Οι τουαλέτες γίνονται κοινές για όλα τα φύλα -ιδού οι πρώτες

Οι τουαλέτες γίνονται κοινές για όλα τα φύλα -ιδού οι πρώτες Facebook Twitter
18
Οι τουαλέτες γίνονται κοινές για όλα τα φύλα -ιδού οι πρώτες Facebook Twitter

Το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney, πριν μεταφερθεί στη νέα του τοποθεσία στο Μανχάταν, φιλοξένησε μια συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει ένα μουσείο να αποτελεί έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο. Ένα άρθρο που δημοσιεύεται στους New York Times, αναφέρει πως η παροχή τουαλετών για ανθρώπους κάθε φύλου βρέθηκε ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της λίστας. «Καλέσαμε καλλιτέχνες διαφορετικών φύλων», δήλωσε η Danielle Linzer, η διευθύντρια κοινοτικών προγραμμάτων, «και ακούσαμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πραγματικά πρέπει να επιλυθεί για όλους...». Στις ταμπέλες στο νέο κτίριο αναγράφεται «Τουαλέτες για όλα τα φύλα» και η Linzer άκουσε γυναίκες να αναρωτιούνται:«Εννοείτε ότι μπορώ να πάω στις αντρικές τουαλέτες;».

Το Whitney δεν είναι το μόνο ίδρυμα που αποδέχθηκε την πρόκληση να αναθεωρήσει μια από τις πιο σημαντικές χρήσεις του δημόσιου χώρου. Με θέματα που αφορούν τον στρατό και τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου να έχουν πλέον επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό στην Αμερική, το ζήτημα των κοινών τουαλετών έχει έρθει στο προσκήνιο για την αμερικανική LGBT κοινότητα. Σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία, εστιατόρια, ακόμα και ο Λευκός Οίκος αναθεωρούν τις «παραδοσιακές» τουαλέτες για άνδρες και γυναίκες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας εντυπωσιακής συλλογής σημάνσεων και λεξιλογίου. Το θέμα είναι εν μέρει και νομικό. Πολιτείες όπως το Όστιν, η Φιλαδέλφεια και το Σιάτλ έχουν περάσει νόμους που προβλέπουν κοινές τουαλέτες για όλα τα φύλα. Η Φιλαδέλφεια μάλιστα έχει έναν online οδηγό που δείχνει πού μπορείς να βρεις τις εν λόγω εγκαταστάσεις.

Πολλά διαφυλικά άτομα αναφέρουν ότι σχεδιάζουν την μέρα τους ανάλογα με το πού και πότε μπορούν να πάνε τουαλέτα, υπομένοντας λοιμώξεις, παρενοχλήσεις ή βία.

Τον Σεπτέμβριο, η Helen Fitzpatrick, επικεφαλής του τμήματος LGBT θεμάτων στη Φιλαδέλφεια, επισκέφθηκε ένα μπαρ με μια προσβλητική πινακίδα για την Κέιτλιν Τζένερ. Αφού μίλησε με τους ιδιοκτήτες, η πινακίδα αντικαταστάθηκε και η ίδια συμπέρανε: «Οι ετεροφυλόφιλοι λευκοί άνδρες έμαθαν κάτι νέο σήμερα!».

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα σε όλες τις πολιτείες. Τον Σεπτέμβριο ένα σχολείο στην κομητεία Elko της Νεβάδα, ψήφισε οι διαφυλικοί μαθητές να μην έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες που αντιστοιχούν στο φύλο τους. Στο Γουισκόνσιν, δύο νομοθέτες θέλουν να ζητήσουν τα σχολικά συμβούλια να ορίσουν τουαλέτες αποκλειστικά για κάθε φύλο και το φύλο να ορίζεται ως η «φυσική κατάσταση του να είσαι αρσενικό ή θηλυκό».

Πολλά διαφυλικά άτομα αναφέρουν ότι σχεδιάζουν την μέρα τους ανάλογα με το πού και πότε μπορούν να πάνε τουαλέτα, υπομένοντας λοιμώξεις, παρενοχλήσεις ή βία. Το Stonewall Center, μια L.G.B.T. ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη εθνική μελέτη φοιτητών του κολεγίου που προσδιορίζονται ως κάτι διαφορετικό από αρσενικό ή θηλυκό. Προφανώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που ανέφεραν όλοι ήταν η χρήση της δημόσιας τουαλέτας.

Οι τουαλέτες γίνονται κοινές για όλα τα φύλα -ιδού οι πρώτες Facebook Twitter
Στην πρώτη σειρά από αριστερά οι ταμπέλες στις τουαλέτες στο Whitney, στο University of Utah και στο εστιατόριο Founding Farmers. Στη μεσαία σειρά, οι ταμπέλες στο Folk Art Museum, στο Civic Hall και το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα. Κάτω, ταμπέλες από το Whitney, το Hampshire College και το Barnard College.

Η πραγματικότητα είναι όμως πιο περίπλοκη. Σύμφωνα με τους νόμους της Νέα Υόρκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τουαλέτες που συνάδουν με την ταυτότητα του φύλου τους. Επίσης, αυστηροί κώδικες που αφορούν τα υδραυλικά δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις απλά να αλλάξουν τη σηματοδότηση. Πολλαπλοί κώδικες ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις, ανάλογα με τον τύπο του κτιρίου, τη χρονιά που χτίστηκε κ.λπ.

Το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας επέλεξε ένα πολύχρωμο χώρο και τους όρους «ουδέτερο φύλο» και «unisex», αλλά οι συγκεκριμένοι όροι δεν έχουν γίνει δεκτοί με ενθουσιασμό από την  κοινότητα. «Για μένα, λέγοντας ότι το φύλο είναι ουδέτερο, είναι σαν να λέμε ότι κάποιος έχει αχρωματοψία», δήλωσε στους ΝΥΤ η Genny Beemyn, διευθύντρια του Κέντρου Stonewall. «Δεν πρέπει να αρνούμαστε την πραγματικότητα των ανθρώπων. Προσπαθούμε να προβάλουμε τη διαφορετικότητα των φύλων και όχι να την αποκρύψουμε».

Πάντως σε πολλά μέρη του κόσμου, υπάρχουν νέες παραλλαγές για τα σύμβολα των W.C., όπως στην Κένυα, όπου η πόρτα κάθε τουαλέτας στο Angama Mara Safari Lodge δείχνει ένα αγόρι και ένα κορίτσι, πολεμιστές Μασάι. Το White Dog Cafe στη Φιλαδέλφεια είχε μια πρωτότυπη λύση: δύο τουαλέτες που προορίζονται για τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους και άλλες δύο για σκυλιά Pointers και Setters (πείραγμα για την ανατομία). «Η ιδέα άρεσε πολύ στους πελάτες» δήλωσε η πρώην ιδιοκτήτρια Judy Wicks. «Υπάρχει όμως σύγχυση στους ξένους τουρίστες από την Ιαπωνία, όπου ο πολιτισμός είναι τόσο ευγενικός, και στέκονται εκεί προσπαθώντας να καταλάβουν πού να πάνε». Πάντως οι νέοι ιδιοκτήτες έβγαλαν αυτές τις πινακίδες. Οι τέσσερις τουαλέτες τώρα έχουν σχέδια σκύλων, χωρίς αναφορά στο φύλο. Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος μπορεί να πάει πού στο εστιατόριο Founding Farmers της Ουάσινγκτον. Οι πόρτες έχουν πινακίδες για Άνδρες, Γυναίκες και τους Υπόλοιπους.

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