Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024 Facebook Twitter
«Έχω συναντήσει, ελάχιστες φορές ευτυχώς, συμπεριφορές που θεωρώ απαράδεκτες, ανεξάρτητα από το πού θα τις συναντήσεις. Αλλά κάθε φορά τις αντιμετωπίζω με τη βοήθεια των συναδέλφων μου». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Όσο ο κόσμος κινείται εκεί έξω, στο TikTok κορίτσια και αγόρια χορεύουν, μετατρέποντας χορογραφίες τραγουδιών σε viral περιεχόμενο. Αν η πιο viral χορογραφία διεθνώς γι’ αυτήν τη χρονιά ήταν εκείνη του «Apple» της Charlie XCX, για το ελληνικό TikTok το «Αριστούργημα» της Ελένης Φουρέιρα τρύπωσε με τεράστια ευκολία στο υποσυνείδητο όσων σκρολάρουμε αναπολογητικά στο πιο άφιλτρο μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκεί έξω. «Νεφέλη, τι έφτιαξες πάλι;» διαβάσαμε ξανά και ξανά σε σχόλια, παρόλο που η ίδια η Νεφέλη Θεοδότου, η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, προσπαθεί να μη μετράει το virality της στο TikTok ως δείγμα ουσιαστικής επιτυχίας. 

«Οφείλω να πω ότι αποφεύγω το TikTok ως εφαρμογή, αλλά αναγνωρίζω πως είναι επιτυχία το να γίνεται μια χορογραφία viral, ιδίως στη συγκεκριμένη πλατφόρμα», μου λέει όσο συζητάμε πόσους Έλληνες χρήστες είδαμε να χορεύουν το «Αριστούργημα», προσπαθώντας να νιώσουν για λίγο Φουρέιρα στην τοποθεσία TikTok. «Προσπαθώ να μην κάνω τη συγκεκριμένη επιτυχία αυτοσκοπό, όμως είμαι ευγνώμων σε κάθε περίπτωση και σίγουρα αποτελεί επιβεβαίωση». 

Μπορεί το να δουλεύεις νύχτα να είναι ψαρωτικό για κάποιους, αλλά για μένα, που το ζω από 18 χρονών, είναι απλώς ο χώρος στον οποίο εργάζομαι. Το μόνο που με δυσκολεύει μερικές φορές είναι το ωράριο, ειδικά όταν είναι απαιτητικό το show

Η Νεφέλη δεν εμφανίστηκε στο χορογραφικό σύμπαν το 2024, ωστόσο αυτήν τη χρονιά ένιωσε να ξεπερνά τον εαυτό της. «Φέτος ήταν μια χρονιά προσωπικής βελτίωσης από πολλές απόψεις», ομολογεί. «Επαγγελματικά υπήρξαν πολλές ευκαιρίες και σιγά σιγά νιώθω πιο σίγουρη για τον εαυτό μου. Ανέλαβα την καλλιτεχνική επιμέλεια και τις χορογραφίες για τα Mad Video Music Awards, το Mad Walk και το καλοκαιρινό tour της Ελένης Φουρέιρα. Χορογράφησα τη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο, όπως επίσης και το Έναστρον» αναφέρει, μιλώντας ίσως για την πιο σημαντική on stage συνεργασία της χρονιάς, εκείνη της Ελένης Φουρέιρα και του Χρήστου Μάστορα, που μας συστήθηκε με ένα iconic teaser, με τους δυο καλλιτέχνες να μεταμορφώνονται σε Mr. and Mrs. Smith, τρολάροντας το στερεότυπο της λύσσας για τη μαρκίζα στα μπουζούκια. «Μέσα από αυτές τις συνεργασίες βρίσκω την ταυτότητά μου και εμπλέκομαι με καλλιτέχνες και συνεργάτες που με εμπνέουν. Προσπαθώ να βρω τις ισορροπίες μου και να ξεκουράζομαι», τονίζει η Νεφέλη που μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Ελευσίνας, λόγω του καλλιτεχνικού προγράμματος «U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Στα highlights του 2024 βάζει χωρίς δεύτερη σκέψη την εμφάνιση που έστησε από το μηδέν για το «Αριστούργημα» της Ελένης Φουρέιρα αλλά και τη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. «Η εμφάνιση για το “Αριστούργημα” της Φουρέιρα νομίζω πως ήταν από τις καλύτερες που έχουμε κάνει έως τώρα. Εμπιστεύτηκα πολύ το ένστικτό μου και όλη η ομάδα συντονίστηκε με πολύ όμορφο και αρμονικό τρόπο. Επίσης, η συνεργασία με την Άννα Βίσση για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο με ξεκλείδωσε σε πολλούς τομείς – η εμπειρία της συναυλίας είναι κάτι που δυσκολεύομαι να περιγράψω. Ήμουν απορροφημένη με τις πρόβες και τη συναυλία, το βίωσα στο έπακρο», εξηγεί. «Ήταν τιμή μου να χορογραφώ τραγούδια που έχουν αφήσει ιστορία και να συνεργάζομαι με την Άννα και την ομάδα της». 

