Καταπρασινο πλακοστρωτο στο Μετς
Είναι μία απ' τις 10 υποψήφιες για την καλύτερη συνοικία της Αθήνας, στα βραβεία του LIFO.gr. Να λοιπόν τι (μεταξύ πολλών πολλών άλλων) είναι για μας το Μετς, μέσα από τυχαία θραύσματα κειμένων, αναμνήσεων και φωτογραφιών.
Το Μετς το αντιπαθούσα / δεν ξέρω γιατί. Από τον Δημήτρη Ρηγόπουλο
μάλλον με είχε επηρεάσει η συζήτηση μ' ένα φίλο μου ο οποίος το έβρισκε κάπως υπερτιμημένο / τότε άλλαζα άποψη ακόμα ευκολότερα απ' ό,τι κάνω σήμερα και έσπευσα να του δώσω δίκιο / στην πραγματικότητα η εμπειρία μου ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και υπέθεσα ότι «ήξερε καλύτερα» / δεν είχα κανένα φίλο στη γειτονιά / απλά φθονούσα όσους έμεναν σε μερικά ωραία σπίτια και η μοναδική τακτική επαφή με την περιοχή ήταν όταν ήθελα να αποφύγω την κίνηση της Βασιλέως Κωνσταντίνου /
επίσης δεν μπορούσα να καταλάβω πού αρχίζει το Μετς και τελειώνει το Παγκράτι ή ο Νέος Κόσμος / τώρα που βρέθηκα στην καρδιά του Μετς αρχίζω και ανακαλύπτω τα μικρά και τα μεγάλα μυστικά του / το Μετς είναι ένα πολύ μικρό χωριό, ιδού το βαρύγδουπο συμπέρασμά μου ύστερα από ένα μήνα (όχι και τόσο) εντατικής έρευνας / για τα δεδομένα της Αθήνας είναι ένα ωραίο χωριό, με μερικούς πολύ ωραίους δρόμους, καλοφτιαγμένα σπίτια, όλα όχι ψηλότερα από μία τριώροφη πολυκατοικία εξαιτίας των σχετικών περιορισμών / η Μάρκου Μουσούρου είναι η επιτομή της αθηναϊκής high street / εδώ το μανάβικο, πιο πέρα ο φούρνος, λίγο πιο κάτω το κομμωτήριο, αριστερά το βιβλιοπωλείο και στη μέση το Oντεόν
ασφαλώς το βασικό πλεονέκτημα του Μετς είναι η θέση του, φυσική συνέχεια του λόφου του Αρδηττού / Αρδηττός που παραμένει κλειστός χειμώνα-καλοκαίρι / και καλά το καλοκαίρι υπάρχει ο κίνδυνος της φωτιάς / αλλά το χειμώνα; / τι φοβούνται; / τους ματάκηδες; / επίσης είναι σε στρατηγική θέση, 10-15 λεπτά απ' όλα, Σύνταγμα-Κολωνάκι-Διονυσίου Αρεοπαγίτου-Πλάκα / δύο μειονεκτήματα / το πρώτο η διαμπερής κυκλοφορία της Μουσούρου και η έλλειψη κάδων ανακύκλωσης / αλλά και τα δύο διορθώνονται / θεωρητικά
Μετς το ονόμασαν οι Βαυαροί επί Όθωνα προς τιμήν της κατάκτησης της ομώνυμης γαλλικής πόλης από τους Βαυαρούς περί τα 1870 στη διάρκεια του γαλλοπρωσικού πολέμου / πάλι ο Ηλίας μου λέει ότι η περιοχή ονομαζόταν και «Παντρεμενάδικα» καθώς ήταν απόμερο καταφύγιο «παράνομων» ζευγαριών της Αθήνας του 19ου αιώνα τα οποία εκτόνωναν στους πρόποδες του Αρδηττού τα ερωτικά του πάθη. Για φαντάσου!
ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΑΚΙ ΣΤΟ ΜΕΤΣ - ΦΩΤΟΑΦΙΕΡΩΜΑ
Το ιδιο με το παρακατω,νεοκλασσικο απο αλλη αποψη μαζι με τον κηπο του:
Νεοκλασσικο διωροφο (προσεξτε το αγαλματακι στο κοιλωμα):
Σοκακι:
H Μελίνα Σπαθάρη μένει στο Μετς, και λέει:
● Στον δρόμο μου (στην οδό Αναπαύσεως) κατοικούν πολλοί σελέμπριτις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Τσιτσάνης, ο Έβερτ, ο Ζαχαριάδης, η Κοτοπούλη, ο Τρικούπης, ο Παναγούλης, ο Χριστόδουλος, η Μπέλου, η Λαμπέτη, η Βουγιουκλάκη, ο Τρίτσης, ο Αγγελόπουλος και πολλοί άλλοι… Αναπαύονται αμίλητοι στα μεγαλόπρεπα στενά σπιτάκια τους, και μόνο κάποια καλοκαιρινά βράδια, που ο καύσωνας ανοίγει τη γη στα δύο, κουβεντιάζουν και τσακώνονται: «Κατέβαινε Μιλτιάδη τον ναύλο που σου δάνεισα στην πόρτα / Δεν πα’ να φωνάζεις, Αντρέα, αν δεν σ’ αρέσει, πες να με γυρίσουν πίσω/ Από πού μας κουβάλησες, Χάρε, αυτό το κοπρόσκυλο;».
