ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μια σπουδαία μάχη - στο σώμα μας!

Μια σπουδαία μάχη - στο σώμα μας! Facebook Twitter
2

Το είδα τις προάλλες στο open culture και το βρήκα συναρπαστικό. 

Ναι, το σώμα μας δε μπορεί από μόνο του να νικήσει τα πάντα, πχ. τον καρκίνο, αλλά χωρίς ποτέ να παίρνουμε χαμπάρι όλα αυτά που γίνονται μέσα μας, το προσπαθεί - και κάνει ό,τι καλύτερο που μπορεί. 

[Συγχωρήστε την πιθανότατα πρόχειρη (και λόγω ασχετοσύνης στα ιατρικά) μετάφρασή μου.]

Κάθε μέρα, μέσα στο σώμα μας, γίνεται ένας πόλεμος. Μικροσκοπικοί εισβολείς κάθε είδους προσπαθούν να μας "φάνε", και το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιστέκεται - εντοπίζοντας τους εισβολείς και καταστρέφοντάς τους. 

Ένας απ' τους σημαντικότερους στρατιώτες του σώματός μας είναι το (λεμφο)Κύτταρο Τ, ένα είδος λευκού αιμοσφαιρίου με λευκούς υποδοχείς που μπορεί να αντιληφθεί τις ξένες ουσίες. Όπως όλα τα 

Όπως όλα τα λεμφοκύτταρα έτσι κι αυτά παράγονται στον μυελό των οστών, αλλά κατόπιν μεταναστεύουν στον θύμο αδένα. Εκεί εξελίσσονται σε εξειδικευμένους πολεμιστές του ανοσοποιητικού μας. [Τα κύτταρα Τ όταν συναντήσουν αντιγόνο εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες κυτοκίνες. Οι παράγοντες αυτοί ενεργοποιούν τα Β-κύτταρα καθώς και τα Tc-κύτταρα τα οποία καταστρέφουν τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού που έχουν υποστεί αλλοιώσεις, λέει η Βικιπαίδεια.]

Καταπολεμούν λοιπόν κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς, βακτήρια και καρκίνους. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ένα κύτταρο που ονομάζεται χαϊδευτικά "Κύτταρο Τ - ο Δολοφόνος" ("killer T cell") να επιτίθεται εναντίον ενός καρκινικού κυττάρου. 

Η διαδικασία παρουσιάζεται με ταχύτητα 92 φορές πιο γρήγορη από την κανονική. Και για να έχουμε συναίσθηση του πόσο μικρό είναι το Κύτταρο Δολοφόνος ας ξεκαθαρίσουμε πως είναι μόλις 10 μικρό(ν) - δηλαδή περίπου το ένα δέκατο του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας. 

Το βίντεο δημιουργήθηκε απ' τον φοιτητή Άλεξ Ρίτερ στο πλαίσιο του διδακτορικού του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και ανέβηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, στην ενότητα "Κάτω από το Μικροσκόπιο". 

Η καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής (και επιβλέπουσα του Ρίτερ) κυρία Gillian Griffiths εξηγεί το πόσο σημαντικό είναι αυτό που είδαμε στο βίντεο:

"Αυτά τα Κύτταρα Τ είναι εξαιρετικά ακριβείς και αποτελεσματικοί δολοφόνοι. Μπορούν να καταστρέψουν μολυσμένα ή καρκινικά κύτταρα, χωρίς να καταστρέψουν τα υγιή κύτταρα που τα περιβάλλουν. Κατανοώντας αυτή τη διαδικασία, θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τρόπους για να ελέγχουμε τα Κύτταρα Τ. Κι αυτό θα μας επιτρέψει να βρούμε τρόπους βελτίωσης των θεραπειών για τον καρκίνο αλλά και για αυτοάνοσα νοσήματα". 

------------

*Πολλές φορές έχουμε ακούσει "βρέθηκε η θεραπεία για το ένα και για το άλλο", οπότε ας μην ενθουσιαζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση εμένα δε με συγκλόνισε τόσο η πιθανότητα θεραπείας ασθενειών χάρη στη διαδικασία που βλέπουμε στο βίντεο - αλλά η ίδια η διαδικασία. Εν αγνοία μας το σώμα μάς προστατεύει κάθε δευτερόλεπτο απ' τους κινδύνους. Και υπάρχει κάτι συγκινητικά αλληγορικό σ' όλο αυτό.

Για το 2013, εύχομαι, σαν τα κύτταρα πολεμιστές κι εμείς, να παλέψουμε για τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.  

Κι αυτή η δύσκολη χρονιά ας ξεκινήσει χωρίς φόβο, με αγάπη και αλληλεγγύη.  

2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια