Τσίπρας: Έχω τη συνείδησή μου απολύτως ήσυχη

Τσίπρας: Έχω τη συνείδησή μου απολύτως ήσυχη Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
12

"Έχω τη συνείδηση μου απολύτως ήσυχη", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό που επικρατεί, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση των τελευταίων μηνών που οδήγησε στην πρόσφατη συμφωνία, έσπευσε να συμπληρώσει πως αισθάνεται και περήφανος. "Αισθάνομαι ήσυχος με τη συνείδησή μου και περήφανος, που δε θα οδηγήσω το λαό σε μια ανείπωτη οικονομική καταστροφή, γιατί απόφαση εξόδου της χώρας από το ευρώ θα μας κατέστρεφε" δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και ότι εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. Είπε ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών και αυτό κάνει.

 

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το γεγονός πως πήρε στα χέρια του ένα Όχι και το μετέτρεψε σε Ναι, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως "Τα Όχι πολλές φορές έχουν οδηγήσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης. Το Όχι του 1940 οδήγησε σε Κατοχή, αλλά έμεινε στην Ιστορία", προσθέτοντας βέβαια πως στη συνέχεια ¨κάποιοι ήθελαν να μας εκδικηθούν με το Όχι".

"Το Όχι σε μια κακή συμφωνία το έκανα Ναι σε μια συμφωνία με προβλήματα μεν αλλά και προοπτική" δήλωσε ο ίδιος και συνέχισε: "Η πρόταση Γιούνκερ είχε χειρότερα μέτρα. Εμείς πήραμε καλύτερα μέτρα από αυτά του Γιούνκερ, αλλά σε καμία περίπτωση τη συμφωνία που θέλαμε, το ομολογώ".

Ερωτηθείς πως αισθάνθηκε άμα τη υπογραφή του νέου Μνημονίου, ο Πρωθυπουργός επικαλούμενος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δήλωσε: "Ο λαός ήθελε συμφωνία αλλά όχι επιτροπεία, εξευτελισμό, υποταγή και αδιέξοδο. Μνημόνιο από Μνημόνιο έχει διαφορά".

"Αν σηκωνόμουν να φύγω, όπως έλεγε η καρδιά μου, θα γύριζα πίσω σαν ήρωας με το λαό και το κόμμα να με αποθεώνει" σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και τους σκληρούς όρους που τέθηκαν. "Την επόμενη μέρα όμως θα αντιμετώπιζα μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις. Πήρα λοιπόν την ευθύνη να μη γίνω ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να αναλάβω το πολιτικό κόστος, να αποτρέψω μια ιστορική καταστροφή για τις μάζες και τα λαϊκά κόμματα".

Επιπλέον αποκάλυψε πως την απόφαση να διεξάγει εκλογές την είχε λάβει από τις 12 Ιουλίου, αλλά περίμενε μέχρι τώρα να την υλοποιήσει, γιατί, όπως δήλωσε "τώρα έκλεισε ο κύκλος και σταθεροποιήθηκε η κατάσταση".

Σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής στη δραχμή, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μια τέτοια επιλογή "μη επαναστατική κι αριστερή" και παρομοίασε την Ευρώπη με πλοίο σε τρικυμία, όπου "κάποιοι βρίσκονται στην Α' θέση και άλλοι στο κατάστρωμα". "Η Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι στο κατάστρωμα ενός πλοίου που πορεύεται λάθος. Αν πέσεις στη θάλασσα δεν θα σωθείς, θα είναι χειρότερα. Πρέπει να αλλάξεις την πορεία από εκεί που είσαι" σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε: "Δεν πιστεύω ότι θα έχει καλύτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα η αύξηση του ΦΠΑ, το είπα και στους εταίρους και δημόσια, δεν πιστεύω ότι πρέπει οι εταίροι να αποφασίζουν τι ΦΠΑ πρέπει να έχει ένα κράτος. Χρειάζεται όμως η χώρα στοιχειώδη εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις", ενώ σχετικά με το νέο Μνημόνιο διευκρίνισε πως "Θα το εφαρμόσουμε, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, ψάχνοντας τον τρόπο σταδιακού απεγκλωβισμού. Για να εφαρμοστεί χρειάζεται τρεις αξιολογήσεις, που θα ολοκληρωθούν στον επόμενο χρόνο και μετά θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που εμείς θα εφαρμόσουμε".

