από την χρεοκοπία: στον εξευτελιστικό αυτοεγκλωβισμό της σε ένα παιχνίδι που από το 2010 παίζεται με όρους έξωθεν εκβιασμών, τελεσιγράφων και απειλών απέναντι στους οποίους οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούσαν την στρατηγική του "yes man".

 

Στην διάρκεια αυτών των τελευταίων πέντε ετών κατά τα οποία η Ελλάδα μετατράπηκε από ισότιμη χώρα μέλος της ευρωζώνη σε αποικία των υποτιθέμενων εταίρων της, είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική κυβέρνηση ορθώνει λόγο, αμφισβητεί, αντιπροτείνει, διαφωνεί ή ακόμα και διαπληκτίζεται δημόσια με τους ομοτράπεζούς της στην ευρωπαϊκή διαπραγματευτική αρένα. Κάνει δηλαδή όλα όσα υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν απολύτως φυσιολογικά να συμβαίνουν σε μία ανοιχτή και δημοκρατική Ένωση, τα οποία ωστόσο οι εγχώριοι αυτοαποκαλούμενοι "φιλοευρωπαϊστές" στην χώρα μας φθάνουν στο σημείο να τα θεωρούν ως κίνδυνο για την διατήρηση της θέσης της Ελλάδας στο ευρώ. Οι ίδιοι δηλαδή που ομνύουν στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, αμφισβητούν την έννοια της ισότητας και της δημοκρατίας, δύο συστατικά στοιχεία χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει όραμα, ούτε πολύ περισσότερο αυτό το όραμα να είναι κοινό και κατ' επέκταση ευρωπαϊκό. Αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

 

Είναι πιθανή η αναγκαιότητα μίας τέτοιας "επανεκκίνησης" των πάντων από το μηδέν, σίγουρα όχι χωρίς κόστος αλλά με την πιθανότητα βιώσιμης ανάκαμψης - που υπό τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει στο τραπέζι

 

Γιατί επί του προκειμένου το ζητούμενο δεν είναι τι γνώμη έχουν αυτοί που καθημερινά δείχνουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους να ανησυχούν περισσότερο για την εικόνα που σχηματίζει η Ελλάδα στα μάτια της Λαγκάρντ, του Σόιμπλε, της Μέρκελ ή του Γιούνκερ παρά για την ίδια σε τελική ανάλυση την βιωσιμότητα της κοινωνίας και του μέλλοντος της ίδιας της χώρας. Γι' αυτό και πιστεύω ότι ήταν σωστή κίνηση η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, όπως θα είναι αντιστοίχως σωστή - και ενδεχομένως αποδειχθεί αναγκαία- η απόφαση για εδώ και τώρα πάγωμα της αποπληρωμής όλων των δόσεων που οφείλει η Ελλάδα στους διεθνείς πιστωτές της αν δεν επιδειχθεί πραγματική θέληση εκ μέρους τους να συνάψουν με την Αθήνα μία συμφωνία που δεν θα ικανοποιεί μονομερώς τις δικές τους ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Και ποιες είναι αυτές; Όχι φυσικά τα ανέκδοτα που λένε δημόσια για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Αυτό που θέλουν είναι να συνεχίσουν το ίδιο ξέπλυμα χρήματος που κάνουν τα τελευταία πέντε χρόνια από το 2010 όταν "μπούκωσαν" την Ελλάδα με δάνεια των ευρωπαϊκών λαών για να αποδεσμεύσουν τις τράπεζες τους από την μέχρι πρότινος εξάρτηση δανεισμού τους από την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έφθασε σήμερα στο σημείο να παρακαλά για την επόμενη δόση όχι τόσο για να καλύψει τις ανάγκες επιβίωσής της αλλά ως επί το πλείστον για να επιστρέψει τα χρήματα αυτά πίσω στους δανειστές της για τους τόκους προηγούμενων δανείων που της δάνεισαν. Ήδη από το 2010 και 2011, πολλοί - και όχι προφανώς μόνον εγώ- είναι αυτοί που διατυπώσαμε δημόσια την άποψη ότι η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να χρεοκοπήσει ή ακόμα και να εγκαταλείψει το ευρώ με ιδία απόφαση των πολιτικών της ηγεσίων. Στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου μου περιγράφω αυτό που ζούμε ως μία "βραδυφλεγή βόμβα που πετιέται από τον προηγούμενο στον επόμενο μέχρι τελικά να σκάσει στα χέρια εκείνου που θα επιλεγεί την κατάλληλη στιγμή ως το εξιλαστήριο θύμα για να επιβαρυνθεί με το έργο της αποχρέωσης ευθυνών και λαθών προσώπων εντός κι εκτός της χώρας".

