Δεν μας πρότειναν μια βιώσιμη συμφωνία, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα πέρναγε από την ελληνική Βουλή.
Επισήμανε επίσης ότι η απόρριψη της παράτασης του προγράμματος πέραν της 30ής Ιουνίου, που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε ο λαός να αποφανθεί σε συνθήκες ηρεμίας, προκαλεί μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Eurogroup ως θεσμού μιας ένωσης δημοκρατικών εταίρων που πασχίζουν για το κοινό τους συμφέρον. Ιδίως, όπως είπε, από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο λαός να μην εισακούσει την παρότρυνση της κυβέρνησης για αρνητική ψήφο.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να αποσυρθεί το δημοψήφισμα και πως αν υπάρξει συμφωνία και σύγκλιση έως την Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση θα πρότεινε στον λαό να ψηφίσει «ναι». Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να δεχτεί υφεσιακά μέτρα. Παράλληλα, σημείωσε ότι «πασχίζουμε ακόμα και την ύστατη στιγμή για μια συμφωνία».
Ο Γ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η απόφαση να μην μετάσχει η Ελλάδα στη συνέχεια της σημερινής εξέλιξης του Eurogroup ήταν του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η απόφαση να μην προσκληθούμε στο δεύτερο ημίχρονο του Eurogroup δεν είναι μια απόφαση της Ευρώπης και των εταίρων, είναι προσωπικά του Γερούν Ντάισελμπλουμ», δήλωσε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο Grexit, τόνισε ότι «όποιος λέει ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι για το ευρώ κάνει μία πολύ επισφαλής ερμηνεία ενός ξεκάθαρου γεγονότος - δεν υπάρχουν διατάξεις για την έξοδο από τη νομισματική ένωση».
Aνέφερε ότι ο Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο του Eurogroup το οποίο δεν είχε συνυπογράψει η Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάσκης σημείωσε ότι ζήτησε τη γνώμη της νομικής υπηρεσία του Συμβουλίου για το αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί και πήρε την απάντηση ότι το Eurogrοup είναι ένα άτυπο, μη θεσμοθετημένο όργανο, για το οποίο δεν ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν για τα άλλα όργανα.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα σκοπεύει να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είπε πως ισχύει η λύση που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, να αποδοθούν απευθείας στο ΔΝΤ τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κρατάνε οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.
Eπισήμανε τέλος πως ο πραγματικός λόγος που έχει επέλθει αδιέξοδο είναι ότι ποτέ δεν έγινε δεκτή από την άλλη πλευρά «η αρχή του κοινού τόπου», δηλαδή να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του μνημονίου και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στον οποίο να βασιστεί μια συμφωνία.
σχόλια