Τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους υποφέρουν από ναυτίες όταν ταξιδεύουν δια θαλάσσης ή ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο, όμως μια ομάδα ερευνητών από το Imperial College του Λονδίνου, εργάζεται πάνω σε μια πρωτοποριακή μέθοδο θεραπείας της ενοχλητικής ασθένειας που θα λειτουργεί ακόμα και μέσω εφαρμογής για smartphone, αναφέρει ο Independent.
Οι ερευνητές απέδειξαν, μέσω πειραμάτων σε εθελοντές, ότι η εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης -όσο μπορεί να εκπέμψει μια 9βολτη μπαταρία- στην αριστερή πλευρά του τριχωτού της κεφαλής, έχει ακριβώς τα ίδια ιαματικά αποτελέσματα με την φαρμακευτική αγωγή κατά της ναυτίας, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Το μόνο που αισθάνεται ο ασθενής είναι ένα ελαφρύ γαργαλητό στο κεφάλι, που όμως είναι αρκετό για να παρέμβει στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση και να αποκαταστήσει την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των οπτικών ερεθισμάτων και του οργάνου που ευθύνεται για την ισορροπία, το οποίο εντοπίζεται στο του εσωτερικού αυτιού.
Στην έκθεσή τους οι ερευνητές του Imperial College of London αναφέρουν ότι σε 5 χρόνια μια απλή συσκευή με ηλεκτρόδια θα συνδέεται με την έξοδο ακουστικών του smartphone και μόλις αυτά εφαρμοστούν στην ενδεδειγμένη περιοχή, θα εκπέμπουν τόση ποσότητα ρεύματος που θα είναι ικανή να αποκαθστά την ισορροπία και να διώχνει το αίσθημα της ναυτίας.
"Επιπρόσθετα, αυτή η μέθοδος διέγερσης του εγκεφάλου μπορεί να ενισχύσει την προσοχή και τη συγκέντρωση", καταλήγει η επιστημονική έκθεση των ερευνητών.
σχόλια