Προφανώς η χρονιά είχε και τα lows της, ειδικά για τη Νεφέλη, που είναι αυτοδίδακτη. «Τον Ιούνιο έπρεπε να παρουσιάσω μια performance στο πλαίσιο της Ακαδημίας Χορογραφίας, από την οποία εξαρτιόταν το αν θα συνέχιζα στο δεύτερο έτος του προγράμματος. Έπρεπε να κάνω έρευνα στην Ελευσίνα και να δουλέψω με έναν τρόπο που μου ήταν άγνωστος. Επειδή δεν έχω σπουδάσει, συνήθως μαθαίνω μέσα από τη δουλειά, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να διαβάσω αρκετά και να εμβαθύνω πολύ σε πρακτικές με τις οποίες ακόμα εξοικειώνομαι. Το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας, βέβαια, ήταν το να δημιουργήσω κάτι δικό μου, χωρίς να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες. Αυτό έφερε στην επιφάνεια πολλές ανασφάλειες που γενικά προσπαθώ να τις βιώνω χωρίς φόβο», περιγράφει. 

Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024 Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχοντας συνεργαστεί με καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες όπως η Τάμτα, η Ελένη Φουρέιρα, οι Μέλισσες, ο Sin Boy, το Παρασκευοσάββατο στο Έναστρον αυτήν τη σεζόν δεν είναι η πρώτη της δουλειά σε αυτό που αποκαλείται «νύχτα», συχνά με μια υπόνοια φόβου ή περιφρόνηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι λίγο ψαρωτικό και αυτό η Νεφέλη το ξέρει καλά. Μόνο που η κούραση που προϋποθέτει το όλο concept είναι η βασικότερη έγνοια της και όχι όλη η μυθολογία που το ακολουθεί. «Το να δουλεύεις νύχτα είναι επιβαρυντικό συναισθηματικά και απαιτητικό σωματικά, είτε είσαι γυναίκα είτε είσαι άντρας. Αυτή η συνθήκη, βέβαια, είναι μια επιλογή που κάνω κάθε χρόνο, γιατί δεν θα μπορούσα ποτέ να με φανταστώ σε μια δουλειά με σταθερό, πρωινό ωράριο, αν και σχεδόν πάντα τα πρωινά ασχολούμαι με τη δουλειά, κάνω πρόβες και συναντήσεις», μου λέει. «Μπορεί το να δουλεύεις νύχτα να είναι ψαρωτικό για κάποιους, αλλά για μένα, που το ζω από 18 χρονών, είναι απλώς ο χώρος στον οποίο εργάζομαι. Το μόνο που με δυσκολεύει μερικές φορές είναι το ωράριο, ειδικά όταν είναι απαιτητικό το show». 

Για να σας προλάβω, τις ανορίοτες συμπεριφορές και τον σεξισμό δεν τα αποφεύγεις. Αλλά σε ποιον χώρο είναι εφικτό αυτό, τελικά; «Έχω συναντήσει, ελάχιστες φορές ευτυχώς, συμπεριφορές που θεωρώ απαράδεκτες, ανεξάρτητα από το πού θα τις συναντήσεις. Αλλά κάθε φορά τις αντιμετωπίζω με τη βοήθεια των συναδέλφων μου», τονίζει.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