 

Έχει έρθει η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα θεωρητικά χρεοκόπησε πέντε χρόνια πριν και ότι πλέον το συνεχίζουμε να χορεύουμε με τους διεθνείς πιστωτές μας το ίδιο τανγκό της υποκρισίας δεν οδηγεί πουθενά. Στο μόνο που οδηγεί είναι διαρκείς πιστώσεις χρόνου για ένα επώδυνο γεγονός την αναγκαίοτητα τελικά του οποίου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Γιατί κάθε "reset" είναι επώδυνο, απλά όσο το καθυστερείς ο πόνος που θα προκληθεί λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

 

Και σίγουρα για να κάνει "reset" μία χώρα, η χρεοκοπία είναι ένας δρόμος. Αρκεί βέβαια να είμαστε προετοιμασμένοι να τον διαβούμε. Ακόμα όμως κι αν δεν είμαστε, αυτό δεν άρει για την Ελλάδα την πιθανή αναγκαιότητα μίας τέτοιας "επανεκκίνησης" των πάντων από το μηδέν, σίγουρα όχι χωρίς κόστος αλλά με την πιθανότητα βιώσιμης ανάκαμψης στο μέλλον. Πιθανότητα η οποία υπό τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει στο τραπέζι.

 

 

32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Θα παρακαλούσα θερμά, το παρόν άρθρο να αναδημοσιευθεί σήμερα κιόλας, αν είναι δυνατόν ! Να το δούμε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων ! Αντέχει ο κ. Δημάδης; Εξακολουθεί να έχει τις ίδιες απόψεις όπως τις εξέφρασε 2 εβδομάδες πριν;Η μήπως όταν ακόμα το ενδεχόμενο πραγματικής χρεωκοπίας φαινόταν μακριά και κάποιου είδους συμφωνίας φαινόταν στον ορίζοντα, μπορούσαμε να τα λέμε, ενώ τώρα που η σκιά της έχει εμφανιστεί για τα καλά σφυρίζουμε αδιάφορα, σαν τον τύπο που φωνάζει "αφήστε με να τον δείρω" και μόλις τον αφήνουν τον πιάνει το φιλειρηνικό του;
Κάτι τέτοια ανέξοδα, περί ανάγκης χρεωκοπίας και 'reset' (άκουσον άκουσον), έγραφαν και άλλοι εγωπαθείς αστέρες της οικονομίας που τώρα είναι υπουργοί Οικονομικών και τρέχουν και δεν φτάνουν. Το κακό είναι ότι μαζί τους ταλαιπωρείται και μία ολόκληρη χώρα.
Για ποιον ακριβώς μάχεται η ελληνική κυβέρνηση 5 μήνες τώρα;Για τους ανέργους;Ούτε καν τα προγράμματα του οαεδ δεν ξεκινούν.Για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και την ιδιωτική οικονομία εν γένει;Σ'αυτήν έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτο κακό.Τα μέτρα και οι νομοθετικές της πρόνοιες φανερώνουν δίχως αμφιβολία για ποιον λόγο "μάχεται" η κυβέρνηση σανέλ:Αύξηση 10% στις απολαβές των εργαζομένων στην ΔΕΗ.Ξυδάκι οι υπόλοιποι.Επανασύσταση ΕΡΤ και επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων.Και των πολλών κηπουρών φαντάζομαι.Επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών με κλάματα,αγκαλιές και γλυκάκια απο την Βαλαβάνη.Ακύρωση του μέτρου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα γιατί ωθεί τον άνεργο να επαναπαύεται και να μην αναζητά το καλύτερο(ούτε οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ τέτοιο επιχείρημα.Ξήλωμα κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην παιδεία.Αλήθεια,κ.Δημάδη προτίθεστε να φέρετε όλα σας τα χρήματα στην Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε όλοι μαζί την υπερήφανη διαπραγμάτευση;ΥΓ: Η φράση"αυτό δεν άρει για την Ελλάδα" βγάζει μάτι.
