"Έχω τη συνείδηση μου απολύτως ήσυχη", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό που επικρατεί, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση των τελευταίων μηνών που οδήγησε στην πρόσφατη συμφωνία, έσπευσε να συμπληρώσει πως αισθάνεται και περήφανος. "Αισθάνομαι ήσυχος με τη συνείδησή μου και περήφανος, που δε θα οδηγήσω το λαό σε μια ανείπωτη οικονομική καταστροφή, γιατί απόφαση εξόδου της χώρας από το ευρώ θα μας κατέστρεφε" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και ότι εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. Είπε ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών και αυτό κάνει.
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το γεγονός πως πήρε στα χέρια του ένα Όχι και το μετέτρεψε σε Ναι, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως "Τα Όχι πολλές φορές έχουν οδηγήσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης. Το Όχι του 1940 οδήγησε σε Κατοχή, αλλά έμεινε στην Ιστορία", προσθέτοντας βέβαια πως στη συνέχεια ¨κάποιοι ήθελαν να μας εκδικηθούν με το Όχι".
"Το Όχι σε μια κακή συμφωνία το έκανα Ναι σε μια συμφωνία με προβλήματα μεν αλλά και προοπτική" δήλωσε ο ίδιος και συνέχισε: "Η πρόταση Γιούνκερ είχε χειρότερα μέτρα. Εμείς πήραμε καλύτερα μέτρα από αυτά του Γιούνκερ, αλλά σε καμία περίπτωση τη συμφωνία που θέλαμε, το ομολογώ".
Ερωτηθείς πως αισθάνθηκε άμα τη υπογραφή του νέου Μνημονίου, ο Πρωθυπουργός επικαλούμενος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δήλωσε: "Ο λαός ήθελε συμφωνία αλλά όχι επιτροπεία, εξευτελισμό, υποταγή και αδιέξοδο. Μνημόνιο από Μνημόνιο έχει διαφορά".
"Αν σηκωνόμουν να φύγω, όπως έλεγε η καρδιά μου, θα γύριζα πίσω σαν ήρωας με το λαό και το κόμμα να με αποθεώνει" σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και τους σκληρούς όρους που τέθηκαν. "Την επόμενη μέρα όμως θα αντιμετώπιζα μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις. Πήρα λοιπόν την ευθύνη να μη γίνω ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να αναλάβω το πολιτικό κόστος, να αποτρέψω μια ιστορική καταστροφή για τις μάζες και τα λαϊκά κόμματα".
Επιπλέον αποκάλυψε πως την απόφαση να διεξάγει εκλογές την είχε λάβει από τις 12 Ιουλίου, αλλά περίμενε μέχρι τώρα να την υλοποιήσει, γιατί, όπως δήλωσε "τώρα έκλεισε ο κύκλος και σταθεροποιήθηκε η κατάσταση".
Σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής στη δραχμή, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μια τέτοια επιλογή "μη επαναστατική κι αριστερή" και παρομοίασε την Ευρώπη με πλοίο σε τρικυμία, όπου "κάποιοι βρίσκονται στην Α' θέση και άλλοι στο κατάστρωμα". "Η Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι στο κατάστρωμα ενός πλοίου που πορεύεται λάθος. Αν πέσεις στη θάλασσα δεν θα σωθείς, θα είναι χειρότερα. Πρέπει να αλλάξεις την πορεία από εκεί που είσαι" σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.
Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε: "Δεν πιστεύω ότι θα έχει καλύτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα η αύξηση του ΦΠΑ, το είπα και στους εταίρους και δημόσια, δεν πιστεύω ότι πρέπει οι εταίροι να αποφασίζουν τι ΦΠΑ πρέπει να έχει ένα κράτος. Χρειάζεται όμως η χώρα στοιχειώδη εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις", ενώ σχετικά με το νέο Μνημόνιο διευκρίνισε πως "Θα το εφαρμόσουμε, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, ψάχνοντας τον τρόπο σταδιακού απεγκλωβισμού. Για να εφαρμοστεί χρειάζεται τρεις αξιολογήσεις, που θα ολοκληρωθούν στον επόμενο χρόνο και μετά θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που εμείς θα εφαρμόσουμε".
"Υποσχόμαστε την πραγματικότητα, θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε, αυτό υποσχόμαστε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο, λέγοντας πως "καταφέραμε μια συμφωνία που σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα, που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη, γιατί για πρώτη φορά με καλύτερους συσχετισμούς θα συζητήσουμε το χρέος που οι άλλες κυβερνήσεις έλεγαν ότι ήταν βιώσιμο".
Η ισχυρή εντολή που ζητάω από το λαό σημαίνει αυτοδυναμία, προφανώς, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι "αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί", για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή. Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.
Αναφορικά με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν ήταν "απροσδόκητη". Όταν φέραμε τη συμφωνία στη Βουλή, δεν αποχώρησε κανείς, αλλά αποχώρησαν όταν προκηρύξαμε εκλογές, σχολίασε, για να προσθέσει: "Σας λέει κάτι αυτό;".
Ερωτηθείς για την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Γιάνη Βαρουφάκη, τόνισε: "Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλοι κρινόμαστε για όσα κάνουμε, και εγώ το ίδιο, κρίνομαι και για τις επιλογές μου. Το ίδιο ισχύει και για τον Βαρουφάκη, που την πρώτη περίοδο έδωσε πολύ μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση, αλλά από κάποιο σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει και αυτό το συνειδητοποίησα, όταν στις 25 Ιουνίου σε μια σκληρή διαπραγμάτευση είχα απέναντί μου τη Λαγκάρντ, τον Ντράγκι και τον Γιούνκερ και ενω μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών δεν του έδινε κανείς σημασία", ενώ έδωσε τα εύσημα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη σύναψη συμφωνίας.
σχόλια