"Υποσχόμαστε την πραγματικότητα, θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε, αυτό υποσχόμαστε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο, λέγοντας πως "καταφέραμε μια συμφωνία που σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα, που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη, γιατί για πρώτη φορά με καλύτερους συσχετισμούς θα συζητήσουμε το χρέος που οι άλλες κυβερνήσεις έλεγαν ότι ήταν βιώσιμο".

 

Η ισχυρή εντολή που ζητάω από το λαό σημαίνει αυτοδυναμία, προφανώς, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι "αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί", για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή. Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.

 

Αναφορικά με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν ήταν "απροσδόκητη". Όταν φέραμε τη συμφωνία στη Βουλή, δεν αποχώρησε κανείς, αλλά αποχώρησαν όταν προκηρύξαμε εκλογές, σχολίασε, για να προσθέσει: "Σας λέει κάτι αυτό;".

 

Ερωτηθείς για την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Γιάνη Βαρουφάκη, τόνισε: "Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όλοι κρινόμαστε για όσα κάνουμε, και εγώ το ίδιο, κρίνομαι και για τις επιλογές μου. Το ίδιο ισχύει και για τον Βαρουφάκη, που την πρώτη περίοδο έδωσε πολύ μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση, αλλά από κάποιο σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει και αυτό το συνειδητοποίησα, όταν στις 25 Ιουνίου σε μια σκληρή διαπραγμάτευση είχα απέναντί μου τη Λαγκάρντ, τον Ντράγκι και τον Γιούνκερ και ενω μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών δεν του έδινε κανείς σημασία", ενώ έδωσε τα εύσημα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη σύναψη συμφωνίας.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Άστα κύριε Τσίπρα, διότι τα'κανες μούσκεμα. Λύσσαξες να πάμε σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισες λέγοντας ένα κάρο ψέμματα. Σχημάτισες κυβέρνηση με τον Καμμένο και βρέθηκες την επόμενη μέρα αντιμέτωπος με τον βραχνά της διαπραγμάτευσης, την οποία θα έφερνε εις πέρας ο Βαρουφάκης. Μετά από κάποιους χειρισμούς, για την κωμικοτραγικότητα των οποίων ίσως αποφανθεί κάποτε η Ιστορία, τα βρήκατε μπαστούνια και σκέφτηκες να παίξεις τον ''παππά'' με ένα άκυρο δημοψήφισμα για μία πρόταση η οποία είχε παψει να υφίσταται στο τραπέζι. Ακόμα κι έτσι όμως, θα ήταν πολύ βολικό ένα ''ναι'', το οποίο θα σε απάλλασσε από τις ευθύνες. Αφού οι τράπεζες ήταν κλειστές, τα ΑΤΜ κατσαβιδιασμένα και οι φήμες για κούρεμα έντονες, τι διάολο, δεν θα τα κάνουν πάνω τους οι Έλληνες να ρίξουν το ''ναι'' στην κάλπη; Τζίφος όμως, διότι τελικά βγήκε το ''όχι''. Αφού λοιπόν δεν σε απάλλαξε το δημοψήφισμα από τις ευθύνες, πήρες απαλλαγή από την... σημαία και έστειλες τον Τσακαλώτο στο κλουβί με τα θηρία, ο οποίος τελικά έφερε μία συμφωνία επαχθέστερη εκείνης που απέρριψες. Ταυτόχρονα άρχισες να ''δίνεις'' τους συνεργάτες σου. Όχι ευθέως, αλλά με τρόπο πρόστυχο και ύπουλο. Με διάφορα δημοσιεύματα εδώ κι εκεί, τα οποία παρουσίαζαν τον Βαρουφάκη άλλοτε ως μισότρελλο και άλλοτε ως καρα-ύποπτο. Δεν σκέφτηκες άμοιρε, ότι αν περάσει η εικόνα ''ο Βαρουφάκης παρέσυρε τον Τσίπρα'' εμφανίζεσαι κι εσύ ως ανίδεος μπουνταλάς. Τα ίδια έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα έβγαζαν τη Ζωή για ψυχιατρείο, τον Λαφαζάνη για ριφιφί και άλλα λασπώδη και ...