Θα αδειάσουν τα γερμανικά μουσεία;

Θα αδειάσουν τα γερμανικά μουσεία; Facebook Twitter
2

Μια αλλαγή στην πολιτιστική νομοθεσία της Γερμανίας έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιρρήσεων και αντιδράσεων, ενώ τα μουσεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πολλά από τα σημαντικά έργα τους.

Οι καλλιτέχνες της χώρας οργισμένοι επικρίνουν το νομοσχέδιο το οποίο προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά αλλά δεσμεύει κάθε έργο που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και αξίας άνω των 150 χιλιάδων ευρώ να μη μπορεί να βγει από τη χώρα χωρίς άδεια εξαγωγής ακόμα και προς χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. όλο αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια των «εθνικών θησαυρών». Η Γερμανίδα υπουργός Πολιτισμού απέρριψε ρητά τους φόβους ότι οι προτεινόμενες αλλαγές της κυβέρνησης θα απέτρεπαν τους ιδιώτες από το να δανείσουν έργα τέχνης σε σημαντικά μουσεία της χώρας, όπως και να προβαίνουν τα μουσεία σε διεθνείς δανεισμούς.

Η απόφαση του Μπάζελιτς σηματοδοτεί την κορύφωση της επίκρισης της απόφασης της κυβέρνησης. Οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο όχι μόνο θα βλάψουν το εμπόριο έργων τέχνης στη Γερμανία, αλλά θα μεταβάλλουν ανεπανόρθωτα το πολιτιστικό τοπίο της χώρας. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ένας από τους σημαντικότερους γερμανούς καλλιτέχνες, ο Georg Baselitz, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αποσύρει το σύνολο των έργων του που βρίσκονται με μακροχρόνιο ή μόνιμο δάνειο στα γερμανικά μουσεία.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Πινακοθήκη του Μονάχου, η Albertinum της Δρέσδης, και το Kunstsammlungen Chemnitz θα χάσουν σημαντικά έργα. Μεταξύ άλλων η Δρέσδη θα πρέπει να του επιστρέψει σημαντικά έργα από τη δεκαετία του '60.

Θα αδειάσουν τα γερμανικά μουσεία; Facebook Twitter

  

Ο διευθυντής του Staatliche Kunstsammlungen Δρέσδης, είπε ότι είναι πολύ απογοητευμένοι με την απόσυρση πολυάριθμων έργων του Μπάζελιτς από το μουσείο. « Είναι μια απώλεια, τόνισε, ειδικά για την παρουσία της σύγχρονης τέχνης στη Δρέσδη».

Η απόφαση του Μπάζελιτς σηματοδοτεί την κορύφωση της επίκρισης της απόφασης της κυβέρνησης. Οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο όχι μόνο θα βλάψουν το εμπόριο έργων τέχνης στη Γερμανία, αλλά θα μεταβάλλουν ανεπανόρθωτα το πολιτιστικό τοπίο της χώρας.

Ο Μπάζελιτς αρνείται να αφήσει τον χαρακτηρισμό ενός έργου του ως «εθνικού θησαυρού» στα χέρια ενός δημόσιου υπάλληλου και έτσι πήρε την απόφαση να εξασφαλίσει τα έργα του πριν έρθουν οι νομοθετικές αλλαγές σε ισχύ. Η συνέχεια φαίνεται να είναι ακόμα χειρότερη με τους μεγάλους συλλέκτες να κάνουν το ίδιο.

Θα αδειάσουν τα γερμανικά μουσεία; Facebook Twitter
Θα αδειάσουν τα γερμανικά μουσεία; Facebook Twitter
Αρχείο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια