Μόνο 15 άστεγοι πήγαν στους χώρους φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων

Μόνο 15 άστεγοι πήγαν στους χώρους φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων Facebook Twitter
6

Υπολογίζονται σε 15.000 χιλιάδες, όμως-σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ-  μόνο 15 άστεγοι κατέφυγαν στους χώρους που έχει ανοίξει ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγωνιά. Εργαζόμενοι του δήμου ενημέρωναν τους αστέγους για τους χώρους υποδοχής αλλά συνήθως συναντούσαν την άρνηση των αστέγων να αφήσουν τους χώρους, όπου έχουν καταλύσει σε δρόμους της Αθήνας. Τους χορηγούσαν κουβέρτες και τους περιποιούνταν τις πληγές, όπου ήταν απαραίτητο. «Εγώ αντέχω, ας πάνε στους χώρους άλλοι πιο αδύναμοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη», είπε άστεγος στην κάμερα του κρατικού καναλιού.  Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο πρόεδρος του αρμόδιου οργανισμού κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, ίσως οι άστεγοι αρνούνται και γιατί βλέπουν στους κρατικούς φορείς τους υπαίτιους για την κατάστασή τους.

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Επιτρεψτε μου να σας δωσω και μια αλλη οπτικη για το θεμα.Μου συνεβει περσυ σε αντιστοιχη κατασταση με πολυ κρυο και αιθουσες του δημου ανοιχτες.Γυρνουσα αργα απο την Βουλης προς σταδιου και με σταματαει ενας αστεγος μεσηλικας που συχναζει σε στοα διπλα στο Αριστον ζητωντας μου τσιγαρο. Σταματησα και εκανα τσιγαρο μαζι του. Τον ρωταω,γιατι δεν πας αποψε στο δημο που εχει ζεστασια? Πως θα βγαλεις εδω την νυχτα?.Και μου απαντα, "φιλε ολοι εμεις εχουμε πιασει ενα μερος, μια καβατζα, αν φυγω αποψε θα ερθουν να μου το πιασουν. Προχθες μαχαιρωθηκαν πιο πανω γιατι εγινε φασαρια οταν επιασε ο ενας το στεκι του αλλου, και του πηρε και την κουβερτα. Η αιθουσα ειναι για αποψε αντε αυριο. Μεθαυριο τι θα κανω αμα το χασω?"Ομολογω δεν το ειχα σκεφτει ποτε ετσι, αλλα για πολλους η καβατζα τους ειναι το σπιτι τους, φανταστειτε να πρεπει να βρουν αλλο μη κατηλειμενο σημειο.Οσο σκληρη και αν ειναι, υπαρχει και αυτη η πλευρα του δρομου.
Αυτό που περιγράφετε, είναι ένα μεγάλο μέρος της πραγματικότητας. Κάθε χρόνο τις νύχτες του παγετού γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο Παρίσι να δεχτούν οι "χωρίς σταθερή διαμονή" (όπως εκεί περιγράφονται), να φιλοξενηθούν στα κέντρα που έχουν προβλεφθεί. Πολύ λίγοι δέχονται και για τον λόγο που αναφέρατε και γιατί το θεωρούν μειωτικό της ανεξαρτησίας τους. Οι υπόλοιποι υποστηρίζονται επι τόπου με σούπες, μονωτικές κουβέρτες ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Δεν αμφιβαλω οτι το ιδιο παρατηρειται και σε αλλες πολεις, οι αναγκες και οι αγωνιες των ανθρωπων που ειναι στο δρομο ειναι παντου ιδιες.Τα κεντρα του δημου κλεινουν στις 17:00-18:00 καθε μερα, αλλωστε δεν θα μπορουσαν να κοιμησουν ολους αυτους τους ανθρωπους.Η λυση σε ενα δυσκολο προβλημα δεν μπορει να ειναι τοσο απλη οσο να ανοιξουμε αιθουσες και να τους βαλουμε ολους μεσα. Η ιδρυματοποιηση εχει προβληματα.Ας πουμε μια συνδυασμενη "λυση" θα μπορουσε να ειναι:Στη διαρκεια της ημερας οι αστεγοι μπορουν να προσερχονται στα κεντρα υποστηριξης οπου θα μπορουν να βρισκουν:i) Φαγητοii) περιθαλψη/υπηρεσιες υγειας και υγιεινηςiii) Ευκαιριες για περιστασιακη η μονιμη εργασια.Στην Βρετανια διανεμουν το Big Issue και συμπληρωνουν εισοδημα.Αν μπορει να συνδυαστει με ευκαιριες εργασιας που θα αποφερουν στοιχειωδες εισοδημα τοτε ο αστεγος μπορει να "αγορασει" τη διαμονη του σε χωρους η ξενοδοχεια.Αυτο ισως βοηθησει να ξεφυγει απο το φαυλο κυκλο της περιθωριοποιησης.Δεν γνωριζω αν υλοποιουνται παρομοιες δρασεις στην Αθηνα η Αλλου.
Δεν ειναι Ελληνικο φερόμενο και δεν έχει σχέση με αν τους θεωρούν υπαίτιους (βλακώδης ερμηνεία!). Τα αιτία είναι βαθύτερα Στης Η.Π.Α. που υπάρχουν πολλοί άστεγοι και πολύ κρύο, τα περισότερα κρεβάτια είναι άδεια.
Σε εκπομπή της ΝΕΤ νωρίτερα και σε απευθείας σύνδεση με την Κοτζιά και αρμόδιο φορέα, ο δημοσιογράφος κόμπαζε επειδή η είδηση για το άνοιγμα των τριών κέντρων υποδοχής θα έφτανε στους αστέγους της πόλης -οι οποίοι θα βρίσκονταν μπρος στις οθόνες τους, στα σαλόνια των σπιτιών τους προφανώς.