κοπρώδη, αφού έσπευσε προς στήριξή σου και ο ...Γιώργος Κουρής! Είναι συναρπαστικό να αποκτάς νέους φίλους, αρκεί να μην στέλνεις στο διάολο τους παλιούς. Τώρα παραιτήθηκες και προκάλεσες και πάλι εκλογές, ενώ στο διάγγελμά σου ο Άρης μέτρησε όχι δύο, ή τρία, αλλά είκοσι ψέμματα, τα οποία ξεφούρνιζες με ''κακομοιριασμένα φρύδια''. Ένα απίθανο γαϊτανάκι από ψέμματα και απάτες εκτυλίχθηκε μπροστά μας μέσα σε επτά μήνες μόνο! Αν μετά από όλα αυτά κάθεσαι και λες ότι έχεις ήσυχη συνείδηση, τότε ελπίζω οι ψηφοφόροι να το λάβουν σοβαρά υπ'όψιν τους και να σκεφτούν τι είδους συνείδηση έχεις. Αυτή θα ήταν μία ενδιαφέρουσα ανάγνωση της κατάστασης...
θα έπρεπε να ντρέπεται πάντως που ακόμα και σε αυτή την κατάσταση της χώρας θέλει ντε και καλά να κυβερνήσει μόνος του.όλες οι χώρες στις δύσκολες στιγμές ενώνονται,εμείς σφαζόμαστε.και τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει αυτός,γιατί αυτός -ως επί το πλείστον- καλλιέργησε αυτό το διχασμό με τα ψέματα του μέχρι να ανέβει στην εξουσία
όταν λες διχασμό, τι ακριβώς εννοείς? Αν μη τι άλλο συμφωνώ όσων αφορά τα ψέματα και τα συναφή, αλλά-και διόρθωσε με εαν κάνω λάθος- κατάφερε να φέρει μια κάποια ενότητα στην ήδη διχασμένη Ελλάδα. Και στο κάτω-κάτω, ανέκαθεν στην ιστορία οι Έλληνες δεν έδειχναν προθυμία στην ενότητα. Το θεωρώ άτοπο το ότι ένας Αλέξης μπόρεσε μέσα σε μόνο μερικούς μήνες να φέρει "αυτό το διχασμό".
Όταν έλεγε τους μισούς Έλληνες γερμανοτσολιάδες, προδότες και ανθέλληνες και κατηγορούσε συνεχώς και ψευδώς την προηγούμενη κυβέρνηση για πιο ήπια μέτρα, τι έκανε; Δεν μας δίχαζε σε αντιμνημονιακούς και μνημονιακούς; Ποιο άλλο κόμμα εκτός απο τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ το έκανε αυτό;
εαν εννοεις την ενότητα που φανηκε στην ψηφιση του 3ου μνημονιου, αυγγνωμη αλλα αυτο δεν οφειλεται στον Αλέξη αλλα στην αντιπολίτευση που ψηφιζε ενω από το βήμα ο Αλέξης τους εβριζε κανονικότατα.Ο ιδιος ως αντιπολίτευση δεν ψηφισε ποτε ουτε καν τα θετικα μετρα των προηγουμένων κυβερνήσεων διοτι τα θεωρουσε ανεπαρκή.Ακόμη και ο Σαμαρας, που επίσης ειχε αντιμνημονιακή ρητορικη ψηφισε μέρος των εφαρμοστικών νόμων επί ΓΑΠ.
''Εχω την συνειδηση μου ησυχη'' ειπε ο Τσιπρας και δεν μας λεει για ποιο λογο:Για τα καταστροφικα ψεματα που ειπε;Για τους διαρκης λαικισμους του που δηλητηριασαν το πολιτικο σκηνικο και την κοινωνια με νοοτροπιες τυπου ''γερμανοτσολιαδες,προδοτες κτλπ''Οτι συνεργαστηκε και θελει ακομα με τον αναξιοπιστο Πανο Καμμενο;Με το οτι αποδειχθηκε ανηξερος και ανικανος στην διαπραγματευση;Με το οτι η κυβερνηση του αποδειχθηκε ιδεοληπτικη και βλαβερη για μια σειρα πραγματων απο την παιδεια εως το μεταναστευτικο;Αστο,το εχασες.Καιρος να πας σπιτι σου,διοτι δεν υπαρχει κανενας λογικος λογος να σε ψηφισουμε ξανα.
Δυστυχώς όμως, όλοι αυτό λέτε. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έλεγαν ότι πάλεψαν όσο μπορούσαν κι έχουν κι εκείνοι τη συνείδησή τους ήσυχη. Μόνο εμείς δεν κοιμόμαστε ήσυχοι.