● Το Μετς χωρίζεται σε δύο «όχθες», στο μπουρζουά και το μποέμ, με τη Μουσούρου σημείο αναφοράς του ενός, την Αναπαύσεως του άλλου. Καραΐνδρου, Τσουδερού, Κούνδουρος, επιφανείς αρχιτέκτονες κι επιχειρηματίες στο ένα, Βανδώρος, Callas, Πατσουράκης, Τριβόλη, Χρυσοχοΐδου, Σωτήρης Δημητρίου, Νίκος Κόκκας, Half Note στο άλλο, μόνο ο Σηκουάνας λείπει. Εγκαταστάθηκα στην Αναπαύσεως πριν από δύο χρόνια, όταν ακόμα οι τιμές ήταν ψηλές, γιατί ήταν ο πιο φτηνός τρόπος να ζεις ήσυχα στο κέντρο με θέα την Ακρόπολη, τους Στύλους, τον Λυκαβηττό.
● Τα φαρδιά πεζοδρόμια της Αναπαύσεως, οι ψηλές ακακίες, τα αλλιώτικα πεύκα και το κοιμητήριο στην κορυφή -η μεγαλύτερη υπαίθρια γλυπτοθήκη της Ελλάδας- θυμίζουν Μονμάρτη. Αλλά είναι το «μαύρο πρόβατο» της αθηναϊκής χωροταξίας…
Από το WE LOVE ATHENS
Από την Καθημερινή:
Εξωτική συνοικία // Η Βάσω Καβαλιεράτου μιλά για το Μετς που τόσο αγαπά.
● Το Μετς μού φαινόταν πάντα μαγική περιοχή. Την πρωτοείδα όταν ήμουν μικρή. Με πήγαινε ο πατέρας μου εκεί, διότι έφτιαχνε ένα σπίτι, ήταν αρχιτέκτονας. Μου έμοιαζε μ’ εξωτική συνοικία, με όλες αυτές τις παλιές μονο- κατοικίες και τα δέντρα. Από τότε είπα «εδώ θέλω να ζήσω».
● Πριν από λίγο καιρό έτυχε να κάνω μια ταινία μικρού μήκους της Δήμητρας Νικολοπούλου με τον τίτλο Γάτα εξ ουρανού. Η ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου στη περιοχή του Μετς και αφού οργώσαμε την περιοχή, ξαναθυμήθηκα τη συνοικία των ονείρων μου. Με το που τελείωσε η ταινία πήρα ένα τηλέφωνο τον Φοίβο Δεληβοριά, με τον οποίο ήμασταν ακόμα φίλοι. Μου λέει «πού είσαι;». Συμπτωματικά, το σπίτι του Φοίβου είναι ακριβώς απέναντι, στο Μετς. Μετά από λίγο καιρό γίναμε ζευγάρι και πριν από δυο εβδομάδες μετακομίσαμε σ’ ένα καινούριο διαμέρισμα. Στο Μετς.
To Μετς του Φοίβου Δεληβοριά
Η γειτονιά αυτή, παρότι δυο βήματα απ’ το Σύνταγμα, είναι ένα παλαιοαθηναϊκό εύρημα. Όχι, όμως, με τον τρόπο της Πλάκας. Δεν είναι γραφική και αξιοποιήσιμη. Έχει σκιά και δέντρα, έχει παλιά σπίτια, όχι πάντα νεοκλασικά. Προχωράς και κάτι σου λέει πως εδώ ακόμα κοιμούνται το μεσημέρι. Είναι σαν κάποιος να έφτασε εδώ μετά από μια απογοητευτική βόλτα και να αποφάσισε να διατηρήσει ανέπαφη την ανακούφιση που αισθάνθηκε. Πάω πού και πού στον Λόφο Λογγίνουγια να διαβάσω. Είναι δίπλα στο νεκροταφείο, είναι καταπράσινος, έχει παρκάκι, παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ. Δεν έχω καταφέρει ποτέ να διαβάσω πάνω από μια σελίδα. Κάτι με κάνει να αφαιρούμαι. Να νομίζω ότι έχω κάτσει μία ώρα, ενώ έχω κάτσει τέσσερις. Κάποιος μου είπε πως διάφοροι τρελοί έχουν γράψει βιβλία για τα «υπερφυσικά φαινόμενα του Λόφου Λογγίνου».
Υπάρχει, βέβαια, και το Οντεόν. Συνήθως το επισκέπτομαι με κάποιον που έχω να δω καιρό. Είναι ένα καφέ, όπου μπορεί μια συνάντηση να φανεί σκηνοθετημένη. Στα ηχειάκια παίζει Μπρασένς, Μελντάου ή το «Greensleeves». Τους ψαρώνω. Απέναντι ακριβώς είναι το πιο ωραίο μίνι μάρκετ της Γης. Οι άνθρωποι έχουν βάλει στους τοίχους φωτογραφίες του Μετς απ’ όλες τις περιόδους του. Προτιμούν να μην πληρώσεις, παρά να μην ακούσεις την ιστορία της περιοχής τους.
+ Μια αναζήτηση...
-------
Γράψτε μας στα σχόλια τα θετικά και τα αρνητικά του Μετς, και μην ξεχάσετε να ψηφίσετε στο μεγάλο μας γκάλοπ, για να αναδείξουμε την Καλύτερη Συνοικία για να ζεις!
ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ :)
σχόλια