Από συνέντευξη του Θάνου Δημάδη (tinyurl.com/naps3x5):"Είμαι πολύ κακός διαχειριστής των χρημάτων και ακόμα χειρότερος στην αποταμίευση." Πηγή: tinyurl.com/naps3x5Αυτό σας κάνει αναξιόπιστο σχολιαστή του θέματος.
Και τι θα γίνει ρε παιδια ;πως θα παει το πραγμα ;θα σερνομαστε ετσι για χρονια ;στην εξαθλιωση και τη φτωχια;με την πολιτικη που οριζουν αλλοι για το δικο μας τοπο και τη δικη μας ζωη; Καλυτερα να βγουμε και να τα ξαναχτισουμε ολα παρα για παντα ετσι ,με τετοιους ορους ,ορους που μας επιβαλλονται .Τουλαχιστον θα εχουμε οντως την ευκαιρια να τα ξαναφτιαξουμε ολα ,πανω απο ολα ενωμενοι και με τα κεφαλια ψηλα!Λες και αν δεχτουμε οσα μας υποδεικνυουν θα ανθισει ο τοπος ...!Οχι 500 ευρω ουτε 200 δε θα αφησουν να παει ο βασικος! Οι τυποι παιδια ειναι αδιστακτοι ,καλυτερα να ξεμπλεξουμε απο αυτους οποιο και να ναι το αρχικο κοστος!
O βασικός θα πάει εκεί που αντέχει η ελληνική οικονομία, ούτε παραπάνω ούτε παρακάτω. Η ελληνική οικονομία θέτει τα όρια και όσο αυτή σέρνεται θα σέρνονται και οι μισθοί. Είτε με ευρώ είτε με δραχμές αυτό δεν αλλάζει.
Δεν ειμαι οικονομολογος να σου αναλυσω τους μηχανισμους της οικονομιας αν εισαι εσυ πες μας. Το θεμα δεν ειναι τι λενε οι ειδικοι ασχετα απο το αν μας εχουν πεισει οτι πρεπει να ακουμε μονο τους ειδικους!Αποψη για μια πολιτικη κατασταση μπορουν ολοι να εχουν,οποτε οπως ειπα και πριν θεωρω οτι ειναι καλυτερα να αποφασιζουν για τα πραγματα της χωρας αυτοι που ειμαστε εδω και οχι το καθε Δντ και η καθε ευρωπαικη ενωση που μαλλον ειναι περιττο να πω οτι μονο για την ευρωπη των λαων δε δουλευει. Αυτο και μονο ειναι βελτιωση .Απο κει και περα μην περιμενεις κανενα να σου δωσει λυσεις τετοιου τυπου ,θα μπορουσαμε να μιλαμε εδω περα για ωρες.Εξισωσεις με λυσεις δεν υπαρχουν,δεν ειναι μαθηματικα η πολιτικη ζωη ενος τοπου ,αν βγουμε τελικα θα δουμε τοτε τι θα γινει ,αναλογως την κατασταση που θα επικρατει απο κει και περα δε το πραγμα ειναι ξεφτιλισμενο μονο απο το γεγονος οτι οι η αγαπημενη ευρωπαικη ενωση απαιτει να ξεπληρωθει ενα χρεος με ανθρωπινο αιμα κυριολεκτικα ,οποτε ναι για μενα ειναι βελτιωση να μην εξισωνονται τα δις τους με ανθρωπινες ζωες.Ας αναλαβουμε την ευθυνη μας για οτι επακολουθησει αλλα τουλαχιστον θα εχουμε την αυτονομια να το κανουμε και αυτο ειναι βελτιωση...αν εσενα δε σου αρκει τοτε πασο
Θα συμφωνήσω με την Erato91 και θα προσθέσω ότι το θέμα είναι να τα βάλουμε κάτω, να δούμε τι έσοδα έχουμε και τι έξοδα χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι τόκοι των δανείων μας και να κοιτάξουμε πώς θα αποκαταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Το πρόβλημα δεν είναι πόσο θα είναι ο βασικός μισθός. το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ είναι υψηλές και ενώ το εισόδημα μειώνεται, αυτές δεν πέφτουν και αυτό γιατί μια αγροτική και κτηνοτροφική χώρα σα την Ελλάδα δεν παράγει αυτά που χρειάζεται και τα εισάγει. Ακόμη, αυτό πηγάζει από την ιδέα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια ότι μόνο σε γραφείο είσαι καλά και το να είσαι αγρότης ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί κόπο και χειρονακτική εργασία υποτιμήθηκε. Θα χάσουμε τη βολή μας, αυτό είναι σίγουρο, όμως αν επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας και το πώς παλεύουμε για να τις καλύψουμε, πιστεύω το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Τα αγαθά κόποις κτώνται. Και αυτό το ''κόποις'' το ξεχάσαμε.
"Είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική κυβέρνηση ορθώνει λόγο, αμφισβητεί, αντιπροτείνει..." Το mail Χαρδούβελη είχε 1 δις μέτρα, σήμερα η πρόταση της ελληνικής πλευράς το τονίζω η πρόταση της ελληνικής πλευράς όχι τι ζητούν οι δανειστές έχει εισπρακτικά μέτρα 1,9 δις.Η Ελλάδα από τη στιγμή που έχει έστω ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα όντως δανείζεται ώστε να εξυπηρετεί τα τοκοχρεολύσια. Μόνο που έχει το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα χάρη και στα χρήματα από ELA και ΕΣΠΑ. Με μια ρήξη τα χρήματα αυτά θα κοπούν. Επίσης με μια πιστολιά στην αγορά όλοι από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή θα σε παραμερίσουν στη γωνία. Θα προκύψουν πολλά νέα προβλήματα. Το περιβάλλον θα μετατραπεί, θα μετατραπεί και οι συμπεριφορά των ανθρώπων και το περιβάλλον θα μετατραπεί και άλλο.Η Ελλάδα το 2010 όντως χρεοκόπησε μα αυτό λέγανε όλοι. Μιλούσαν για μη άτακτη χρεοκοπία για τίποτε παραπάνω. Κι εντάξει το reset έχει μια λογική βάση. Τα πράματα στην Ελλάδα είναι πολύ στραβά δομημένα είναι δύσκολο έως αδύνατον να ισιώσουν μία αναγέννηση από τις στάχτες ίσως είναι η μόνη επιλογή. Μα ποιος θα στήσει το καινούριο κράτος και θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια σε έναν τέτοιο επικίνδυνο δρόμο. Ο Τσίπρας; που έχει ακριβώς την ίδια πολιτική νοοτροπία που μας έφτασε εδώ παρέα με τη Ζωή που βλέπει μηχανορραφία πίσω από τη φράση "με το αριστερό ξεκίνησε η Εθνική στο Μουντιάλ" και τον Παναγούλη που δηλώνει εν έτει 2015 "να διορίσουμε όσους μας βοήθησαν να πάρουμε την εξουσία". Ή οι Χρυσαυγίτες;
Ήδη με τον μοδάτο όρο "μπούλινγκ" στις πρώτες γραμμές κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Μετά ήρθε κι η "επανεκκίνηση". Ας πούμε, τώρα οι μισθοί πέφτουν, οπότε τους μηδενίζεις ώστε μετά και τα 200 ευρώ θα μοιάζουν καλά. Για κάτι τέτοιο μιλάμε;Το χρέος μάς πνίγει, είναι αλήθεια. Φοβάμαι όμως πως κάποιοι μέσω μιας χρεοκοπίας προσδοκούν να λύσουν προβλήματα πολιτικού κόστους και όχι οικονομικού. Η Τουρκία χαϊδεύει τα αυτιά των Τιράνων για τη Μεγάλη Αλβανία. Προσοχή με τις επανεκκινήσεις. Εκεί που νομίζεις πως μηδένισες, συνειδητοποιείς πως υπήρχε και πιο κάτω.
"Οι ίδιοι δηλαδή που ομνύουν στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, αμφισβητούν την ένοια της ισότητας και της δημοκρατίας, δύο συστατικά στοιχεία χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει όραμα, ούτε πολύ περισσότερο αυτό το όραμα να είναι κοινό και κατ' επέκταση ευρωπαϊκό". Ε είναι σαφώς δημοκρατικό και σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας, ο Σλοβάκος με μισθό 300 ευρώ να δανείζει εμάς για να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 45. Που ήσασταν κρυμμένος τόσο καιρό κε Δημάδη μου; Διάβασα το άρθρο σας κι η ελπίδα ξαναφώλιασε μέσα μου. Εμπρός για την Ευρώπη των λαών...
Εσύ εκεί... έχεις κολλήσει στις συντάξεις στα 45... ..μέχρι πρότινος έγραφες στα 50... ..μεθαύριο θα γράψεις στα 35...Και έννοια σου. Σε μία επταετία με δεκαετία θα του έρθει ο ευρωλογαριασμός και του Σλοβάκου που σήμερα ζει την δική του ευρωφούσκα: «Πάρτε όσα γουστάρετε, προς το παρόν άνευ όρων και εδώ είμαστε εμείς...».Ειδικά για την Σλοβακία που αναφέρεσαι, συγγενής μου που εργάζεται εκεί τα τελευταία 7 χρόνια, οι καταστάσεις που μου διηγείται και μου περιγράφει και όσα εγώ ο ίδιος έχω διαπιστώσει ταξιδεύοντας συχνά εκεί, είναι ό,τι έγραψα λίγο πριν.ΔΕΝ μας δανείζει ΤΙΠΟΤΑ ο Σλοβάκος. Του δανείζουν και από αυτά τα δανεικά ΝΟΜΙΖΕΙ ότι μας δανείζει από τα δικά του (!!!)...
Ακριβώς έτσι είναι όπως τα λες Νοών. Δανείζεται και δανείζει εμάς με χαμηλότερο επιτόκιο. Κι εμείς τον λέμε τοκογλύφο για ευχαριστώ.Η οικονομία με δανεικά κινείται παγκοσμίως. Απλά εμείς το ξεφτιλίσαμε...
Και μόλις η βλακεία έπιασε ταβάνι!Ρε τύπε, δεν θα μπορουσαν αυτά τα λεφτα που δανείζεται ο Σλαβάκος για να μας τα δώσει σε εμας, να τα δώσει στους Σλοβάκους;Αν τα πιστεύεις αυτα που λες, να σε στείλω σε μια τράπεζα να παρεις δανειάκι, να μου το δώσεις και μετά με το δικό σου ΘΡΑΣΣΟΣ να σου λέω "και σιγα τι έκανες; σου τα δάνεισαν".
ο Δημαδης τους εχει φαει στη μαπα ολους (ΔΝΤ ΕΕ) αυτους χρονια τωρα απο πολυ κοντα.. εχει σιχαθει την υποκρισια τους και τις δηθεν διαχειριστικες τους ικανοτητες που παντα καταληγουν σε ενα αθλιο παζαρι τον παρακολουθω καιρο και μου προκαλει συγκινηση η πικρα που βγαζει τον τελευταιο χρονο δεν συμφωνω με οσα λεει γιατι πιστευω ακραδαντα πως μας οδηγουν στοχευμενα στην εξοδο απο την πρωτη μεραθα βγουμε απο ευρω η ΕΚΤ θα εκδοσει ευρωομολογα και ο,α μελι γαλα για αυτους σε εμας καλο κουραγιο
To θέμα είναι αν βγούμε εκτός μηχανισμού στήριξης και ευρώ, υπάρχει κάποιος που να ξέρει αν τα πράγματα θα είναι καλύτερα ή όχι; Έστω και αυτά τα 500-600-700 ευρώ που παίρνουμε τώρα και ψευτοζούμε, μπορεί να μας λείψουν και να πάμε σε ακόμα χειρότερες συνθήκες (πχ να μην έχουμε να φάμε). Ναι το θέμα της κρίσης είναι κοινωνικό, αλλά ποιος μας εγγυάται ότι παίζοντας το χαρτί της ρήξης θα μεταβούμε σε καλύτερο μέλλον και όχι στο χάος;
Να σου θέσω ένα ερώτημα και αν καταφέρεις και το απαντήσεις τότε ίσως και να ξεκινήσουν ξεδιαλύνουν τα πράγματα για σένα:Είτε βγούμε από το ευρώ είτε όχι,την εξουσία ποιος θα την έχει;
Κανένας δε μπορεί να σου εγγυηθεί ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Για μιά ιδέα του τι μπορεί να συμβεί βραχυπρόθεσμα, συνιστώ να ρίξεις μιά ματιά στο τι έγινε με χώρες που χρεωκόπησαν στο παρελθόν. Δεν είναι κατ' ανάγκη τραγικά τα πράγματα, αλλά ούτε και καλύτερα. Εξαρτάται σε πόσο πόνο αντέχει κανείς και τι σχεδιασμό έχει κάνει για τέτοιες περιπτώσεις.
Αε ρε κακομοίρηδες... αε ρε κακομοίρηδες... δεν ντρέπεστε και μονο να το σκέφτεστε, το ξεστομίζετε κιόλας, πως προτιμάτε να ΨΕΥΤΟΖΕΙΤΕ;;; Καμία αξιοπρέπεια, καμία περηφάνια; Φυγοπονία και τίποτα άλλο; Χ€σμ€νοι επάνω σας; Αυτό που δεν εγγυάται τίποτα και ούτε πρόκειται, ΠΟΤΕ, να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, αλλά κάνει την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη είναι ο φόβος και η παθητικότητας. Όχι η ρήξη. Θα εκφραστώ αλληγορικά (αν μου επιτρέπεται):Η ρήξη είναι η φωτιά στα κατεστραμμένα σπαρτά μίας κακής σποράς από την οποία δεν σπείραμε τίποτα. Και ό,τι σπείραμε από αυτή, μόνο μας δηλητηρίασε. Η συνεχίζουμε να δηλητηριαζόμαστε ή αποφασίζουμε να σπείρουμε από την αρχή με όλες τις δυσκολίες που συμεπάγονται. Και ναι θα είναι μεγάλες. Σε αυτή την περίπτωση προβλεπόμενα είναι και τα οφέλη. Αρχικά μια καλή, μπορεί όχι μεγάλη αλλά ποιοτική-υγιή σοδειά. Όταν καταλάβουμε όμως πως είναι να σπέρνεις και να θερίζεις με τον σωστό τρόπο βασιζόμενος, κυρίως στα χέρια σου, θα έρθει και η ποσότητα.ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΡΕ ΣΕΙΣ, ΑΞΙΟΠΡΠΕΙΑ!!!...Υ.Γ.: Θα είναι πολύ δύσκολα. Πάρα πολύ. Τίποτα θετικό, ποτέ, δεν κατακτήθηκε εύκολα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Ποια είναι η αξιοπρέπεια Νοών; Να συμμετέχουμε σε μια ένωση κρατών, να παίρνουμε δανεικά ένα σκασμό λεφτά (340 δισ. το μεγαλύτερο δάνειο στη παγκόσμια ιστορία) και μετά να τους λέμε από δω παν κι άλλοι εμείς σας πιστολιάζουμε και φεύγουμε, κόφτε το λαιμό σας; Αξιοπρέπεια το λες εσύ αυτό;
Φίλε μου δεν είναι θέμα κακομοιριάς, είναι επιβίωσης. Κάποιοι με τον μισθό τους στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα ζούνε και συντηρούν και παιδιά γατιά σκυλιά (όσο μικρός κ αν είναι αυτός). Αν μας τον δίνεις εσύ ή ο Βαρουφάκης τον μισθό κάθε μήνα όταν βγούμε εκτός ευρώ, εγώ δε θα έχω κανένα πρόβλημα.
Αν δεν πειράζει τον κύριο Δημάδη να χρεοκοπήσουμε γιατί "και τι άλλο έχουμε να χάσουμε;" θα πρέπει πρώτα να κάνει δωρεά όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στο ελληνικό δημόσιο (μαζί και ο Λαζόπουλος και ο Φίλης και κάποιοι ακόμα) και μετά να τολμάνε να κάνουν δηλώσεις για την λύτρωση που θα φέρει η χρεοκοπία. Το χειρότερο είναι ότι ελάχιστοι υπέρμαχοι της χρεοκοπίας αντιλαμβάνονται (τουλάχιστον σε αυτό ο κύριος Δημάδης φαίνεται να το καταλαβαίνει) ότι όλα αυτά τα "κεκτημένα" που παλεύει να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (υψηλοί μισθοί, συντάξεις, δωρεάν υγεία και παιδεία, ΓΕΝΟΠΑΡΑ ΔΕΗΑΡΑ κτλ) δεν θα επιζήσουν μίας χρεοκοπίας. Ούτως ή άλλως για να κάνεις reset και να στήσεις μία οικονομία βιώσιμη δεν νοούνται συντάξεις στα 50, 3500 σε υπαλλήλους υπουργείων, 500 ευρώ καθαρά για μερική απασχόληση καθαριστριών και πολλά ακόμα. Οι διαπραγματεύσεις ακόμα μία φορά κατέληξαν στο δεν μπορώ να κάνω μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου και ούτε να πειράξω συντεχνίες άρα βάλε φόρους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και αύξησε το ΦΠΑ και άλλο. Έτσι ανάπτυξη δεν θα έρθει ούτε το 2040...
ωραίο επιχείρημα - καταρρέει στο επόμενο δευτερόλεπτο που τα λόγια του ΘΔ θα τα πει κάποιος μόνιμος κάτοικος εσωτερικού (επίσης, η ερώτησήσου υποννοεί ότι θα πρέπει να σού υπογράψει, ας πούμε, συμβόλαιο;)