«Εναλλακτική» πρόταση για να μην κοπεί το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους, κάτι το οποίο απαιτούν οι δανειστές, κάνει ο Στέφανος Μάνος, με κείμενο του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Ο πολιτικός σημειώνει ότι τα ταμεία ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ επιχορηγούνται με 600-700 εκ. ευρώ ετησίως, μια επιχορήγηση που όπως λέει «πρέπει να καταργηθεί». Παράλληλα να ιδιωτικοποιηθεί η «μικρή ΔΕΗ», κάτι που αποτελεί υποχρέωση και αυτά τα έσοδα να δοθούν στα ταμεία του προσωπικού.
Η ανάρτηση του κ. Μάνου:
«Ο προϋπολογισμός (οι φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα δηλαδή) επιχορηγούν ετησίως τα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού της ΔΕΗ με 600 εκατ. ως αντιπαροχή υποτίθεται έναντι περιουσίας που είχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Επειδή η ΔΕΗ δεν πλήρωνε εργοδοτικές κρατήσεις ερμηνεύτηκε ότι ωφελήθηκε με χρήματα που, αν τα πλήρωνε σε εισφορές, θα κατέληγαν στα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού. Για την αποκατάσταση των ταμείων αποφασίστηκε να πληρώνουν οι φορολογούμενοι στο διηνεκές ένα ποσό 600-700 εκατ. ετησίως. (Είδες η ΔΕΗ...!)
Προτείνω την εξής ρύθμιση: (1) Να καταργηθεί ολοσχερώς η ετήσια επιχορήγηση.
Ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 600 εκατ. Συνεπώς μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή του ΕΚΑΣ (516 εκατ.). (2) Να ιδιωτικοποιηθεί η "μικρή ΔΕΗ", που είναι άλλωστε κοινοτική υποχρέωση για δημιουργία ανταγωνισμού, και τα έσοδα να δοθούν στα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού.
Δεδομένου ότι η "μικρή ΔΕΗ" είναι το 30% της ΔΕΗ θεωρώ ότι αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα τα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού.
Ακούει ο κ. @yanisvaroufakis. Ιδού μια πρόταση που ελαφρύνει τον προϋπολογισμό, καθιστά εφικτή τη συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ (χαμηλοσυνταξιούχοι) και είναι ένα κίνητρο για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" παρά τις αντιρρήσεις του κ. Λαφαζάνη.
Ο Juncker δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι κατέστησε σαφές στον Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ για την οποία η Ελλάδα εξέφρασε αντιρρήσεις θα μπορούσε να συζητηθεί αν η Αθήνα παρουσίαζε πρόταση με ισοδύναμο αποτέλεσμα».
σχόλια