Σπάνιο αλλά συνέβη: Οι Φινλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα

Σπάνιο αλλά συνέβη: Οι Φινλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα Facebook Twitter
EPA/MARKKU OJALA
5

Με μία μαζική διαδήλωση απάντησαν στα νέα μέτρα λιτότητας οι Φινλανδοί, σήμερα στο Ελσίνκι.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο κέντρο του Ελσίνκι παρά τον φθινοπωρινό καιρό και τις διαφωνίες μεταξύ των συνδικαλιστών.

Από τον Μάιο που ανέλαβε καθήκοντα, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα σχεδίασε όπως είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ένα επίπονο πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες με στόχο να εξέλθει η χώρα από μια ύφεση τριών ετών.

Σπάνιο αλλά συνέβη: Οι Φινλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα Facebook Twitter
EPA/MARKKU OJALA

"Το φινλανδικό κράτος χρεώνεται με ρυθμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ την ώρα εδώ και επτά χρόνια, νυχθημερόν, και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατ'αυτόν τον τρόπο", επανέλαβε την Τετάρτη σε ένα από τα σπάνια τηλεοπτικά του διαγγέλματα.

Συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, κοινωνικοί εταίροι και ιδιωτικοί υπάλληλοι: κανένας εργαζόμενος δεν γλιτώνει από τα μέτρα αυτά, ιδιαίτερα αυτοί που ήδη τα έβγαζαν πέρα μόλις και μετά βίας στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Οι συνδικαλιστές ζητούν την απόσυρση των τελευταίων μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση, οι οποίες προβλέπουν δραστικές περικοπές στις αποδοχές για τις υπερωρίες και τις Κυριακές, κατάργηση της πληρωμής δύο αργιών και κατάργηση οκτώ ημερών διακοπών για τους δημόσιους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης.

Σπάνιο αλλά συνέβη: Οι Φινλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα Facebook Twitter
EPA/MARKKU OJALA

Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην Φινλανδία όπου η κοινωνική πολιτική είναι εδώ και δεκαετίες ο καρπός της συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Τώρα όμως μια μερίδα των Φινλανδών επικρίνει το πέρασμα αυτό της κυβέρνησης στη χρήση σιδηράς πυγμής, μετά την επιλογή που έκανε να ακολουθήσει τη νομοθετική οδό για να επισπεύσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα.

Ωστόσο μεγάλη πλειοψηφία των Φινλανδών εξακολουθεί να δείχνει έτοιμη να καταπιεί το "πικρό χάπι" της λιτότητας: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Iltalehti, περισσότεροι από 70% των ερωτηθέντων τάσσονταν ολοκληρωτικά ή εν μέρει υπέρ των μέτρων λιτότητας και περισσότεροι από 20% τα έβρισκαν μάλλον ανεπαρκή.

Σπάνιο αλλά συνέβη: Οι Φινλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα Facebook Twitter
EPA/MARKKU OJALA

Εξάλλου στο Facebook, 65.000 άνθρωποι συσπειρώθηκαν σε μια σελίδα που τάσσεται κατά των απεργιών υπό το σύνθημα: "Εργάζομαι και την Παρασκευή. Και είμαι υπερήφανος γι'αυτό".

Η Φινλανδία, η οποία παρουσιαζόταν άλλοτε ως υπόδειγμα στην ευρωζώνη, βλέπει την οικονομία της να βυθίζεται εδώ και τρία χρόνια στην ύφεση, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της και της κρίσης που αντιμετωπίζουν τομείς της βιομηχανίας της.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Διεθνή / Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα 76α γενέθλιά του - «Annus Horribilis» το 2024 για τον Βρετανό μονάρχη, η μάχη με τον καρκίνο του ίδιου και της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες γδύθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

Διεθνή / Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους στην πρεσβεία του Ιράν για την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ahoo Daryaei, και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή της, πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή της και να μην ξεχάσουμε τη δράση της», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Φίλοι μου και συγγενείς οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει σε αυτές τις χώρες, συγκεκριμένα, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Φιλανδία, όταν θέλουν να μου περιγράψουν με λίγα λόγια το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων αλλά και την γενικότερη νοοτροπία τους, μου λένε: «Φαντάσου ένα Κολωνάκι και τον κόσμο του, αλλά σε τεράστια έκταση. Τα προβλήματα τους, που ακούς να συζητάνε είναι: Τι θα φάνε - τι θα πιούνε, τι θα φορέσουν, πότε να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο και ποιάς μάρκας θα είναι, που θα διασκεδάσουν και διάφορα τέτοια σχετικά "light" προβλήματα... Τα περισσότερα -σοβαρά- θέματα τους τα έχουν λυμένα, σε αντίθεση με εμάς (στην Ελλάδα), που κυριολεκτικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει».
Συμπληρώνω:Όσο αφορά τους πρόσφυγες των εμπόλεμων χωρών είναι κάτι, πάλι, σαν το Κολωνάκι, της λογικής, «μακριά από εμάς αυτά τα... σκουπίδια και ό,τι θέλει ας γίνει»... Πως είναι όταν τα απορριμματοφόρα και οι υπάλληλοι καθαριότητας απεργούν και ενώ όλο το υπόλοιπο λεκανοπέδιο είναι τίγκα στα σκουπίδια, στο Κολωνάκι δεν υπάρχει ίχνος σκουπιδιού στους κάδους;; Ε κάπως έτσι αντιμετωπίζουν και τους προσφυγές... Δηλαδή όχι κάπως, ακριβώς έτσι!... Τώρα, από εδώ και στο εξής θέλουν να απαγορεύσουν και την απλή ρίψη μικρότερων ...σκουπιδιών και το ...φτύσιμο τσιχλών στους δρόμους τους.....για να γίνω σαφής, αναφέρομαι στους απλούς, νόμιμους, οικονομικού ή όπως αλλιώς ονομάζονται, μετανάστες.