Τσακαλώτος: Αν βγει, θα είναι μια δύσκολη συμφωνία

Τσακαλώτος: Αν βγει, θα είναι μια δύσκολη συμφωνία Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
2

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι στοχεύει στο να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. «Μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και ελπίζω μετά τη σημερινή συζήτηση να είμαστε σε ακόμα ισχυρότερη», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.


Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολλά από αυτά που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους εταίρους για το χρέος θα γίνουν. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτό που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν, δηλαδή, όλα τα SMP ομόλογα της ΕΚΤ και τα ομόλογα του ΔΝΤ να πάνε στον ESM, θα γίνει εκ των πραγμάτων. Όπως εξήγησε, «έτσι αλλάζουμε ομόλογα που είναι δύσκολα και ακανθώδη, δηλαδή, είναι ομόλογα που ξαφνικά έχεις να πληρώσεις ένα βουνό, κάτι που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μια κυβέρνηση που έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αυτά θα μετατραπούν σε ομόλογα του ΕSM και άρα θα είναι πιο εύκολα εξυπηρετήσιμα».


Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι υπάρχει η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, και πλέον όλοι συζητάνε πως αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «υπάρχουν στο τραπέζι πάρα πολλές λύσεις, προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα βοηθηθεί και σχετικά με το βραχυπρόθεσμο χρέος αλλά και για το χρέος που αλλάζει τη μορφή του το 2022».


Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «αν βγει, θα είναι μια δύσκολη συμφωνία». Και, όπως είπε, γι΄αυτό δεν υπήρξε θριαμβολογία και μετά το 61% του δημοψηφίσματος.


Αναφερόμενος στη δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχει θετικά, όπως ότι δεν μας ζητούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και ότι υπάρχει διαφορετική κατανομή βαρών (αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για υψηλά εισοδήματα, αύξηση φόρου πολυτελείας, αύξηση φόρων για εφοπλιστές, μέτρα για φοροδιαφυγή με νέο νόμο. Στο ερώτημα αν αυτά κάνουν την πρόταση απόλυτα δίκαιη, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας, όμως, παράλληλα, ότι «ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει ότι κάναμε προσπάθεια». Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία η σταδιακή εφαρμογή μέτρων (π.χ. ΕΚΑΣ) ώστε να υπάρξει περιθώριο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι αλλαγές.


Αναφερόμενος στα αιτήματα που πρόβαλαν οι εταίροι μας επειδή το πρόγραμμα είναι τριετές, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ουσιαστικά μας είπαν ότι αφού είναι μεγαλύτερο το πρόγραμμα και δεν είναι ένα πρόγραμμα για να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση, πρέπει να πάρετε και καινούργια μέτρα. Σχετικά με αυτό, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι σε αυτό το πρόταγμα η κυβέρνηση έδωσε την ερμηνεία ότι πρέπει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες χρειάζεται αυτή η οικονομία και η κοινωνία. Και για αυτό στη δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριελήφθησαν σημαντικές παρεμβάσεις όχι μόνο για τη φορολογία ή τη φοροδιαφυγή αλλά και παρεμβάσεις για τη διαφθορά και τις δημόσιες προμήθειες, όπως και σημαντικότατες παρεμβάσεις για τη δημόσιο τομέα και την αναδιάρθρωσή του.


Αναφορά έκανε ο κ. Τσακαλώτος και στο ζήτημα του ποιος θα είναι ο μηχανισμός εποπτείας. Χαρακτήρισε καταστροφική τη μεθοδολογία «κάνεις κάτι, παίρνεις κάποια χρήματα κοκ» και τόνισε ότι «χρειάζεσαι χώρο για να εφαρμόσεις το πρόγραμμα σου».


Αναφορικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «δεν είναι η ίδια περίπτωση με την Κύπρο (καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας πραγματοποιούνται πιο πολλές τραπεζικές πράξεις) και για αυτό μπορεί να αποκατασταθεί πιο εύκολα».
Εξάλλου, ο υπουργός δεσμεύτηκε και προσωπικά και για λογαριασμό ολόκληρης της κυβέρνησης ότι τα κείμενα της δανειακής σύμβασης θα προχωρήσουν στη Βουλή και θα συζητηθούν με κανονικές διαδικασίες. Κάλεσε, δε, όλες τις πλευρές να κρίνουν αυτό που θα έρθει στη Βουλή ως πακέτο με τέσσερις άξονες (δημοσιονομικό μέρος, διαρθρωτικά μέτρα, επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ για την ανάπτυξη και το χρέος).

Δείτε όλες τις εξελίξεις ΕΔΩ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκιουλέρ: Οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες»

Πολιτική / Γκιουλέρ: Οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες»

«Το Καστελόριζο είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Όταν ο Παπανδρέου είπε στη Μέρκελ ότι «δεν ήθελε τίποτε»

Πολιτική / Όταν ο Παπανδρέου είπε στη Μέρκελ ότι «δεν ήθελε τίποτε»

«Γιατί κανείς δεν πιέζει την Ελλάδα να κάνει οικονομίες;», αναρωτιόταν η Γερμανίδα καγκελάριος, προτού δηλώσει πως δεν επρόκειτο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα εάν προηγουμένως δεν λάβει μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος
LIFO NEWSROOM
Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια