Έτσι θα είναι τα πρώτα σπίτια στον Άρη;

Έτσι θα είναι τα πρώτα σπίτια στον Άρη; Facebook Twitter
1

Αρκετό καιρό πριν την ανακοίνωση της NASA για την ύπαρξη νερού στον πλανήτη Άρη, μια ομάδα αρχιτεκτόνων των γραφείων Clouds Architecture και Space Exploration Architecture (SEArch) εργαζόταν επάνω στην ιδέα του πως θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε τις ποσότητες πάγου του πλανήτη σε καταφύγιο.

Η ύπαρξη πάγου ήταν γνωστή καιρό τώρα, και η ιδέα των αρχιτεκτόνων, απλή στη σύλληψή της, βασιζόταν στη θεωρία ότι ο πάγος θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πρώτης τάξης δομικό υλικό. Η τελική ιδέα των οκτώ αρχιτεκτόνων ήταν το Mars Ice House. Μια ένα επικλινής, τριγωνική κατασκευή που θα κατασκευαστεί από αυτόνομα ρομπότ με τη χρήση προσθέτων τεχνικών κατασκευής.

 

Έτσι θα είναι τα πρώτα σπίτια στον Άρη; Facebook Twitter

Όπως αναφέρει το Wired, πριν λίγες ημέρες το Mars Ice House ψηφίστηκε από την NASA ως η καλύτερη πρόταση σε σχετικό διαγωνισμό σχεδιασμού κατοικιών που θα στεγάσουν τους πρώτους  εποίκους του Άρη.

Όμως, αξαιτίας του ακαδημαϊκού background της ομάδας SEArch/Clouds AO, σημειώνει το δημοσίευμα, οι αρχιτέκτονες δεν αντίμετώπισαν την πιθανότητα της εποίκισης του κόκκινου πλανήτη, μόνο από την άποψη της επιβίωσης, αλλά και το κατά πόσο μπορούν οι συνθήκες εκεί να εξασφαλίσουν κάποιο επίπεδο ζωής στους εποίκους, δεδμένου του αφιλόξενου τοπίου.

Έτσι θα είναι τα πρώτα σπίτια στον Άρη; Facebook Twitter

"Προσεγγίσαμε το θέμα από μια πιο ανθρωπιστική άποψη", αναφέρει o ιθύνων του project Michael Morris. H μετάβαση στον Άρη είναι μια Οδύσσεια, και μόλις φτάσει κάποιος εκεί δεσμεύεται να παραμείνει ένα μεγάλο διάστημα. Όπως είναι κατανοητό, κανείς δεν θα ήθελε να μένει για έναν χρόνο σε σπηλιές".

Τα οικήματα που πρότεινε η ομάδα αρχιτεκτόνων στη NASA, θα μοιάζουν με ιγκλού και θα έχουν διπλά τοιχώματα - ένα κέλυφος μέσα σε κέλυφος, που θα δημιουργούν έναν πιο οικείο χώρο ενώ παράλληλα θα δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα του εξωτερικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι έποικοι να έχουν συνείδηση του πού βρίσκονται. Δηλαδή σε έναν πλανήτη με ημέρα διάρκειας 25 ωρών και διακριτές εποχές.

Έτσι θα είναι τα πρώτα σπίτια στον Άρη; Facebook Twitter

Δύο αυτόνομα ρομπότ πρόκειται να κτίσουν τα ιγκλού, συλλέγοντας πάγο από το υπέδαφος του πλανήτη - κάτι που ίσως αλλάξει μετά την προσφατη ανακοίνωση της NASA - και εναποθέτοντας στρώμα - στρώμα τον πάγο ώστε να δώσουν σχήμα στα κτίρια.

Τα ρομπότ, που σύμφωνα με όραμα ενός αυτόνομου πολιτισμού των αρχιτεκτόνων, έχουν τη δυνατότητα να "εκτυπώσουν" τρισδιάστατα ολόκληρο χωριό, με πρώτη ύλη τον πάγο, πριν ακόμα φτάσουν οι έποικοι, θα αντλούν ενέργεια από το όχημα Phoenix Mars Lander που προσεδαφίστηκε στον πλανήτη το 2008.

Έτσι θα είναι τα πρώτα σπίτια στον Άρη; Facebook Twitter

 

Όπως αναφέρει το Wired, οι κριτές επίλεξαν την πρόταση της ομάδας SEArch/Clouds AO, με κύριο κριτήριο την εφικτότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, αναφέρει ένας από τους κριτές του διαγωνισμού και απ' ότι φαίνεται τα σχέδια που κατέθεσαν έπεισαν την NASA να προχωρήσει με την υλοποίησή τους - αν και παραμένει άγνωστο το πότε.

 

Τέλος, η τοποθεσία στην οποία προτάθηκε η ανέγερση των Ice Houses, πρόκειται να απέχει αρκετά από τον ισημερινό του πλανήτη όπου σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες και θα γίνει σε σημείο όπου τα πάντα είναι παγωμένα, ώστε να διασφαλιστεί ή ευστάθειά τους, αναφέρει ένα άλλο μέλος της ομάδας. Και τονίζει ότι "αν και κάναμε εξαντλητικά τεστ και αναλύσεις, μιλάμε για ένα σχέδιο δόμησης στον Άρη. Όχι στη Γη. Οπότε δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος, μέχρι να στείλεις κάτι στο διάστημα".

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια