Νέο δημοσίευμα των ΝΥΤ αφιερώνεται στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ σχετικά με τις περικοπές των χωρών-μελών της Συμμαχίας στις αμυντικές δαπάνες. Κατά την αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Ράσμουσεν μιλώντας σε συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Πράγα, εξέφρασε το «παράπονο» του για τις περικοπές από τις χώρες-μέλη, των δαπανών, περικοπές που συνολικά υπολογίζονται σε 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2009.
Ο κ. Ράσμουσεν εξήρε όμως την επιμονή και πίστη δύο χωρών στη θωράκιση τους, χώρες οι οποίες αφιέρωσαν πάνω από το 2% του ακαθάριστου ΑΕΠ τους για την άμυνα. Η μία από αυτές τις χώρες ήταν η Ελλάδα των περικοπών και της μεγάλης κρίσης.
«Αυτό φαίνεται εκπληκτικό δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Η Ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25 τοις εκατό κατά τα τελευταία δύο χρόνια», σημειώνει έκπληκτος ο αρθρογράφος και στη συνέχεια κάνει ένα σύντομο απολογισμό των «ψαλιδιών» που έπεσαν σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνική πολιτική, υγεία κτλ.
Μέσα σε αυτά τα μεγάλα ψαλίδια, μειώθηκαν ελαφρώς, όπως σημειώνει και οι αμυντικές δαπάνες. «Το 2008 αντιπροσώπευαν το 3,1 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες εξακολουθούν να ανέρχονται σε 2,1 τοις εκατό του ΑΕΠ.»
"Σε σχετικούς όρους, οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί με δεδομένο το πόσο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει πέσει», δηλώνει ο Αλέξανδρος Σ. Κρητικός, καθηγητής οικονομικών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. Επισημαίνει όμως, ότι «ο αμυντικός προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Είναι σε μεγάλο βαθμό «απομονωμένος» από τις τεράστιες περικοπές που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη και τους φτωχότερους ανθρώπους ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι περισσότερο από το 73 τοις εκατό του προϋπολογισμού είναι για τις δαπάνες προσωπικού και μόνο, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό αντιπροσωπεύουν το 2,7 τοις εκατό του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, ένα από τα υψηλότερα του ΝΑΤΟ και σε αυτό τον τομέα.
Ο αρθρογράφος απορεί επίσης, πώς μπορούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να δικαιολογήσουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό τους, αφού «τα χρήματα δεν δαπανώνται για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ ή των αποστολών της ΕΕ.»
Για τους ειδικούς αναλυτές που μιλούν στους ΝΥΤ, τρείς είναι οι λόγοι που η Ελλάδα εξακολουθεί να αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος του μειωμένου ΑΕΠ της στο στρατό. Ο φόβος της Τουρκίας, η επίκληση του εχθρού από τους στρατιωτικούς για να μην υπάρξουν περικοπές, αλλά και ένας πολιτικός λόγος. Αν κλείσουν ορισμένες από τις 500 στρατιωτικές βάσεις και κάποια από τα 17 κέντρα νεοσυλλέκτων , αυτό θα σήμαινε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων νεαρών στρατιωτών στις τάξεις των ανέργων, προσθέτοντας ένα επικίνδυνο συστατικό για κοινωνική αναταραχή.
Όπως και να’χει, η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε αμυντικές δαπάνες χώρα του ΝΑΤΟ, ακόμη και σε αυτή την βαθιά επώδυνη για τη ζωή των πολιτών της περίοδο. Πρώτες είναι οι ΗΠΑ.
σχόλια